Cele mai populare destinații de tratament din România: stațiunile balneare de vizitat toamna

bai balneare
Shutterstock

Stațiunile balneare sunt unele dintre obiectivele turistice cele mai apreciate din România. O mulțime de oameni, indiferent de vârstă, se bucură de beneficiile izvoarelor minerale, ale apelor termale și ale aerului curat revigorant.

Atracția principală a stațiunilor termale constă în izvoarele naturale, renumite pentru calitățile lor terapeutice.

Stațiuni balneare ideale pentru toamnă

Indiferent de vârsta pe care o ai, să îți iei câteva zile pentru a vizita o stațiune balneară este o activitate ideală pentru toamnă.

Acest anotimp este ideal pentru a merge într-o astfel de stațiune, nu doar datorită peisajelor superbe, dar vremea este încântătoare, lucru care ajută și mai mult la relaxare.

Iată câteva stațiuni balneare ideale pentru toamnă:

Citește și
Ultimele 10 minute din viața lui Marius, șoferul român de TIR mort în inundațiile din Valencia

Băile Felix. Fără îndoială, aceasta este una dintre cele mai îndrăgite și populare stațiuni din România. Situată la o altitudine de 150 de metri, în apropiere de Oradea, Băile Felix este populară pentru apele sale termale și nămolul îmbogățit cu proprietăți sapropelice. În plus, stațiunea se mândrește cu o serie de centre de tratament balnear, săli de sport, piscine, facilități de hidroterapie și fizioterapie.

bai balneare

Sovata este o altă opțiune de stațiune balneară ideală pentru a merge toamna. Această stațiune din județul Mureș, deschisă tot timpul anului, este renumită pentru lacurile sale pitorești - Ursu, Negru, Verde, Roșu, Aluniș, Șerpilor și Mierlei - celebre pentru apele lor sodice și clorurate. Aceste lacuri sunt atât de sărate încât permit flotabilitatea. La Sovata se tratează diverse afecțiuni, inclusiv cele posttraumatice, endocrine și ginecologice.

Băile Tușnad se află în Defileul Oltului, în apropiere de Lacul Sfânta Ana - singurul lac vulcanic din România - și este unul dintre principalele obiective turistice din județul Harghita.

Băile Termale Tușnad au fost o atracție turistică importantă încă de la mijlocul secolului al XIX-lea.

Înconjurată de păduri de pini și foioase, stațiunea este renumită nu doar pentru apele sale minerale, ci și pentru aerul său excepțional de pur, abundând în ioni negativi.

Dacă ajungi aici, nu rata o vizită la Lacul Sfânta Ana, situat în craterul vulcanului stins din Masivul Puciosu, la o altitudine de 946 de metri.

bai balneare

Băile Olănești, situate în județul Vâlcea, sunt printre cele mai renumite stațiuni termale din România. Poți găsi aici izvoare iodate, bromurate, sodice, sulfuroase și clorurate, prețuite pentru proprietățile lor curative încă din 1760. Acestea sunt recomandate în special celor care suferă de afecțiuni digestive, renale, urinare și hepatice.

Călimănești - Băile Căciulata se află tot în imediata apropiere a Râmnicului Vâlcea. Aceste băi au ape minerale clorurate, bromurate, sodice, bogate în calciu și magneziu, lăudate și utilizate pentru atributele lor terapeutice încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea. În 1873 și 1893, apele stațiunii au primit recunoaștere internațională la Viena și Bruxelles pentru proprietățile lor curative excepționale.

bai balneare

Băile Govora sunt altă stațiune balneară apreciată și cu vechime. Stațiunea își valorifică izvoarele în scopuri curative încă din 1881 și se mândrește cu unele dintre cele mai iodate și bromurate ape din Europa, ideale pentru tratarea afecțiunilor reumatice, respiratorii sau dermatologice

În Târgu Ocna, printre atracțiile turistice din județul Bacău, vei găsi șapte izvoare minerale cu proprietăți distincte, însă atracția sa principală este salina de la Târgu Ocna, recomandată pentru tratarea afecțiunilor respiratorii, cum ar fi bronșita cronică, astmul și sinuzita. Funcționând ca stațiune de interes local din 1894, a obținut oficial certificarea de stațiune balneară în 2013.

Cele mai populare stațiuni balneoclimaterice în România

Dacă nu ai fost niciodată într-o stațiune balneoclimaterică, atunci trebuie să o faci neapărat.

Pe lângă faptul că vei găsi o alinare binevenită pentru o varietate de afecțiuni și boli medicale, inclusiv reumatism, tulburări endocrine, probleme renale, hepatice, respiratorii, cardiace, gastrointestinale și nervoase, precum și tulburări de nutriție, metabolism și ginecologice, aceste stațiuni sunt ideale pentru relaxare.

