Surprizele Guvernului Ponta. Leonard Orban, singurul care-si pastreaza functia de ministru

×
Codul embed a fost copiat

Victor Ponta a anuntat lista Cabinetului cu care se va prezenta in fata Parlamentului, din care fac parte 21 de ministri.

Premierul desemnat Victor Ponta a precizat ca mentinerea lui Leonard Orban la Ministerul Afacerilor Europene a fost o solicitare a liderului PC, Daniel Constantin. El a mai spus ca Orban este un tehnocrat si are cateva proiecte de continuat. "Am fost de acord cu domnul Daniel Constantin sa asiguram continuitatea", a spus Ponta.

Leonard Orban conduce Ministerul Afacerilor Europene, de la infiintarea acestuia, in septembrie 2011. Atunci cand s-a decis crearea acestei structuri, Orban a fost propus la conducerea sa, dupa o cariera pe care a dedicat-o, in ultimii 19 ani, exclusiv problematicii UE, el fiind "omul credibil la Bruxelles" despre care presedintele Traian Basescu afirma ca trebuie sa ocupe acest post.

Cariera lui Leonard Orban s-a axat, incepand din 1993, pe problematica europeana. Printre realizarile sale, Orban insusi mentioneaza semnarea, in calitate de negociator-sef cu Uniunea Europeana, impreuna cu presedintele Romaniei, primul-ministru si ministrul Afacerilor Externe, a Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, la 25 aprilie 2005, intr-o ceremonie desfasurata in Luxemburg.

Leonard Orban a fost primul comisar european al Romaniei, functie pe care a ocupat-o timp de trei ani. La finalul acestei perioade el spunea ca se simte "foarte relaxat", ca ar dori sa poata ajuta in Romania prin competentele sale. si tot atunci el marturisea ca are mari rezerve in ceea ce priveste o eventuala implicare a sa in politica.

Citește și
Victor Ponta
Victor Ponta: Miercuri, la ora 17.00, voi avea o prima intalnire cu membrii propusi ai Cabinetului

Ulterior, cand a fost numit consilier prezidential, Orban si-a reiterat hotararea de a nu intra in politica. Astfel, la 8 martie 2010, el declara pentru MEDIAFAX ca nu este politician, ca nu a fost si nu va fi niciodata membru de partid. "Eu nu sunt politician. Nu am fost membru al niciunui partid in Romania, nu sunt si nici nu voi fi", a spus Orban atunci. El s-a descris drept un "tehnocrat" si a precizat ca a facut politica europeana in calitatea sa de comisar, dar la nivelul UE.

Pe durata celor trei ani de mandat la CE, dar si ulterior, Leonard Orban nu a ezitat sa atraga atentia asupra ingrijorarilor pe care diverse situatii de pe scena politica romaneasca le starnesc la Bruxelles.

La 9 martie 2010, Orban a fost numit consilier prezidential pe probleme de afaceri europene.

Leonard Orban a fost printre primii care au atras atentia asupra posibilitatii amanarii aderarii Romaniei la Spatiul Schengen, obiectiv pentru a carui realizare Romania isi fixase ca termen limita initial luna martie 2011.

De asemenea, Orban s-a pronuntat de-a lungul timpului asupra problemelor legate de absorbtia fondurilor. Astfel, in martie 2011, Leonard Orban a declarat ca rata "atat de scazuta" a absorbtiei in ceea ce priveste fondurile comunitare exprima dificultati sistemice ale intregii societati romanesti, in timp ce, la reuniunea ambasadorilor, la 31 august, el aprecia ca "este necesara consolidarea coordonarii pe orizontala a absorbtiei fondurilor europene".

In 21 septembrie 2011, el a fost investit ministru al Afacerilor Europene.

Potrivit datelor prezentate de MAEur, rata de absorbtie la 31 martie 2012 a fost de 6,56% , in crestere cu doar 0,26% fata de luna februarie. Cresteri in ceea ce priveste rata de absorbtie s-au inregistrat, potrivit datelor publicate de MAEur, doar in ceea ce primeste POS Mediu si POS CCE.

In legatura cu aceste date, ministrul Afacerilor Europene declara, la inceputul lunii aprilie, intr-o emisiune la PRO TV, ca rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune a atins 7,4% in martie, suma publicata pe site-ul MAEur, de 6,56%, fiind corespunzatoare sumelor virate efectiv de la CE.

Orban mai declara atunci ca tinta de absorbtie a fondurilor UE pe 2012 ramane de 6 miliarde de euro, din care 3,5 miliarde pe politica de coeziune, remarcand insa ca pe primul trimestru sumele absorbite real "nu sunt foarte mari".

"Tinta ramane, in continuare, 6 miliarde de euro, din care 3,5 mld. euro pe politica de coeziune. Este adevarat ca in primul trimestru sumele absorbite real nu sunt foarte mari, dar, pe de alta parte, deja au fost transmise Comisiei Europene cereri de rambursare a caror suma reprezinta pe intreg procesul peste 8%", a declarat Orban. El a admis ca "este un progres limitat" si ca "sunt pasi mici", dar si-a exprimat speranta ca pas cu pas Romania va reusi sa atinga obiectivul de a avea o rata de absorbtie pe zona de coeziune de cel putin 20%.

