Plecati cu bani lichizi la voi si atentie la greva de la feriboturi. Sfaturi pentru turistii care vor sa plece in Grecia

Ultima actualizare: 02-07-2015 06:56

Ministerul roman de Externe ii avertizeaza pe cei peste 120 de mii de romani care au ales sa-si petreaca vacanta in Grecia sa plece cu bani lichizi.

Mesajul ii contrazice pe reprezentantii guvernului elen, care sustin ca turistii nu ar trebui sa aiba probleme cand scot bani din bancomate sau fac plati cu cardul. Strainii care sunt deja in Grecia ne spun ca situatia difera de la un loc la altul si ca NU pot achita peste tot cu cardul.

Plajele insorite de pe insulele grecesti, dar si de pe continent, sunt pline de turisti. Multi romani au fost inspirati si au plecat in vacanta cu banii in buzunar.

Daniel Jinga, turist roman: "Am platit doar in supermarket cu cardul, nu am avut niciun fel de problema, in schimb in restaurante multi nu au sau nu sunt vizibile, ca sa spun asa, POS-urile."

Guvernul grec ii asigura pe turisti ca nu vor avea probleme. Asta desi au impus acea limitare de 60 de euro pentru greci. Guvernul a anuntat insa ca restrictiile nu li se aplica si turistilor straini care au carduri emise in alte tari. Ei nu vor avea limitari, doar cele impuse de cardul pe care il detin.

Ca sa nu stea totusi la cozi in fata bancomatelor, ministerul nostru de Externe le recomanda romanilor sa aiba la ei bani lichizi, in cazul in care activitatile bancare din aceasta tara vor fi intrerupte.

Ana Maria, o romanca, proprietara unei terase din Skiatos, povesteste ingrijorata ca situatia ii afecteaza pe cei care au afaceri in Grecia.

Ana Maria Capra, proprietara terasa Grecia: "Duminica au fost cozi enorme la ATM-uri si greci si straini sa retraga banuti. Sper sa fie doar pentru o zi banca inchisa. Lumea nu cred ca are cash, le e frica sa plateasca cash sa ramana fara bani, mie imi platesc notele de plata doar cu cardul."

Sunt insa si turisti multumiti de vacanta lor.

Loredana, turist roman: "E liniste si pace, nu sunt proteste cel putin in Paralia Katerini aici unde sunt eu. Turistii romani pot sa scoata din bancomate oricati bani au pe card."

Paul Sirican, ghid turistic Grecia: "Situatia asta i-a determinat pe greci sa adopte o atitudine de asta de sfarsitul lumii. Toti spun vai doamne ce o sa fie. Dar vorbeste gura fara ei pentru ca tavernele sunt pline in continuare chiar cu greci."

Adevarul este ca, in ciuda problemelor pe care le are, Grecia ramine destinatia numarul unu in preferintele de vara ale romanilor.

Aurelian Marin, presedinte ANAT: "Grecia, ca si destinatie, inregistreaza cele mai bune vanzari, respectiv cea mai buna crestere comparativa cu anul trecut, de 20%."

Cu multi bani in buzunar, turistii veniti din alte tari ale lumii isi fac alte griji: se tem sa nu devina tinta hotilor.

Lizzy, turist din China: "Da, mi-am adus bani la mine, multi bani. Cred ca e foarte inconvenabil pentru mine."

Alexander Cardenias, tursit din Olanda: "Acum, multi oameni din Europa se tem sa vina aici, sa spunem sa petreaca vacanta, pentru ca sunt ingrijorati ca nu vor avea bani de la banci."

Revenind la vacantele romanilor, daca aveti de gand sa plecati in Grecia, trebuie sa stiti ca transportatorii maritimi vor in greva pe data de 6 iulie. Protestul, programat initial marti, a fost amanat de sindicatul Federatia Navala Panelena pentru ca pasagerii sa poata calatori inaintea referendumului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO