Inregistrare VIDEO cu teroristul din Tunisia, in timpul masacrului. Bilantul turistilor britanici ucisi a ajuns la 30

Ultima actualizare: 02-07-2015 06:56

Pentru linistea turistilor ramasi in statiunea Sousse dupa atentatul cu 38 de morti de vineri, autoritatile din Tunisia au luat masuri de securitate sporita, iar hotelurile controleaza fiecare persoana care intra in perimetrul lor.

Guvernul de la Londra a trimis luni in Tunisia un avion militar pentru evacuarea cetatenilor britanici raniti, dar si pentru repatrierea celor 30 de britanici morti.

Intre timp, apar noi imagini si informatii despre autorul sangerosului atac. Autoritatile britanice, care au pierdut 30 de cetateni in atentat, au declansat cea mai ampla operatiune antitero de dupa atentatele din 7 iulie 2005.

Printre victime se afla de asemenea cetateni din Belgia, Germania, Irlanda si Portugalia.

Sase persoane spitalizate in Tunisia in urma atentatului de vineri se aflau in continuare intr-o "stare critica" duminica, la doua zile dupa atacului terorist care s-a soldat cu 38 de morti intr-un hotel, a anuntat conducerea spaniola a stabilimentului. "Conducerea hotelului este in contact permanent cu spitalele locale pentru a cunoaste starea ranitilor inca spitalizati", a scris, intr-un comunicat, Grupul RIU, care administreaza RIU Imperial Marhaba Hotel unde a avut loc atacul.

"Pozitiv este faptul ca numarul persoanelor spitalizate se reduce, dar ne gandim tot timpul la sase raniti care sunt in continuare intr-o stare critica", se adauga in comunicat.

Intr-o inregistrare video facuta in timpul atacului, Seifedin Rezghi poate fi vazut mergand pe plaja, imbracat in negru si cu arma in mana, in timp ce in departare se aud strigate. Apoi incepe sa alerge si porneste inspre hotel, moment in care cei care filmeaza intra in panica.

La acel moment, Rezghi omorase deschisese deja focul pe plaja si se indrepta spre hotelul Marhaba ca sa-si continue macelul.

Pare sa fie cu totul alta persoana decat in filmuletul postat de el insusi pe internet acum cinci ani, in care isi arata talentul de dansator. "Cum se transforma un student de succes, dintr-o familie normala, cu preocupari normale pentru varsta lui, intr-un asasin?" - se intreaba presa tunisiana.

Lotfi Torkhani, angajat al hotelului: ''Nu ne e frica, daca am fi avut ceva cu care sa-i aparam, am fi facut orice sa le salvam viata".

Turistii povestesc ca angajatii hotelului au format un scut uman ca sa-i apere, cerandu-le sa-i ucida pe ei mai intai. Poate de aceea, unii au ales sa ramana.

Nick Patton Walsh, corespondent CNN: ''E un lucru extraordinar si o dovada a spiritului neclintit al turistilor britanici si germani de aici, care au decis sa-si continue vacanta, desi sunt la cativa metri de locul unde au murit zeci de oameni si stau la soare in locuri inca pline de gauri de gloante".

Turist: ''Nu ne aventuram prea departe de hotel, fiindca nu stim sigur ce s-ar putea intampla. Dar cred ca suntem in cel mai sigur loc in acest moment''.

Tunisia va inarma politia turistica si va desfasura 1.000 de agenti de securitate suplimentari pentru a proteja hoteluri, plaje si obiective turistice. Este pentru prima data, potrivit autoritatilor, cand politia turistica tunisiana va fi inarmata. Ministerul Turismului a precizat ca 1.000 de agenti de securitate inarmati se vor alatura incepand de la 1 iulie politiei turistice si ar urma sa fie desfasurati in interiorul si exteriorul hotelurilor, pe plaje si in locuri turistice si arheologice.

Scotland Yard a trimis 16 detectivi si doi legisti la Sousse, iar 400 de oameni audiaza supravietuitorii in aeroport, in speranta de a obtine informatii pretioase.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Share în bucate cu Alex Petricean - Mămăligă fiartă în zer, cu ciuperci

21:04
Alt Text!
ePlan
Schimbări de comportament, tendințe, evoluție ecosistem si oportunități de dezvoltare deschise prin eMAG Marketplace cu Florin Filote - Vicepreședinte eMAG pentru marketplace și vânzări corporate

30:44
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 24 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!