Ministrii Ioan Rus si Paul Victor Dobre AU DEMISIONAT. Rus: "Eu sunt un politician onest si corect"

×
Codul embed a fost copiat

Ioan Rus si-a anuntat demisia din functia de ministru de Interne din cauza "presiunilor" la care a fost supus in urma referendumului de demitere a lui Traian Basescu. Tot el a anuntat si demisia ministrului Administratiei, Paul Victor Dobre.

Ioan Rus a facut anuntul referitor la Dobre dupa incheierea conferintei de presa. Rus a precizat ca si-a inaintat demisia de onoare din functia de ministru de Interne pentru ca este un politician onest, corect, iar in ultimele zile asupra lui au fost facute presiuni "incepand de la Traian Basescu si continuand cu Crin Antonescu", "lucru inacceptabil".

Pe de alta parte, ministrul delegat pentru Administratie, Victor Paul Dobre - care NU a fost prezent la conferinta de presa a lui Ioan Rus - a confirmat, luni, pentru Mediafax, ca si-a inaintat demisia din functie, el precizand ca a facut acest lucru "din motive personale" si ca va comenta mai mult "altadata".

Cronologia evenimentelor, 6 august 2012:

ora 13.10 Premierul Victor Ponta anunta remanierea Guvernului: ministru al Administratiei si Internelor - Mircea Dusa, ministru pentru Administratie - Radu Stroe, ministru Al Afacerilor Externe - Titus Corlatean, ministru pentru Relatia cu Parlamentul - Dan sova, ministru al Justitiei - Mona Pivniceru.

Citește și
Crin Antonescu
Antonescu: Daca suspendarea si referendumul nu aveau loc, in toamna riscam sa avem violente sociale
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

ora 12.20 Guvernul anunta printr-un comunicat de presa ca premierul Victor ponta va sustine o declaratie de presa la ora 13.00, de la Palatul Victoria. Declaratiile sale vor fi transmise LIVE de www.stirileprotv.ro

ora 12.00 Primarul Aradului, Gheorghe Falca, afirma ca Ioan Rus a devenit, in urma demisiei de la Ministerul de Interne, concurentul lui Victor Ponta la presedintia PSD, iar gestul sau "arata de fapt" ca "si-a pierdut rabdarea de a incalca anumite legi" pentru "a indeplini obiectivele politice ale lui Ponta".

"In acest moment, Ioan Rus devine concurentul lui Victor Ponta pentru postul de presedinte al PSD, pentru ca este clar ca in interiorul PSD sunt discutii cu referire la activitatea politica a lui Ponta si la plagiatul sau. De aceea, de astazi, Victor Ponta are un concurent in interiorul partidului, pe domnul Rus, care a analizat toate greselile domnului Ponta", a declarat Gheorghe Falca, purtatorul de cuvant al Miscarii Crestin-Liberale (MC-L) Arad - alianta realizata in judet de PDL si PER.

ora 11.45 Premierul a plecat de la sediul Guvernului, indreptandu-se spre Palatul Cotroceni, pentru a-i prezenta presedintelui interimar Crin Antonescu propunerile privind noii ministri. Guvenul a anuntat anterior ca premierul Victor Ponta va merge la Palatul Cotroceni, la ora 12.00, pentru a-i prezenta presedintelui interimar Crin Atonescu propunerile privind posturile de ministru de Interne si ministru delegat al Administratiei.

El a avut o discutie cu presedintele interimar al PNL, Daniel Chitoiu, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea si vicepresedintele Senatului Ioan Chelaru (PSD)

ora 11.35 Surse liberale citate de Mediafax au declarat ca liberalul Radu Stroe, fost secretar general al Guvernului in Cabinetul Tariceanu, este propunerea PNL pentru functia de ministru delegat al Administratiei.

ora 11.20 Reactiile PDL dupa demisiile din MAI: "Romania se mai poate salva doar cu demisiile lui Ponta si Antonescu"

ora 10.42 Curtea Constitutionala revine cu o adresa in care cere "listele actualizate" de alegatori si nu "actualizarea listelor"

ora 10.40 Guvenul anunta ca premierul Victor Ponta va merge la Palatul Cotroceni, la ora 12.00, pentru a-i prezenta presedintelui interimar Crin Atonescu propunerile privind posturile de ministru de Interne si ministru delegat al Administratiei.

ora 10.32 Presedintele interimar al PNL, Daniel Chitoiu, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea si vicepresedintele Senatului Ioan Chelaru (PSD) au venit la Palatul Victoria, pentru o discutie cu premierul Victor Ponta.

ora 10.30 Surse social-democrate citate de Mediafax au declarat ca vicepresedintele Senatului Ioan Chelaru ar putea fi propunerea PSD pentru functia de ministru al Internelor.

ora 10.25 Presedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat ca nu a avut nicio discutie cu Ioan Rus, nici directa, nici la telefon, dar au existat motive pentru ca acesta sa demisioneze, legate de gestiunea pe care Ministerul de Interne o avea de facut la referendum.

ora 10.20 Ministrul delegat pentru Administratie, Paul Victor Dobre, confirma pentru Mediafax ca a demisionat, insa refuza sa spuna care sunt motivele sale.

ora 10.15 Ioan Rus anunta DUPA conferinta de presa ca si ministrul delegat pentru Administratia, Paul Victor Dobre, a demisionat.

ora 10.00 Ministrul de Interne, Ioan Rus, isi anunta demisia din Guvernul Ponta.

