Cutremur de 8,3 in insulele Samoa din Pacific! Cel putin 113 morti!

Ultima actualizare: 02-11-2012 06:39
Cutremur de 8,3 in insulele Samoa din Pacific! Cel...
Cutremur apocaliptic in Pacific, de 8,3 grade, urm...
Cutremur de 8,3 in insulele Samoa din Pacific! Cel...

UPDATE: Distrugeri de proportii in urma cutremurului de pamant, de marti, din sudul Pacificului, urmat de un tsunami. Numarul victimelor creste de la o ora la alta, pe masura ce echipele de interventie patrund in zonele de pe coasta.


In Samoa Americana au fost confirmati 24 de morti, iar in statul Samoa 84, in timp ce informatii neconfirmate mentioneaza mii de raniti si numerosi disparuti. De asemenea, se pare ca ar exista victime si in Insulele Tonga.

Cutremurul cu o magnitudine de 8,3 s-a produs marti, la ora locala 06.48 (20.48 ora Romaniei), iar epicentrul sau a fost localizat la circa 200 de kilometri sud-vest de Apia.

Seismul a afectat arhipelagul Samoa, format din statul independent Samoa, cu 219.000 de locuitori si insulele Samoa americane, administrate de Washington. Cutremurul a fost urmat in cateva minute de un tsunami.

Presedintele american, Barack Obama, a declarat stare de catastrofa in Samoa Americana.

Inaltimea valului a fost estimata la 7,5 metri, acesta provocand cele mai mari pagube si distrugand numeroase cladiri in zona de coasta.

In shimb, alerta de tsunami lansata miercuri dimineata pentru toata coasta japoneza a Pacificului a fost ridicata, informeaza AFP, citata de Mediafax. Nivelul marii nu a crescut decat cu maxim 20 de centimetri, pe coasta orasului Ishinomaki, din nordul insulei Honshu. Nu au fost anuntate pagube.

In 2004, un tsunami provocat de un cutremur ce a avut loc in Oceanul Indian a ucis aproximativ 230.000 de oameni in 11 tari asiatice.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO