Macedonia de Nord - locuri de vizitat. De la Skopje la lacul Ohrid, tot ce trebuie să vizitezi în Macedonia
Macedonia de Nord este o țară mică, fără ieșire la mare, situată în centrul Peninsulei Balcanice, în sud-estul Europei. Se învecinează cu Albania, Bulgaria, Grecia, Kosovo și Serbia.
Este un loc ideal pentru următoarea ta vacanță, cu o mulțime de obiective turistice și naturale pe care să le vizitezi, dar și multe lucruri interesante de aflat despre istoria sa.
Generalități despre Macedonia de Nord
Republica Macedonia de Nord este o țară fără ieșire la mare și în mare parte muntoasă, situată în partea centrală a Peninsulei Balcanice. Se învecinează la nord cu Kosovo și Serbia, la est cu Bulgaria, la sud cu Grecia, iar la vest cu Albania.
Din punct de vedere geografic, țara este definită de o vale centrală formată de râul Vardar și mărginită de-a lungul granițelor sale de lanțuri muntoase.
Teritoriul republicii este în cea mai mare parte accidentat, fiind situat între munții Shara și Osogovo, care încadrează valea râului Vardar.
Republica Macedonia de Nord are munți stâncoși superbi și dealuri verzi și ondulate, acoperite de păduri de conifere și străbătute de nenumărate râuri și fluvii de apă dulce.
Teritoriul Republicii Macedonia de Nord se întinde pe o suprafață totală de 25.713 km², din care 25.236 km² sunt terenuri, iar 477 km² sunt suprafețe de apă.
Capitala Republicii Macedonia de Nord este Skopje. Alte orașe importante sunt: Bitola, Kumanovo, Prilep, Tetovo, Ohrid, Veles, Shtip, Kochani, Gostivar, Kavadarci și Strumica.
Majoritatea locuitorilor republicii sunt macedoneni (63% din populație), dintre care majoritatea sunt creștini ortodocși răsăriteni. Albanezii constituie cea mai mare minoritate etnică și urmează religia islamică. Aceștia formează majoritatea populației în regiunea de nord-vest.
Alte minorități etnice care populează Macedonia de Nord includ: albanezi, turci, aromâni, romi, sârbi și bosniaci. Prin urmare, Macedonia de Nord formează o zonă de frontieră complexă între principalele tradiții culturale din Europa și Asia.
În ce privește clima, Macedonia de Nord are o climă de tranziție de la cea mediteraneană la cea continentală.
Verile sunt calde și uscate, iar iernile sunt moderat de reci.
Limba macedoneană este limba oficială pe întreg teritoriul Republicii Macedonia de Nord și în relațiile internaționale. Se scrie cu ajutorul alfabetului chirilic, conform skopje.embassy.
Diferite limbi sunt vorbite de diferitele minorități etnice din Republica Macedonia de Nord, cum ar fi albaneză, turcă, rromani, sârbă, bosniacă și aromână. În unele municipalități, unele limbi minoritare sunt co-oficiale, alături de macedoneană.
Moneda oficială este denarul macedonean – MKD, care este echivalentul a 0,080 RON sau 0,016 eurocenți.
Cum ajungi din România în Macedonia de Nord
Nu există zboruri directe din Otopeni în capitala Macedoniei, însă poți zbura până în Belgrad și apoi să aterizezi la Skopje, unde aeroportul Aleksandar Macedonsk International Airport se află la 20 de kilometri de oraș. De aici poți lua un taxi, trenul sau autocarul.
Cele mai multe zboruri din România în Macedonia au o escală. Alternativ, poți lua trenul până la Belgrad, apoi alt tren până în Skopje. Călătoria va dura undeva la o zi și jumătate.
Altă variantă este să mergi cu mașina sau cu autocarul.
Aeroporturi Macedonia de Nord
Rețeaua totală de aeroporturi din Republica Macedonia de Nord este compusă din două aeroporturi pentru traficul aerian internațional - "Aeroportul Internațional Skopje și "St. Paul Apostolul" – Ohrid.
Aeroportul din Skopje cuprinde o pistă de 2.450 m lungime și 45 m lățime, un sistem de căi de rulare și o platformă cu 15 standuri pentru toate tipurile de aeronave, începând de la aviația generală până la B747 și AN 124.
Aeroportul se află la 25 km de oraș, la o altitudine de 238 m.
Pista Aeroportului Ohrid are o lungime de 2.550 m și o lățime de 45 m, care dispune de 13 standuri pentru aeronave de la aviația generală până la aeronavele TU 154.
Aeroportul se află la 9 km de oraș, la o altitudine de 708 m. Ultima reconstrucție a Aeroportului Ohrid a fost efectuată în 2004, când a fost instalat un nou sistem de fulgere de primă categorie cu lumini de apropiere simple.
Top obiective turistice în Skopje
Skopje este capitala Macedoniei de Nord, o țară mică situată în peninsula Balcanică. Țara se numea înainte Macedonia, dar a trebuit să își schimbe numele în 2018 după o dispută îndelungată cu Grecia. Majoritatea atracțiilor și a locurilor de vizitat din Skopje se află la distanță de mers pe jos, ceea ce face ca orașul să fie ușor de navigat.
Arhitectura din centrul orașului Skopje te va lăsa fără cuvinte. Fie o vei iubi, fie o vei urî. Arhitectura este o cacofonie de stiluri arhitecturale diferite. Clădirile și podurile din centrul orașului par că au ascuns undeva o comoară bogată.
Iată povestea din spatele acestor minuni arhitecturale. Orașul a fost distrus aproape complet în cutremurul din 1963 și a fost reconstruit în stil arhitectural brutalist. Asta înseamnă o mulțime de clădiri din beton, cu aspect ciudat.
Dar, în jurul anului 2005, guvernul a întreprins un proiect de restructurare semnificativ pentru a reînnoi centrul orașului, făcându-l să arate mai clasic antic.
Au refăcut fațadele clădirilor, au adăugat coloane ca în Grecia antică, detalii din Renaștere, de toate.
Dar centrul orașului este locul în care poți face literalmente turul orașului Skopje. Printre punctele de atracție se numără o copie a Capitoliului american, coloane ca în Grecia antică și chiar o Poartă Triumfală.
Există de asemenea monumente uriașe ale lui Alexandru cel Mare și ale tatălui său, corăbii victoriene staționare în râul puțin adânc, sute de statui ale oamenilor care au modelat statul, cultura, biserica din Macedonia de Nord etc.
Nu există suficient spațiu pentru a enumera toate atracțiile arhitecturale din Skopje; trebuie doar să le vezi singur. Partea bună este că toate sunt situate în centrul orașului, așa că nu trebuie să traversezi orașul pentru a le vedea.
Muzeul orașului Skopje
Muzeul orașului se află la doar 5 minute de mers pe jos de Casa memorială Maica Tereza. Clădirea este fascinantă, mai ales pentru că este o gară veche, care a fost parțial distrusă în cutremurul din 1963.
Este un monument al istoriei recente a orașului Skopje și unul dintre cele mai importante lucruri de făcut în Skopje dacă vrei să înțelegi mai bine istoria orașului.
În ciuda întregii arhitecturi fanteziste din centrul orașului, orașul nu a reconstruit această clădire. Poți vedea cum a fost după cutremur. Ceasul de pe fațada clădirii indică întotdeauna ora 6.17 - ora exactă la care cutremurul a lovit Skopje.
Casa memorială Maica Tereza
Maica Tereza este cea mai faimoasă persoană din Macedonia de Nord. Angajamentul și contribuția ei la acțiunile de caritate sunt admirabile și este, în esență, o icoană a bunătății.
Casa memorială se află în centrul orașului și în apropierea tuturor celorlalte clădiri proeminente. Poți găsi multe obiecte care i-au aparținut Maicii Tereza, scrisori, fotografii, iar la ultimul etaj, există un spațiu de ceremonii bisericești, scrie nomadsunveiled.
Podul de piatră
Se află la 10 minute de mers pe jos de City Museum, prin Piața Macedonia. Otomanii au construit podul de piatră în 1451, care acum leagă partea nouă și cea veche a orașului. Este un exemplu frumos de arhitectură tradițională și de măiestrie și unul dintre cele mai inspirate locuri de vizitat în Skopje.
Daut Pasha Hamam
Daut Pasha Hamam este o baie otomană din secolul al XV-lea, situată lângă Podul de piatră. Acum este transformată într-o galerie de artă cu expoziții de la diferiți artiști locali și internaționali.
Cetatea Kale
Poți găsi această structură monumentală înaltă și impresionantă chiar lângă bazar. Este primul lucru pe care îl vei remarca atunci când intri în zona centrală.
Fortăreața Kale a fost construită de Imperiul Bizantin și extinsă ulterior de otomani. Situată pe cel mai înalt deal din Skopje, oferă priveliști uluitoare asupra orașului și a râului
Este o zonă frumoasă pentru o plimbare, dar nu are prea multă infrastructură turistică. Nu există toalete, puncte de informare turistică sau ghizi turistici.
Bazarul din Skopje (Bit Pazar)
Bazar este una dintre cele mai vechi și mai mari piețe din Balcani. Este, de asemenea, unul dintre cele mai colorate și mai pline de viață locuri de vizitat în Skopje. Acest reper național protejat deține numeroase magazine cu produse artizanale -bijuterii, ceramică, covoare, costume tradiționale și multe altele.
Aici sunt și o mulțime de restaurante tradiționale, ceainării, brutării și producători de dulciuri tradiționale.
Debar Maalo
Debar Maalo este cartierul boem din Skopje. Se află la aproximativ 2 km de Podul de Piatră și în apropiere de parcul orașului. Vizitarea Debar Maalo este probabil unul dintre cele mai plăcute lucruri de făcut în Skopje pentru persoanele care apreciază mâncarea tradițională bună. Există multe bistrouri și restaurante unde te poți bucura de specialități locale superbe.
Staro Skupi este unul dintre cele mai populare restaurante și este cunoscut pentru micul dejun tradițional din Macedonia de Nord. Este vorba despre Simit-pogacha (o pâine moale aromată cu lămâie și presărată cu fructe uscate), sau zelnik - o plăcintă umplută cu spanac și brânză. Un alt fel de mâncare popular este Pastrmajlija - o plăcintă cu cuburi de carne feliate deasupra.
Ohrid, unul dintre cele mai frumoase locuri din lume
Sunt multe lucruri de făcut în Ohrid, nu e de mirare că este una dintre cele mai vizitate destinații din Macedonia de Nord. Situat pe marginea unuia dintre cele mai adânci lacuri din Europa, Ohrid este, fără îndoială, unul dintre cele mai frumoase și mai bogate din punct de vedere cultural orașe din Europa.
Supranumit "Ierusalimul Balcanilor", Ohrid a fost desemnat patrimoniu mondial UNESCO în 1979. Orașul Ohrid este cel mai bine cunoscut pentru semnificația sa culturală și istorică, cu o varietate de situri arheologice în limitele orașului, precum și biserici și monumente.
Lacul Ohrid
Lacul Ohrid a fost un magnet pentru vizitatori timp de secole și este principalul motiv pentru care vizitatorii se adună în acest oraș, mai ales în timpul lunilor de vară. Flancat de munți maiestuoși acoperiți de zăpadă și dealuri, apele sale de un albastru profund oferă un refugiu liniștit și superb.
Unul dintre cele mai populare lucruri de făcut în Ohrid este să faci o plimbare cu barca pe Lacul Ohrid.
Ohrid Boardwalk
Ohrid Boardwalk este un lucru minunat de făcut în Ohrid pentru toate vârstele. Situată pe malul frumosului lac Ohrid, această promenadă oferă priveliști impresionante pe tot parcursul anului.
Promenada de aici este locul perfect pentru a face o plimbare pe îndelete. Cu o mulțime de cafenele și restaurante din care poți alege, este locul perfect pentru a mânca sau a servi o băutură și a petrece după-amiaza în tihnă.
Festivalul de vară de la Ohrid
Dacă se întâmplă să călătorești la Ohrid în timpul verii, între iulie și august, nu rata Festivalul de vară. Festivalul de vară din Ohrid este un eveniment anual apreciat care reunește o mare varietate de evenimente culturale, expoziții, concerte, proiecții de filme, conferințe și ateliere de lucru.
Acesta este cel mai important eveniment cultural din Macedonia, care celebrează cultura macedoneană prin muzică, literatură, artă și spectacole dramatice. În plus, locurile de desfășurare unice ale festivalului, cum ar fi bisericile locale, amfiteatrul și muzeele, oferă o experiență unică.
Amfiteatrul clasic
O priveliște de admirat și unul dintre cele mai bune lucruri de văzut în Ohrid este Amfiteatrul clasic.
Construit cu sute de ani în urmă, se crede că amfiteatrul a fost construit în jurul secolului al XI-lea sau al XII-lea. Romanii foloseau acest teatru pentru spectacole, lupte cu animale și lupte de gladiatori, scrie imjesstraveling.
Amplasat în vârful unui deal cu vedere la frumosul lac Ohrid, arhitectura amfiteatrului este în mare parte bine conservată, care poate găzdui până la 5.000 de persoane. Încă se mai pot vedea unele marcaje cu nume pe unele dintre scaune, care simbolizează familiile și oamenii care aveau acele locuri specifice (de obicei cei bogați) în acele vremuri.
Atracția sa vizuală de pe malul lacului atrage mulțimi de vizitatori în fiecare an, cu un peisaj care este încadrat de munții mari din Ohrid și de un cer albastru aparent nesfârșit. Ca și cum acest lucru nu ar fi de ajuns, amfiteatrul antic găzduiește, de asemenea, o serie de concerte în aer liber în timpul verii, ceea ce îl face o Mecca atât pentru iubitorii de istorie, cât și pentru cei de muzică.
Biserica Sfânta Sofia
Biserica Sfânta Sofia este unul dintre cele mai semnificative repere și cele mai bune lucruri de făcut în Ohrid. Construită la începutul secolului al XI-lea, are o vechime de peste 1000 de ani, fiind una dintre cele mai vechi biserici din țară și din Balcani.
Biserica în sine este incredibil de frumoasă, cu desene ornamentate pe pereții exteriori și fresce în interior care înfățișează scene din vechea mărturie. Există o pictură murală în interior care îl înfățișează pe pruncul Iisus fără pantofi.
Ca și amfiteatrul, în interiorul bisericii au loc concerte în timpul festivalului de vară, are o acustică excelentă.
Alte locuri de vizitat în Macedonia de Nord
Gevgelija
Cel mai probabil cel mai important loc turistic din întreaga Macedonie, însorita Gevgelija are reputația de locul distracției supreme. Este numit "Las Vegasul macedonean" datorită cazinourilor, hotelurilor de cinci stele, cluburilor de noapte, galeriilor și locurilor de concert. Aici există o mulțime de oportunități pentru divertisment exclusivist, dar distracția este destinată tuturor.
Vei găsi aici Smrdliva Voda, un centru spa cu băi de sulf și peste 400 de vile din care poți alege. Natura este, de asemenea, în plină desfășurare aici, cu o climă sublimă și o pădure de pini și foioase, existând o biodiversitate bogată care face ca această regiune să fie specială pentru toată India.
Povardarie
În Macedonia există mai bine de 24.000 de hectare de podgorii, precum și o istorie incredibilă de 2000 de ani de viticultură. Adânc în valea fertilă a râului Vardar se află Povardarie, ale cărei vinuri sunt bine cunoscute în întreaga lume. Cele mai populare soiuri sunt Vranec și Smederevka - așa că nu uita să le guști atunci când le vizitezi.
În Povardarie există trei crame pe care trebuie să le descoperi singur: Winery Tikves, Stobi Winery și Popova Kula. Vinăria Popova Kula este clasată în mod regulat în topul celor mai bune crame din țară. Aceasta produce peste 20 de vinuri și oferă lecții de gătit, cazare și spectacole folclorice.
Strumica
Strumica se află în estul Macedoniei, cu o serie de atracții deosebite care merită explorate. Bucură-te de drumeții pe Muntele Belasica sau mergi la Smolare și Kolesino, două cascade din apropiere.
Există, de asemenea, câteva mănăstiri uimitoare, inclusiv liniștitele Veljusa și Vodoca. Ambele sunt bizantine și sunt încă ocupate atât de călugări, cât și de călugărițe. Vizitează frescele incredibile de la ambele. De acolo, mergi spre Sfânta Bogorodica Eleusa, construită în secolul al XI-lea, stațiunea de vindecare a Termei romane, precum și spre Sfântul Leontuis.
Struga
O vizită la Struga reprezintă o excursie de o zi din Ohrid. Supranumit "Orașul poeziei", acest loc este relaxant și numai bun pentru plimbări pe îndelete. Imnul național, "Denes nad Makedonija se raga", a fost scris de Vlado Maleski, un poet născut în Struga. De fapt, prima dată când imnul a fost cântat în public a fost chiar în oraș.
La Bazar Vechi te poți bucura de o mulțime de minunății, poți vizita Biserica Sfântul Gheorghe, Halveti Teke și strada Goce Delcev, unde vei putea vedea câteva case tradiționale bine conservate.
Mănăstirea Sfântul Naum
Un drum de 30 de minute cu mașina de la Ohrid te va duce la Sveti Naum, o mănăstire impresionantă din secolul al X-lea, care se află pe un vârf înalt deasupra lacului. Populară mai ales pentru frescele sale excelente, este, de asemenea, un loc de relaxare și liniște. Unele dintre cele mai bune picturi religioase din toți Balcanii pot fi găsite aici.
Poți face o plimbare cu barca cu vâsle pe râul Drim.
Lacul Tikves
Construit în 1968, Lacul Tikves este atât cel mai mare, cât și cel mai vechi lac artificial din țară. Se află în apropiere de Kavadarci și este locul perfect pentru un picnic în familie duminică după-amiază. Se pot face scufundări, navigație, caiac și canotaj - în plus, poți face parapantă sau ciclism montan vara și schi și snowboard iarna.
Dacă îți place pescuitul, poți petrece o dimineață încercând să prinzi șalău, care poate ajunge să aibă peste doi metri lungime. Valea în sine este atât de fertilă încât numeroase livezi și podgorii împânzesc peisajul.
Kumanovo
În afara orașului Skopje se află Kumanovo. Este unul dintre cele mai mari orașe din țară și are un amestec fantastic de cultură macedoneană și sârbă. Orașul Kumanovo și satele din împrejurimi evidențiază amestecul multietnic colorat al minorităților romană, sârbă, albaneză și turcă.
Vizitează Kostoperka Karpa, o formațiune stâncoasă unică, Biserica Sfântul Gheorghe, monumentul lui Batko Gjorgjija - un boem local , legendar și foarte iubit.
Cum sunt prețurile în Macedonia de Nord pentru turiști
Dacă vrei să te cazezi la un hotel și să iei masa la restaurant, ar trebui să te aștepți să cheltui de la 2931 MKD (undeva la 55 de euro) la 3770 MKD (cam 68 de euro).
Atunci când faceți cumpărături în magazinele și piețele locale, costul mediu zilnic al cheltuielilor cu alimentele va fi cuprins între 236 MKD (cam 6 euro) și 314 MKD (8 euro) atunci când cumperi cele mai ieftine produse.
Cu toate acestea, dacă alegi produse ceva mai scumpe, vei plăti cam 10-15 euro zi.
Cheltuiala medie a unei călătorii dus-întors folosind transportul local se ridică la aproximativ 40 MKD (până într-un euro), conform trek.zone.
Călătoria cu taxiul ar implica o taxă inițială de 50 MKD (1 euro), împreună cu o taxă per kilometru de 35 MKD (0,70 eurocenți).
Prețurile de cazare în Macedonia de Nord variază în funcție de oraș, cartier sau de sezonul turistic.
De exemplu, prețul mediu de cazare în Skopje (august 2023) variază de la 1130 MKD (22 de euro) pe noapte într-un hostel la aproximativ 4000 MKD (75 de euro) într-un hotel de 3 stele.
Prețul unei nopți într-un hotel de lux este o cheltuială de la 6534 MKD (120 de euro) în sus.