Stațiunea din România în care erau doar turiști străini în perioada comunismului. A fost construită special pentru elite

Jupiter
Shutterstock

Stațiunea Jupiter este una dintre cele 11 destinații turistice de interes național din județul Constanța, situată la doar 40 de kilometri distanță de orașul cu același nume și la doar 5 kilometri de Mangalia.

De dimensiuni reduse, Jupiter impresionează încă de la intrare cu vegetația sa bogată. Străbătută de străzi și alei umbroase, stațiunea este o alegere perfectă pentru o plimbare relaxantă. În partea nordică a Jupiterului, zona Lacului Tismana este o adevărată atracție turistică, iar în sudul Jupiterului se găsește și stațiunea Cap Aurora, o oază de liniște și farmec.

Jupiter - istoric

Istoria localității Jupiter nu este una foarte îndelungată, primul act oficial de înființare având loc în anul 1968.

De atunci și până în prezent, stațiunea Jupiter a devenit un loc foarte popular pentru turiști, cu o mulțime de distracții atât pentru tineri, cât și pentru cei mai în vârstă.

Istoria dezvoltării turismului pe litoralul românesc își are rădăcinile în perioada comunistă, când amenajarea litoralului pentru turism a fost inițiată de Gheorghe Gheorghiu-Dej, continuând apoi sub conducerea lui Nicolae Ceaușescu.

Citește și
INVESTIGAȚIE. Ce au în comun Cristian Popescu Piedone și Nicușor Dan: primăriile pe care le conduc au semnat contracte de milioane de euro cu firme ai căror patroni au conexiuni cu oameni din serviciile secrete

Înainte de această perioadă, litoralul consta în principal din trei stațiuni mari: Mamaia, Eforie Sud și Mangalia. Ulterior, s-a extins cu alte stațiuni, printre care și Jupiter, împreună cu Neptun, Olimp, Venus, Saturn, Cap Aurora și Eforie Nord.

Stațiunea Jupiter a fost gândită ca o stațiune de lux, destinată în principal turismului intern și internațional. Numele său provine de la vaporul Jupiter, care a naufragiat în această zonă în anul 1916.

Inițial, Jupiter era rezervată exclusiv pentru turiștii străini, fiind considerată o stațiune elitistă și luxoasă. Cu toate acestea, după Revoluția din 1989, stațiunea a devenit accesibilă și pentru turiștii români.

Obiective turistice în Jupiter

Stațiunea Jupiter găzduiește o plajă relativ mică în comparație cu alte stațiuni de pe litoralul românesc. Întinzându-se pe o lungime de aproximativ 1 kilometru, plaja se bucură de câteva golfuri delimitate de diguri de protecție.

În zonele în care aceste golfuri „înghit” uscatul, plaja este îngustă, lărgindu-se doar în apropierea digurilor de protecție și în partea de nord, către stațiunea Neptun.

Stațiunea Jupiter este recunoscută ca fiind cea mai verde și una dintre cele mai atrăgătoare stațiuni balneare de pe litoralul românesc.

Datorită poziționării sale privilegiate și combinației unice de elemente naturale, Jupiter oferă o gamă variată de tratamente balneare. Turiștii pot beneficia de apele mării, bogate în săruri minerale, dar și de terapia cu nămol de turbă.

Câteva sectoare de plajă sunt amenajate cu șezlonguri și umbrele.

În afară de plajă, în stațiunea Jupiter există câteva atracții turistice și activități pe care turiștii le pot face, printre care:

Sporturi nautice precum jet-ski, windsurfing sau kitesurfing. Centrele de închiriere a echipamentului și instructorii te vor ajuta să te inițiezi în aceste sporturi.

Cetatea Callatis se află în Mangalia. Aici vei descoperi ruinele unei cetăți antice grecești și un muzeu arheologic impresionant.

Lacurile Tismana şi Jupiter sunt superbe și de neratat dacă ajungi în stațiune. De asemenea, Pădurea Comorova este și ea un alt obiectiv turistic de mare interes.

Afecțiunile care se pot trata în stațiune

În Jupiter, temperatura medie anuală este de 11 grade Celsius, cu peste 22 de grade în lunile de vară. Apa mării este colorată, suflatată, sodica, magneziană și biotonică.

Aici se pot trata diferite afecțiuni, de la hipotiroidie, limfatism, anemie secundară, boli reumatismale și decalcifiere.

Stațiunea este indicată pentru cură heliomarină și pentru tratamente curative. De asemenea, există o mulțime de posibilități de relaxare, practicare a sporturilor nautice sau excursii de agrement.

Există un teatru și cinematograf în aer liber, terase, cluburi, restaurante și tot ce îți poți dori de la o vacanță relaxantă la malul mării.

