Rus: Listele electorale vor fi actualizate printr-un "mini-recensamant": "Dureaza trei secunde"
Ministrul Administratiei si Internelor, Ioan Rus, a declarat ca actualizarea listelor electorale va presupune un "mini-recensamant", care va fi facut de autoritatile locale pana in 24 august, prin vizite foarte scurte, de "trei secunde".
"CC a cerut Guvernului sa dea o lista finala, verificata inca o data. Bun, asta inseamna un mini-recensamant, practic, in Romania, dar sigur fara atatea capitole cat avea recensamantul. Aici e da sau nu, exista sau nu exista cetateanul respectiv. Autoritatile publice locale, care au de fapt, sarcina legala de a introduce date in bazele de date, Ministerul Administratiei fiind doar administratorul acestora, autoritatile se vor organiza, astfel incat sa facem acest lucru pana in 24 august, de fapt, sa termine ei la nivel local, astfel incat la sfarsitul lunii sa-l putem da CC acest rezultat", a spus Rus la RFI, potrivit Mediafax.
Rus considera ca termenul de 24 august pentru realizarea acestui mini-referendum este unul fezabil pentru verificarea concordantei dintre datele de pe liste si situatia reala. "Mi se pare fezabil, pentru ca autoritatile publice locale au suficiente resurse si le vom sprijini si noi, daca este cazul, cu institutiile descentralizate ale statului, astfel incat sa reusim acest lucru, sa verificam daca sunt morti care figureaza pe listele de vot si nu au fost radiati, daca exista comunicari de la justitie cu cetateni care au drepturile civile suspendate si se mentin totusi pe lista, daca sunt bolnavi care medical sunt scosi de pe liste si totusi exista si alte situatii care eventual in acest moment nu ne dam seama care sunt", a afirmat demnitarul.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Intrebat pe ce baza si in ce mod va fi realizat, concret, mini-recensamantul, ministrul Administratiei si Internelor a precizat ca Guvernul ar urma sa emita la inceputul saptamanii viitoare un act normativ prin care sa imputerniceasca primariile pentru activitatea de verificare a datelor in teren. "O facem direct pe sectiile de vot. Fiecare sectie de votare are o mie si ceva de persoane. Acolo sunt listele. Nu verificam altceva decat concordanta intre componenta nominala a listei si existenta persoanei fizice. si va trebui sa mearga... Va trebui luni sau marti o Hotarare de Guvern, prin care imputernicim institutiile descentralizate, primarii, ma rog, cine vom stabili, sa faca acest lucru, da. Numai ca la recensamant sunt o suta de formulare, ca acolo e recensamantul populatiei si locuintelor. O discutie de acest fel acolo dureaza o jumatate de ora, aici dureaza trei secunde", a declarat Ioan Rus.
Intrebat ce se va intampla in cazul celor care nu vor fi gasiti acasa la acest demers, ministrul a spus ca, in mediul rural, se va merge pe solutia intrebarii vecinului si a admis ca, la orase, va fi "mai complicat". "La nivelul comunitatilor rurale, de exemplu, intrebi vecinul: "Ma, Popescu Vasile exista?". "Exista de-adevaratelea". Acolo, daca merg primarul si cativa locuitori de nadejde ai satului, rezolva asta in trei zile, in fiecare sat. La oras va fi mai complicat. O sa vedem. Am cerut tuturor primariilor, prefectilor, pana marti sa ne dea si sugestii si eventuale probleme care ei anticipeaza ca pot aparea, astfel incat sa le putem rezolva", a spus Rus.
In acelasi interviu, ministrul Administratiei si Internelor a declarat ca, inainte de referendumul din 29 iulie, listele electorale au fost actualizate de primarii. "Inainte de referendum s-a facut actualizarea cu primarii, toti primarii au facut acest lucru si listele acestea actualizate au fost utilizate la referendum. Dupa aceea, au aparut o serie de contestatii si o serie de discutii la televiziuni, la radiouri, in spatiul public. Ca sa eliminam toate aceste potentiale suspiciuni, facem si acest lucru, la dorinta CC", a spus el.
Totodata, Rus a subliniat ca nu a negat niciodata cifrele trimise la Curtea Constitionala de institutia pe care o conduce, in urma solicitarii CC. "Nu, nu am negat niciodata! Ministerul a trimis datele cu care am operat la referendum si in legatura cu intrebarea daca acele liste sunt suta la suta valide, nu exista nici un mort sau vreunul care nu are drepturi, asta chiar nu putem confirma, pentru ca poate sa existe cineva, poate sa existe, dar am evocat doar posibilitatea de a exista si o astfel de situatie, care chiar poate exista", a explicat demnitarul.
Intrebat daca Executivul si-ar dori ca romanii cu domiciliul strainatate sa nu fie trecuti pe listele din tara, Ioan Rus a spus ca "nu exista" o astfel de intentie, explicand pe ce categorie de lista se afla fiecare roman cu drept de vot aflat in strainatate.
"Exista romani care lucreaza in strainatate, au resedinta in strainatate si se afla pe listele electorale permanente in Romania. Ei nu pot fi radiati de pe aceste liste, pentru ca noi ne desfasuram activitatea intr-un cadru institutional, legal, existent azi in Romania. si el in orice... cu o ora inainte de a fi un referendum, de exemplu, se poate decide sa vina sa voteze in Romania, unde se afla pe o lista electorala permanenta. Exista o alta categorie de romani, care au domiciliu stabil in strainatate, dar de asemenea nu si-au parasit cetatenia. Acestia cu domiciliul stabil au un pasaport special si voteaza in strainatate, pe liste suplimentare, ca si ceilalti, dar aceia sunt radiati de pe listele permanente din Romania si voteaza la dorinta lor acolo.
Si acea categorie are dreptul sa voteze in favoarea unei alegeri in Romania. si exista o alta categorie de cetateni romani care au renuntat la cetatenia romana (...) si atunci el are dreptul unui cetatean in tara unde s-a stabilit. Acela nu mai este nici pe o lista suplimentara, nici pe o lista permanenta. Deci nu se pot sterge oamenii de pe lista, daca vrea cineva. Este un cadru legal, in care aceste lucruri se opereaza", a explicat ministrul.
Sursa: Mediafax
Etichete: recensamant, strainatate, referendum, MAI, primari, aep, victor ponta, liste electorale, Ioan Rus,
Dată publicare:
04-08-2012 07:42