Stațiunea din România în care erau doar turiști străini în perioada comunismului. A fost construită special pentru elite

Jupiter
Shutterstock

Stațiunea Jupiter este una dintre cele 11 destinații turistice de interes național din județul Constanța, situată la doar 40 de kilometri distanță de orașul cu același nume și la doar 5 kilometri de Mangalia.

De dimensiuni reduse, Jupiter impresionează încă de la intrare cu vegetația sa bogată. Străbătută de străzi și alei umbroase, stațiunea este o alegere perfectă pentru o plimbare relaxantă. În partea nordică a Jupiterului, zona Lacului Tismana este o adevărată atracție turistică, iar în sudul Jupiterului se găsește și stațiunea Cap Aurora, o oază de liniște și farmec.

Jupiter - istoric

Istoria localității Jupiter nu este una foarte îndelungată, primul act oficial de înființare având loc în anul 1968.

De atunci și până în prezent, stațiunea Jupiter a devenit un loc foarte popular pentru turiști, cu o mulțime de distracții atât pentru tineri, cât și pentru cei mai în vârstă.

Istoria dezvoltării turismului pe litoralul românesc își are rădăcinile în perioada comunistă, când amenajarea litoralului pentru turism a fost inițiată de Gheorghe Gheorghiu-Dej, continuând apoi sub conducerea lui Nicolae Ceaușescu.

Citește și
EXCLUSIV Statul român, pe cale să piardă Mobra, marca istorică de motorete. Un investitor a cerut la Oficiul Mărcilor să fie unicul deținător al brandului în toată Europa

Înainte de această perioadă, litoralul consta în principal din trei stațiuni mari: Mamaia, Eforie Sud și Mangalia. Ulterior, s-a extins cu alte stațiuni, printre care și Jupiter, împreună cu Neptun, Olimp, Venus, Saturn, Cap Aurora și Eforie Nord.

Stațiunea Jupiter a fost gândită ca o stațiune de lux, destinată în principal turismului intern și internațional. Numele său provine de la vaporul Jupiter, care a naufragiat în această zonă în anul 1916.

Inițial, Jupiter era rezervată exclusiv pentru turiștii străini, fiind considerată o stațiune elitistă și luxoasă. Cu toate acestea, după Revoluția din 1989, stațiunea a devenit accesibilă și pentru turiștii români.

Obiective turistice în Jupiter

Stațiunea Jupiter găzduiește o plajă relativ mică în comparație cu alte stațiuni de pe litoralul românesc. Întinzându-se pe o lungime de aproximativ 1 kilometru, plaja se bucură de câteva golfuri delimitate de diguri de protecție.

În zonele în care aceste golfuri „înghit” uscatul, plaja este îngustă, lărgindu-se doar în apropierea digurilor de protecție și în partea de nord, către stațiunea Neptun.

Stațiunea Jupiter este recunoscută ca fiind cea mai verde și una dintre cele mai atrăgătoare stațiuni balneare de pe litoralul românesc.

Datorită poziționării sale privilegiate și combinației unice de elemente naturale, Jupiter oferă o gamă variată de tratamente balneare. Turiștii pot beneficia de apele mării, bogate în săruri minerale, dar și de terapia cu nămol de turbă.

Câteva sectoare de plajă sunt amenajate cu șezlonguri și umbrele.

În afară de plajă, în stațiunea Jupiter există câteva atracții turistice și activități pe care turiștii le pot face, printre care:

Sporturi nautice precum jet-ski, windsurfing sau kitesurfing. Centrele de închiriere a echipamentului și instructorii te vor ajuta să te inițiezi în aceste sporturi.

Cetatea Callatis se află în Mangalia. Aici vei descoperi ruinele unei cetăți antice grecești și un muzeu arheologic impresionant.

Lacurile Tismana şi Jupiter sunt superbe și de neratat dacă ajungi în stațiune. De asemenea, Pădurea Comorova este și ea un alt obiectiv turistic de mare interes.

Afecțiunile care se pot trata în stațiune

În Jupiter, temperatura medie anuală este de 11 grade Celsius, cu peste 22 de grade în lunile de vară. Apa mării este colorată, suflatată, sodica, magneziană și biotonică.

Aici se pot trata diferite afecțiuni, de la hipotiroidie, limfatism, anemie secundară, boli reumatismale și decalcifiere.

Stațiunea este indicată pentru cură heliomarină și pentru tratamente curative. De asemenea, există o mulțime de posibilități de relaxare, practicare a sporturilor nautice sau excursii de agrement.

Există un teatru și cinematograf în aer liber, terase, cluburi, restaurante și tot ce îți poți dori de la o vacanță relaxantă la malul mării.

