Popcorn - cele mai bune rețete. Secrete ca să faci cele mai bune floricele acasă. Câte calorii are o porție
Popcornul la ceaun este o gustare clasică, ușor de preparat și îndrăgită de toată familia. Fie că urmărești un film sau vrei doar o gustare rapidă, floricelele de porumb sunt alegerea perfectă.
Porumbul este un ingredient versatil, care poate fi folosit într-o varietate de preparate. De la un mic dejun rapid cu fulgi de porumb, până la rețete delicioase care integrează acest ingredient crocant, există multe moduri de a-i folosi în bucătărie. Pentru deserturi speciale, siropul de porumb sau amidonul de porumb pot aduce un plus de textură și dulceață în prăjituri . Dacă te întrebi care este diferența dintre amidon și mălai, este esențial să înțelegi cum pot influența acestea preparatele tale. Și, bineînțeles, nu trebuie să ratezi diverse rețete de mâncare care conțin porumb, perfecte pentru a diversifica mesele de zi cu zi.
Dacă preferi gustări simple, află cum se face porumbul fiert sau porumbul copt pentru a savura un gust autentic de vară. Iar pentru o seară de film, nu uita să încerci popcornul făcut acasă.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Spre deosebire de variantele la microunde sau din comerț, popcornul făcut acasă în ceaun are un gust mai autentic, iar tu poți controla exact cât de sărat sau aromat să fie.
Deși pare simplu, prepararea unor floricele crocante de porumb și delicioase necesită câteva trucuri pentru a evita arderea sau rămânerea boabelor neexplodate.
Floricelele de porumb sunt o opțiune excelentă de gustare datorită conținutului lor scăzut de calorii și bogăției de fibre, care ajută la digestie și la menținerea senzației de sațietate. În plus, sunt o sursă bună de antioxidanți, vitamine și minerale.
Popcorn - calorii
Popcornul simplu, preparat fără ulei sau unt și neîndulcit, este relativ scăzut în calorii și poate fi o gustare sănătoasă. O porție de aproximativ 3 căni (aproximativ 30 grame) de popcorn făcut la aer cald sau la ceaun, fără adaosuri, are în jur de 90-100 de calorii, fiind bogată în fibre și având un conținut scăzut de grăsimi.
Însă, popcornul poate deveni o gustare hipercalorică atunci când este preparat cu ulei, unt sau arome adăugate (brânză, caramel, etc.). În acest caz, caloriile pot crește semnificativ, ajungând la 200-400 de calorii pe porție, în funcție de ingredientele adăugate. Consumat cu moderație și pregătit simplu, popcornul nu îngrașă și poate face parte dintr-o dietă echilibrată.
Moduri de a prepara popcorn
Popcorn la microunde
Ingrediente:
· 3 linguri de boabe de porumb pentru popcorn
· 1 linguriță de ulei (opțional)
· Sare după gust (opțional)
Pune boabele de porumb într-o pungă de hârtie maro pentru microunde (de tipul celor pentru prânz) sau într-un bol mare de sticlă rezistent la microunde, cu capac. Dacă dorești, poți adăuga uleiul și amesteca bine, pentru a acoperi uniform boabele de porumb. Îndoaie bine gura pungii pentru a nu lăsa aerul să iasă (dacă folosești punga) sau pune capacul peste bol.
Pune punga/bolul în cuptorul cu microunde și setează timpul la 2-4 minute, în funcție de puterea cuptorului. Popcornul este gata când intervalele dintre pocnete sunt de 2-3 secunde. Scoate cu grijă punga/bolul și presară sare sau alte arome după gust.
Popcorn la airfryer
Ingrediente:
· 3 linguri de boabe de porumb pentru popcorn
· 1 linguriță de ulei (opțional)
· Sare sau alte condimente (opțional)
Preîncălzește airfryer-ul la 200°C (aproximativ 5 minute). Pune boabele de porumb în coșul airfryer-ului și, dacă dorești, adaugă uleiul. Agită ușor coșul pentru a distribui uleiul uniform.
Pune coșul în airfryer și setează timpul la 10 minute. Verifică după 6-8 minute, deoarece timpul poate varia în funcție de modelul airfryer-ului. Când boabele au încetat să mai pocnească, scoate coșul cu grijă și transferă popcornul într-un bol. Adaugă sare sau alte condimente după gust.
În airfryer, e posibil să nu pocnească toate boabele, deoarece nu toate modelele distribuie căldura uniform. Poți experimenta cu setările pentru a găsi combinația ideală.
Dacă alegi să adaugi ulei, ai grijă să folosești cantități moderate pentru a preveni arderea și fumul în exces.
Popcorn la cuptorul electric
Ingrediente:
· 100 g de boabe de porumb pentru popcorn
· 2-3 linguri de ulei vegetal
· Sare sau alte condimente după gust
Preîncălzește cuptorul la 180°C. Într-o tavă adâncă și largă, pune boabele de porumb într-un singur strat și adaugă uleiul, amestecând pentru a le acoperi uniform. Acoperă tava cu folie de aluminiu pentru a preveni sărirea boabelor și găurește ușor folia pentru a permite aburului să iasă.Pune tava în cuptor și las-o timp de 10-15 minute, verificând la fiecare 5 minute. Boabele vor începe să pocnească după câteva minute. Când pocnetele devin rare, scoate tava din cuptor și lasă popcornul să se răcească puțin. Transferă floricelele într-un bol și adaugă sare sau alte condimente după preferință.
Popcorn în tigaie
Ingrediente:
· 100 g de boabe de porumb pentru popcorn
· 2-3 linguri de ulei vegetal (floarea-soarelui, porumb, sau cocos)
· Sare sau alte condimente după gust
Pentru popcorn în tigaie alege o tigaie mare, adâncă, cu capac bine fixat. Pune uleiul în tigaie și încălzește-l la foc mediu. Adaugă câteva boabe de porumb pentru a testa temperatura uleiului. Când acestea încep să pocnească, uleiul este suficient de încins. Adaugă restul boabelor de porumb, distribuindu-le într-un singur strat, apoi pune imediat capacul. Agită tigaia ușor, din când în când, pentru a evita arderea boabelor. Popcornul va începe să pocnească în câteva minute.
Când intervalele dintre pocnete devin rare (aproximativ 2-3 secunde între pocnete), ia tigaia de pe foc și las-o cu capacul pus încă un minut, pentru a lăsa ultimele boabe să pocnească. Scoate capacul cu grijă, pentru a evita aburul fierbinte, și transferă popcornul într-un bol. Adaugă sare sau alte condimente după gust.
Popcorn la ceaun
Popcornul făcut la ceaun are un gust mai bogat și mai autentic. Poți controla cantitatea de ulei și sare, astfel încât să obții exact gustul dorit. De asemenea, poți adăuga diverse arome și condimente pentru a-ți personaliza popcornul în funcție de preferințele tale. Astfel, vei obține un snack mai sănătos și mai gustos decât variantele cumpărate.
În plus, popcornul făcut la ceaun este mai crocant și mai proaspăt. În timpul procesului de preparare, boabele de porumb se umflă și devin pufoase, iar textura lor devine mai plăcută.
Nu în ultimul rând, prepararea popcornului la ceaun este o modalitate economică și sustenabilă de a-ți satisface pofta de snack-uri. Boabele de porumb sunt mai accesibile din punct de vedere financiar decât pungile de popcorn cumpărat, iar procesul de preparare nu necesită utilizarea de ambalaje sau ustensile de unică folosință.
Popcorn la ceaun cu sare și unt
Ingrediente:
· 1/2 ceașcă de boabe de porumb pentru popcorn
· 2 linguri de ulei vegetal
· 2 linguri de unt
· Sare, după gust
Mod de preparare:
· Încălzește ceaunul la foc mediu și adaugă uleiul vegetal. Asigură-te că uleiul se încinge uniform în ceaun.
· Adaugă boabele de porumb în ceaun și acoperă-l cu un capac. Asigură-te că capacul este bine fixat pentru a preveni împrăștierea boabelor de porumb în timpul procesului de preparare.
· Agită ușor ceaunul pentru a asigura o distribuție uniformă a căldurii și pentru a preveni arderea boabelor de porumb. Continuă să agiți periodic ceaunul pe parcursul procesului de preparare.
· După câteva minute, vei auzi cum boabele de porumb încep să pocnească. Continuă să agiți ceaunul pentru a preveni arderea popcornului.
· Când boabele de porumb nu mai pocnesc, oprește focul și lasă popcornul să se stea în ceaun timp de câteva minute.
· Într-o tigaie separată, topește untul la foc mic.
· Toarnă untul topit peste floricelele de porumb și amestecă bine, astfel încât fiecare floricea să fie acoperită cu unt.
· Adaugă sare după gust și amestecă din nou pentru a distribui sarea în mod egal.
· Transferă popcornul într-un bol mare și servește-l imediat, scrie Yummytummy.com.
Popcorn cu caramel
Ingrediente:
- 1/2 ceașcă de boabe de porumb pentru popcorn
- 2 linguri de ulei vegetal
- 1 ceașcă de zahăr
- 1/4 ceașcă de sirop de porumb
- 2 linguri de unt
- 1/2 linguriță de sare
- 1/2 linguriță de extract de vanilie
- 1/4 linguriță de bicarbonat de sodiu
Mod de preparare:
· Încălzește ceaunul la foc mediu și adaugă uleiul vegetal. Asigură-te că uleiul se încinge uniform în ceaun.
· Adaugă boabele de porumb în ceaun și acoperă-l cu un capac.
· Agită ușor ceaunul pentru a asigura o distribuție uniformă a căldurii și pentru a preveni arderea boabelor de porumb.
· Oprește focul și lasă popcornul să se stea în ceaun timp de câteva minute.
· Într-o cratiță separată, adaugă zahărul, siropul de porumb, untul și sarea. Încălzește amestecul la foc mediu, amestecând constant până când zahărul se topește complet și amestecul devine omogen.
· Ia cratița de pe foc și adaugă extractul de vanilie și bicarbonatul de sodiu. Amestecă bine până când caramelul devine spumos.
· Toarnă caramelul peste popcornul din ceaun și amestecă ușor pentru a-l acoperi complet.
· Transferă popcornul cu caramel pe o tavă acoperită cu hârtie de copt și lasă-l să se răcească complet.
· După ce s-a răcit, poți să-l servești sau să-l păstrezi într-un recipient ermetic pentru a-l savura mai târziu, scrie Recipetineats.com.
Popcorn cu cașcaval
Ingrediente:
- 1/2 ceașcă de boabe de porumb pentru popcorn
- 2 linguri de ulei vegetal
- 1/2 ceașcă de cașcaval ras sau măcinat
- 1/2 linguriță de sare (opțional)
Mod de preparare:
· Încălzește ceaunul la foc mediu și adaugă uleiul vegetal.
· Adaugă boabele de porumb în ceaun și acoperă-l cu un capac.
· Agită ușor ceaunul pentru a asigura o distribuție uniformă a căldurii și pentru a preveni arderea boabelor de porumb.
· Când nu mai auzi porumbul că pocnește, oprește focul și lasă floricele preț de câteva minute.
· Transferă popcornul într-un bol mare.
· Presară cașcavalul ras sau măcinat peste popcorn și amestecă bine.
· Dacă dorești, poți adăuga sare după gust după care amestecă din nou.
Popcornul, sănătos sau nu?
Popcornul este un ingredient nelipsit din meniul unui cinefil și nu reprezintă doar o gustare obișnuită. De fapt, acesta adaugă un plus de savoare filmelor pe care le vizionăm. Dar este important să știm că, atunci când este consumat în mod corect, popcornul poate fi și sănătos.
În ultimii ani, apetitul pentru floricele (boabele de porumb expandate sub acțiunea căldurii) a crescut în mod semnificativ. Unii nutriționiști chiar le recomandă ca alternativă sănătoasă la chipsuri sau ciocolată. Dar merită popcornul această imagine de gustare sănătoasă?
Din punct de vedere nutrițional, floricelele de porumb care nu conțin adaosuri (cum ar fi sare, zahăr sau condimente pline de aditivi) sunt în principal alcătuite din carbohidrați, având un conținut scăzut de grăsimi și un conținut ridicat de fibre. Bobul de porumb este considerat o cereale integrală, ceea ce înseamnă că reprezintă o sursă importantă de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți. Studiile arată că consumul de cereale integrale este asociat cu longevitatea, reducerea inflamației în organism și un risc mai scăzut de boli cardiovasculare, cancer, diabet și obezitate.
De asemenea, se pare că trei porții zilnice de cereale integrale sunt asociate cu un indice de masă corporală (IMC) mai scăzut și cu reducerea grăsimii abdominale. Astfel, circumferința abdominală poate oferi informații importante despre starea noastră de sănătate.
Popcornul mai furnizează și unele minerale, cum ar fi fierul și zincul, precum și unele vitamine din grupul B. Totuși, aceste substanțe nutritive se găsesc în cantități mici în popcorn, iar aportul caloric este de doar 122 de calorii la o porție de 30 de grame. Un alt aspect important este că popcornul nu conține gluten, ceea ce îl face o alegere ideală pentru cei care încearcă să evite consumul de gluten.
Cu toate acestea, trebuie să fim atenți atunci când popcornul este preparat în ulei sau unt și i se adaugă zahăr, sare sau condimente cu un conținut crescut de aditivi, conservanți și E-uri. În aceste cazuri, popcornul poate deveni o gustare nesănătoasă. De exemplu, o porție de 30 de grame de popcorn cu unt (cantitatea dintr-un pachet mediu de la cinema sau dintr-un pachet pe care îl introducem în cuptorul cu microunde) furnizează peste 10% din cantitatea zilnică recomandată de grăsimi saturate. Acest lucru se datorează faptului că uleiurile bogate în acizi grași de tip omega 6, cum ar fi uleiul de porumb, uleiul de soia, uleiul de floarea-soarelui sau uleiul de șofrănel, pot avea efecte pro-inflamatorii asupra organismului. În plus, popcornul la care s-a adăugat sare și zahăr poate depăși cu mult necesarul zilnic recomandat de aceste substanțe.
Conform recomandărilor, o porție de popcorn ar trebui să nu depășească 25-30 de grame. În caz contrar, acesta devine o gustare hipercalorică. De asemenea, sortimentele de popcorn cu diverse toppinguri ar trebui savurate doar ocazional și nu ar trebui să facă parte din consumul zilnic. Pentru a beneficia de toate avantajele popcornului, cea mai sănătoasă variantă este să îl preparăm acasă din boabe de porumb, fără a adăuga ulei sau unt, și să-l condimentăm după preferințe, cu ingrediente naturale, cum ar fi scorțișoara sau boiaua de ardei iute sau dulce.
La cinema, aplică regula: cu cât este mai simplu, cu atât este mai sănătos! Prin urmare, alege floricelele simple, fără adaosuri, deoarece acestea au un număr redus de ingrediente adăugate. De asemenea, ține cont de faptul că o porție mare de popcorn cumpărat de la cinema poate conține în jur de 1400 de calorii și peste 5 grame de sare, ceea ce depășește necesarul zilnic recomandat de sodiu conform Organizației Mondiale a Sănătății, scrie ReginaMaria.com.