Acord pentru al 3-lea program de ajutorare a Greciei. Christine Lagarde: "Datoria Atenei trebuie restructurata"
Ministrii de finante din zona euro au ajuns la un acord vineri seara asupra unui al treilea plan de ajutor pentru Grecia, in valoare de pana la 86 miliarde de euro, din care o prima transa de 26 miliarde de euro, relateaza Agerpres.
"Noi imprumuturi de pana la 86 miliarde de euro" vor fi acordate Greciei in urmatorii trei ani, a declarat Comisia Europeana. Prima transa se va ridica la 26 miliarde de euro si va fi impartita in mai multe sub-transe: o plata "imediata" de 10 miliarde plasata intr-un cont separat pentru recapitalizarea bancilor grecesti.
A doua "sub-transa" de 16 miliarde de euro va incepe cu o plata de 13 miliarde pana la 20 august, urmata de una sau mai multe la toamna, in functie de punerea in aplicare a reformelor, precizeaza Eurogrupul intr-un comunicat.
Grecia nu va trebuie sa recurga la un nou imprumut pentru a putea onora la 20 august o rambursare de 3,4 miliarde de euro catre Banca Centrala Europeana, asa cum se preconiza, mai ales de Germania care dorea mai mult timp pentru a negocia acordul.
"Ultimele sase luni au fost dificile. Ele au pus rabdarea la incercare a factorilor de decizie politica si chiar a cetatenilor nostri", a comentat intr-un comunicat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
"Dar astazi am placerea sa anunt ca toate partile si-au respectat angajamentele" si "mesajul acestui Eurogrup este clar: pe aceasta baza, Grecia este si va ramane ireversibil un membru al zonei euro", a adaugat el.
Grecia ar primi un ajutor initial de 13 miliarde de euro (14,5 miliarde dolari) din noul plan "cel mai devreme" joi, cand trebuie sa ramburseze o datorie la Banca Centrala Europeana, a anuntat Klaus Regling, seful fondului de salvare din zona euro, citat de agentia germana de presa DPA.
Prima transa din planul de ajutor de 86 miliarde de euro - care inca necesita aprobarea unor parlamente nationale - va totaliza 26 miliarde de euro, a declarat Klaus Regling, directorul Fondului European pentru Stabilitate Financiara (EFSF).
Din aceasta suma, 10 miliarde de euro vor fi folositi pentru recapitalizarea bancilor grecesti, in timp ce 3 miliarde vor fi acordate in septembrie si octombrie, daca Grecia indeplineste etapele necesare, a precizat el.
Christine Lagarde: "Datoria Greciei este inca foarte mare"
Directoarea generala a FMI Christine Lagarde a salutat vineri acordul asupra programului de ajutor pentru Grecia, dar a repetat ca datoria tarii este "nesustenabila" si a cerut o relaxarea a ei "semnificativa" din partea europenilor, informeaza AFP si Reuters. De asemenea, Christine Lagarde a mai declarat ca "datoria Greciei trebuie restructurata pentru ca Atena s-o poata plati."
Intr-un comunicat difuzat in timp ce ministrii de finante din zona euro au ajuns la un acord dupa sase ore de discutii asupra Greciei, sefa Fondului Monetar International saluta "etapele foarte importante" ce constituie acordul de principiu asupra unui al 3-lea plan de ajutor, dar sustine ca Grecia "singura nu va putea restabili viabilitatea indatorarii sale".
Lagarde adauga ca "pentru sustenabilitatea datoriei pe termen mediu si lung, este decisiv ca partenerii Greciei sa faca angajamente concrete... pentru a oferi o relaxare semnificativa a datoriei, dincolo de ceea ce a fost considerat pana acum", noteaza Reuters
Sursa: Agerpres
Etichete: grecia, uniunea europeana, fmi, imprumuturi, acord,
Dată publicare:
15-08-2015 10:22