Stațiunea de pe litoralul românesc cunoscută pentru izvoarele de apă sulfuroasă. Puțini români știu beneficiile apei de aici

Statiunea Venus
Shutterstock

Stațiunea Venus este extrem de populară în rândul românilor pe timpul verii, dar puțini știu că, dincolo de plajele cu nisip fin și apele mării, aici se află izvoare cu apă minerală sulfuroasă hipotermală.  

Stațiunea Venus se află în sudul litoralului românesc, la aproximativ 42 de kilometri de Constanța și la doar 3 km de Mangalia.

Această stațiune este locația perfectă pentru un concediu liniștit, retras de priviri și agitația plajelor aglomerate. În plus, stațiunea balneară are izvoare de apă minerală sulfuroasă hipotermală, motiv pentru care mulți oameni vin aici pentru a își trata diferite afecțiuni, printre care spondiloza cervicală, anemia sau boli de piele.

Istoricul stațiunii și izvoarele termale

Istoria stațiunii Venus începe în perioada regimului comunist din România, în anii 1960. Inițial, aceasta a fost construită ca o stațiune balneoclimaterică, devenind un refugiu de relaxare și tratament pentru muncitorii din întreprinderile industriale din zonă.

Construcția efectivă a stațiunii a început în anul 1972, odată cu ridicarea unor impresionante hoteluri, captivând astfel atenția publicului prin condițiile de cazare destul de ridicate pentru acea perioadă.

Citește și
Cum vor liberalii să schimbe legea ca să ajungă Klaus Iohannis senator. Președintele ar putea candida fără a fi nevoit să demisioneze SURSE

Numărul hotelurilor a crescut constant în timp, transformând stațiunea Venus în una dintre cele mai căutate destinații, mai ales după anul 1989.

Pe lângă nisipul fin și plajele însorite, aerosolii marini atrag atât turiști români, cât și străini.

Înainte de anul 1989, stațiunea era frecventată de mulți turiști, care apreciau farmecul litoralului românesc. Datorită factorilor terapeutici naturali, stațiunea Venus primește anual atât persoane sănătoase, care doresc să se bucure de o cură heliomarină, cât și persoane ce suferă de diverse afecțiuni.

Factorii naturali de cură includ climatul maritim bogat în aerosoli salini și apa Mării Negre, care este sulfatată, sodică, magneziană, clorurată și hipotonică, cu o mineralizare de 15,5%.

Acești factori contribuie la tratarea sau, cel puțin, ameliorarea unor afecțiuni precum stările de anemie, bolile digestive, rahitismul, bolile dermatologice, bolile de debilitate, bolile endocrine și ginecologice, precum și a leziunilor posttraumatice sau reumatice.

Un alt element terapeutic este nămolul, folosit în centrele balneare din stațiune pentru împachetări sau băi, care ajută la tratarea afecțiunilor reumatice, artritelor, afecțiunilor vasculare și osoase survenite în urma unor traumatisme.

Numele stațiunii a fost inspirat de celebra statuie a zeiței Venus din Capua (Italia), care se afla în grădina unei vile din stațiune. Pe măsură ce timpul a trecut, stațiunea Venus a devenit din ce în ce mai populară printre turiști, datorită plajelor sale frumoase și a apelor calde ale Mării Negre.

În prezent, stațiunea Venus se remarcă prin arhitectura sa aparte, specifică anilor ’70-’80. Au fost realizate îmbunătățiri și modernizări pentru ca turiștii care vin aici să aibă la dispoziție facilități.

Statiunea Venus

Obiective turistice și ce poți face în stațiunea Venus și în împrejurimi 

Pe lângă opțiunile variate de cazare și climatul plăcut, asemănător celui mediteranean, pe litoralul românesc ai oportunitatea de a descoperi numeroase obiective turistice interesante.

