Singura stațiune de la mare din România cu izvoare minerale. Este și cea mai veche stațiune din țară

Mangalia
Shutterstock

Mangalia se află în partea de sud-est a României, la 44 de kilometri de Constanța. Este stațiune balneoclimaterică permanentă și are o istorie impresionantă care se întinde pe 2.400 de ani.

De asemenea, Mangalia este singura stațiune maritimă care are izvoare minerale, sulfuroase, mezotermale și radioactivitate. Este un loc în care turiștii se pot relaxa la soare și plajă, dar pot beneficia și de tratamente precum băi cu apă sulfuroasă, terapie cu nămol, kinetoterapie, hidroterapie și recuperare medicală.

Unde se află și cum ajungi la Mangalia

Dacă folosești mașina personală, trebuie doar să urmezi șoseaua E87 (DN39) de la Constanța.

Acest drum național te va duce direct către destinație, trecând prin stațiunile Eforie Nord, Techirghiol, Eforie Sud, Costinești, Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Mangalia, 2 Mai și Vama Veche.

Mangalia este accesibilă și cu trenul, având o gară în municipiu. Trenurile pleacă din diverse orașe precum București sau Sibiu și oferă uneori și vagoane de dormit pentru călătorii mai lungi.

Citește și
„Șmecheria juridică” prin care Dumitru Buzatu a scăpat de interceptările din dosarul mitei în portbagaj. Cum au încălcat procurorii DNA regulile Înaltei Curți înainte să fi fost stabilite

Primăria Mangalia a pus la dispoziție autobuze electrice care asigură gratuit transportul public în localitate, inclusiv în stațiunile Saturn, Venus, Cap-Aurora, Jupiter sau Neptun-Olimp.

Istoria stațiunii Mangalia

Situat pe o faleză de aproape 20 de metri, Mangalia este un oraș turistic și port.

Înființat în secolul al VI-lea î.Hr. de coloniștii greci pe locul unei așezări getice, orașul a fost cunoscut în antichitate sub numele de Callatis.

Ulterior, în secolul al XI-lea, a devenit cunoscut sub numele de Pangalia și a prosperat ca unul dintre cele mai importante porturi dobrogene, alături de Constanța și Varna.

Cu toate că a fost distrusă și reconstruit de mai multe ori, orașul a reușit să își păstreze identitatea și să se reinventeze în timp.

În perioada interbelică, Mangalia a cunoscut o înflorire remarcabilă, devenind un port modern și o destinație turistică de renume.

După Al Doilea Război Mondial, Mangalia a devenit o zonă militară de frontieră, iar turismul a stagnat pentru o perioadă.

Cu toate acestea, în anii '60, orașul a renăscut ca un centru turistic important, fiind construite șase stațiuni balneoclimaterice și de agrement în pădurea Comorova.

Astăzi, Mangalia este o stațiune la mare căutare de pe litoralul românesc și un loc în care românii își petrec concediile.

Mangalia

Mangalia - stațiune balneoclimaterică

Stațiunea balneoclimaterică Mangalia are o mulțime de resurse naturale valoroase și oferă o serie de tratamente terapeutice.

Gama largă de proceduri benefice pentru sănătate atrag o mulțime de turiști în fiecare an.

Factorii naturali de cură includ apa Mării Negre, izvoarele sulfuroase mezotermale din zona nordică a municipiului și din stațiunile Venus și Saturn, precum și nămolul sulfuros de turbă extras din lacul Techirghiol.

Acești factori sunt recunoscuți pentru efectele lor terapeutice în ameliorarea diverselor afecțiuni, precum cele ale sistemului osos, inflamatorii și reumatice, dermatologice, respiratorii, cardiovasculare și multe altele. Stațiunea este, de asemenea, un loc potrivit pentru tratamentul afecțiunilor ORL.

Printre procedurile terapeutice cele mai căutate se numără kinetoterapia, hidroterapia, băile sulfuroase, de plante și de nămol, precum și terapiile cu apă și masajele relaxante.

Sanatoriul Balnear Mangalia este unul dintre cele mai populare centre de tratament din stațiune, oferind turiștilor pachete complete care includ cazare, masă și proceduri terapeutice.

Împachetările cu nămol sunt printre cele mai solicitate tratamente, beneficiind de nămolul sapropelic din lacul Techirghiol, recunoscut pentru proprietățile sale terapeutice deosebite.

Acesta ajută la calmarea durerilor articulare și musculare, stimulează circulația sanguină și hidratează pielea. Cu toate acestea, tratamentele nu sunt recomandate pacienților cu hipertensiune sau afecțiuni cardiace.

Mangalia - obiective turistice

Indiferent că vrei relaxare la plajă, să vizitezi tot ce e de văzut sau să te distrezi, Mangalia are ceva de oferit pentru fiecare.

Iată principalele obiective turistice din Mangalia:

Moscheea Esmahan Sultan

Acesta este cel mai vechi lăcaș de cult musulman care încă există în România. Moscheea a fost înființată în anul 1575 și este înconjurată de cimitirul islamic. Clădirea este monument istoric, iar comunitatea turco-tătară din Mangalia numără peste 3.100 de credincioși musulmani. Turiștii pot vizita moscheea, la fel și localnicii.

Portul turistic

Portul modern din Mangalia servește navele de turism de mici dimensiuni și este cel mai avansat din țară. Cu o capacitate de 146 de locuri de acostare și chei în lungime de 155 de metri, acest port oferă plecări către stațiunile învecinate și excursii de navigație către destinații precum Istanbul, Varna sau Odessa.

Muzeul de Arheologie Callatis

Muzeul de Arheologie Callatis are o expoziție de bază care arată patrimoniul arheologic din diferite perioade istorice. Pasionații de istorie vor petrece aici câteva ore în care vor afla o mulțime de lucruri interesante având în vedere exponatele din expoziția permanentă și monumentele arheologice prezente aici.

Monumentul Eroilor

Aflat în centrul orașului, Monumentul Eroilor este un simbol al Mangaliei și stă drept mărturie a istoriei sale îndelungate. Monumentul a fost inaugurat pe 9 mai 1998 - Ziua Eroilor și Ziua Europei.

Muzeul Marinei

Fondat în 2004, Muzeul Marinei arată tradițiile și istoria navală a zonei, prezentând turiștilor o colecție impresionantă de armament și tehnică navală. Expozițiile ilustrează evoluția bazei navale și a portului din Mangalia, explicând stadiile dezvoltării maritime locale pentru cei interesați.

Rezervația Hagieni

Rezervația Hagieni este un loc desprins din rai. De la păduri umbroase și coaste de calcar, rezervația este locul ideal pentru toți cei care vor să se conecteze cu natura, să facă plimbări relaxante și să se deconecteze. Rezervația se află la o distanță de 10 kilometri de Mangalia, iar pădurea se întinde pe o suprafață de 586 de hectare, dintre care 395 de hectare reprezintă rezervația propriu-zisă.

Cel mai potrivit moment să vii aici este primăvara, când natura renaște și Pădurea devine spectaculoasă. Cu puțin noroc, vei vedea aici bujorul de stepă și bujorul dobrogean, specii protejate. Totodată, primăvara vei întâlni ghiocei stânjenei, toporași și brândușe.

Herghelia Mangalia

Aflată la doar câțiva kilometri nord de oraș, Herghelia Mangalia este cea mai mare herghelie din sud-estul Europei. Aici, poți admira cai pur-sânge antrenați zilnic și poți experimenta farmecul unei lecții de lumea echitație.

Farul Genovez

Ridicat între 1858-1860, Farul Genovez reprezintă cea mai veche clădire din Constanța și un monument emblematic al regiunii. Are o înălțime de 8 metri și a fost construit de firma britanică Danubius and Black Sea.

Mangalia

Plaje în Mangalia

Mangalia este o stațiune foarte populară pentru familii, dar și pentru cei care vor relaxare și plaje fără prea multă aglomerație.

Plaja Mangalia

Plaja din Mangalia este echipată cu șezlonguri confortabile, servicii de salvamar și o varietate de terase și facilități sportive.

Plaja Copiilor

Pentru familiile cu copii, această plajă special amenajată, situată în apropierea falezei orașului, este un adevărat paradis.

Este ferită de valuri datorită zonei înconjurătoare de nisip, țărm și diguri, așa că este ideală pentru cei mici. Intrarea lină în apă asigură siguranța copiilor, iar părinții se pot relaxa în timp ce cei mici se distrează în voie.

Plaja 2 Mai

Amplasată puțin mai departe de centrul Mangaliei, plaja 2 Mai oferă turiștilor o atmosferă liniștită și naturală. Poți alege între servicii de camping sau spații de cazare adaptate oricărui buget.

După o zi petrecută pe plajă, poți merge la shopping în Mangalia și te poți bucura de o masă delicioasă într-una dintre terasele de pe plajă sau din centrul orașului.

Plaja Vama Veche

La doar câțiva kilometri distanță de Mangalia se află plaja Vama Veche, populară printre tineri și un loc în care distracția nu se oprește niciodată.

Intrarea abruptă în apă și fundul acoperit de pietriș fac din această plajă o destinație preferată pentru cei care caută aventură și diversitate. În plus, dacă ai chef de nopți de dans, socializare și distracție, aceasta este plaja ideală pentru tine.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Întrebarea uluitoare primită de Sorana Cîrstea
VIDEO Întrebarea uluitoare primită de Sorana Cîrstea
Citește și...
Fenomen spectaculos în Parcul Naţional Munţii Rodnei. Imagini superbe din Poiana Narciselor | FOTO
Fenomen spectaculos în Parcul Naţional Munţii Rodnei. Imagini superbe din Poiana Narciselor | FOTO

Romsilva a postat, miercuri, imagini superbe cu covorul alb de narcise din Poiana Narciselor din Parcul Naţional Munţii Rodnei, care este întrerupt doar din loc în loc de alte flori ale perioadei.

 

La mare cu 35 de lei pe noapte. Începe programul ”Litoralul pentru toți” 2024
La mare cu 35 de lei pe noapte. Începe programul ”Litoralul pentru toți” 2024

Programul ”Litoralul pentru toți” din acest an vine cu oferte de preț care încep de la 35 de lei pe noapte, cazarea pentru o persoană, în cadrul unor pachete promoționale reduse și cu 30% față de vârful sezonului.

Orașul din România considerat de străini cea mai ieftină destinație din Europa care merită vizitată. Cum arată clasamentul
Orașul din România considerat de străini cea mai ieftină destinație din Europa care merită vizitată. Cum arată clasamentul

În peisajul turistic european, un oraș din România reușește să atragă atenția străinilor ca destinație care merită vizitată.

 

Recomandări
De la pantofarul Europei la o industrie în declin. Orașul care se dezvoltă cu fonduri europene fabricând încălţăminte
De la pantofarul Europei la o industrie în declin. Orașul care se dezvoltă cu fonduri europene fabricând încălţăminte

Cândva pantofarul Europei Romania marchează încă o industrie în declin. Producţia de încălţăminte a scăzut la jumătate față de acum zece ani, iar piaţa este invadată de mărfuri din Asia, Polonia, şi Turcia.

HARTA INTERACTIVĂ a candidaților la alegerile locale din iunie 2024. Află rapid lista completă din județul tău
HARTA INTERACTIVĂ a candidaților la alegerile locale din iunie 2024. Află rapid lista completă din județul tău

Organizația Expert Forum a lansat Harta interactivă a candidaților la alegerile locale din iunie 2024, un instrument online util pentru alegătorii care vor să consulte listele complete ale ofertelor electorale.  

Ministerul Familiei dispune controale la DGASPC Sector 4, după acuzaţiile existenţei unei reţele de prostituţie
Ministerul Familiei dispune controale la DGASPC Sector 4, după acuzaţiile existenţei unei reţele de prostituţie

La cererea Primăriei Sectorului 4, Natalia-Elena Intotero şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Rareş-Petru Achiriloaie vor dispune trimiterea echipelor Corp de Control la DGASPC Sector 4.