Cine este Corneliu Dobritoiu, ministrul Apararii in Guvernul Ponta

Corneliu Dobritoiu

Generalul Corneliu Dobritoiu, nominalizat la Ministerul Apararii, a detinut functia de secretar de stat in Ministerul Apararii Nationale si a fost, pentru o scurta perioada, in septembrie 2006, loctiitor al ministrului Apararii.

Corneliu Dobritoiu s-a nascut in 18 septembrie 1955, in Bucuresti, fiind absolvent al Academiei Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu" din Sibiu si al Academiei de Inale Studii Militare din Bucuresti.

Dobritoiu este recasatorit si are doi copii. El este din anul 2006 membru al Partidului National Liberal.

In 1994, Corneliu Dobritoiu a inceput sa lucreze in cadrul strcturii operative din Ministerul Apararii Nationale, mai intai ca expert pe probleme de analiza politico-militar.

Intre anii 1998-2000, este ofiter de Stat Major la Directia Cooperare si Securitate Regionala din cadrul Statului Major Militar International, Cartierul General NATO din Bruxelles, iar in anul 2000, presedintele Emil Constantinescu ii confera Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler.

Citește și
Ovidiu Silaghi
Cine este Ovidiu Silaghi, ministrul Transporturilor in Guvernul Ponta

Reintors in Romania, este promovat ca sef al Directiei Integrare Euro-Atlantica si Relatii Militare Internationale din MApN (2000-2004).

Corneliu Dobritoiu a fost inaintat la gradul de general de brigada (cu 1 stea) la 1 Decembrie 2002 si apoi la gradul de general-maior (cu 2 stele) la 1 Decembrie 2004. Urmeaza si cursurile pentru ambasadori si generali ale Colegiului NATO din Roma, pe care le absolva in anul 2004 si cursul superior de management al apararii de la Scoala de Studii Navale Postuniversitare din Monterey (SUA), absolvite in anul 2005.

In anul 2004, Corneliu Dobritoiu este numit Loctiitor al Secretarului de Stat al MApN si sef al Departamentului de Integrare Euro-Atlantica si Politica de Aparare.

La 15 mai 2006, prin decret al presedintelui Traian Basescu, generalul-maior Corneliu Dobritoiu a fost inaintat la gradul de general-locotenent (cu trei stele) si a fost trecut in rezerva cu noul grad, din Ministerul Apararii Nationale.

Din data de 26 iunie 2006, prin decizia primului-ministru, confirmata prin decretul nr. 80 al presedintelui Romaniei, Corneliu Dobritoiu este numit in functia de secretar de stat si sef al Departamentului pentru politica de aparare si planificare din cadrul MApN.

In perioada 12 septembrie 2006 - 26 octombrie 2006, ca urmare a suspendarii ministrului Apararii, Teodor Athanasiu, de catre presedintele Basescu, Corneliu Dobritoiu indeplineste functia de loctiitor al ministrului Apararii Nationale.

In ianuarie 2009, dupa alegerile parlamentare, Emil Boc l-a eliberat, prin decizie, pe Corneliu Dobritoiu din functia de secretar de stat la Ministerul Apararii Nationale. Corneliu Dobritoiu a fost nominalizat pentru portofoliul Apararii de catre presedintele PNL, Crin Antonescu, in septembrie 2010, in guvernul alternativ propus de PNL, format din 11 ministere.

Presa a relatat la inceputul lunii februarie 2007 ca Dobritoiu si-a cumparat in anul 2005 apartamentul de serviciu de 115 metri patrati intr-o zona centrala a Capitalei (in acelasi bloc cu generalul Sergiu Medar, consilier prezidential pentru aparare) cu 27.000 de euro, desi pe piata imobiliara o astfel de locuinta ar fi valorat 150.000 de euro.

Potrivit gandul.info, apartamentul situat pe strada Traian din Bucuresti a fost vandut de Dobritoiu un an mai tarziu, in 2007, pentru un profit de aproape 8 ori mai mare: 200.000 de euro, conform declaratiei sale de avere. Potrivit presei de la acea vreme, aceasta tranzactie s-a perfectat desi, conform declaratiei sale de avere, Dobritoiu mai detinea o casa de vacanta din 2004, in comuna Ganeasa (judetul Ilfov), pe numele sotiei, bijuterii de 20.000 de euro si active financiare de 50.000 de euro.

Corneliu Dobritoiu a declarat la acea vreme ca nu a incalcat legea, pentru ca, "potrivit procedurilor", nu ar fi avut sanse sa cumpere locuinta de serviciu daca ar fi avut o proprietate in Bucuresti. Familia Dobritoiu detinea, in 2009 (data celei mai recente declaratii de avere), o casa de vacanta de 354 metri patrati in Ganeasa, judetul Ilfov, situata pe un teren de 4.600 de metri patrati.

De asemenea, familia Dobritoiu mai detinea un apartament pe soseaua Nordului din Bucuresti. Trecut in rezerva in 2006, el a fost unul dintre multii ofiteri superiori ai Armatei romane care s-a bucurat si de salariu, si de pensie militara in acelasi timp. Conform gandul.info, banii si afacerile din familia Dobritoiu sunt conduse insa doamna Viorica Dobritoiu, fosta Samson. Cea mai profitabila firma detinuta de ea este TMS Romania, o reprezentanta a unei firme belgiene care vinde piese de schimb pentru camioane si utilaje folosite in constructii (Caterpillar, Komatsu sau Vogele fiind doar cateva exemple).

Drept urmare, firma doamnei Dobritoiu a beneficiat de 11 contracte cu statul, mai exact cu Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), in perioada 2008-2012, prin care a livrat piese de schimb pentru utilajele folosite la repararea sau constructia soselelor. Suma totala castigata de pe urma acestor contracte se ridica la peste 10 milioane de euro (la un curs mediu de 4 lei pe euro).

Restaurantele si cluburile de lux sunt un alt domeniu in care Viorica Dobritoiu s-a implicat, fie direct, fie prin fiul ei, Dumitru Samson. Ea a detinut firma Restaurante Elements, cu actionar majoritar SIF Muntenia, aflata acum in faliment, si detine inca firma Elements Factory. Restaurantul Elements s-a inchis, iar acum doamna Dobritoiu s-ar afla in spatele restaurantului de lux Collage.

Fiul ei, Dumitru Samson, detine impreuna cu sotia sa, Raluca Samson, trei firme, prin una dintre ele operand clubul Elements din parcul Herastrau, demolat in 2011 pentru ca era construit ilegal, conform Primariei Capitalei. Cei doi Samson detin firmele Elements The Advertiser, Elements Le Garage si Elements Media.

Cei doi au detinut o agentie de publicitate, S.M. Art Advertising, implicata intr-un scandal cu bani publici la Autoritatea Nationala pentru Turism, pe cand Turismul se afla in Ministerul Transporturilor, condus de Radu Berceanu. Atunci, firma respectiva a realizat cinci clipuri de promovare a Romaniei, pentru care a incasat nu mai putin de 1,5 milioane de euro.

Cele cinci clipuri nu au corespuns calitativ dorintelor ANT, care a cerut refacerea lor, iar firma a cerut inca 600.000 de euro pentru acest serviciu, bani pe care nu i-a mai primit, conform datelor date publicitatii in 2007 de secretarul de stat Lucia Morariu, din Ministerul Turismului condus de liberalul Ovidiu Silaghi, scrie gandul.info. Cu un an inainte, firma mai avusese contracte cu ANT in valoare de 880.000 de euro.

VEZI AICI LISTA MINISTRILOR din Guvernul Ponta si alfa cine sunt cei 21 de ministri

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Cine este Eduard Hellvig, considerat
Cine este Eduard Hellvig, considerat "omul lui Antonescu", propus la Dezvoltare Regionala

Eduard Hellvig, secretar general al PNL, considerat "omul lui Antonescu", fost deputat in legislatura trecuta din partea PC, este nominalizat la Dezvoltare Regionala, portofoliu care a fost detinut de Elena Udrea.

Cine este Ovidiu Silaghi, ministrul Transporturilor in Guvernul Ponta
Cine este Ovidiu Silaghi, ministrul Transporturilor in Guvernul Ponta

Liberalul Ovidiu Ioan Silaghi, propus ministru al Transporturilor, a fost ministru al IMM-urilor in Cabinetul Tariceanu, deputat, europarlamentar, presedinte al Camerei de Comert Satu Mare, el fiind membru PNL din 1990.

LISTA ministrilor din Guvernul Ponta. Cine sunt oamenii propusi de USL in fruntea tarii
LISTA ministrilor din Guvernul Ponta. Cine sunt oamenii propusi de USL in fruntea tarii

Marti seara, premierul desemnat, Victor Ponta, a facut publica lista cu numele ministrilor care vor face parte din cabinetul sau. Dupa 4 zile de negocieri in interiorul USL, portofoliile au fost impartite egal intre PNL si PSD.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Varianta candidatului comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pusă sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.