Lacul Razelm

Se află în inima stațiunii Venus se află lacul Razelm și este o întindere de apă care oferă multiple oportunități de relaxare și petrecere a timpului liber. Poți face canotaj sau pescuit, picnicuri sau pur și simplu să te bucuri de liniștea și frumusețea naturii.

Acesta este cel mai mare lac din România, iar în antichitate purta numele de Halmyris și avea comunicare cu Marea Neagră prin gura Periteasca și gura Portiței.

În nordul Limanului Razim se află Insula Popina, care este declarată rezervație naturală.

Orașul Mangalia

Cea mai veche așezare atestată din România, Mangalia are un patrimoniu istoric și cultural foarte bogat. Poți vizita monumente importante precum Moscheea Esmahan Sultan, Edificiul Bizantin sau Mormântul cu papirus din

Muzeul de Arheologie Callatis

Iubitorii de speologie pot explora Peștera Limanu, situată pe malul lacului din apropierea stațiunii Saturn. Portul Mangalia, Muzeul Marinei și Herghelia sunt alte puncte de interes.

Orașul Constanța

Municipiul Constanța, situat la aproximativ 41 de kilometri distanță de stațiunea Venus, este un oraș pe care trebuie să-l vizitezi. Aici poți admira Farul Genovez, Muzeul de Arheologie "Callatis", Muzeul Marinei Mangalia și Monumentul Tropaeum Traiani din Adamclisi. Portul turistic din Mangalia este de asemenea o atracție pitorească.

Există și alte atracții deosebite precum Cetatea Histria, Pădurea Hagieni și Biserica Îngropată din Istria, care merită vizitată.

Herghelia Mangalia

Acesta este loc ideal pentru a învăța să practici echitația. Este una dintre cele mai mari herghelii din sud-estul Europei, cu peste 350 de cai de rasă. Hipodromul are 19 hectare și vara se organizează curse de cai.

Peștera Limanu

Această peșteră a fost folosită drept refugiu în timpul unor atacuri ale invadatorilor, dar și ascunzătoare pentru goți și un loc secret. A devenit faimoasă ca fiind „peștera cu comori”. Vizita durează cam 20 de minute și este un obiectiv turistic pe care merită să îl vizitezi.

Lacul Mangalia

Între mlaștina Mangalia și Saturn se află o porțiune de plajă lată . În vecinătate, în vest, se află un lac, ușor accesibil. Te poți plimba cu barca pentru a vedea păsările sălbatice, broaștele țestoase sau șerpii.

Muzeul Marinei

Gândit ca un tribut adus istoriei marinei militare, Muzeul Marinei din Mangalia oferă vizitatorilor șansa la o incursiune în perioada dintre anii 1952 și 2000, ilustrând evoluția și contribuția portului militar din Mangalia.

Muzeul găzduiește o colecție remarcabilă de artefacte navale și obiecte de patrimoniu. Expoziția cuprinde o varietate de obiecte, inclusiv piese din colecțiile de arme subacvatice, prezentate detaliat pentru a evidenția tehnologia și utilizarea acestora de către forțele marine.

De asemenea, sunt expuse secțiuni ale torpilelor care au fost utilizate de trupele marinei Garnizoanei Mangalia, oferind o perspectivă captivantă asupra capacităților militare și a evoluției tehnologice în domeniul navalelor.

În curtea exterioară a muzeului, vizitatorii pot admira o impresionantă colecție de artilerie navală și antiaeriană, printre care se remarcă un masiv tun de 130 mm, folosit în trecut de artileria de coastă.

Aceste artefacte, dispuse în mod strategic, completează povestea istoriei marinei militare și oferă o imagine autentică a echipamentului și tehnologiei utilizate în timpul acelei perioade.

Cei care ajung în stațiunea Venus, atât pentru tratamente balneoclimaterice, cât și pentru simpla relaxare într-un loc retras, au la dispoziție o mulțime de obiective turistice ușor accesibile pe care le pot vizita în stațiune și în împrejurimi.

Unde se află și cum ajungi în stațiunea Venus

Statiunea Venus

Stațiunea Venus se află în partea sudică a litoralului românesc, la doar 3 kilometri distanță de Mangalia și aproximativ 42 de kilometri de Constanța.

Din punct de vedere administrativ, stațiunea, care își poartă numele după zeița frumuseții, aparține de orașul Mangalia.

Dacă planifici să ajungi pe litoral cu mașina personală, poți merge pe șoseaua DN39 (E87).

În apropiere de Mangalia, vei face stânga pe drumul de acces care te va conduce direct către stațiune.

DN39 este principala arteră rutieră care străbate practic toate stațiunile de pe litoralul românesc, inclusiv Eforie Nord, Techirghiol, Eforie Sud, Costinești, Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Mangalia, 2 Mai și Vama Veche.

Poți ajunge în Venus și cu trenul, folosind linia ferată Constanța-Mangalia. Deși Venus nu dispune de o gară proprie, trenul oprește în halta Neptun sau în gara Mangalia.

De acolo, accesul în stațiunea Venus este facil, fie cu microbuzele care pleacă din gară și străbat toate stațiunile, fie cu un taxi.

Articol recomandat de sport.ro
Incredibil! Un internațional român se retrage din fotbal la 26 de ani
Incredibil! Un internațional român se retrage din fotbal la 26 de ani
Citește și...
Obiective turistice în Alba. Ce poți vizita în Alba Iulia și în împrejurimi
Obiective turistice în Alba. Ce poți vizita în Alba Iulia și în împrejurimi

Există o mulțime de obiective turistice în județul Alba pe care trebuie le să vizitezi dacă ajungi aici. Este o parte a țării pe care trebuie o să vezi și te va fermeca prin carisma ei aparte.  

Satul „Bunicii care bate doba”, o experiență de vis cu natură, tradiții și vin, la o aruncătură de băț de Galați
Satul „Bunicii care bate doba”, o experiență de vis cu natură, tradiții și vin, la o aruncătură de băț de Galați

Văleni este un sat care păstrează farmecul rural moldovenesc, oferind turiștilor o evadare din agitația orașelor și o privire în istoria și cultura locală.  

Orașul din România cunoscut pentru unicitatea clădirilor. Este printre cele mai faimoase destinații din Europa
Orașul din România cunoscut pentru unicitatea clădirilor. Este printre cele mai faimoase destinații din Europa

Municipiul de reședință al județului Bihor este unul dintre cele mai frumoase orașe din România. Are o mulțime de obiective turistice, o atmosferă unică și oameni calzi și primitori.

Recomandări
Nouă avertizare de ploi torențiale în județe deja devastate de inundații. Zonele vizate de vreme severă. HARTĂ
Nouă avertizare de ploi torențiale în județe deja devastate de inundații. Zonele vizate de vreme severă. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri dimineață, o avertizare Cod galben de ploi torenţiale, valabilă joi, 19 septembrie, în nouă judeţe.

Surse: PNL a scris amendamentul de modificare a legii în Parlament, ca să-l facă pe Klaus Iohannis parlamentar
Surse: PNL a scris amendamentul de modificare a legii în Parlament, ca să-l facă pe Klaus Iohannis parlamentar

Surse politice au declarat pentru Știrile Pro TV că PNL va depune la Senat, miercuri sau joi, o inițiativă de modificare a legii privind alegerea Senatului și Camerei Deputaților.

Siegfried Mureșan, negociator-șef în Parlamentul European: ”Vreau mai mulți bani în rezervă pentru catastrofe naturale”
Siegfried Mureșan, negociator-șef în Parlamentul European: ”Vreau mai mulți bani în rezervă pentru catastrofe naturale”

Inundațiile care au lovit România și alte state din Europa Centrală și de Est au ajuns subiect de dezbatere în Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg.