Ministri nominalizati in Guvernul Ponta, suspecti de incompatibilitate: Diaconu, Alistar, Dumitrescu
Cel putin trei persoane care se afla pe lista nominalizarilor pentru Guvernul Ponta trebuie sa-si rezolve problemele legate de incompatibilitate, din cauza mai multor functii publice pe care le detin deja.
Mircea Diaconu, nominalizat ministru al Culturii, este in litigiu cu ANI pentru incompatibilitate
Mircea Diaconu, propus ministru al Culturii de premierul desemnat Victor Ponta, se afla intr-un litigiu cu Agentia Nationala de Integritate (ANI), care a constatat incompatibilitatea intre calitatea sa de senator si cea de director al Teatrului Nottara din Bucuresti (functie la care a reununtat).
Litigiul cu ANI a pornit dupa ce, in 27 ianuarie 2011, inspectorii de integritate au constatat ca senatorul PNL Mircea Diaconu este in incompatibilitate din 2008, el fiind atat parlamentar, cat si director-manager al Teatrului Nottara. Diaconu a contestat in instanta actul de constatare al ANI, insa a pierdut faza de fond a procesului. In 16 septembrie 2011, Curtea de Apel a respins contestatia actorului.
Cateva luni mai tarziu, Diaconu a anuntat ca-si da demisia din functia de la Nottara. Presedintele ANI, Horia Georgescu, a declarat, marti noapte, ca Diaconu se afla inca in proces cu ANI pe tema incompatibilitatii acestuia, urmatorul termen al procesului urmand sa aiba loc la instanta suprema in aceasta luna.Pe de alta parte, ca urmare a aceleiasi investigatii declansate impotriva lui Diaconu, ANI a sesizat, in octombrie 2011, procurorii Parchetului instantei supreme in legatura cu un posibil abuz in serviciu si un posibil conflict de interese al lui Mircea Diaconu, senator si inca director la Nottara, pentru ca ar fi favorizat numirea sotiei sale in functia de regizor la teatru.
La inceputul acestui an, Diaconu a fost intr-o dimineata la Parchetul instantei supreme, insa a evitat sa dezvaluie motivul prezentei sale acolo. Nici Parchetul nu a dat vreo informatie despre stadiul anchetei care l-ar viza pe Diaconu.
PDL: Alistar are decizie definitiva de incompatibilitate cu orice functie publica pana la 12 august
Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a declarat ca Victor Ponta isi incepe cariera de prim-ministru incalcand grav legea prin faptul ca Victor Alistar, propus ministru, are decizie definitiva de incompatibilitate cu orice functie publica pana la 12 august 2012."Victor Ponta incepe cariera de prim-ministru incalcand grav legea pe care tocmai promitea cu glas mieros opiniei publice din Romania si oficialilor europeni ca o va respecta. Victor Alistar, care e propus ministru de catre Victor Ponta, are decizie definitiva de incompatibilitate cu orice functie publica pana la 12 august 2012, lucru statuat de altfel si de Curtea Constitutionala cu cateva saptamani in urma, cand a existat tentativa de a-l instala pe Victor Alistar in CSM. Victor Ponta incalca cu prima sa decizie de prim-ministru desemnat legislatia anticoruptie", a precizat Voinescu.
Victor Alistar a fost nominalizat ministru delegat la primul-ministru pentru strategii guvernamentale, transparenta si relatii cu societatea civila, a anuntat marti seara premierul desemnat Victor Ponta. Liderul PSD a spus ca Victor Alistar este un tehnocrat si ca nu va mai coordona Transparency International dupa ce va deveni ministru.
Pe de alta parte, presedintele Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, a declarat marti seara ca litigiul institutiei sale cu Victor Alistar este incheiat, directorul executiv al Transparency International Romania aflandu-se sub interdictia de a ocupa o functie publica.
"Avem un act de constatare a unei incompatibilitati care a ramas definitiv din 2009. Acest lucru este confirmat explicit de Curtea Constitutionala. Din punctul nostru de vedere, domnul Alistar s-a aflat in incompatibilitate, asa cum institutia noastra arata prin respectivul act ramas definitiv, astfel ca a fost sanctionat automat cu interdictia de a ocupa functii publice timp de trei ani, asa cum prevede legea. Orice alte litigii are domnul Alistar cu alte institutii sau in penal se refera la alte situatii, din punctul nostru de vedere lucrurile sint foarte clare", a declarat Horia Georgescu, citat de Mediafax.
Acesta a tinut sa precizeze ca, in prezent, institutia pe care o conduce nu se mai afla in vreun litigiu cu Victor Alistar.
Alistar a devenit subiect al unei decizii a Curtii Constitutionale dupa ce Senatul a validat propunerea sa ca membru in CSM din partea societatii civile. Decizia Senatului prin care Alistar devenea membru al forului suprem al magistraturii a fost contestata la Curtea Constitutionala de un grup de parlamentari PDL, care sustineau ca Alistar nu ar putea ocupa functii publice ca urmare a unei decizii de incompatibilitate a Agentiei Nationale de Integritate care ar fi ramas definitiva. Judecatorii CC au admis contestatia, astfel ca Alistar nu a mai ajuns sa ocupe respectivul post.In decizia pe aceasta speta, Curtea Constitutionala retine faptul ca actul de constatare a starii de incompatibilitate a lui Alistar a ramas definitiv in 7 august 2009, "acesta necontestand actul Agentiei Nationale de Integritate in termenul prevazut de lege, la instanta competenta".
Conform legii, persoanele care au fost depistate aflandu-se in stare de incompatibilitate nu mai au dreptul sa ocupe o functie publica timp de trei ani de la ramanerea definitiva a actului prin care incompatibilitatea a fost constatata.
In replica, Victor Alistar a negat ca s-ar afla sub vreo interdictie in acest moment. "Absolut nu, nu am vreo interdictie de acest gen. Chestiunea expusa atunci de Curtea Constitutionala reflecta o situatie de fapt valabila in acel moment si referitoare exclusiv la numnirea mea la CSM", a declarat Alistar marti seara, invocand mai multe hotarari ale instantelor si parchetelor, definitive si ele, care confirma faptul ca actul de constatare privind incompatibilitatea sa nu ar fi definitiv si care au aparut dupa decizia Curtii Constitutionale din februarie 2011.
"Credeti-ma, s-a verificat!", a mai declarat Alistar.
Corina Dumitrescu, propusa la Educatie, acuzata de incompatibilitate pentru ca e rector si membru CSM
Corina Dumitrescu, propusa pentru portofoliul Educatiei, este sotia deputatului PSD Cristian Dumitrescu si rector al Universitatii Crestine Dimitrie Cantemir, fiind acuzata de incompatibilitate dupa a fost aleasa membru CSM din partea societatii civile.
Potrivit presei citata de Mediafax, Cristian Dumitrescu a parasit tabara democratilor in momentul in care Traian Basescu a preluat presedintia partidului. Cristian Dumitrecu este, in prezent, membru al Comisiei pentru invatamant a Camerei Deputatilor.
Corina Dumitrescu este licentiata in stiinte juridice, doctor in Drept, fondator la Universitatii Crestine Dimitrie Cantemir, fiind rector al acesteia. Ea a fost aleasa, in iunie 2010, membru in Consiliul Superior al Magistraturii din partea societatii civile, in urma votului din plenul Senatului.
Situatia a fost contestata, existand acuzatii de incompatibilitate intre functia de membru CSM - demnitate publica - si cea de rector. Potrivit noii legi a Educatiei, o persoana aflata in situatia sotiei deputatului PSD trebuie sa aleaga intre locul din CSM si functia de rector al Universitatii Crestine "Dimitrie Cantemir".
Conform Statutului membrilor Consiliului, "membrii Consiliului Superior al Magistraturii au calitatea de demnitar", iar noua Lege a Educatiei prevede ca "persoanele care ocupa o functie de conducere sau de demnitate publica nu pot exercita functia de rector pe perioada indeplinirii mandatului".
Ulterior, presedintele Traian Basescu a declarat, in vara anului 2011, ca Senatul a actionat impotriva interesului Romaniei cand a desemnat in CSM, din partea societatii civile, o persoana incompatibila conform Legii ANI si nu a desemnat o a doua persoana, pentru ca aceasta Camera a facut jocuri politice.
Rezolvarea situatiei Cornei Dumitrescu a tot fost amanata de la acea data.
Numele Corinei Dumitrescu a aparut, alaturi de cel al Manuelei Mitrea, in 2006, intr-un lung sir de demnitari, magistrati si "acoliti ai PSD" enumerati de ministrul Justitiei de atunci, Monica Macovei, care ar fi intrat in Notariat fara examen.
Sursa: Mediafax
Etichete: guvern, ministri, lista, victor ponta, mircea diaconu, incompatibilitate, Corina Dumitrescu,
Dată publicare:
02-05-2012 07:30