Ce trebuie să știi înainte de a merge în Grecia. Curiozități despre greci și ce să nu faci niciodată

Vacanta in grecia
Shutterstock

Te-ai hotărât să mergi în vacanță și în Grecia și ești entuziasmat, mai ales că ai auzit atât de multe lucruri despre ospitalitatea grecilor, mâncarea fabuloasă și plajele care par desprinse din povești.  

Ei bine, există câteva lucruri pe care ar trebui să le știi înainte de a păși pe oricare dintre insulele grecești.

Grecii sunt foarte ospitalieri

Ospitalitatea în Grecia datează de mii de ani, din vremurile grecilor antici. Xenia / Philoxenia (care înseamnă "prietenie cu oaspeții") este conceptul grecesc antic de ospitalitate, generozitatea și curtoazia arătate celor care sunt departe de casă și au nevoie de un loc de odihnă.

Pentru grecii moderni, este mult mai profund decât atât. Este o lege culturală tacită care arată generozitate și curtoazie față de străini. Grecii sunt extrem de generoși atunci când îi invită pe alții la ei sau când sunt ei înșiși invitați, indiferent unde locuiesc.

Philoxenia poate fi un zâmbet, ajutorarea unui turist rătăcit, aperitive din partea casei pe masă pentru cei care le calcă pragul la restaurant sau orice altceva.

Citește și
Cum a așteptat Ucraina asaltul rușilor în Harkov. Dezvăluirile unor soldați ucraineni despre scenele haotice de pe front

Poate că primul lucru pe care îl vei observa la sosirea în Grecia este tonul ridicat al vocii adoptat de toată lumea.

În unele țări, se gesticulează pentru a atrage atenția. În altele, se mută cuvintele de colo-colo pentru a le accentua. În Grecia se strigă.

Cei care nu vorbesc greaca pot fi iertați dacă presupun că doi trecători sunt pe punctul de a se lua la bătaie, când în realitate probabil că amândoi se plâng pur și simplu de transportul în comun.

Unii speculează că de vină este trecutul de marinar al națiunii, când marinarii trebuiau să strige pentru a se face auziți deasupra valurilor. Alții indică terenul muntos, unde ciobanii trebuiau să comunice peste râpe.

Uită de musaca, iaurt sau tzatziki: cea mai semnificativă contribuție a grecilor la bucătăria internațională a fost frappé - o cafea rece servită cu cuburi de gheață, acompaniamentul perfect pentru o odihnă lungă pe un șezlong.

Legenda spune că frappe-ul fost inventat de un barista anonim la începutul anilor 1960, în timpul Târgului de Comerț de la Salonic, când o pană de curent a făcut imposibilă prepararea cafelei.

Vacanta in grecia

Ce să nu spui niciodată în Grecia

Scriitorul James Michener a spus odată: "Dacă respingi mâncarea, ignori obiceiurile, te temi de religie și eviți oamenii, mai bine rămâi acasă”.

Dacă nu ai de gând să interacționezi cu localnicii și să afli povești interesante, în încercarea de a afla cât mai multe despre ei, ar fi bine să eviți Grecia. Aici, lucrurile sunt foarte personale. Vii pentru peisaje și mâncare, dar te întorci pentru oameni.

Există câteva lucruri pe care nu ar trebui să le spui atunci când te afli în Grecia.

Se mănâncă din aceeași farfurie

Nu face comentarii sarcastice despre faptul că grecii au tendința de a mânca din aceeași farfurie.

Mâncatul dintr-o farfurie principală este o practică obișnuită în Grecia. Desigur, în multe restaurante vei avea propria farfurie, dar grecii, așa sociabili cum sunt, se bucură să împartă împreună o serie de porții mici de mâncare, ceea ce contribuie cu siguranță la întărirea legăturilor

Uleiul de măsline e la putere

Nu comenta despre cantitatea de ulei din mâncare.
Da, grecii au tendința de a folosi mult ulei atunci când gătesc. De fapt, se spune că grecii consumă aproximativ 23 de litri pe an. Poate părea mult, dar uleiul de măsline are mulți antioxidanți și se spune că este una dintre cele mai bune surse de grăsimi bune mononesaturate, scrie theculturetrip.

Deoarece dieta grecească este formată în mare parte din legume, cantitatea de ulei este echilibrată cu cantitatea de legume consumate.

