Stațiunea Saturn – ce să vezi într-un weekend aici
Saturn a fost inclusă relativ recent pe lista stațiunilor balneare din România, fiind introdusă în această categorie în anul 1972. Stațiunea pitorească se află în administrarea Municipiului Mangalia.
Zona sudică a plajei este are mai multe golfulețe create artificial, oferind acces relativ ușor în mare, în timp ce partea nordică are aproximativ 2 kilometri de litoral și o plajă largă de 100 – 150 de metri. În Saturn există izvoare mezotermale sulfuroase și nămol cu valoare terapeutică, resurse care tratează diverse afecțiuni ginecologice și ale aparatului locomotor. Pe lângă beneficiile terapeutice, Saturn este o stațiune liniștită de pe litoralul românesc, cu o plajă atrăgătoare și tarife accesibile pentru cazare.
Saturn - baze de tratament
Stațiunea Saturn dispune de două baze de tratament moderne, amenajate în incinta hotelurilor Hora și Balada. Aceste facilități sunt disponibile doar pe parcursul sezonului estival și folosesc resurse naturale precum apa mării, nămolul sapropelic și apele mezotermale sulfuroase, pentru tratarea unei game largi de afecțiuni.
Printre afecțiunile tratate se numără: afectiuni reumatismale degenerative (spondiloza cervicală, lombară și dorsală), afecțiuni ortopedice posttraumatice (fracturi, luxații), anemii, manifestări articulare ale bolilor de nutriție (rahitism), boli ale aparatului respirator (emfizem pulmonar, bronșite cronice, alergii respiratorii), boli dermatologice (psoriazis, eczeme cronice, neurodermite), boli metabolice (obezitate, diabet, gută), și boli ginecologice (anexite, metroanexite, sterilitate).
Terapiile utilizate pentru tratarea acestor afecțiuni includ hidroterapia, kinetoterapia, electroterapia, termoterapia (băi sulfuroase, băi de namol, băi de plante, băi galvanice), gimnastica medicală, dus subacval, impachetari cu namol sau cu parafina, masaje uscate sau cu namol, și cura geriatrică.
Saturn - obiective turistice. Ce poți face într-o vacanță aici
Plaja Saturn
Cea mai celebră atracție turistică din Saturn este chiar plaja care îi poartă numele. Mii de oameni ajung aici anual pentru a se bucura de apă, soare și de vreme frumoasă.
Poți închiria un șezlong sub umbrelă sau poți veni cu propriul prosop. Aceasta este o plajă curată și întreținută, iar la intrare există locuri de parcare. De asemenea, există terase amplasate lângă plajă, de unde îți poți cumpăra un cocktail sau sucuri.
Muzeul de arheologie Callatis
Muzeul Callatis este printre cele mai importante atracții turistice istorice din litoralul Mării Negre. Aici poți vedea istoria cetății Callatis. Mai multe obiecte din perioada neolitică, greacă și romană au ieșit la iveală după recondiționarea muzeului. Acesta se află în orașul Mangalia, la 3 km de Saturn.
Herghelia Mangalia
La doar 3 km de Mangalia, spre Nord, există o herghelie care are cai cu totul speciali. Această herghelie este o atracție turistică, dar vizitatorii vin și pentru plimbări cu caii sau lecții de echitație.
Tot aici se organizează concursuri de echitație și spectacole cu tematică istorică.
Moscheea Esmahan Sultan
Această atracție turistică se află pe lista monumentelor istorice din județul Constanța și a fost construită în a doua jumătate a secolului al XVI-lea, fiind înconjurată de un cimitir islamic cu morminte vechi de peste 300 de ani.
Acest lăcaș de cult musulman este încă funcțional și este o atracție turistică importantă pentru litoralul Mării Negre.
Plaja Mangalia
O altă plajă frumoasă și aproape de Saturn este plaja Mangalia, amplasată lângă portul turistic. Te poți plimba pe faleză și poți închiria un șezlong, dar la fel de bine poți veni cu prosopul în locurile amenajate. Locul e plin de terase, restaurante și localuri în care să mănânci bine.
Pădurea Comorova
Pădurea Comorova se află la Nord de Mangalia și este fragmentul de vegetație format din stejari, cedri, chiparoși și pini. Toto aici este și un parc în care te poți plimba pentru puțină umbră și răcoare.
Pe vemuri, în zona Comorova se afla un cătun cu același nume de pescari greci, de crescători de oi turci sau români și de grădinari bulgari. Majoritatea s-au stabilit cu timpul la Mangalia, iar la finalul secolului al XIX-lea mai existau aici doar 4 familii.
În prezent, în locul părții litorale din fosta pădure s-au ridicat stațiunile balneoclimaterice de vară ale Mangaliei: Olimp, Neptun, Jupiter, Adora, Venus și Saturn.
Partea de apus a pădurii de-a lungul drumului național DN39 este declarată rezervație forestieră și parc dendrologic, cu o suprafață de 1,2 hectare.
Cazare Saturn
Stațiunea Saturn are o mulțime de oferte de cazare, pentru orice buget și gusturi.
Hotelul Narcis are 3 stele și este situat la doar câțiva pași de plaja cu nisip fin.
Acesta este înconjurat de o varietate de restaurante și magazine, astfel încât vei avea mereu la îndemână tot ce ai nevoie pentru o ședere plăcută.
Pentru cei care preferă o atmosferă mai intimă, există numeroase opțiuni de cazare în Saturn. Hotelul Atena, recent renovat în 2024, este situat pe faleza în zona sudică a stațiunii și oferă acces ușor la plajă.
Pensiunea Paradis Apartments - Alfa Beta, finalizată în 2020, dispune de apartamente și garsoniere moderne, situate la doar 5 minute de plajă.
Pe lângă hoteluri, există o mulțime de pensiuni și apartamente care își așteaptă turiștii vara aceasta într-una dintre cele mai cunoscute stațiuni de pe litoralul Mării Negre. În Saturn, turiștii vin atât pentru relaxare și plajă, cât și pentru tratamente balneare.
Nu este o stațiune scumpă, motiv pentru care mulți români aleg să vină aici. În plus, izvoarele hipotermale sulfuroase și nămolul cu valoare terapeutică atrag oamenii care suferă de diferite afecțiuni aici.
Terasele, barurile și restaurantele sunt nelipsite din stațiune, iar prețurile nu sunt la fel de mari precum în Mamaia sau alte locuri mai populare de pe litoral.
Saturn - unde se află și cum ajungi
Saturn este situată în imediata vecinătate a orașului Mangalia, la doar 43 de kilometri distanță de Constanța. Această localitate componentă a municipiului Mangalia din județul Constanța a fost finalizată în anul 1972 și este una dintre destinațiile preferate de vacanță pentru turiști.
Stațiunea Saturn se învecinează la nord cu stațiunea Venus și este împărțită în două zone principale: plaja Adras, situată în partea nordică a stațiunii, aproape de Venus, și plaja Diana, la sud, în apropierea orașului Mangalia.
Pentru cei care călătoresc cu trenul, accesul în stațiune este ușor, gara din Mangalia oferind conexiuni ușoare.
De asemenea, Primăria Mangalia oferă transport public gratuit, cu autobuze pentru turiștii care ajung în stațiunile Saturn, Venus, Cap-Aurora, Jupiter și Neptun-Olimp.
Sursa: StirilePROTV
Etichete:
Dată publicare:
25-05-2024 16:14