Cele mai populare destinații de tratament din România: stațiunile balneare de vizitat toamna

bai balneare
Shutterstock

Stațiunile balneare sunt unele dintre obiectivele turistice cele mai apreciate din România. O mulțime de oameni, indiferent de vârstă, se bucură de beneficiile izvoarelor minerale, ale apelor termale și ale aerului curat revigorant.

Atracția principală a stațiunilor termale constă în izvoarele naturale, renumite pentru calitățile lor terapeutice.

Stațiuni balneare ideale pentru toamnă

Indiferent de vârsta pe care o ai, să îți iei câteva zile pentru a vizita o stațiune balneară este o activitate ideală pentru toamnă.

Acest anotimp este ideal pentru a merge într-o astfel de stațiune, nu doar datorită peisajelor superbe, dar vremea este încântătoare, lucru care ajută și mai mult la relaxare.

Iată câteva stațiuni balneare ideale pentru toamnă:

Băile Felix. Fără îndoială, aceasta este una dintre cele mai îndrăgite și populare stațiuni din România. Situată la o altitudine de 150 de metri, în apropiere de Oradea, Băile Felix este populară pentru apele sale termale și nămolul îmbogățit cu proprietăți sapropelice. În plus, stațiunea se mândrește cu o serie de centre de tratament balnear, săli de sport, piscine, facilități de hidroterapie și fizioterapie.

bai balneare

Sovata este o altă opțiune de stațiune balneară ideală pentru a merge toamna. Această stațiune din județul Mureș, deschisă tot timpul anului, este renumită pentru lacurile sale pitorești - Ursu, Negru, Verde, Roșu, Aluniș, Șerpilor și Mierlei - celebre pentru apele lor sodice și clorurate. Aceste lacuri sunt atât de sărate încât permit flotabilitatea. La Sovata se tratează diverse afecțiuni, inclusiv cele posttraumatice, endocrine și ginecologice.

Băile Tușnad se află în Defileul Oltului, în apropiere de Lacul Sfânta Ana - singurul lac vulcanic din România - și este unul dintre principalele obiective turistice din județul Harghita.

Băile Termale Tușnad au fost o atracție turistică importantă încă de la mijlocul secolului al XIX-lea.

Înconjurată de păduri de pini și foioase, stațiunea este renumită nu doar pentru apele sale minerale, ci și pentru aerul său excepțional de pur, abundând în ioni negativi.

Dacă ajungi aici, nu rata o vizită la Lacul Sfânta Ana, situat în craterul vulcanului stins din Masivul Puciosu, la o altitudine de 946 de metri.

bai balneare

Băile Olănești, situate în județul Vâlcea, sunt printre cele mai renumite stațiuni termale din România. Poți găsi aici izvoare iodate, bromurate, sodice, sulfuroase și clorurate, prețuite pentru proprietățile lor curative încă din 1760. Acestea sunt recomandate în special celor care suferă de afecțiuni digestive, renale, urinare și hepatice.

Călimănești - Băile Căciulata se află tot în imediata apropiere a Râmnicului Vâlcea. Aceste băi au ape minerale clorurate, bromurate, sodice, bogate în calciu și magneziu, lăudate și utilizate pentru atributele lor terapeutice încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea. În 1873 și 1893, apele stațiunii au primit recunoaștere internațională la Viena și Bruxelles pentru proprietățile lor curative excepționale.

bai balneare

Băile Govora sunt altă stațiune balneară apreciată și cu vechime. Stațiunea își valorifică izvoarele în scopuri curative încă din 1881 și se mândrește cu unele dintre cele mai iodate și bromurate ape din Europa, ideale pentru tratarea afecțiunilor reumatice, respiratorii sau dermatologice

În Târgu Ocna, printre atracțiile turistice din județul Bacău, vei găsi șapte izvoare minerale cu proprietăți distincte, însă atracția sa principală este salina de la Târgu Ocna, recomandată pentru tratarea afecțiunilor respiratorii, cum ar fi bronșita cronică, astmul și sinuzita. Funcționând ca stațiune de interes local din 1894, a obținut oficial certificarea de stațiune balneară în 2013.

Cele mai populare stațiuni balneoclimaterice în România

Dacă nu ai fost niciodată într-o stațiune balneoclimaterică, atunci trebuie să o faci neapărat.

Pe lângă faptul că vei găsi o alinare binevenită pentru o varietate de afecțiuni și boli medicale, inclusiv reumatism, tulburări endocrine, probleme renale, hepatice, respiratorii, cardiace, gastrointestinale și nervoase, precum și tulburări de nutriție, metabolism și ginecologice, aceste stațiuni sunt ideale pentru relaxare.

Țara noastră deține mai mult de o treime din izvoarele minerale și termale ale Europei.

Statisticile arată că România atrage anual un număr considerabil de turiști, atât români, cât și străini.

Iată câteva dintre cele mai populare stațiuni balneoclimaterice din România:

Stațiunea balneară Slănic Moldova îmbină armonios elementele tradiționale cu un design modern. Se mai numește și "Perla Moldovei", iar cei care au fost aici înțeleg de ce.

bai balneare

Așezată la poalele Muntelui Nemira din Bacău, izvoarele carbonatate, bicarbonatate, ușor sulfuroase și oligominerale au transformat această stațiune balneoclimaterică într-un centru căutat de cei în căutarea unor tratamente naturale.

Izvoarele termale au fost descoperite aici încă din 1801, iar facilitățile balneare foarte apreciate au apărut în 1877.

Pe lângă ofertele termale, Slănic Moldova pune la dispoziția iubitorilor de natură trasee montane încântătoare pentru a scăpa de rutina zilnică.

Stațiunea balneară Băile Herculane - "Aqua Herculis" este numele roman al Băilor Herculane, denumire care face referire la zeul Hercules.

bai balneare

O inscripție din 153 d.Hr. atestă lunga sa istorie. În perioada romană, aristocrația adora Băile Herculane pentru apele sale vindecătoare.

Băile Herculane din Caraș Severin se mândresc cu 16 izvoare termale, fiecare cu caracteristici minerale distincte. Cu mult înainte de validarea științifică, aceste izvoare erau cunoscute sub denumiri precum "izvor pentru răni" sau "izvor pentru răceală", iar efectele lor benefice continuă să trateze o multitudine de afecțiuni.

Orașul istoric al lui Herculane, înconjurat de statuia lui Hercules Baths, găzduiește o mulțime de clădiri istorice, inclusiv pavilioane imperiale.

Această stațiune se numără printre cele mai vechi stațiuni balneare din lume, cu o istorie documentată de peste 1.848 de ani.

Articol recomandat de sport.ro
Belgienii ironizează un român după tragere: "Bani aruncați pe fereastră! Lukaku îi va face sandvici"
Belgienii ironizează un român după tragere: "Bani aruncați pe fereastră! Lukaku îi va face sandvici"
Citește și...
Buget de 2.000 de euro pentru vacanța de 1 Decembrie petrecută la munte. „Am bătut recordul la vânzări”
Buget de 2.000 de euro pentru vacanța de 1 Decembrie petrecută la munte. „Am bătut recordul la vânzări”

De mult n-am mai avut zile atât de aglomerate la munte, în vacanța de 1 Decembrie. Românii au ocupat stațiunile și s-au bucurat de zăpada proaspăt căzută și de faptul că sărbătorile legale s-au lipit de weekend.

Biserici din Maramureș, vechi de câteva secole, incluse într-un traseu cultural. Proiectul a fost denumit „Drumul binelui”
Biserici din Maramureș, vechi de câteva secole, incluse într-un traseu cultural. Proiectul a fost denumit „Drumul binelui”

Bisericile din Maramureș, vechi de câteva secole, au fost incluse într-un traseu cultural care îi invită pe turiști să le descopere.

Surpriză pentru turiștii care au vizitat Capitala Culturală Europeană. Un glob uriaș a plutit pe râul Bega
Surpriză pentru turiștii care au vizitat Capitala Culturală Europeană. Un glob uriaș a plutit pe râul Bega

Chiar dacă a fost Ziua Națională, românii au stat din nou la coadă, la Timișoara, ca să admire operele lui Brâncuși. Biletele pentru expoziție au fost „sold-out”, după nici două ore de la începerea programului.

 

Recomandări
Doi civili palestinieni au fost uciși pentru fiecare militant Hamas. Oficial israelian: Raportul este
Doi civili palestinieni au fost uciși pentru fiecare militant Hamas. Oficial israelian: Raportul este "extrem de pozitiv"

Un raport de doi civili palestinieni ucişi în Gaza pentru fiecare militant Hamas este "extrem de pozitiv", având în vedere provocările luptei urbane, a declarat luni un purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene pentru CNN.

Mircea Geoană conduce în topul încrederii românilor. Cum explică sociologii poziția Dianei Șoșoacă
Mircea Geoană conduce în topul încrederii românilor. Cum explică sociologii poziția Dianei Șoșoacă

Mircea Geoană este pe primul loc în topul încrederii românilor, iar senatoarea Diana Șoșoacă este pe la mijloc, dar înaintea președintelui Klaus Iohannis, pe final de mandat.

Ciolacu s-a întâlnit cu Blinken în SUA. Premierul i-a mulţumit pentru ajutorul în recuperarea românilor din Fâșia Gaza
Ciolacu s-a întâlnit cu Blinken în SUA. Premierul i-a mulţumit pentru ajutorul în recuperarea românilor din Fâșia Gaza

România este şi a fost mereu un partener foarte apropiat şi un aliat foarte apreciat, a afirmat, luni, secretarul de stat Antony Blinken, la întâlnirea cu premierul Marcel Ciolacu.