Leonard Orban s-a nascut la 28 iunie 1961, la Brasov, intr-o familie multietnica, tatal sau fiind de origine maghiara. Este frate cu Ludovic Orban, deputat PNL, fost ministru al Transporturilor si fost viceprimar al Bucurestiului. Leonard Orban a explicat insa, de-a lungul timpului, ca nu exista nicio legatura intre cariera sa si aceea a fratelui sau.

Leonard Orban a absolvit Facultatea de Mecanica din cadrul Universitatii din Brasov in 1986, lucrand ulterior ca inginer la intreprinderea de Tractoare din Miercurea Ciuc, in perioada 1986-1989, si la intreprinderea de Antrepriza Constructii Speciale Industriale si Montaj (I.A.C.S.I.M.) din Bucuresti (1989-1990. in perioada 1990-1993 a lucrat la Institutul de Cercetare in Tehnologia Constructiilor de Masini (I.C.T.C.M.) din Bucuresti.

In paralel, el a urmat, in perioada 1987-1992, cursurile Facultatii de Management din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti.

Dupa 1993, Leonard Orban si-a schimbat radical activitatea, devenind consilier parlamentar pentru afaceri europene si internationale la Camera Deputatilor, functie in care a activat pana in 2001. A fost, in aceasta perioada, si secretar tehnic al Comitetului Parlamentar Mixt Uniunea Europeana - Romania si al Delegatiilor Parlamentului Romaniei la Parlamentul European, COSAC si Adunarea Parlamentara a Cooperarii Economice a Marii Negre (APCEMN).

In perioada mai 2001-decembrie 2004, Leonard Orban a ocupat functia de negociator-sef adjunct cu Uniunea Europeana, pentru ca apoi in perioada decembrie 2004-aprilie 2005 sa fie negociator sef al Romaniei cu Uniunea Europeana. In anul 2002 a fost decorat de catre Ion Iliescu, presedintele de atunci, cu Ordinului National "Steaua Romaniei", distinctie acordata pentru contributia adusa integrarii Romaniei in NATO. De la sfarsitul anului 2004 a fost numit secretar de stat la Ministerul Integrarii Europene, coordonand direct pregatirea Romaniei pentru aderarea la Uniunea Europeana. Din aprilie 2005 a coordonat pozitia Romaniei referitoare la statutul de observator activ la Uniunea Europeana.

In octombrie 2006, Leonard Orban a fost nominalizat candidat al Romaniei pentru functia de comisar european, dupa ce Varujan Vosganian - prima propunere - si-a retras candidatura. Nominalizarea lui Leonard Orban in calitate de comisar european a fost aprobata la 12 decembrie 2006 de Parlamentul European cu o larga majoritate, respectiv cu 595 de voturi "pentru", 16 voturi "impotriva" si 29 de abtineri.

Orban a devenit astfel primul comisar european al Romaniei, preluandu-si mandatul dupa 1 ianuarie 2007, data aderarii Romaniei la UE. Portofoliul sau a fost cel al Multilingvismului, o decizie care a fost criticata pe motiv ca ar reprezenta de fapt un "mini-portofoliu", dupa cum se exprima atunci vicepresedintele socialistilor europeni, Hannes Swoboda, si mai degraba un post administrativ.

Din 9 martie 2010 a ocupat functia de consilier prezidential pentru afaceri europene.

Este casatorit si are un copil.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Cine este Florin Georgescu, al doilea om din Guvern si ministru al Finantelor
Cine este Florin Georgescu, al doilea om din Guvern si ministru al Finantelor

Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, nominalizat pentru Ministerul Finantelor, a mai ocupat acest post in perioada 1992 - 1996.

Victor Ponta: Miercuri, la ora 17.00, voi avea o prima intalnire cu membrii propusi ai Cabinetului
Victor Ponta: Miercuri, la ora 17.00, voi avea o prima intalnire cu membrii propusi ai Cabinetului

Premierul desemnat Victor Ponta a declarat ca va avea, miercuri, la ora 17.00, o prima intalnire cu membrii propusi pentru a face parte din Cabinetul sau. El a aratat ca acestia nu vor fi prezenti marti seara, cand va anunta structura viitorului Executiv.

LISTA ministrilor din Guvernul Ponta. Cine sunt oamenii propusi de USL in fruntea tarii
LISTA ministrilor din Guvernul Ponta. Cine sunt oamenii propusi de USL in fruntea tarii

Marti seara, premierul desemnat, Victor Ponta, a facut publica lista cu numele ministrilor care vor face parte din cabinetul sau. Dupa 4 zile de negocieri in interiorul USL, portofoliile au fost impartite egal intre PNL si PSD.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.