Criza in Grecia. Alexis Tsipras ar putea demisiona daca poporul voteaza DA la referendum. "Va cer sa il RESPINGETI"

×
Codul embed a fost copiat

Bancile din Grecia vor ramane inchise pana pe 6 iulie, a doua zi dupa referendum, iar populatia va putea retrage de la bancomate sume limitate de bani.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

CITITI in acest articol:

-► NOU! Presedintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker: "Iesirea Greciei din zona euro nu a fost niciodata si nu va fi o optiune"
-► Primele efecte ale crizei din Grecia se vad si in Romania, pe piata valutara.
-► Ministerul Afacerilor Externe a emis un avertisment pentru turistii romani care vor sa calatoareasca in aceasta perioada in Grecia
-► Criza din Grecia a afectat pietele asiatice, care au deschis saptamana in scadere
-► Restrictiile bancare din Grecia NU se aplica si turistilor straini
-►Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, 'intelege bine' politica premierului grec Alexis Tsipras
-►Presedintele Comisiei Europene critica guvernul lui Tsipras
-►Tsipras le cere cetatenilor sa voteze NU la referendum

Anuntul referitor la bancile care vor ramane inchise a fost facut duminica seara de premierul grec Alexis Tsipras, intr-un discurs televizat, in care a dat vina pentru aceasta situatie pe creditorii europeni.

Citește și
economie
"Sunt pregatite pentru orice situatie". Anuntul facut de BNR cu privire la bancile cu capital grecesc din Romania
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Retragerile de la bancomate vor fi limitate in aceasta perioada la 60 de euro pe zi pentru greci, in timp ce strainii nu au restrictii. 

Cronologia evenimentelor, luni, 29 iunie 2015:

Ora 23:45 Alexis Tsipras anunta ca este dispus in continuare sa negocieze, insa a avertizat si ca Grecia nu va plati marti cei 1.6 miliarde de euro datorari FMI.

Ora 23:00 Premierul Tsipras a anuntat ca va respecta rezultatul referendumului de duminica si ca va actiona in conformitate cu constitutia Greciei, sugerand ca va demisiona daca poporul va vota DA, relateaza The Guardian.

Ora 22:45 Alexis Tsipras este invitat in aceste momente la o televiziune din Grecia, unde face declaratii cu privirire la situatia tarii sale. Premierul le-a cerut cetatenilor sa voteze NU la referendumul de duminica, pentru a asigura Greciei un viitor mai bun. "Va cerem sa il respingeti cu toata puterea noastra", a precizat Tsipras.

Tsipras a vorbit si despre creditori, sustinand ca nu vor o iesire a Greciei din Zona euro, deoarece "costurile pentru ei ar fi prea mari".

Ora 22:00 Aproximativ 17.000 de persoane, majoritatea simpatizanti ai partidului stangii radicale Syriza, la putere in Grecia, au manifestat luni la Atena si Salonic (nord) in favoarea respingerii masurilor de austeritate si pentru votul "nu" la referendum, denuntand "santajul creditorilor", UE si FMI, transmite AFP.

Potrivit estimarilor politiei, peste 13.000 de protestatari s-au adunat in piata Syntagma, in fata parlamentului din centrul Atenei, si 4.000 la Salonic, al doilea oras ca marime, situat in nordul tarii, cu sase zile inainte de referendumul programat pentru duminica la care grecii sunt chemati sa spuna "da" sau "nu" noilor masuri de austeritate propuse de creditori.

Cu cateva ore inainte, mai multi lideri europeni au indemnat populatia sa voteze "da" la referendumul crucial de duminica, insistand asupra faptului ca "nu" inseamna "nu Europei".

Ora 21:35 China "doreste ca Grecia sa ramana in zona euro" si sa ajunga la un acord cu creditorii sai, a afirmat luni premierul chinez, Li Kequiang, aflat in vizita la Bruxelles, potrivit AFP.

"Ce doreste China este sa vada o Europa unita, o Europa prospera si un euro puternic", a declarat Li Kequiang, pentru ca "aceasta serveste nu doar intereselor Europei, dar si celor ale Chinei" si lumii intregi.

"China a devenit unul din principalii parteneri comerciali ai Europei" si detine de mult timp datorie europeana, a reamintit seful executivului de la Beijing in cadrul unei conferinte de presa comune cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk, la incheierea unui summit UE-China, la Bruxelles.

"In plus, este, de asemenea, o chestiune care priveste stabilitatea financiara mondiala si relansarea economica", a insistat el. "Din acest motiv, China doreste ca Grecia sa ramana in zona euro" si "ii indemnam pe creditorii in cauza ca gaseasca rapid un acord cu guvernul grec si sa avanseze in discutiile lor, pentru ca atat Grecia cat si Europa sa depaseasca provocarile si criza actuala", a subliniat Li Kequiang.
 

Ora 20:45 Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, 'intelege bine' politica premierului grec Alexis Tsipras si spera ca Uniunea Europeana va evita in Grecia un 'scenariu cu consecinte nefaste', a anuntat luni Ministerul rus de Externe intr-un comunicat citat de AFP.

Difuzarea acestui comunicat survine unei conversatii telefonice avute de Lavrov cu omologul sau grec, Nikos Kotzias, discutie despre care MAE rus afirma ca a fost initiata de acesta din urma.

Pe langa criza generata de intreruperea negocierilor dintre Grecia si creditorii ei internationali dupa ce premierul Alexis Tsipras a convocat un referendum prin care populatia va decide duminica aprobarea sau respingerea acordului propus de acesti creditori, cei doi ministri au vorbit si despre 'perspectivele de dezvoltare a relatiilor bilaterale', se mai mentioneaza in text.

Dupa ce partidul sau Syriza (stanga radicala) a castigat alegerile legislative din luna ianuarie, premierul Alexis Tsipras a dus o politica de apropiere fata de Moscova, ajungand sa fie caracterizat de unii analisti drept calul troian al Rusiei in Europa.

Tsipras a efectuat doua vizite oficiale in Rusia, ultima pe 19 iunie la Forumul economic international de la Sankt Petersburg, semnand cu aceasta ocazie un acord pentru extinderea gazoductului Turkish Stream pe teritoriul Greciei, cu ajutorul unei finantari de circa doua miliarde de euro oferite de Rusia. in intrevederea avuta atunci cu presedintele Vladimir Putin, premierul grec a subliniat ca acest acord deschide calea unor 'vaste posibilitati de cooperare' intre Grecia si Rusia.

Ora 20:00 Presedintii francez si american, François Hollande si Barack Obama, au convenit luni, in cursul unei discutii telefonice, sa-si 'conjuge eforturile pentru a favoriza o reluare a discutiilor' in privinta crizei grecesti, transmite AFP, citand surse din anturajul sefului statului francez.

Cei doi lideri 'au convenit sa-si conjuge eforturile pentru a favoriza o reluare a discutiilor, spre a permite cat mai rapid posibil o rezolvare a crizei si a asigura stabilitatea financiara a Greciei', au indicat sursele.

Negocierile care opun guvernul grec creditorilor internationali ai statului, Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, au luat o turnura dramatica sambata, dupa ce premierul elen Alexis Tsipras a anuntat convocarea unui referendum pentru data de 5 iulie asupra planului de ajutor financiar propus de creditori. Reactionand la acest anunt surpriza, zona euro a decis sa nu mai prelungeasca asistenta pentru Grecia.

Ora 19:30 Presedintele Comisiei Europene, luxemburghezul Jean-Claude Juncker, critica din nou guvernul lui Alexis Tsipras pentru lipsa de onestitate.

Jean-Claude Junker, presedintele COmisiie Europene: "Egoismul, jocurile tactice si populismul au prevalat in fata eforturilor facute de Comisie si de celelalte institutii implicate. Ma simt tradat."

Purtatorul de cuvant al guvernului grec a intors dojana, sugerand ca seful comisiei europene nu este sincer cand arunca vina asupra Atenei.

Ora 19.15: Doua sondaje de opinie, comandate de ziare de la Atena, arata ca majoritatea grecilor nu vor sa revina la drahma si nici sa iasa din Uniunea Europeana. Dupa sase ani de austeritate si declin economic, grecii oscileaza intre frustrare si furie. Isi fac provizii de alimente si carburanti si se framanta in legatura cu votul de duminica viitoare.

Oamenii nu mai dau insa nici doua parale pe declaratii si promisiuni. Incepand de vineri seara, grecii au retras din conturi 1,3 miliarde de euro, care se adauga la miliardele retrase deja in ultimele doua saptamani.

Pensionara: "Asteptam aici ca niste cersatori sa ne scoatem pensiile, dreptul nostru dupa munca de-o viata. Isi bat joc de noi, acum spun un lucru, dupa o ora spun altceva, ne zapacesc pe toti".

Tot mai multe magazine sunt luate cu asalt de localnici, iar in Creta, unele benzinarii au ramas fara carburanti. Tocmai pentru a preveni penuria de combustibil, guvernul elen a anuntat luni ca transportul public va fi gratuit pana lunea viitoare.

Ora 18:15 Premierul Alexis Tsipras a anuntat pe Twitter ca va face declaratii in aceasta seara, la ora 22:00.

Ora 17:55 Liderii europeni par a-si fi intors armele impotriva lui Alexis Tsipras, relateaza The Guardian. Dupa anuntul ministrului german al Economiei privind referendumul de duminica, si liderii din Italia si Franta au avertizat poporul elen despre alegerea pe care o au de facut.

"Aveti de ales intre drahma si euro", a declarat premierul Italiei, Matteo Renzi, in timp ce presedintele francez Francois Hollande a anuntat ca "este dreptul grecilor de a-si alege viitorul, insa la mijloc este vorba de ramanerea in Zona euro sau intoarcerea la drahma".

Ora 17:35 Cancelarul german Angela Merkel a reafirmat luni ca oferta pe care institutiile financiare internationale au inaintat-o Greciei este 'foarte generoasa', in timp ce ministrul economiei, Sigmar Gabriel, a asigurat ca daca grecii se vor pronunta la referendumul de duminica pentru acceptarea acestei oferte, atunci Germania este dispusa sa reia negocierile cu guvernul de la Atena, transmite agentia EFE.

In schimb, daca la referendum 'va invinge un 'nu', atunci aceasta va fi o decizie impotriva ramanerii in zona euro', a subliniat Sigmar Gabriel, intr-o conferinta de presa la care a participat alaturi de Angela Merkel dupa o reuniune cu liderii partidelor politice germane, consacrata situatiei din Grecia.

In urma acestei atentionari clare a ministrului economiei, cancelarul Merkel a intervenit cu precizarea ca 'Germania 'nu doreste sa influenteze in vreun fel' optiunea cetatenilor greci, dar este obligatia ei sa le spuna care pot fi consecintele acestei optiuni.

De asemenea, Angela Merkel a respins din nou solicitarea premierului grec Alexis Tsipras de prelungire a acordului de asistenta financiara pentru Grecia, care se incheie marti, cel putin pana la organizarea referendumului de duminica. De asemenea, sefa executivului de la Berlin a apreciat ca 'nu exista niciun motiv' pentru a se convoca un summit european extraordinar inaintea acestui referendum, insa o astfel de intalnire se va desfasura 'cu siguranta' ulterior.

Ora 17:00 Banca Centrala Europeana a respins, duminica, cererea Greciei vizand majorarea cu sase miliarde de euro a plafonului liniei de finantare de urgenta (ELA) destinat bancilor grecesti, dar cu toate acestea a promis ca va mentine deschisa aceasta linie pana la referendumul din 5 iulie, au declarat pentru Reuters surse din interiorul BCE.

In ultimele zile, deponentii greci s-au grabit sa-si retraga economiile din banci, ceea ce a majorat si mai mult presiunile la care este supus sistemul bancar elen, dupa ce premierul Alexis Tsipras a anuntat, sambata, organizarea unui referendum avand ca tema ultima oferta de acord facuta Greciei de catre creditorii sai.

Ingrijorata de nivelul mare al retragerilor de fonduri, Banca Centrala a Greciei a cerut duminica consiliului guvernatorilor BCE sa adauge alte sase miliarde de euro la linia de finantare de urgenta destinata bancilor grecesti, care in prezent este plafonata la 89 de miliarde de euro.

'Cererea venita de la Banca Centrala a Greciei a fost una privind majorarea ELA cu sase miliarde de euro. Recomandarea supusa aprobarii BCE era semnata de guvernatorul Bancii Centrale a Greciei. Dupa cererea privind organizarea referendumului si esecul discutiilor nu putea fi adoptata o decizie diferita', a declarat o sursa din apropierea discutiilor.

BCE pastreaza controlul asupra finantarii bancilor grecesti, in conditiile in care imprumuturile de care bancile grecesti pot beneficia prin intermediul finantarii de urgenta (ELA) de la Banca Centrala a Greciei trebuie aprobate de BCE.

Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service estimeaza ca deponentii greci au retras peste opt miliarde de euro din bancile elene numai in ultimele doua saptamani, iar, de la finele lunii noiembrie si pana in prezent, depozitele private din bancile grecesti au scazut cu 44 de miliarde de euro pana la nivelul de 120 de miliarde de euro.

ora 16:00 Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, le-a cerut luni grecilor sa accepte la referendumul convocat de premierul Alexis Tsipras planul propus de creditorii internationali, solicitand totodata sefului executivului grec sa spuna poporului sau 'adevarul' in legatura cu acest plan, transmite agentia EFE.

'Nu este un pachet de austeritate stupid (...), nu exista reduceri de salarii sau pensii', ci masuri 'pentru mai multa justitie sociala, crestere economica si o administratie publica mai moderna si transparenta', a precizat Juncker intr-o interventie in fata presei, dedicata crizei provocate de hotararea lui Tsipras de a respinge acest plan si de a convoca in schimb un referendum la care grecii sa se pronunte pe acest subiect.

'Cer grecilor sa voteze 'da', oricare ar fi intrebarea sa voteze 'da', pentru ca astfel vor transmite mesajul ca doresc sa ramana in zona euro si in familia Uniunii Europene', a indemnat seful executivului comunitar. intrebat ce ar presupune un 'nu' la referendum, Juncker a raspuns ca aceasta 'ar insemna ca Grecia spune nu Europei'. El a admis totusi ca unele prevederi ale planul propus presupun si sacrificii pe termen mediu, dar a insistat ca planul 'merge mult dincolo de masurile fiscale si propune o modalitate clara de a progresa'. 'Trebuie sa spunem poporului grec ce este in joc si ca nu este usor, dar si altii l-au facut', a continuat Juncker facand referire la reformele adoptate de tari precum Irlanda, Portugalia, Cipru sau Spania.

ora 14.55 Fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy a cerut luni Europei sa nu cedeze in fata guvernului grec dupa intreruperea negocierilor intre Atena si creditorii sai, denuntand 'iresponsabilitatea' premierului elen Alexis Tsipras. 'Euro da sentimentul ca va ceda si va fi afectata credibilitatea intregului sistem european', a avertizat fostul presedinte francez aflat in vizita la Madrid, la invitatia fostului sef al guvernului conservator, José Maria Aznar.

'Prin iresponsabilitatea prim-ministrului sau, Grecia s-a suspendat singura din zona euro', a acuzat Nicolas Sarkozy.

Alexis Tsipras a anuntat desfasurarea unui referendum pe 5 iulie asupra ultimei propuneri de acord a creditorilor Greciei, ceea ce acestia au perceput ca o intrerupere a negocierilor. 'Ce cinism, cata demagogie, cata iresponsabilitate', a spus Nicolas Sarkozy despre referendum. Pentru liderul noii formatiuni franceze Republicanii, 'intrebarea nu este mai este cum sa salvam Grecia, ci cum sa salvam zona euro'.

Decizia Atenei de a impune restrictii asupra miscarilor de capital si refuzul ministrilor de finante din zona euro de sambata de a prelungi programul de asistenta al tarii dupa data de 30 iunie au amplificat temerile legate de o iesire a Greciei din zona euro, relateaza AFP

ora 14.35 Presedintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, a precizat luni ca pachetul de masuri propus Greciei de creditorii internationali nu implica taieri de pensii si salarii, asa cum a invocat guvernul condus de Alexis Tsipras pentru a respinge acest plan, transmite agentia EFE.

De asemenea, planul propus guvernului grec nu reprezinta nici vreun 'ultimatum' sau 'santaj', conform acuzatiilor venite dinspre Atena, a adaugat seful executivului comunitar. 'Sunt profund intristat de spectacolul pe care l-a oferit Europa saptamana trecuta. (...) Dupa toate eforturile pe care le-am depus, ma simt tradat', a mai spus Juncker. Pe de alta parte, el a atras atentia ca 'iesirea Greciei din zona euro nu a fost niciodata si nu va fi o optiune' si le-a cerut grecilor sa aprobe la referendumul de duminica planul de asistenta financiara propus de creditorii internationali.

ora 14.10 Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca esecul euro ar fi cel al Europei si a facut apel la un "compromis".

"Daca euro esueaza, Europa esueaza", a declarat cancelarul in fata reprezentantilor partidului sau conservator la Berlin, in prima sa declaratie publica dupa esecul negocierilor de la Bruxelles intre Grecia si creditorii sai. "Daca ne pierdem capacitatea de a gasi compromisuri, atunci Europa este pierduta", a avertizat ea.

Mai inainte, purtatorul de cuvant al cancelarului german a declarat ca Angela Merkel este 'evident dispusa' sa reia discutiile cu omologul sau grec Alexis Tsipras 'daca acesta doreste'. 'Evident, ea ramane dispusa sa reia discutiile cu premierul grec Alexis Tsipras. Suntem deschisi la discutii daca partea elena simte nevoia. Obiectivul muncii noastre este o zona euro puternica. Grecia este un caz special', a afirmat Steffen Seibert, intr-o conferinta de presa.

'Dupa cum stiti, guvernul federal, in masura posibilitatilor sale, a sprijinit cu adevarat un acord intre Grecia si creditorii internationali. Cancelarul, impreuna cu presedintele francez Francois Hollande, s-au implicat personal in acest lucru', a mai spus oficialul german.

In acest context, a subliniat purtatorul de cuvant, daca organizarea unui referendum este 'o decizie legitima a guvernului grec', atunci este de asemenea de 'datoria partenerilor europeni sa-si asume responsabilitatea individual si colectiv', a subliniat Steffen Seibert.

ora 13.45 The Guardian scrie ca pensionarii din al 2-lea mare oras al Greciei, Thesalonik, au facut cozi la banci, ca sa isi scoata banii, dar ... fara noroc.

ora 13.00 Primele efecte ale crizei din Grecia se vad si in Romania, pe piata valutara. Leul s-a depreciat brusc de dimineata, in raport cu euro. Banca Nationala a Romaniei a anuntat luni un curs valutar de 4,49 lei pentru un euro - adica in crestere cu 4 bani fata de vineri, 26 iunie.

Mai multe detalii despre cursul valutar al dolarului american si al francului elvetian gasiti aici.

ora 12.50 Piraeus Bank Romania a transmis un comunicat de presa in care a anuntat ca operatiunile sale financiare nu sunt afectate de criza din Grecia.

Iata principalele informatii:

- "Nu sunt implementate politici de control de capital, nu sunt inchise bancile si nici nu sunt limitate operatiunile."
- "Clientii Piraeus Bank Romania beneficiaza de prevederile privind garantarea depozitelor prin Fondul de Garantare a Depozitelor de pana la 100.000 de Euro."
- "Banca Nationala a reglementat foarte clar interventiile actionarilor tuturor bancilor, inclusiv ai celor din Grecia. Exista un protocol foarte clar, cu reguli precise privind interferenta actionarilor."
- "Piraeus Bank are active de 2 miliarde de Euro, lichiditati peste media pietei si solvabilitate solida, de 12,7%. In total, Piraeus Bank Romania are 300.000 de clienti in cele 120 de sucursale din tara"
.

ora 11.45 Cursul euro/leu a trecut de pragul de 4,5 lei pe piata interbancara, putand ajunge in zona de stabilitate a BNR, de 4,38-4,52 lei/euro, dar Banca Nationala ar putea interveni la 4,5 lei/euro, sustine Ciprian Dascalu, economist sef al ING Bank Romania.

"Ne asteptam ca EUR/RON sa testeze pragul superior al "zonei de stabilitate a BNR (4,38-4,52)" in asteptarea rezultatelor referendumului din Grecia privind acceptarea programului de masuri asociate extensiei finantarii externe. Ne asteptam ca BNR sa fie prezenta in piata peste nivelul de 4,50 pentru a limita volatilitatea ridicata pe termen scurt, ceea ce va conduce la reducerea excesului de lichiditate din piata monetara si va pune presiune ascendenta pe ratele de dobanda", a declarat Ciprian Dascalu, citat de Agerpres.

ora 11.40 Premierul Marii Britanii, David Cameron, a declarat ca in opinia lui va fi greu ca Grecia sa ramana in zona euro daca grecii vor vota pentru respingerea unui acord cu creditorii internationali la viitorul referendum. "Daca votul va fi 'nu' mi se pare greu de vazut cum ar putea fi asta coerent cu ramanerea in zona euro pentru ca ar exista, cred eu, o problema semnificativa. Dar poporul grec trebuie sa decida acest lucru', a declarat Cameron pentru postul de radio BBC.

El a spus ca isi doreste sa se ajunga la un acord intre Atena si UE de dragul stabilitatii, adaugand ca actuala criza a aratat necesitatea ca blocul comunitar sa fie mai flexibil.

ora 11.30 Actiunile bancilor europene inregistreaza luni declinuri semnificative, cele mai afectate fiind cele din Spania, Portugalia, Italia, Franta si Germania, dupa ce Atena a anuntat impunerea unor restrictii asupra miscarilor de capital si inchiderea bancilor, transmit Bloomberg si Reuters.'Evolutiile din acest weekend au crescut profilul de risc al bancilor din Grecia', a apreciat Ronit Ghose, analist la Citi.

Riscul ca turbulentele din Grecia sa afecteze si bancile din statele aflate la periferia zonei euro au afectat increderea investitorilor.

Luni dimineata, indicele bursier Stoxx Europe 600 inregistra un declin de 4,4%. Actiunile bancilor italiene UniCredit, Intesa Sanpaolo si Banca Popolare di Milano Scarl au pierdut peste 7%, titlurile Santander si BBVA (Spania), ale BNP Paribas, Societe Generale (Franta) si Deutsche Bank (Germania) inregistrau un recul de peste 6%. Actiunile Banco Comercial Portugues au scazut cu 8,1%. Principalele banci austriece, Erste si Raiffeisen, inregistrau luni un declin de 6,1% si, respectiv, 14,1%.

Expunerea bancilor straine la Grecia este relativ modesta, dupa ce bancile - in special cele din Franta si Germania - si-au vandut subsidiarele elene in ultimii trei ani. Desi riscul contagiunii s-a atenuat fata de criza datoriilor din 2009, cand bancile straine aveau o expunere mai ridicata la Grecia, creditorii raman vulnerabili la amenintarea iesirii Greciei din zona euro (Grexit).

ora 11.15 Macedonia a ordonat, duminica, bancilor sale sa-si retraga banii din institutiile elene de creditare si a impus 'masuri preventive' pentru a limita iesirile de capital catre vecina sa din sud, afectata de turbulente, transmite Reuters, conform Agerpres. "Bancile din Macedonia trebuie sa-si retraga toate depozitele si imprumuturile din institutiile de creditare de pe teritoriul Greciei si de la sucursalele lor din intreaga lume", se arata intr-un comunicat al Bancii Centrale a Macedoniei.

Aceasta declaratie este primul semn concret al unei tari situate in imediata apropiere a Greciei care se protejeaza de turbulentele financiare ce ameninta Atena. Limitarea iesirilor de capital se va aplica numai viitoarelor tranzactii, fiind exceptate aranjamentele stabilite deja intre entitatile din Macedonia si din Grecia. Bancile elene detin aproximativ 20% din totalul activelor bancare din Macedonia si o cota semnificativa in Bulgaria, Romania, Serbia si Albania, ceea ce sporeste posibilitatea ca Guvernele sa fie nevoite sa salveze sucursalele bancilor elene, daca sistemul bancar din Grecia intra in colaps si Atena paraseste zona euro.

Decizia Bancii Centrale a Macedoniei vine dupa ce Atena a anuntat impunerea unor restrictii asupra miscarilor de capital si inchiderea bancilor. Institutia de la Skopje sustine ca masurile au "un caracter temporar si au fost introduse pentru a evita pericolul unor iesiri masive de capital din Macedonia catre vecina sa din sud, fapt care ar putea afecta semnificativ balanta de plati si stabilitatea sistemului financiar".

ora 10.45 Ministrul grec de finante Yanis Varoufakis sustine ca tine acum 'de institutii (UE, FMI si BCE) sa-si arate bunavointa', declarandu-se totusi deschis unor noi negocieri pentru a ajunge la un compromis in extremis. 'Noi deja ne-am inaintat propunerile', a spus Varoufakis intr-un interviu pentru Bild publicat luni. 'Tine acum de institutii sa-si arate bunavointa', a adaugat el.

'Ramanem deschisi la noi propuneri ale institutiilor', a subliniat el. 'Daca aceste propuneri vin si le consideram cu adevarat cele mai bune (...) le-am putea recomanda alegatorilor nostri sa le aprobe', a adaugat ministrul.

ora 10.00 Ministerul Afacerilor Externe a emis si un avertisment pentru turistii romani care vor sa calatoareasca in aceasta perioada in Grecia. Marti toate categoriile de transportatori maritimi vor fi in greva de avertisment timp de 24 de ore. Asa ca nu este exclus sa aveti nevoie de un plan de rezerva daca aveati stabilit pentru 30 iunie o cursa cu feribotul catre una dintre insulele elene.

ora 09.45 Comisarul european pentru economie, Pierre Moscovici, a declarat ca nu este prea tarziu pentru un acord intre guvernul grec si creditorii internationali, transmite corespondentul Financial Times. "Trebuie sa convingem guvernul elen sa ceara un vot pozitiv la referendum", a spus Moscovici. "Trebuie sa ajungem la un compromis, trebuie sa continuam sa discutam. [...] Pozitiile noastre nu sunt atat de indepartate una de alta. Referendumul e doar o lovitura politica".

Moscovici a afirmat ca exista solutii alternative in cazul unui vot negativ la referendum, dar nu a precizat care ar fi acelea. El a subliniat ca UE s-a protejat suficient incat sa poata rezista unui Grexit, care "va avea un impact limitat asupra economiei Frantei si Europei", dar si ca spera ca Grecia va ramane in zona Euro.

ora 09.30 Presedintele Barack Obama a vorbit la telefon cu cancelarul german Angela Merkel despre situatia din Grecia. Conform unui comunicat al administratiei de la Casa Alba, "cei doi lideri au cazut de acord asupra faptului ca este extrem de important sa fie depuse toate eforturile pentru revenirea la o directie care sa permita Greciei sa reporneasca reformele in cadrul zonei Euro". De asemenea, cei doi lideri "au afirmat ca echipele lor economice monitorizeaza cu atentie situatia si vor tine legatura foarte strans".

In alta ordine de idei, presedintele SUA si-a exprimat condoleantele pentru pierderea cetatenilor germani in atacul sangeros terorist din Tunisia, de vineri.

ora 09.00 Criza din Grecia produce primele efecte pe pietele de capital. Luni, euro s-a depreciat in tranzactiile din Asia cu 1,9%, ajungand la 1,0955 dolari - cel mai scazut nivel din aproape o luna. Mai multe detalii aici.

ora 08.00 The Guardian: Criza din Grecia a afectat pietele asiatice, care au deschis saptamana in scadere. Bursa din Tokyo a pierdut 2%, cea din Seul 1,6%, iar Hong Kong 1,7%. Si bursa din Sydney a scazut cu 1,8 %.

Grecia anunta oficial ca turistii straini nu sunt afectati de restrictiile la bancomate

Guvernul a anuntat insa ca restrictiile nu li se aplica si turistilor straini care au carduri emise in alte tari. "Toti cei care viziteaza sau sunt pe punctul sa viziteze Grecia sunt informati ca masurile de control al capitalurilor anuntate in urma cu cateva ore nu se aplica in cazul celor care doresc sa faca tranzactii si retrageri cu o carte de credit emisa in tara de origine", se arata intr-un comunicat al guvernului elen ce da asigurari, in plin sezon, turistilor straini care constituie un motor vital pentru economia tarii.

Alexis Tsipras, premierul Greciei: "Banca Nationala a Greciei a fost nevoita sa recomande inchiderea bancilor si limitarea retragerilor de bani''.

CITITI SI: "Sunt pregatite pentru orice situatie". Anuntul facut de BNR cu privire la bancile cu capital grecesc din Romania

Decizia restrictionarii tranzactiilor a fost conditia impusa de Banca Centrala Europeana, pentru a continua transfuziile de lichiditati catre bancile elene la nivelul stabilit vineri, desi toata lumea se astepta ca institutia sa sisteze inca de duminica orice asistenta.

Alexis Tsipras, premierul Greciei: ''Depozitele cetatenilor din bancile elene sunt in absoluta siguranta. La fel de sigura este plata salariilor si pensiilor''.

Tsipras nu a precizat pentru cat timp vor ramane in vigoare restrictiile pe tranzactii, dar presa elena crede ca nu vor fi ridicate inainte de referendumul din 5 iulie. Cel mai probabil, vor fi restrictionate si transferurile de bani catre strainatate, precum si tranzactiile cu cardurile de credit.

Panaghiotis Petrakis, prof. de economie la Universitatea din Atena: "Masurile sunt pentru a proteja bancile, pentru a-i proteja pe depunatori, pentru a proteja populatia''.

Incepand de vineri seara, grecii au retras din conturi 1,3 miliarde de euro, care se adauga la miliardele retrase deja in ultimele doua saptamani. Restrictiile pe capital sunt folosite pentru a doua oara in Uniunea Europeana, dupa cele instaurate in Cipru in 2013 si care au fost ridicate cu totul abia in aprilie anul acesta.

Tsipras a reinnoit duminica seara cererea Greciei de prelungire a ajutorului european pana dupa referendum. Chiar daca cererea ar fi acceptata, sunt sanse mari ca grecii sa voteze impotriva acordului cu creditorii, iar Grecia s-ar intoarce in punctul in care este acum.

BNR sustine ca bancile grecesti din Romania sunt pregatite sa faca fata unei crize

Banca Nationala sustine ca toate cele 4 banci cu capital grecesc din Romania - respectiv Alpha Bank, Bancpost, Banca Romaneasca si Piraeus Bank - sunt pregatite pentru orice situatie si nu vor fi afectate indiferent ce decizii se vor lua in Grecia.

Dan Suciu, purtator de cuvant BNR: "E important de spus ca orice masura care ar viza bancile din Grecia nu are efect si nu se aplica si bancilor romanesti cu capital grecesti. E o distinctie absolut importanta si trebuie tinut cont de ea. Din acest punct de vedere, bancile cu capital grecesc prezente in Romania sunt pregatite pentru orice situatie pe care o pot intampina bancile mama. Au indicatori de solvalbilitate si de lichiditate foarte ridicati. E un eveniment care, chiar daca nu in scenariu complet, a fost cumva anticipat si din acest punct de vedere sunt pregatite pentru orice situatie care poate avea loc in Grecia cu bancile mama".

Potrivit purtatorului de cuvant, Banca Nationala analizeaza in acest moment doua scenarii: Grecia fie ajunge la un acord cu institutiile internationale, fie va intra in incapacitate de plata si ar putea renunta la euro. In orice caz, BNR are in vigoare acorduri de compensare astfel, incat bancile-mama sa nu poata sa retraga sume mari de bani din subsidiarele romanesti.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Primele efecte ale negocierilor esuate dintre Grecia si Europa. Turisti din tara, refuzati de hotelieri
Primele efecte ale negocierilor esuate dintre Grecia si Europa. Turisti din tara, refuzati de hotelieri

 Anuntul facut de premierul grec Alexis Tsipras despre referendumul din data de 5 iulie cu privire la planul de austeritate propus de creditorii internationali are efecte asupra tranzactiilor din insulele grecesti.

"Sunt pregatite pentru orice situatie". Anuntul facut de BNR cu privire la bancile cu capital grecesc din Romania

Banca Nationala sustine ca toate cele 4 banci cu capital grecesc din Romania, respectiv Alpha Bank, Bancpost, Banca Romaneasca si Piraeus Bank, sunt pregatite pentru orice situatie si nu vor fi afectate, indiferent ce decizii se vor lua in Grecia.
 

Premierul Alexis Tsipras a confirmat inchiderea temporara a bancilor din Grecia. Ce se intampla cu depozitele oamenilor
Premierul Alexis Tsipras a confirmat inchiderea temporara a bancilor din Grecia. Ce se intampla cu depozitele oamenilor

Premierul elen Alexis Tsipras a confirmat duminica inchiderea temporara a bancilor din Grecia. Surse apropiate de dosar precizasera anterior ca bancile elene si Bursa de la Atena vor ramane inchise luni.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.