Sinteza declaratiilor ministrului de Interne, Ioan Rus:

  - "Ministerul Administratiei si Internelor a organizat in primavara alegerile locale pe baza listelor electorale si a calendarului aprobat de Guvernul Mihai Razvan Ungureanu. Atunci erau 18.315.880 de cetateni cu drept de vot in Romania. Modul in care au fost organizate alegerile locale nu a fost de natura sa suscite extrem de multe critici din partea niciunui partid politic. De aceea consideram ca au fost bine organizate".

- "La foarte scurt timp s-a organizat referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. Prin efortul tuturor autoritati publice locale, specialisti de la Directia de Evidenta Informatizata si Administrarea Bazelor de Date, aceste liste au fost curatate de persoane care intr-un fel sau altul nu mai aveau drept de vot, astfel incat pe liste pentru referendum au fost 18.294.514 cetateni, cu 21.366 de persoane mai putin".

- "Dupa acest referendum, pe care din nou credem noi ca l-am organizat suficient de bine sau chiar bine, Curtea Constitutionala ne-a cerut date privitor la aceste liste, iar ministerul a dat aceste informatii, de asemenea informand Curtea asupra faptului ca exista unele vulnerabilitati in legatura cu precizia cu care noi putem masura ceea ce inseamna persoanele care exista pe listele electorale din Romania, din diverse motive. Acest lucru, conducerea ministerului l-a facut nu pentru a bloca sau obstructiona o decizie a Curtii Constitutionale, ci din contra pentru corecta informare a Curtii si astfel incat deciziile sa fie luate in absolut cunostinta de cauza cu toate aspectele legate de aceasta problema, dat fiind faptul ca in acest moment lucram cu o anumita infrastructura umana..."

- "Asupra mea si asupra Ministerului Administratiei si Internelor s-au exercitat nenumarate presiuni, nenumarate discutii, nenumarate aprecieri de catre politicienii romani, incepand cu Traian Basescu si terminand cu Crin Antonescu. Din punctul meu de vedere si al ministerului acest lucru nu este complet inacceptabil. Eu sunt un politican onest si corect. Motiv pentru care astazi mi-am inaintat demisia de onoare din functia de ministru al Administratiei si Internelor. Eu nu pot accepta ca Ministerul Administratiei si Internelor si sa fie partas la nimic din ceea ce nu inseamna lege si respectarea legii in Romania. ."

- "Si sper ca cei care vor veni dupa mine la conducerea acestui minister sa nu permita ca Ministerul Administratiei si Internelor sa fie involvat in batalii pentru putere, iar politicienilor romani - incepand tot cu Traian Basescu si terminand cu Crin Antonescu - cu toata modestia le spun ca in spatele lor si a deciziilor lor se afla totusi un popor si o tara. Va multumesc."

Duminica, prim-vicepresedintele PDL Cezar Preda a cerut demisia ministrului de Interne Ioan Rus, pe care il considera descalificat de "mascarada" pe care a facut-o in legatura cu organizarea mini-recensamantului.

"Cerem ca ministrul Ioan Rus sa demisioneze imediat. A fost in afara oricarui profil de ministru de Interne al UE cu ce a spus public in fata a 22 de milioane romani, ca mini-recensamantul in mediul rural se rezuma la primari si la 2-3 oameni vajnici care o intreaba pe tata Maria daca Vasile e acasa, iar daca tata Maria spune ca nu e acasa si e plecat in strainatate, acest cetatean european isi pierde dreptul de vot. Asta este atitudine de ministru de Interne? Noi spunem ca nu si domnul ministru Rus trebuie sa plece", a precizat Cezar Preda.

Ministrul Administratiei si Internelor, Ioan Rus, a declarat recent ca actualizarea listelor electorale va presupune un "mini-recensamant", care va fi facut de autoritatile locale pana in 24 august, prin vizite foarte scurte, de "trei secunde", de la domiciliul romanilor.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Basescu: Legea nu permite Guvernului sa-i scoata de pe liste pe romanii cu domiciliul in strainatate
Basescu: Legea nu permite Guvernului sa-i scoata de pe liste pe romanii cu domiciliul in strainatate

Presedintele suspendat Traian Basescu a declarat, duminica, ca nicio lege nu permite Guvernului sa scoata de pe listele electorale pe romanii cu domiciliul sau rezidenta in strainatate.

Antonescu: Daca suspendarea si referendumul nu aveau loc, in toamna riscam sa avem violente sociale
Antonescu: Daca suspendarea si referendumul nu aveau loc, in toamna riscam sa avem violente sociale

Presedintele interimar Crin Antonescu a sustinut, sambata, ca Romania risca sa inregistreze, in toamna, violente sociale mai grave decat cele de la inceputul anului, daca suspendarea lui Traian Basescu si referendumul de demitere nu ar fi avut loc.

Misterul satelor obscure in care prezenta la vot a fost de 200%. Ce explicatie au autoritatile
Misterul satelor obscure in care prezenta la vot a fost de 200%. Ce explicatie au autoritatile

Sate obscure au devenit pentru o zi mai atragatoare decat plajele din Costinesti sau Eforie. S-a intamplat in duminica referendumului, cand primari din judete precum Olt, Dolj, Teleorman sau Arges au raportat la centru o prezenta la vot de aproape 200%.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.