Cine este Mircea Diaconu, ministrul Culturii in Guvernul Ponta

Mircea Diaconu

Actorul Mircea Diaconu a fost numit ministru al Culturii, spre finalul unui mandat de senator PNL care nu a fost lipsit de conflicte, intrucat artistul a intrat de doua ori in vizorul ANI, din motive privind functia de director al Teatrului Nottara.

Mircea Diaconu s-a nascut la 24 decembrie 1949, in Vladesti, judetul Arges. Este un binecunoscut actor de film si teatru, a fost membru in Consiliul National al Audiovizualului (CNA), intre 1998 si 2004, si directorul Teatrului Nottara din Capitala, din 2004 pana anul trecut.

Este casatorit cu Maria Diana Diaconu, cunoscuta ca actrita sub numele de Diana Lupescu, si are doi copii. A intrat in politica in 2008, cand si-a anuntat candidatura pentru un loc in Senat din partea PNL.

Intr-o conferinta de presa care a avut loc la Pitesti, Diaconu si-a candidatura pentru un post de senator in colegiul Curtea de Arges - Campulung Muscel, motivand alegerea acestui colegiu prin faptul ca este nascut in comuna Vladesti. Diaconu a spus atunci ca, de "spaima si de griji", nu a dormit cateva nopti dupa ce a primit aceasta propunere.

"Am fost membru PCR, am fost unul dintre cei mai tineri membri PCR, am fost facut cu sila in anul II de facultate, dupa note, iar in 1989 eram un foarte batran membru de partid. De atunci, PNL este primul partid in care ma inscriu. Cel mai important pentru un actor este efortul pe care-l face de a se muta dintr-o cutie intr-alta, este vorba de perceptia publica a oamenilor, alegatorii stiu ca actorii sunt intr-o parte, politicienii intr-o parte, fotbalistii in alta parte, e foarte greu sa te muti dintr-o cutie in alta. M-am tot intrebat ce e cu politica. De cateva nopti nu dorm, iar de cand am primit invitatia sa particip la alegeri, (...) nu am dormit deloc de spaima, de griji", a declarat atunci Diaconu.

Citește și
Eduard Hellvig
Cine este Eduard Hellvig, considerat "omul lui Antonescu", propus la Dezvoltare Regionala

El a mai spus ca politica trebuie luata in serios, iar el asta va face, apreciind totusi ca politica a ajuns "o zona compromisa, suficient de compromisa si pentru ca, de-a lungul anilor, au intrat in politica oameni care nu aveau nicio pregatire specifica si s-au comportat ca atare".

Astfel, din 2008, Mircea Diaconu este membru in Comisia de cultura, arte si mijloace de informare in masa a Senatului, iar de la inceputul anului 2009, si in Comisia permanenta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru relatia cu UNESCO.

Potrivit site-ului Senatului, Diaconu a participat, in timpul mandatului sau, la 25 de initiative legislative, in domenii ca patrimoniul cultural, cinematografia, libertatea religioasa, educatia, sanatatea, si la 16 motiuni, a luat de 80 de ori cuvantul in plen si a facut 12 declaratii politice.

In 2011, Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat, printr-o decizie din 27 ianuarie, ca Mircea Diaconu este in incompatibilitate, din decembrie 2008, in conditiile in care, pe langa calitatea de parlamentar, acesta ocupa si functia de director-manager al Teatrului "C.I. Nottara" din Capitala.

Totusi, la inceputul mandatului, Comisia juridica a Senatului constatase ca nu exista incompatibilitate intre calitatea de senator a lui Mircea Diaconu si functia de director al Teatrului Nottara.

Diaconu a spus atunci ca asa cum s-a supus deciziei Senatului, va respecta decizia instantei, astfel ca si-a dat demisia din functia de director al Teatrului Nottara, in decembrie 2011.

Totodata, in octombrie 2011, ANI a sesizat Parchetul instantei supreme sa-l cerceteze pentru abuz in serviciu si conflict de interese pe Mircea Diaconu, pentru ca ar fi favorizat numirea sotiei sale, actrita Diana Lupescu, in functia de regizor la Teatrul Nottara.

Potrivit ANI, Diaconu i-a aprobat acesteia participarea la concursul pentru ocuparea postului de regizor artistic, desi ea nu indeplinea conditiile inscrise in fisa postului, neavand minimum un an de experienta in domeniul regiei.

La concursul organizat pe 13 august 2007, Mircea Diaconu a fost presedinte al Comisiei de examinare pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic, calitate in care i-a acordat sotiei sale calificativul maxim, mai arata ANI.

Potrivit declaratiei sale de avere din 2 iunie 2011, Mircea Diaconu detine cate o jumatate din trei terenuri intravilane (la Saftica - 2.000 de metri patrati, cumparat in 2000, Vladesti - 1.000 de metri patrati, mostenit in 1991, si terenul de 130 de metri patrati, cumparat in 1978, odata cu casa din Bucuresti).

Pe langa aceasta locuinta din Capitala, de 150 de metri patrati, din care detine de asemenea jumatate, actorul poseda jumatate dintr-o casa la Saftica, de 208 metri patrati, cumparata in anul 2000, si o casa de vacanta la Vladesti, de 80 de metri patrati, mostenita in 1992.

Diaconu detine trei autoturisme, cumparate - un Citroen (anul de fabricatie 1971), un Smart (2001) si un ARO 10 (1996). In declaratia sa de avere nu figureaza conturi si depozite bancare, fonduri de investitii, carduri de credite, aferente anului fiscal anterior depunerii documentului, a caror valoare insumata sa depaseasca 5.000 de euro, si nici plasamente, investitii directe sau imprumuturi acordate, a caror valoare insumata sa depaseasca 5.000 de euro.

In schimb, Diaconu a consemnat un credit de 2.500 de euro, la Firenze Bank, contractat in 2007 si scadent in 2012. Mircea Diaconu a avut, in anul fiscal incheiat inainte de iunie 2011, venituri salariale - din activitatea de senator (51.622 de lei) si din cea de manager al Teatrului Nottara (38.197 de lei) - precum si venituri din activitati culturale - 11.293 de lei - si drepturi de autor (de la CREDIDAM) - 8.809 lei.

Sotia sa, Diana Diaconu, a avut, in aceeasi perioada, venituri salariale de 21.631 de lei, ca regizor artistic la Teatrul Nottara, si venituri din drepturi de autor de 9.355 de lei. In declaratia de interese datata tot 2 iunie 2011, Mircea Diaconu precizeaza ca este asociat la o intreprindere familiala, cu sotia sa, in proportie de 50%, si ca este membru al Uniuniii Teatrale (UNITER), Uniunii Cineastilor (UCIN) si Uniunii Scriitorilor din Romania (USR), avand si calitatea de vicepresedinte PNL.

Mircea Diaconu a absolvit liceul la Campulung Muscel, in 1967, si Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica "I. L. Caragiale" din Bucuresti, in 1971. Cu un an inainte de terminarea studiilor, el a debutat pe scena, la Teatrul Bulandra din Bucuresti, cu "Harfa de iarba" de Truman Capote.

In cinema, a avut pana in prezent peste 60 de roluri, multe in pelicule celebre, iubite de public si devenite de referinta.

VEZI AICI LISTA MINISTRILOR din Guvernul Ponta si alfa cine sunt cei 21 de ministri

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Cine este Daniel Constantin, promovat in politica de Dan Voiculescu, propus ministru al Agriculturii
Cine este Daniel Constantin, promovat in politica de Dan Voiculescu, propus ministru al Agriculturii

Presedintele PC, Daniel Constantin, propus ministru al Agriculturii, este un tanar politician in varsta de 33 de ani, care a fost promovat si sustinut de Dan Voiculescu si care are o pregatire profesionala in domeniu.

Cine este Eduard Hellvig, considerat
Cine este Eduard Hellvig, considerat "omul lui Antonescu", propus la Dezvoltare Regionala

Eduard Hellvig, secretar general al PNL, considerat "omul lui Antonescu", fost deputat in legislatura trecuta din partea PC, este nominalizat la Dezvoltare Regionala, portofoliu care a fost detinut de Elena Udrea.

LISTA ministrilor din Guvernul Ponta. Cine sunt oamenii propusi de USL in fruntea tarii
LISTA ministrilor din Guvernul Ponta. Cine sunt oamenii propusi de USL in fruntea tarii

Marti seara, premierul desemnat, Victor Ponta, a facut publica lista cu numele ministrilor care vor face parte din cabinetul sau. Dupa 4 zile de negocieri in interiorul USL, portofoliile au fost impartite egal intre PNL si PSD.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.