Singura stațiune de la mare din România cu izvoare minerale. Este și cea mai veche stațiune din țară

Mangalia
Shutterstock

Mangalia se află în partea de sud-est a României, la 44 de kilometri de Constanța. Este stațiune balneoclimaterică permanentă și are o istorie impresionantă care se întinde pe 2.400 de ani.

De asemenea, Mangalia este singura stațiune maritimă care are izvoare minerale, sulfuroase, mezotermale și radioactivitate. Este un loc în care turiștii se pot relaxa la soare și plajă, dar pot beneficia și de tratamente precum băi cu apă sulfuroasă, terapie cu nămol, kinetoterapie, hidroterapie și recuperare medicală.

Unde se află și cum ajungi la Mangalia

Dacă folosești mașina personală, trebuie doar să urmezi șoseaua E87 (DN39) de la Constanța.

Acest drum național te va duce direct către destinație, trecând prin stațiunile Eforie Nord, Techirghiol, Eforie Sud, Costinești, Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Mangalia, 2 Mai și Vama Veche.

Mangalia este accesibilă și cu trenul, având o gară în municipiu. Trenurile pleacă din diverse orașe precum București sau Sibiu și oferă uneori și vagoane de dormit pentru călătorii mai lungi.

Citește și
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Primăria Mangalia a pus la dispoziție autobuze electrice care asigură gratuit transportul public în localitate, inclusiv în stațiunile Saturn, Venus, Cap-Aurora, Jupiter sau Neptun-Olimp.

Istoria stațiunii Mangalia

Situat pe o faleză de aproape 20 de metri, Mangalia este un oraș turistic și port.

Înființat în secolul al VI-lea î.Hr. de coloniștii greci pe locul unei așezări getice, orașul a fost cunoscut în antichitate sub numele de Callatis.

Ulterior, în secolul al XI-lea, a devenit cunoscut sub numele de Pangalia și a prosperat ca unul dintre cele mai importante porturi dobrogene, alături de Constanța și Varna.

Cu toate că a fost distrusă și reconstruit de mai multe ori, orașul a reușit să își păstreze identitatea și să se reinventeze în timp.

În perioada interbelică, Mangalia a cunoscut o înflorire remarcabilă, devenind un port modern și o destinație turistică de renume.

După Al Doilea Război Mondial, Mangalia a devenit o zonă militară de frontieră, iar turismul a stagnat pentru o perioadă.

Cu toate acestea, în anii '60, orașul a renăscut ca un centru turistic important, fiind construite șase stațiuni balneoclimaterice și de agrement în pădurea Comorova.

Astăzi, Mangalia este o stațiune la mare căutare de pe litoralul românesc și un loc în care românii își petrec concediile.

Mangalia

Mangalia - stațiune balneoclimaterică

Stațiunea balneoclimaterică Mangalia are o mulțime de resurse naturale valoroase și oferă o serie de tratamente terapeutice.

Gama largă de proceduri benefice pentru sănătate atrag o mulțime de turiști în fiecare an.

Factorii naturali de cură includ apa Mării Negre, izvoarele sulfuroase mezotermale din zona nordică a municipiului și din stațiunile Venus și Saturn, precum și nămolul sulfuros de turbă extras din lacul Techirghiol.

Acești factori sunt recunoscuți pentru efectele lor terapeutice în ameliorarea diverselor afecțiuni, precum cele ale sistemului osos, inflamatorii și reumatice, dermatologice, respiratorii, cardiovasculare și multe altele. Stațiunea este, de asemenea, un loc potrivit pentru tratamentul afecțiunilor ORL.

Printre procedurile terapeutice cele mai căutate se numără kinetoterapia, hidroterapia, băile sulfuroase, de plante și de nămol, precum și terapiile cu apă și masajele relaxante.

Sanatoriul Balnear Mangalia este unul dintre cele mai populare centre de tratament din stațiune, oferind turiștilor pachete complete care includ cazare, masă și proceduri terapeutice.

Împachetările cu nămol sunt printre cele mai solicitate tratamente, beneficiind de nămolul sapropelic din lacul Techirghiol, recunoscut pentru proprietățile sale terapeutice deosebite.

Acesta ajută la calmarea durerilor articulare și musculare, stimulează circulația sanguină și hidratează pielea. Cu toate acestea, tratamentele nu sunt recomandate pacienților cu hipertensiune sau afecțiuni cardiace.

Mangalia - obiective turistice

Indiferent că vrei relaxare la plajă, să vizitezi tot ce e de văzut sau să te distrezi, Mangalia are ceva de oferit pentru fiecare.

Iată principalele obiective turistice din Mangalia:

Moscheea Esmahan Sultan

Acesta este cel mai vechi lăcaș de cult musulman care încă există în România. Moscheea a fost înființată în anul 1575 și este înconjurată de cimitirul islamic. Clădirea este monument istoric, iar comunitatea turco-tătară din Mangalia numără peste 3.100 de credincioși musulmani. Turiștii pot vizita moscheea, la fel și localnicii.

Portul turistic

Portul modern din Mangalia servește navele de turism de mici dimensiuni și este cel mai avansat din țară. Cu o capacitate de 146 de locuri de acostare și chei în lungime de 155 de metri, acest port oferă plecări către stațiunile învecinate și excursii de navigație către destinații precum Istanbul, Varna sau Odessa.

Muzeul de Arheologie Callatis

Muzeul de Arheologie Callatis are o expoziție de bază care arată patrimoniul arheologic din diferite perioade istorice. Pasionații de istorie vor petrece aici câteva ore în care vor afla o mulțime de lucruri interesante având în vedere exponatele din expoziția permanentă și monumentele arheologice prezente aici.

Monumentul Eroilor

Aflat în centrul orașului, Monumentul Eroilor este un simbol al Mangaliei și stă drept mărturie a istoriei sale îndelungate. Monumentul a fost inaugurat pe 9 mai 1998 - Ziua Eroilor și Ziua Europei.

Muzeul Marinei

Fondat în 2004, Muzeul Marinei arată tradițiile și istoria navală a zonei, prezentând turiștilor o colecție impresionantă de armament și tehnică navală. Expozițiile ilustrează evoluția bazei navale și a portului din Mangalia, explicând stadiile dezvoltării maritime locale pentru cei interesați.

Rezervația Hagieni

Rezervația Hagieni este un loc desprins din rai. De la păduri umbroase și coaste de calcar, rezervația este locul ideal pentru toți cei care vor să se conecteze cu natura, să facă plimbări relaxante și să se deconecteze. Rezervația se află la o distanță de 10 kilometri de Mangalia, iar pădurea se întinde pe o suprafață de 586 de hectare, dintre care 395 de hectare reprezintă rezervația propriu-zisă.

Cel mai potrivit moment să vii aici este primăvara, când natura renaște și Pădurea devine spectaculoasă. Cu puțin noroc, vei vedea aici bujorul de stepă și bujorul dobrogean, specii protejate. Totodată, primăvara vei întâlni ghiocei stânjenei, toporași și brândușe.

Herghelia Mangalia

Aflată la doar câțiva kilometri nord de oraș, Herghelia Mangalia este cea mai mare herghelie din sud-estul Europei. Aici, poți admira cai pur-sânge antrenați zilnic și poți experimenta farmecul unei lecții de lumea echitație.

Farul Genovez

Ridicat între 1858-1860, Farul Genovez reprezintă cea mai veche clădire din Constanța și un monument emblematic al regiunii. Are o înălțime de 8 metri și a fost construit de firma britanică Danubius and Black Sea.

Mangalia

Plaje în Mangalia

Mangalia este o stațiune foarte populară pentru familii, dar și pentru cei care vor relaxare și plaje fără prea multă aglomerație.

Plaja Mangalia

Plaja din Mangalia este echipată cu șezlonguri confortabile, servicii de salvamar și o varietate de terase și facilități sportive.

Plaja Copiilor

Pentru familiile cu copii, această plajă special amenajată, situată în apropierea falezei orașului, este un adevărat paradis.

Este ferită de valuri datorită zonei înconjurătoare de nisip, țărm și diguri, așa că este ideală pentru cei mici. Intrarea lină în apă asigură siguranța copiilor, iar părinții se pot relaxa în timp ce cei mici se distrează în voie.

Plaja 2 Mai

Amplasată puțin mai departe de centrul Mangaliei, plaja 2 Mai oferă turiștilor o atmosferă liniștită și naturală. Poți alege între servicii de camping sau spații de cazare adaptate oricărui buget.

După o zi petrecută pe plajă, poți merge la shopping în Mangalia și te poți bucura de o masă delicioasă într-una dintre terasele de pe plajă sau din centrul orașului.

Plaja Vama Veche

La doar câțiva kilometri distanță de Mangalia se află plaja Vama Veche, populară printre tineri și un loc în care distracția nu se oprește niciodată.

Intrarea abruptă în apă și fundul acoperit de pietriș fac din această plajă o destinație preferată pentru cei care caută aventură și diversitate. În plus, dacă ai chef de nopți de dans, socializare și distracție, aceasta este plaja ideală pentru tine.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
Citește și...
Drepturile călătorului aerian. Ce trebuie să știe orice pasager care circulă cu avionul și când poți obține compensație
Drepturile călătorului aerian. Ce trebuie să știe orice pasager care circulă cu avionul și când poți obține compensație

Călătoriile cu avionul au devenit parte integrantă din viața celor mai mulți, dar puțini știu care sunt drepturile călătorului aerian și cum pot obține compensații pentru pierderile suferite.

Satul din România desprins parcă din Rai. Comoara ascunsă, situată nu departe de București
Satul din România desprins parcă din Rai. Comoara ascunsă, situată nu departe de București

Aflată la granița județelor Argeș și Brașov, se află o comoară ascunsă: comuna Dâmbovicioara, care a fost declarată stațiune de interes național.

Vacanța de 1 Mai la mare. De ce merg românii pe litoral de Ziua Muncii. Ce tarife sunt la cazare anul acesta
Vacanța de 1 Mai la mare. De ce merg românii pe litoral de Ziua Muncii. Ce tarife sunt la cazare anul acesta

Vacanța de 1 Mai este un prilej așteptat cu nerăbdare de mulți români. În 2024, minivacanța bugetarilor din luna mai durează șase zile, când va fi și ziua liberă de 1 Mai, dar și Paștele Ortodox, în perioada 5-6 mai.

Recomandări
Primele imagini de la atacul nemilos al rușilor în Odesa. Bilanțul morților a crescut. VIDEO și GALERIE FOTO
Primele imagini de la atacul nemilos al rușilor în Odesa. Bilanțul morților a crescut. VIDEO și GALERIE FOTO

Bilanţul atacului rus cu rachetă în Odesa a crescut marţi la cinci morţi, în urma unui deces la spital, anunţă oficiali, iar dintre cele 28 de persoane rănite în atacul de luni, 23 erau spitalizate în continuare, unele în stare gravă.

De la ce a pornit incendiul din sectorul 1 al Capitalei. Vecinii spun că au văzut acolo oameni ai străzii
De la ce a pornit incendiul din sectorul 1 al Capitalei. Vecinii spun că au văzut acolo oameni ai străzii

Flăcări uriașe au cuprins, luni, un depozit abandonat din sectorul 1 al Capitalei. S-au auzit câteva explozii, spun martorii, iar incendiul ce a urmat s-a văzut din mai multe cartiere.

Experţii ONU susţin că au găsit rămăşiţele unei rachete nord-coreene la Harkov
Experţii ONU susţin că au găsit rămăşiţele unei rachete nord-coreene la Harkov

Resturile unei rachete care a lovit orașul ucrainean Harkov în data de 2 ianuarie proveneau de la o rachetă balistică nord-coreeană.