Țara noastră deține mai mult de o treime din izvoarele minerale și termale ale Europei.

Statisticile arată că România atrage anual un număr considerabil de turiști, atât români, cât și străini.

Iată câteva dintre cele mai populare stațiuni balneoclimaterice din România:

Stațiunea balneară Slănic Moldova îmbină armonios elementele tradiționale cu un design modern. Se mai numește și "Perla Moldovei", iar cei care au fost aici înțeleg de ce.

bai balneare

Așezată la poalele Muntelui Nemira din Bacău, izvoarele carbonatate, bicarbonatate, ușor sulfuroase și oligominerale au transformat această stațiune balneoclimaterică într-un centru căutat de cei în căutarea unor tratamente naturale.

Izvoarele termale au fost descoperite aici încă din 1801, iar facilitățile balneare foarte apreciate au apărut în 1877.

Pe lângă ofertele termale, Slănic Moldova pune la dispoziția iubitorilor de natură trasee montane încântătoare pentru a scăpa de rutina zilnică.

Stațiunea balneară Băile Herculane - "Aqua Herculis" este numele roman al Băilor Herculane, denumire care face referire la zeul Hercules.

bai balneare

O inscripție din 153 d.Hr. atestă lunga sa istorie. În perioada romană, aristocrația adora Băile Herculane pentru apele sale vindecătoare.

Băile Herculane din Caraș Severin se mândresc cu 16 izvoare termale, fiecare cu caracteristici minerale distincte. Cu mult înainte de validarea științifică, aceste izvoare erau cunoscute sub denumiri precum "izvor pentru răni" sau "izvor pentru răceală", iar efectele lor benefice continuă să trateze o multitudine de afecțiuni.

Orașul istoric al lui Herculane, înconjurat de statuia lui Hercules Baths, găzduiește o mulțime de clădiri istorice, inclusiv pavilioane imperiale.

Această stațiune se numără printre cele mai vechi stațiuni balneare din lume, cu o istorie documentată de peste 1.848 de ani.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO "Nu este posibil așa ceva!" Neymar s-a accidentat din nou, după ce a stat un an pe tușă
VIDEO "Nu este posibil așa ceva!" Neymar s-a accidentat din nou, după ce a stat un an pe tușă
Citește și...
Top stațiuni turistice în România în 2024 - destinații de vis pentru vacanțe memorabile
Top stațiuni turistice în România în 2024 - destinații de vis pentru vacanțe memorabile

Anul 2024 a adus în atenția turiștilor români și internaționali o selecție de stațiuni extraordinare, fiecare cu un farmec unic, istorie bogată și o ofertă turistică pe măsură.  

Palatul Crețulescu - ce secrete ascunde misterioasa clădire de lângă Cișmigiu
Palatul Crețulescu - ce secrete ascunde misterioasa clădire de lângă Cișmigiu

Chiar lângă intrarea în Parcul Cișmigiu, pe strada Știrbei Vodă la nr. 39, se înalță unul dintre cele mai impresionante palate ale Bucureștiului - Palatul Crețulescu sau Kretzulescu, dacă respectăm ortografia vremurilor trecute.

Aventură de Halloween în Transilvania. Destinații de top din România unde să petreci o vacanță plină de povești de groază
Aventură de Halloween în Transilvania. Destinații de top din România unde să petreci o vacanță plină de povești de groază

Transilvania, situată în inima României, este o regiune sinonimă cu miturile, legendele și povestea uluitoare a lui Dracula.  

Recomandări
Corespondență din Washington | Harris și Trump au încheiat uneia dintre cele mai dure campanii electorale din SUA
Corespondență din Washington | Harris și Trump au încheiat uneia dintre cele mai dure campanii electorale din SUA

Toți ochii sunt ațintiți, marți (5 noiembrie), spre Statele Unite ale Americii, unde este marea zi a alegerilor prezidențiale. În doar câteva ore, peste Ocean se deschid secțiile de votare, iar startul va fi dat de Vermont.    

FMI vine la Bucureşti pentru a analiza situaţia economică a României. Avertismentul experților legat de deficit
FMI vine la Bucureşti pentru a analiza situaţia economică a României. Avertismentul experților legat de deficit

O misiune FMI va efectua o vizită la Bucureşti în perioada 5-8 noiembrie, pentru a analiza recentele evoluţii economice şi financiare şi pentru o revizuire a prognozelor macroeconomice.

Motivul pentru care sistemul educațional din Finlanda este atât de bun. Cât de în urmă este România și ce trebuie schimbat
Motivul pentru care sistemul educațional din Finlanda este atât de bun. Cât de în urmă este România și ce trebuie schimbat

Finlanda are un model de educație atât de bine gândit încât le dă șanse de reușită tuturor tinerilor. Contează pregătirea elevilor și formarea profesorilor.