Cine este Andrei Marga, ministrul Afacerilor Externe in Guvernul Ponta

Ultima actualizare: 23-09-2012 09:04
andrei marga

Andrei Marga, propus pentru portofoliul Externelor, a mai fost in Guvern, dar ca ministru al Educatiei, in perioada 1997 - 2000, cand a fost coleg de Cabinet cu Traian Basescu, actualul sef al statului criticandu-l pe liberal, in 2010.

Andrei Marga s-a nascut la 22 mai 1946, la Bucuresti. Din 1971, el este licentiat in Filosofie, cu specializarea secundara Sociologie. Marga este profesor universitar, doctor in Filosofie contemporana, predand aceasta disciplina, precum si Logica, la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj.

Marga a fost, timp de patru mandate, din anul 1993, rector al acestei Universitati.

Andrei Marga este laureat al premiului Herder (2005) si este, din anul 2010, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania. Intre 5 decembrie 1997 si 28 decembrie 2000, a ocupat functia de ministru al Educatiei Nationale, in Cabinetele conduse de Victor Ciorbea, Radu Vasile si Mugur Isarescu.

Potrivit CV-ului sau, Marga a lansat, in calitatea de ministru al Educatiei, programul reformei comprehensive a Educatiei, care includea reforma curriculara, schimbari in managementul academic si financiar in domeniul educatiei, descentralizarea si reorganizarea cercetarii.

Marga a incheiat, in 2000, negocierile cu Uniunea Europeana la capitolul "Educatie". Ulterior, dupa ce a detinut pentru scurt timp functia de presedinte al PNTCD, Marga a parasit acest partid si s-a inscris in PNL, fiind, in prezent, membru al Biroului Politic Central al Partidului National Liberal si, in aceasta calitate, facand parte din Consiliul National Executiv si din Delegatia Permanenta ale acestui partid.

El este cunoscut ca un oponent al presedintelui Traian Basescu si al PDL, avand numeroase dispute cu seful statului sau cu democrat-liberalii, de-a lungul timpului, pe subiectul reformei educatiei. El a fost acuzat de presedintele Basescu de distrugerea sistemului de invatamant, inclusiv prin desfiintarea liceelor profesionale.

Presedintele spunea ca situatia proasta din prezent a invatamantului este cauzata de "reforma Marga". "Marga a distrus sistemul de invatamant, in interesul lui si al unor grupuri", spunea Basescu, in noiembrie 2010. In replica, Marga a criticat insistent reforma propusa de presedintele Basescu si sustinuta de PDL.

De asemenea, Marga s-a exprimat politic in numeroase randuri criticand declaratii sau masuri ale presedintelui Basescu sau ale coalitiei aflate la guvernare inainte de aprilie 2012. Andrei Marga este autorul a numeroase carti avand ca subiect Istoria filosofiei moderne si contemporane, Filosofia politica si a religiei.

De asemenea, Marga a primit mai multe premii si distinctii internationale. Marga cunoaste patru limbi straine: engleza, germana, franceza si italiana. Andrei Marga este casatorit cu Delia-Felicia Marga, conferentiar universitar doctor la Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor din Cluj.

Potrivit declaratiei sale de avere din 1 iunie 2011, Marga detine patru apartamente in Cluj, dobandite impreuna cu sotia sa: un apartament de patru camere, cumparat in anul 1995, cu o suprafata de 169 metri patrati, un apartament de trei camere, cu o suprafata de 70 metri patrati, cumparat, prin credit bancar, in anul 2005, un apartament de doua camere si 79 metri patrati, si altul, tot de doua camere si 73 metri patrati, ambele achizitionate in anul 2008, dintre care unul prin credit bancar.

Profesorul universitar detine o masina Volkswagen, fabricata in 2011, dobandita in sistem "buy back". Andrei Marga are deschise doua conturi bancare, unul in tara, in valoare de 40.000 de euro, si unul in strainatate, in valoare de peste 26.000 de euro, bani rezultati din publicistica, conferinte si activitate didactica.

La capitolul "Datorii", acesta mentioneaza un credit ipotecar, contractat in anul 2008, la BCR, si care este scadent in anul 2014, in valoare de 12.000 de euro. In anul 2011, Marga declara venituri totale anuale in valoare de 122.000 de lei, din salariul sau pentru functia de baza din resurse bugetare si extrabugetare, si de 98.000 de lei din alte activitati.

La acestea se adauga salariul anual al sotiei sale, de 60.000 de lei, si veniturile acesteia din alte activitati, de 66.000 de lei. Marga mai declara 12.000 de lei, reprezentand venituri din activitati independente, respectiv pentru publicistica si conferinte, si inca 15.000 anual, provenind din inchirierea unui apartament.

La capitolul "Venituri din alte surse", sunt declarati 18.000 de lei, pentru proiecte desfasurate la UBB. Potrivit declaratiei sale de interese, completata in anul 2011, Andrei Marga precizeaza ca face parte din conducerile Fundatiei "Alma Mater" si Fundatiei "Bartolomeu Anania".

VEZI AICI LISTA MINISTRILOR din Guvernul Ponta si alfa cine sunt cei 21 de ministri

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO