"Sunt pregatite pentru orice situatie". Anuntul facut de BNR cu privire la bancile cu capital grecesc din Romania

Ultima actualizare: 01-07-2015 07:12

Banca Nationala sustine ca toate cele 4 banci cu capital grecesc din Romania, respectiv Alpha Bank, Bancpost, Banca Romaneasca si Piraeus Bank, sunt pregatite pentru orice situatie si nu vor fi afectate, indiferent ce decizii se vor lua in Grecia.
 

"E important de spus ca orice masura care ar viza bancile din Grecia nu are efect si nu se aplica si bancilor romanesti cu capital grecesti. E o distinctie absolut importanta si trebuie tinut cont de ea. Din acest punct de vedere bancile cu capital grescesc prezente in Romania sunt pregatite pentru orice situatie pe care o pot intampina bancile mama. Au indicatori de solvalbilitate si de lichiditate foarte ridicati. E un eveniment care, chiar daca nu in scenariu complet, a fost cumva anticipat si din acest punct de vedere sunt pregatite pentru orice situatie care poate avea loc in Grecia cu bancile mama", afirma purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu.

Potrivit purtatorului de cuvant, Banca Nationala analizeaza in acest moment doua scenarii: Grecia fie ajunge la un acord cu institutiile internationale, fie va intra in incapacitate de plata si ar putea renunta la euro. In orice caz Banca Nationala spune are in vigoare acorduri de compensare, astfel incat bancile-mama sa nu poata sa retraga sume mari de bani din subsidiarele romanesti.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO