LISTA ministrilor din Guvernul Ponta. Cine sunt oamenii propusi de USL in fruntea tarii

×
Codul embed a fost copiat

Marti seara, premierul desemnat, Victor Ponta, a facut publica lista cu numele ministrilor care vor face parte din cabinetul sau. Dupa 4 zile de negocieri in interiorul USL, portofoliile au fost impartite egal intre PNL si PSD.

Surpriza apare la Ministerul Afacerilor Europene - fostul ministru din cabinetele Boc si Ungureanu, Leonard Orban, se regaseste si in echipa guvernamentala a lui Victor Ponta.

Nu a fost o surpriza nominalizarea lui Daniel Constantin, presedintele Partidului Conservator - la Agricultura - si nici a lui Ioan Rus la Ministerul de Interne, care a fost insa separat de Ministerul Administratiei, de care ar putea raspunde Victor Paul Dobre.

De Aparare s-ar putea ocupa Corneliu Dobritoiu, iar de Transporturi - Ovidiu Silaghi. Finantele ar putea fi preluate de viceguvernatorul Bancii Nationale Florin Georgescu. El a mai ocupat acest post in timpul guvernului Vacaroiu.

La Ministerul Economiei, ar putea veni Daniel Chitoiu, fost sef al Fiscului in timpul guvernului Tariceanu. Nominalizarea Marianei Campeanu la Ministerul Muncii era asteptata. Dar este o surpriza ca Educatia ar putea fi preluata de Corina Dumitrescu. Andrei Marga, in schimb, al carui nume fusese vehiculat pentru acest post, ar putea conduce Afacerile Externe.

Citește și
Daniel Daianu
Daniel Daianu si Liviu Voinea, viitori ministri in Guvernul Ponta - surse
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Titus Corlatean a fost "mutat" la Ministerul Justitiei. Iar Ministerul Culturii i-ar putea reveni actorului Mircea Diaconu, senator liberal. Mediul ar putea fi portofoliul europarlamentarului Rovana Plumb, iar Sanatatea, ar putea ajunge in grija lui Vasile Cepoi.

Actualul Ministru al Afacerilor Europene, Leonard Orban, ramane in functie. Iar Eduard Hellwig la Dezvoltare Regionala si Turism. De Comunicatii ar putea raspunde Dan Nica. Acesta a mai condus ministerul timp de 4 ani, in guvernul Adrian Nastase.

De asemenea, au mai fost propusi:

- Lucian Isar - ministru delegat pentru mediul de afaceri

- Mircea Dusa - ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul

- Victor Alistar - ministru delegat pentru strategii guvernamentale, transparenta decizionala si relatia cu societatea civila

- Liviu Pop - ministru delegat pentru dialog social

Iata cele mai importante declaratii ale lui Victor Ponta, marti, 1 mai 2012:

Am in ADN respectarea legii si prioritatea zero a Guvernului va fi respectarea legilor tarii, fara exceptii, fara derogari si fara scuze.

► Imi propun sa avem o buna guvernare, transparenta, in primul rand. Ne dorim sa aratam ca Romania poate fi guvernata altfel decat in ultima perioada. Guvernul pentru care ver votul va fi condus doar de la palatul Vicotria, nu din alta parte.

► Este o decizie a mea si o dorinta a mea ca Guvernul sa fie constient de controlul si raspunderea in fata Parlamentului.

► Prioritatea numarul 2 este repararea inechitatilor care au provocat dezechilibre sociala.

► Este posibil ca primul ministru sa fie cel mai tanar membru al Cabinetului.

In urma negocierilor de marti privind impartirea portofoliilor si atribuirea lor, Leonard Orban a ramas singurul ministru din Cabinetul Ungureanu care va fi nominalizat si in Guvernul Ponta.

Celalalt portofoliu atribuit PC este cel al Agriculturii, la care va fi nominalizat Daniel Constantin.

ZF: Florin Georgescu este la un pas sa preia Finantele, dar cu derogare ca dupa 6 luni revine la BNR

Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, este la un pas sa preia pozitia de ministru de Finante in Guvernul Ponta, pentru o perioada de sase luni, cu derogarea ca isi va reocupa pozitia de la BNR dupa terminarea mandatului, scrie Ziarul Financiar.

PSD si Victor Ponta au tinut foarte mult ca Florin Georgescu sa preia aceasta pozitie pe care a mai detinut-o in 1992-1996 in Guvernul Vacaroiu, si se pare ca l-au convins pana la urma, conform unor surse de pe piata financiara.

Florin Georgescu, o personalitate extrem de puternica caruia nu multa lume poate sa-i spuna ce are de facut, are ca misiune sa tina finantele publice in frau, pentru a se evita derapajul. Georgescu, in varsta de 58 de ani, a fost de-a lungul anilor un om fidel PSD, colaborand cu acest partid pe ideile de guvernare.

Daca in final se va regasi pe lista lui Ponta, va fi cel mai experimentat ministru si probabil ca va "conduce Guvernul" cat timp liderul PSD va fi ocupat cu alegerile locale si paramentare. insa discutiile inca nu sunt batute in cuie, mai scrie Ziarul Financiar.

Dupa anuntul oficial al componentei Guvernului (cu care se va prezenta in fata Parlamentului pentru a fi votat), Victor Ponta va cere votul partidelor din USL, precum si sustinerea din partea grupurilor parlamentare. Liderul PSD preciza, luni seara, ca alegerea viitorilor ministri s-a facut luand in considerare experienta profesionala si integritatea respectivelor persoane.

Ponta adauga ca noul Cabinet va avea 20 de posturi, patru dintre acestea fiind de ministru delegat, fara portofoliu. La randul sau, liderul PNL Crin Antonescu a precizat ca stie lista Guvernului care va fi anuntat marti seara, si ca negocierile cu Victor Ponta pe marginea acestei liste nu au intampinat nicio problema.

Antonescu a spus ca propunerile de ministri formulate de Ponta au fost foarte corecte. 

Articol recomandat de sport.ro
Drumul spre grupe! Ce adversari poate întâlni FCSB în preliminariile UEFA Champions League
Drumul spre grupe! Ce adversari poate întâlni FCSB în preliminariile UEFA Champions League
Citește și...
Premierul desemnat are o mana bandajata. Afla ce a patit Victor Ponta
Premierul desemnat are o mana bandajata. Afla ce a patit Victor Ponta

Premierul desemnat Victor Ponta a venit, luni, la intrevederea cu delegatia FMI, BM si CE, purtand un bandaj la mana stanga.

Daniel Daianu si Liviu Voinea, viitori ministri in Guvernul Ponta - surse
Daniel Daianu si Liviu Voinea, viitori ministri in Guvernul Ponta - surse

Premierul desemnat, Victor Ponta, a ajuns la intalnirea cu delegatia FMI insotit de Daniel Daianu, Liviu Voinea si Daniel Constantin, probabil viitori ministri in cabinetul pe care il va anunta pe 1 mai.

Crin Antonescu: E devreme pentru a vorbi despre ce va face Guvernul, mai ales ca e unul
Crin Antonescu: E devreme pentru a vorbi despre ce va face Guvernul, mai ales ca e unul "provizoriu"

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, ca este inca devreme pentru declaratii legate de primele masuri pe care le va lua noul guvern si ca asteapta sa vada ce va face premierul Victor Ponta.

Recomandări
Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”
Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”

Economia Rusiei nu își poate permite să câștige sau să piardă războiul din Ucraina, spune un specialist în domeniu. Asta pentru că Rusia nu poate să suporte costurile de reconstrucție și securizare a Ucrainei.

Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Burduja îl provoacă pe Nicuşor Dan la o dezbatere: „Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine pe argumente”
Burduja îl provoacă pe Nicuşor Dan la o dezbatere: „Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine pe argumente”

Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere şi a afirmat că vrea să vadă dacă “are curajul să se lupte cu mine pe argumente”.