În plus, uleiul de măsline este unul dintre principalele motive pentru care mâncarea este atât de delicioasă, așa că, dacă îți faci griji în privința caloriilor, nu uita că întotdeauna rămâne ulei în farfurie după ce ai terminat, așa că nu îl mănânci pe tot.

Brânza feta e „sfântă”

Nu întreba dacă pun brânză feta în orice mâncare, pentru că este jignitor. Este adevărat că brânza feta este comună într-o varietate de feluri de mâncare, dar nu este singura brânză pe care o vei găsi în Grecia.

De fapt, Grecia este cunoscută ca fiind una dintre națiunile care consumă cea mai mare cantitate de brânză din lume. Realitatea că brânza feta este una dintre cele mai versatile contribuie la faptul că este des folosită, însă există zeci de brânzeturi disponibile în întreaga țară, fără a mai menționa varietățile locale. Așadar, dacă ești un iubitor de brânzeturi, știi care este următoarea țară în care să călătorești.

Nu cere ketchup

Nu este ofensator sau jignitor să ceri ketchup într-o tavernă. Este pur și simplu neobișnuit pentru mulți. În Grecia, mâncarea grecească, și în special cartofii prăjiți, nu se mănâncă cu ketchup, deoarece acesta este un export "recent" din ultimii 40 de ani.

Deși îi vei găsi cu ușurință în lanțurile de fast-food și în alte restaurante mai "occidentalizate", tavernele, unde mâncarea tinde să fie tradițională, nu folosesc ketchup.

Acum, bineînțeles, întrucât turismul este un sector foarte important, nu este rar să găsești taverne în zonele urbane foarte frecventate de turiști, unde îți vor aduce ketchup dacă îl ceri, dar să mănânci cartofi prăjiți cu ketchup în timp ce savurezi mâncare tradițională este ciudat pentru greci.

Vacanta in grecia

Grecii și zeii antici

Deși există o mică parte a populației grecești care se închină zeilor antici și luptă pentru restaurarea religiei antice grecești politeiste, majoritatea națiunii nu o face.

Grecia este o țară predominant greco-ortodoxă, în timp ce alte câteva credințe coexistă în porțiuni mici. Nu întreba un grec dacă se închină la zeii antici, ar putea să se simtă jignit.

Nu întreba numele unui nou-născut

Mai mult decât o ofensă, aceasta este mai degrabă o problemă culturală. În mod tradițional, grecii nu-și numesc nou-născuții înainte ca aceștia să fie botezați.

Înainte de această zi specială, bebelușul este numit "bebe", dacă este băiat, sau "beba", dacă este fată.

Turcii, un subiect tabu

Animozitatea dintre cele două națiuni nu este ceva nou. Și, deși ambele părți o pot nega, există într-adevăr un anumit grad de tensiune între cele două popoare. Întrebarea aceasta ar putea crea degeaba o anumită tensiune în conversație.

Nu comanda o cafea turcească

Acest lucru este legat de punctul de mai sus. Chiar dacă există o mică diferență în modul de preparare a cafelei, o regulă simplă în acest caz ar fi să spui cafea grecească atunci când te afli în Grecia și cafea turcească atunci când te afli în Turcia.

Nu spune Istanbul

Aceasta este, de asemenea, o problemă fierbinte. În epoca bizantină, Istanbulul se numea Konstantinopoli, "Orașul lui Constantin", împăratul bizantin care a stabilit orașul drept capitală a imperiului bizantin creștin. Când otomanii au preluat orașul în 1453, l-au rebotezat Istanbul, care provine din expresia "εἰς τὴν Πόλιν" (sau este tim ˈbolin), care înseamnă "la oraș", așa cum obișnuiau să îl numească grecii.

Cum această pagină de istorie este încă un subiect sensibil pentru mulți greci, mai bine să o evităm.

Desigur, mulți greci înțeleg că străinii pot să nu fie conștienți de acest lucru și nu vor face nimic dacă spui Istanbul, dar trebuie să știi că este un subiect sensibil.

Nu întrebați care este treaba cu Macedonia

Cazul FYROM (sau Republica Macedonia) este un pic mai complicat, tot ce trebuie să reții este că Grecia are și ea o regiune numită Macedonia și, prin urmare, refuză să recunoască dreptul vecinului lor din nord de a se numi Republica Macedonia, după ce și-a obținut independența în 1991.