Cap Aurora

Situată între Jupiter și Venus, la doar 5 km distanță de Mangalia, Cap Aurora este cunoscută sub numele de "Colierul Litoralului". Este cea mai tânără stațiune din Constelația Mangalia Nord și turiștii vin aici pentru atmosfera relaxată și pentru frumusețea naturală a peisajelor.

Stațiunea dispune de 10 hoteluri, fiecare purtând numele unei pietre prețioase, și anume: Granat, Agat, Diamant, Coral, Safir, Opal, Onix, Rubin, Topaz și Cristal. Împreună, acestea oferă o capacitate totală de cazare de aproximativ 2500 de locuri.

Unde se află și cum ajungi în Jupiter

Pentru cei care vin cu autoturismul propriu, accesul în stațiunea Jupiter se realizează pe Drumul Național 39 (DN39), care leagă Constanța de Mangalia.

După ce ieși de pe DN39 în dreptul Neptun, traversează stațiunea și, în doar 3-5 minute, vei ajunge în stațiunea Jupiter.

Indicatoarele rutiere te vor ghida pe traseu, iar singurul aspect la care trebuie să fii atent este să nu ratezi ieșirea către Neptun.

Pentru cei care preferă transportul feroviar, există mai multe opțiuni. Prima variantă este să cobori în stația Neptun HC (haltă călători), de unde poți continua călătoria cu taxiul.

A doua variantă este să iei microbuzul. Se află la aproximativ 10 minute pe jos de la gară. Microbuzele efectuează curse pe traseul Olimp-Neptun-Jupiter-Cap Aurora-Venus-Saturn-Mangalia.

De la Gara Constanța, de unde te lasă microbuzele de la aeroport, poți continua călătoria către stațiunea Jupiter fie cu trenul, care circulă aproximativ din oră în oră, fie cu microbuzul sau autocarul.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT A semnat! Cine va fi antrenor la Steaua în sezonul următor
NEWS ALERT A semnat! Cine va fi antrenor la Steaua în sezonul următor
Citește și...
La mare cu 35 de lei pe noapte. Începe programul ”Litoralul pentru toți” 2024
La mare cu 35 de lei pe noapte. Începe programul ”Litoralul pentru toți” 2024

Programul ”Litoralul pentru toți” din acest an vine cu oferte de preț care încep de la 35 de lei pe noapte, cazarea pentru o persoană, în cadrul unor pachete promoționale reduse și cu 30% față de vârful sezonului.

Orașul din România considerat de străini cea mai ieftină destinație din Europa care merită vizitată. Cum arată clasamentul
Orașul din România considerat de străini cea mai ieftină destinație din Europa care merită vizitată. Cum arată clasamentul

În peisajul turistic european, un oraș din România reușește să atragă atenția străinilor ca destinație care merită vizitată.

 

Spectacol pe litoral. Marea trece de la nuanțe de ruginiu la turcoaz și la albastru intens. „E absolut wow”
Spectacol pe litoral. Marea trece de la nuanțe de ruginiu la turcoaz și la albastru intens. „E absolut wow”

Este spectacol în aceste zile pe litoral, unde marea trece cu ușurință de la nuanțe de ruginiu la turcoaz și albastru intens. Iar tabloul amuțitor de frumos este completat miile de maci de un roșu sangeriu, care străjuiesc malul.

Recomandări
Momente de groază pentru 229 de pasageri, la bordul Singapore Airlines. Cum a fost posibil ca un om să moară în turbulențe
Momente de groază pentru 229 de pasageri, la bordul Singapore Airlines. Cum a fost posibil ca un om să moară în turbulențe

229 de oameni au trăit momente de groază în avionul cu care zburau către Singapore când acesta a fost lovit de turbulențe severe.  

Ucraina le cere partenerilor săi să intercepteze rachete ruseşti de pe teritoriul NATO. „Bucăţi de metal care aduc moarte”
Ucraina le cere partenerilor săi să intercepteze rachete ruseşti de pe teritoriul NATO. „Bucăţi de metal care aduc moarte”

Ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a lansat marţi un apel către partenerii occidentali să ia în considerare posibilitatea de a ajuta militar Kievul, relatează EFE.

Xonia vrea să dea în judecată Poliția Română, după ce testele au arătat că nu consumase cocaină, așa cum indica drugtestul
Xonia vrea să dea în judecată Poliția Română, după ce testele au arătat că nu consumase cocaină, așa cum indica drugtestul

Cântăreața Xonia, oprită de polițiști în trafic anul trecut, nu era drogată, așa cum arăta testul inițial. Aceasta este concluzia legiștilor, care au contrazis astfel drugtestul agenților de la Rutieră, care indicase un posibil consum de cocaină.