Stațiunea Saturn – ce să vezi într-un weekend aici

saturn
Shutterstock

Saturn a fost inclusă relativ recent pe lista stațiunilor balneare din România, fiind introdusă în această categorie în anul 1972. Stațiunea pitorească se află în administrarea Municipiului Mangalia.

Zona sudică a plajei este are mai multe golfulețe create artificial, oferind acces relativ ușor în mare, în timp ce partea nordică are aproximativ 2 kilometri de litoral și o plajă largă de 100 – 150 de metri. În Saturn există izvoare mezotermale sulfuroase și nămol cu valoare terapeutică, resurse care tratează diverse afecțiuni ginecologice și ale aparatului locomotor. Pe lângă beneficiile terapeutice, Saturn este o stațiune liniștită de pe litoralul românesc, cu o plajă atrăgătoare și tarife accesibile pentru cazare.

Saturn - baze de tratament

Stațiunea Saturn dispune de două baze de tratament moderne, amenajate în incinta hotelurilor Hora și Balada. Aceste facilități sunt disponibile doar pe parcursul sezonului estival și folosesc resurse naturale precum apa mării, nămolul sapropelic și apele mezotermale sulfuroase, pentru tratarea unei game largi de afecțiuni.

Printre afecțiunile tratate se numără: afectiuni reumatismale degenerative (spondiloza cervicală, lombară și dorsală), afecțiuni ortopedice posttraumatice (fracturi, luxații), anemii, manifestări articulare ale bolilor de nutriție (rahitism), boli ale aparatului respirator (emfizem pulmonar, bronșite cronice, alergii respiratorii), boli dermatologice (psoriazis, eczeme cronice, neurodermite), boli metabolice (obezitate, diabet, gută), și boli ginecologice (anexite, metroanexite, sterilitate).

Terapiile utilizate pentru tratarea acestor afecțiuni includ hidroterapia, kinetoterapia, electroterapia, termoterapia (băi sulfuroase, băi de namol, băi de plante, băi galvanice), gimnastica medicală, dus subacval, impachetari cu namol sau cu parafina, masaje uscate sau cu namol, și cura geriatrică.

Citește și
Cum alegem pepenele copt. Metoda cu care un fermier garantează acuratețe de 99%: „Cotorul verde este primul semn”

Saturn - obiective turistice. Ce poți face într-o vacanță aici

Plaja Saturn

Cea mai celebră atracție turistică din Saturn este chiar plaja care îi poartă numele. Mii de oameni ajung aici anual pentru a se bucura de apă, soare și de vreme frumoasă.

Poți închiria un șezlong sub umbrelă sau poți veni cu propriul prosop. Aceasta este o plajă curată și întreținută, iar la intrare există locuri de parcare. De asemenea, există terase amplasate lângă plajă, de unde îți poți cumpăra un cocktail sau sucuri.

Muzeul de arheologie Callatis

Muzeul Callatis este printre cele mai importante atracții turistice istorice din litoralul Mării Negre. Aici poți vedea istoria cetății Callatis. Mai multe obiecte din perioada neolitică, greacă și romană au ieșit la iveală după recondiționarea muzeului. Acesta se află în orașul Mangalia, la 3 km de Saturn.

Herghelia Mangalia

La doar 3 km de Mangalia, spre Nord, există o herghelie care are cai cu totul speciali. Această herghelie este o atracție turistică, dar vizitatorii vin și pentru plimbări cu caii sau lecții de echitație.

Tot aici se organizează concursuri de echitație și spectacole cu tematică istorică.

Moscheea Esmahan Sultan

Această atracție turistică se află pe lista monumentelor istorice din județul Constanța și a fost construită în a doua jumătate a secolului al XVI-lea, fiind înconjurată de un cimitir islamic cu morminte vechi de peste 300 de ani.

Acest lăcaș de cult musulman este încă funcțional și este o atracție turistică importantă pentru litoralul Mării Negre.

Plaja Mangalia

O altă plajă frumoasă și aproape de Saturn este plaja Mangalia, amplasată lângă portul turistic. Te poți plimba pe faleză și poți închiria un șezlong, dar la fel de bine poți veni cu prosopul în locurile amenajate. Locul e plin de terase, restaurante și localuri în care să mănânci bine.

Pădurea Comorova

Pădurea Comorova se află la Nord de Mangalia și este fragmentul de vegetație format din stejari, cedri, chiparoși și pini. Toto aici este și un parc în care te poți plimba pentru puțină umbră și răcoare.

Pe vemuri, în zona Comorova se afla un cătun cu același nume de pescari greci, de crescători de oi turci sau români și de grădinari bulgari. Majoritatea s-au stabilit cu timpul la Mangalia, iar la finalul secolului al XIX-lea mai existau aici doar 4 familii.

În prezent, în locul părții litorale din fosta pădure s-au ridicat stațiunile balneoclimaterice de vară ale Mangaliei: Olimp, Neptun, Jupiter, Adora, Venus și Saturn.

Partea de apus a pădurii de-a lungul drumului național DN39 este declarată rezervație forestieră și parc dendrologic, cu o suprafață de 1,2 hectare.

Cazare Saturn 

Stațiunea Saturn are o mulțime de oferte de cazare, pentru orice buget și gusturi.

Hotelul Narcis are 3 stele și este situat la doar câțiva pași de plaja cu nisip fin.