„Grecii sunt leneși” – propoziția care îți va aduce probleme

Ideea, întărită recent odată cu criza economică, că grecii sunt leneși este nefondată. O simplă privire asupra statisticilor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) arată că grecii lucrează de fapt cele mai multe ore din Europa (cu 40 de ore pe săptămână în 2013, în timp ce media UE este stabilită la 37,2).

În plus, grecii au tendința de a-și lua mai puține concedii decât germanii, italienii sau suedezii.

Unul dintre motivele care ar putea explica acest mit este faptul că grecii sunt foarte sociabili și petrec mult timp afară.

Le place să nu se grăbească atunci când socializează la o cafea. De asemenea, programul de lucru de la 9 la 5 este mai predominant în companiile și birourile private, în timp ce funcționarii publici sau persoanele care lucrează în industria alimentară tind să înceapă și să termine mai devreme munca.

Da, grecilor le place să se bucure de viață, dar asta nu înseamnă că sunt leneși. Este bine să eviți să cazi în capcana acestui mit și să nu îi întrebi despre acest lucru.

 Altfel, bucură-te de tot ce are Grecia de oferit, de la poveștile localnicilor, fructele de mare, peisajele de poveste, apele cristaline și plajele unice.

Articol recomandat de sport.ro
Scandal uriaș la sărbătoarea de titlu a lui PAOK! Răzvan Lucescu, scos de pe teren de jandarmi
Scandal uriaș la sărbătoarea de titlu a lui PAOK! Răzvan Lucescu, scos de pe teren de jandarmi
Citește și...
Cele mai bune destinații ecoturistice pentru cicloturism din România. Vezi ce nu trebuie să ratezi cu bicicleta prin țară
Cele mai bune destinații ecoturistice pentru cicloturism din România. Vezi ce nu trebuie să ratezi cu bicicleta prin țară

România se evidențiază ca o destinație de cicloturism ecoturistic ce oferă o varietate impresionantă de peisaje naturale și experiențe autentice.

Stațiunea Mamaia, bijuteria litoralului românesc. Ce să faci aici, de la cluburi, la plaje și sporturi nautice
Stațiunea Mamaia, bijuteria litoralului românesc. Ce să faci aici, de la cluburi, la plaje și sporturi nautice

În lumina frumuseții sale naturale și a atmosferei pline de viață, stațiunea Mamaia este una dintre cele mai apreciate locații de vară din România.

Castelul Bethlen-Haller, singurul din România inspirat de cele din Valea Loarei. Cât costă o noapte de cazare aici
Castelul Bethlen-Haller, singurul din România inspirat de cele din Valea Loarei. Cât costă o noapte de cazare aici

Castelul Bethlen-Haller din Cetatea de Baltă, Județul Alba, este un ansamblu de monumente istorice și arhitecturale de excepție din România.

Recomandări
Miron Cozma a ajuns la Parchetul General, în Dosarul Mineriadei. „Care Mineriadă? Nu a existat Mineriadă”
Miron Cozma a ajuns la Parchetul General, în Dosarul Mineriadei. „Care Mineriadă? Nu a existat Mineriadă”

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma a ajuns luni dimineață la Parchetul General. El trebuie să dea socoteală pentru mineriada din 13 - 15 iunie 1990 în ancheta procurorilor militari.

ASF a retras licența unuia dintre cei mai mari brokeri, care are contracte cu Armata și Forțele Navale. CEO-ul a fost arestat
ASF a retras licența unuia dintre cei mai mari brokeri, care are contracte cu Armata și Forțele Navale. CEO-ul a fost arestat

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras autorizaţia de funcţionare a FAST Brokers, într-un context în care şeful companiei a fost arestat preventiv, iar ASF - acum cu o nouă conducere - s-a temut să mai păstreze compania în piaţă.

Elicopterul în care se afla președintele Iranului, găsit complet ars. Moartea lui Ebrahim Raisi a fost anunțată
Elicopterul în care se afla președintele Iranului, găsit complet ars. Moartea lui Ebrahim Raisi a fost anunțată

Echipele de căutare şi salvare ale Semilunii Roşii au ajuns la locul prăbuşirii elicopterului în care se afla preşedintele Ebrahim Raisi, informează Al Jazeera.