Cap Aurora

Situată între Jupiter și Venus, la doar 5 km distanță de Mangalia, Cap Aurora este cunoscută sub numele de "Colierul Litoralului". Este cea mai tânără stațiune din Constelația Mangalia Nord și turiștii vin aici pentru atmosfera relaxată și pentru frumusețea naturală a peisajelor.

Stațiunea dispune de 10 hoteluri, fiecare purtând numele unei pietre prețioase, și anume: Granat, Agat, Diamant, Coral, Safir, Opal, Onix, Rubin, Topaz și Cristal. Împreună, acestea oferă o capacitate totală de cazare de aproximativ 2500 de locuri.

Unde se află și cum ajungi în Jupiter

Pentru cei care vin cu autoturismul propriu, accesul în stațiunea Jupiter se realizează pe Drumul Național 39 (DN39), care leagă Constanța de Mangalia.

După ce ieși de pe DN39 în dreptul Neptun, traversează stațiunea și, în doar 3-5 minute, vei ajunge în stațiunea Jupiter.

Indicatoarele rutiere te vor ghida pe traseu, iar singurul aspect la care trebuie să fii atent este să nu ratezi ieșirea către Neptun.

Pentru cei care preferă transportul feroviar, există mai multe opțiuni. Prima variantă este să cobori în stația Neptun HC (haltă călători), de unde poți continua călătoria cu taxiul.

A doua variantă este să iei microbuzul. Se află la aproximativ 10 minute pe jos de la gară. Microbuzele efectuează curse pe traseul Olimp-Neptun-Jupiter-Cap Aurora-Venus-Saturn-Mangalia.

De la Gara Constanța, de unde te lasă microbuzele de la aeroport, poți continua călătoria către stațiunea Jupiter fie cu trenul, care circulă aproximativ din oră în oră, fie cu microbuzul sau autocarul.

Articol recomandat de sport.ro
Exclusă din lotul pentru Paris, după ce a fost prinsă fumând şi consumând alcool
Exclusă din lotul pentru Paris, după ce a fost prinsă fumând şi consumând alcool
Citește și...
Amenzi rutiere dacă pleci în Grecia cu mașina în 2024. Plătești și 150 de euro pentru o parcare neregulamentară
Amenzi rutiere dacă pleci în Grecia cu mașina în 2024. Plătești și 150 de euro pentru o parcare neregulamentară

Codul rutier din Grecia este unul dintre cele mai dure din Europa, iar românii care merg în vacanță în această țară trebuie să știe că nerespectarea regulilor este sancționată drastic.

Cele mai periculoase și spectaculoase poduri din lume. De la înălțimi înfricoșătoare la construcții fragile VIDEO
Cele mai periculoase și spectaculoase poduri din lume. De la înălțimi înfricoșătoare la construcții fragile VIDEO

Există poduri peste tot în lume, unele vechi, unele bine construite, altele improvizate. Toate au însă același scop, acela de a conecta două puncte deasupra unei ape sau unei prăpastii.  

Cele mai scumpe stațiuni de pe litoralul românesc. Topul locurilor unde turiștii lasă cei mai mulți bani
Cele mai scumpe stațiuni de pe litoralul românesc. Topul locurilor unde turiștii lasă cei mai mulți bani

Vacanțele pe litoralul românesc devin din ce în ce mai costisitoare, iar turiștii care aleg să-și petreacă concediul pe plajele din România se confruntă cu prețuri surprinzător de mari.

Recomandări
Pană globală de Windows. Milioane de utilizatori s-au trezit cu „ecranul albastru al morții” pe monitoare
Pană globală de Windows. Milioane de utilizatori s-au trezit cu „ecranul albastru al morții” pe monitoare

O mare problemă a fost sesizată, vineri, în ceea ce privește funcționarea Microsoft Windows. Sunt raportate întreruperi ale Windows în întreaga lume, aparent cauzate de o problemă CrowdStrike.

De la ce a pornit revolta românească din Leeds. „Să vină mascații de la București că și p-ăia-i dărâmăm”
De la ce a pornit revolta românească din Leeds. „Să vină mascații de la București că și p-ăia-i dărâmăm”

Români au fost implicaţi în incidente violente care au avut loc joi seară la Leeds, care par să fi fost declanşate de tentativa de preluare a unor copii în îngrijirea statului, relatează vineri news.abplive.com.

Caniculă și furtuni în sudul României. Județele sub cod galben sau portocaliu. HARTĂ
Caniculă și furtuni în sudul României. Județele sub cod galben sau portocaliu. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, vineri, o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă în 10 județe parcursul zilei de vineri.