Acesta este înconjurat de o varietate de restaurante și magazine, astfel încât vei avea mereu la îndemână tot ce ai nevoie pentru o ședere plăcută.

Pentru cei care preferă o atmosferă mai intimă, există numeroase opțiuni de cazare în Saturn. Hotelul Atena, recent renovat în 2024, este situat pe faleza în zona sudică a stațiunii și oferă acces ușor la plajă.

Pensiunea Paradis Apartments - Alfa Beta, finalizată în 2020, dispune de apartamente și garsoniere moderne, situate la doar 5 minute de plajă.

Pe lângă hoteluri, există o mulțime de pensiuni și apartamente care își așteaptă turiștii vara aceasta într-una dintre cele mai cunoscute stațiuni de pe litoralul Mării Negre. În Saturn, turiștii vin atât pentru relaxare și plajă, cât și pentru tratamente balneare.

Nu este o stațiune scumpă, motiv pentru care mulți români aleg să vină aici. În plus, izvoarele hipotermale sulfuroase și nămolul cu valoare terapeutică atrag oamenii care suferă de diferite afecțiuni aici.

Terasele, barurile și restaurantele sunt nelipsite din stațiune, iar prețurile nu sunt la fel de mari precum în Mamaia sau alte locuri mai populare de pe litoral.

Saturn - unde se află și cum ajungi

Saturn este situată în imediata vecinătate a orașului Mangalia, la doar 43 de kilometri distanță de Constanța. Această localitate componentă a municipiului Mangalia din județul Constanța a fost finalizată în anul 1972 și este una dintre destinațiile preferate de vacanță pentru turiști.

Stațiunea Saturn se învecinează la nord cu stațiunea Venus și este împărțită în două zone principale: plaja Adras, situată în partea nordică a stațiunii, aproape de Venus, și plaja Diana, la sud, în apropierea orașului Mangalia.

Pentru cei care călătoresc cu trenul, accesul în stațiune este ușor, gara din Mangalia oferind conexiuni ușoare.

De asemenea, Primăria Mangalia oferă transport public gratuit, cu autobuze pentru turiștii care ajung în stațiunile Saturn, Venus, Cap-Aurora, Jupiter și Neptun-Olimp.

Articol recomandat de sport.ro
Frumoase și valoroase. Zece sportive românce superbe care merg la Paris ca să câștige medalii | FOTO
Frumoase și valoroase. Zece sportive românce superbe care merg la Paris ca să câștige medalii | FOTO
Citește și...
Steag roșu arborat în sudul litoralului, însă turiștilor nu le pasă și intră în apă: ”Da, dar nu m-am dus foarte departe”
Steag roșu arborat în sudul litoralului, însă turiștilor nu le pasă și intră în apă: ”Da, dar nu m-am dus foarte departe”

Este o zi parțial ratată pentru cei care își petrec vacanța pe litoral. Turiștii nu au voie să intre în mare. În sudul litoralului este arborat steagul roșu, iar vântul suflă cu putere.  

Amenzi rutiere dacă pleci în Grecia cu mașina în 2024. Plătești și 150 de euro pentru o parcare neregulamentară
Amenzi rutiere dacă pleci în Grecia cu mașina în 2024. Plătești și 150 de euro pentru o parcare neregulamentară

Codul rutier din Grecia este unul dintre cele mai dure din Europa, iar românii care merg în vacanță în această țară trebuie să știe că nerespectarea regulilor este sancționată drastic.

Cele mai periculoase și spectaculoase poduri din lume. De la înălțimi înfricoșătoare la construcții fragile VIDEO
Cele mai periculoase și spectaculoase poduri din lume. De la înălțimi înfricoșătoare la construcții fragile VIDEO

Există poduri peste tot în lume, unele vechi, unele bine construite, altele improvizate. Toate au însă același scop, acela de a conecta două puncte deasupra unei ape sau unei prăpastii.  

Recomandări
Cum s-a produs accidentul din Gara Basarab. Locomotiva s-a izbit de tren pentru că ar fi rămas fără frâne
Cum s-a produs accidentul din Gara Basarab. Locomotiva s-a izbit de tren pentru că ar fi rămas fără frâne

S-a activat planul roșu, vineri seară, în Gara Basarab din Capitală. 15 persoane au fost rănite, după ce locomotiva unui tren privat s-a ciocnit de vagonul la care urma să se cupleze.

Viktor Orban: Ursula von der Leyen, preşedinta realeasă a Comisiei Europene, nu e un adversar politic, este angajata noastră
Viktor Orban: Ursula von der Leyen, preşedinta realeasă a Comisiei Europene, nu e un adversar politic, este angajata noastră

Ursula von der Leyen, preşedinta realeasă a Comisiei Europene, nu este un adversar politic, ci este "angajata noastră", a declarat vineri prim-ministrul ungar Viktor Orban, în emisiunea "Bună dimineaţa, Ungaria!"

Vin furtunile. ANM a emis Cod Galben și Cod Portocaliu în mai multe județe: averse torențiale, vijelii și grindină
Vin furtunile. ANM a emis Cod Galben și Cod Portocaliu în mai multe județe: averse torențiale, vijelii și grindină

Administrația Națională de Meteorologie a emis, sâmbătă, mai multe avertizări de vreme nefavorabilă, valabile pentru mai multe regiuni din România.