CC revine cu o adresa in care cere "listele actualizate" de alegatori si nu "actualizarea listelor"

06-08-2012 10:54

CC a revenit, luni, cu o adresa catre Guvern in care precizeaza ca a solicitat listele electorale permanente, actualizate conform Legii 3/2000 privind desfasurarea referendului si listele in baza carora s-a organizat consultarea populara din 29.07.

VEZI la finalul articolului documentul trimis Guvernului de Curtea Constitutionala, luni, 6 august!

"Avand in vedere interpretarile diferite aparute in mass-media si in conferinta de presa a Guvernului Romaniei, care a avut loc in data de 3 august 2012, cu privire la datele solicitate Guvernului prin Adresa Curtii Constitutionale a Romaniei nr.5305 din 3 august 2012, Plenul Curtii Constitutionale revine cu o adresa precizatoare", se arata intr-un comunicat de presa de luni, citat de Mediafax.

In anexa atasata comunicatul se arata ca presedintele Curtii, Augustin Zegrean, "avand in vedere interpretarile diferite aparute in mass-media si in conferinta de presa a Guvernului" din 3 august, precizeaza ca plenul CC "a solicitat Executivului listele electorale permanente, actualizate conform dispozitiilor articolului 17, alineatul 2, din Legea 3/2000, liste in baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu".

FOTO Gestul impresionant al Sandrei Izbasa! I-a daruit medalia de aur unui om genial! Faza zilei la Londra!
 

Surse oficiale citate de Mediafax au declarat ca s-a produs o confuzie privind solicitarea adresata Guvernului, in urma discutiilor Curtii Constitutionale din 2 august, din cauza unei comunicari facuta de un judecator al Curtii. Acesta i-ar fi dictat unui magistrat asistent cererea catre Executiv, au declarat, luni, pentru Mediafax, surse oficiale.

Astfel, s-ar fi cerut Guvernului "actualizarea listelor" de alegatori si "nu listele electorale permanente actualizate", precizeaza sursele citate.

Confuzia institutiilor Romaniei

MAI a transmis CC doua adrese, in prima confirmand cifra de 18.292.514 persoane cu drept de vot, iar in cea de a doua admitand ca nu isi poate asuma veridicitatea acesteia, iar competenta de verificare a listelor revine Autoritatii Electorale Permanente (AEP), care spune insa ca nu are date proprii care sa indice numarul alegatorilor.

In adresa din 1 august, MAI confirma numarul alegatorilor anuntat inaintea referendumului de demitere a presedintelui si precizeaza ca actualizarea datelor din listele electorale permanente este o responsabilitate a serviciilor publice comunitare locale de evidenta a persoanelor, din subordinea autoritatilor publice locale.

Raspunsul transmis CC de MAI in 2 august mentioneaza ca in liste se pot regasi persoane decedate sau cetateni care au plecat din tara, ceea ce ar putea afecta numarul cetatenilor din listele permanente.

In 2 august, Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a transmis Curtii Constitutionale ca nu a avut atributii privind intocmirea si actualizarea listelor electorale utilizate la referendumul din 29 iulie, acestea fiind intocmite de Directia pentru Evidenta Persoanelor si Bazelor de Date, care le-a comunicat Biroului Electoral Central.

AEP mai precizeaza ca atributiile sale se refera la monitorizarea si controlul modului de intocmire si actualizare a listelor electorale permanente.

Monitorizarea se realizeaza prin urmarirea realizarii de catre primari, impreuna cu serviciile publice comunitare de evidenta a persoanei, la termenele prevazute de lege, a listelor electorale permanente, precum si inaintarea acestora catre judecatorii. Controlul modului de intocmire si actualizare a listelor electorale permanente consta in verificarea, la primarie, a inscrierii mentiunilor de radiere sau adaugare in lista electorala permanenta.

Prin actualizare se intelege orice operatiune care impune modificarea listei electorale permanente anterioare. Actualizarea are in vedere si inscrierea in lista a persoanelor care au implinit sau implinesc varsta de 18 ani pana in ziua alegerilor, inclusiv.

Citeste si: Gimnastul care a invins orice vis olimpic! O poza cutremuratoare care te face sa plangi! FOTO
 


VIDEO PROTVPLUS.RO