Germania ii avertizeaza pe greci sa nu traga de timp, profitand de demisia premierului Tsipras. "Asteptam reformele"

×
Codul embed a fost copiat

Demisia premierul elen produce ingrijorare in Europa si schimbari rapide pe scena politica de la Atena. Opozitia conservatoare ar putea forma noul Guvern.

-► NOU! Pozitia guvernului german: Nu amanati reformele
-► Factiunea radicala din Syriza isi face propriul partid
-► Opozitia incearca sa formeze un nou Guvern
-► Moody’s: creste riscul ca Grecia sa nu respecte acordul cu creditorii
-► Liderul Eurogrup: Mentinerea angajamentelor e cruciala
-► Premierul Tsipras si-a anuntat demisia

Pozitia guvernului german: Nu amanati reformele
Guvernul german asteapta ca Grecia sa puna in practica la timp reformele convenite in ultimul program de ajutor pentru tara, independent de rezultatul alegerilor legislative anticipate, a declarat vineri purtatorul sau de cuvant Steffen Seibert, citat de AFP.

''Fireste, guvernul german, ca si ceilalti parteneri europeni ai Greciei, asteapta punerea in practica a reformelor si a acordurilor care figureaza in acest program'' de ajutor de peste 80 miliarde de euro, pentru care deputatii germani si-au dat acordul miercuri, a afirmat Seibert intr-o conferinta de presa.

Purtatorul de cuvant al cancelarului Angela Merkel a estimat ca decizia premierului grec Alexis Tsipras de a demisiona si de a convoca alegeri legislative anticipate in septembrie ''nu este surprinzatoare''.

Citește și
Alexis Tsipras - Agerpres
Tsipras a negat existenta unui "plan secret" de a scoate Grecia din zona euro si i-a luat apararea lui Varoufakis
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

''Programul de ajutor pentru care au votat Bundestag-ul (camera inferioara a parlamentului federal german) si alte parlamente europene este un program de ajutor incheiat cu Republica Elena. El arata calea de urmat in viitorii trei ani si nimic nu s-a schimbat in acest punct'', a insistat Seibert.

Purtatorul de cuvant al Ministerului german de Finante, Jürg Weissgerber, a subliniat la randul sau ca orice amanare in aplicarea reformelor convenite va intarzia platile prevazute in programul de ajutor. O prima verificare de catre creditorii europeni ai Greciei privind progresul reformelor este prevazuta sa aiba loc in octombrie.

Factiunea radicala din Syriza isi face propriul partid
Factiunea radicala din cadrul Partidului Syriza, opusa celui de-al treilea plan de asistenta internationala pentru Grecia, a anuntat vineri formarea unui nou partid, transmit Reuters, ANA si EFE. Noul partid se va numi 'Unitatea Populara' si va fi condus de fostul ministru al energiei, Panagiotis Lafazanis, liderul Platformei de Stanga din interiorul Syriza.

'Platforma de Stanga va contribui la formarea unui front amplu, progresist, democratic si anti-memorandum, care va participa in alegeri pentru a impune anularea acordurilor (cu creditorii)', se afirma intr-un comunicat.

Cu 25 de deputati, noua formatiune devine cea de-a treia forta in legislativul cu 300 de locuri, inaintea To Potami (de centru) si a partidului Zori Aurii, de extrema dreapta, fiecare cu 17 parlamentari. Potrivit Constitutiei, Unitatea Populara poate primi cel de-al treilea mandat exploratoriu pentru formarea unui nou executiv, dupa demisia anuntata joi de prim-ministrul Alexis Tsipras.

Opozitia incearca sa formeze un nou Guvern
Liderul partidului conservator Noua Democratie (cea mai mare formatiune de opozitie), Evangelos Meimarakis, va incerca sa formeze un nou guvern, chiar si minoritar, pentru a evita organizarea de alegeri anticipate, dupa demisia anuntata joi seara de premierul Alexis Tsipras, care a solicitat un nou mandat pentru a putea pune in aplicare pachetul de asistenta negociat cu creditorii internationali, transmit Novinite, ANA si Xinhua.

Evangelos Meimarakis a anuntat joi ca va folosi dreptul constitutional al partidului sau de a forma un nou executiv. Liderul opozitiei a subliniat ca partidul sau va incerca absolut totul pentru a se 'asigura ca alegerile sunt ultima optiune, nu prima, asa cum vrea Tsipras', a scris cotidianul Kathimerini. Meimarakis a precizat ca va purta consultari cu toate partidele de opozitie, posibil inclusiv cu Zorii Aurii si cu Grecii Independenti, formatiunea partenera la guvernare a Syriza.

Potrivit agentiei ANA, Meimarakis se va prezenta vineri la palatul prezidential pentru a-i fi inmanat mandatul exploratoriu de catre seful statului, Prokopis Pavlopoulos. Formarea unui nou guvern este insa putin probabila, o coalitie cu To Potami si PASOK neasigurand o majoritate parlamentara. La fel de improbabil este si ca un guvern minoritar sa primeasca sprijinul celorlalte partide.

Constitutia Greciei prevede dreptul fiecaruia din primele trei partide sa incerce timp de 3 zile formarea unui nou guvern. Daca partidele esueaza sau decid sa nu isi exercite acest drept, urmeaza sa fie desemnat un prim-ministru interimar pana la noi alegeri.

Tsipras a declarat in timpul intrevederii cu presedintele ca renunta la mandatul exploratoriu, cerandu-i lui Pavlopoulos sa initieze procedurile pentru formarea imediata a unui guvern interimar, condus de presedintele Curtii Supreme, si care sa organizeze alegeri.
 

Moody’s: creste riscul ca Grecia sa nu respecte acordul cu creditorii
Agentia de evaluare financiara Moody's a apreciat joi ca demisia premierului grec Alexis Tsipras ar putea creste riscul ca Grecia sa nu poata respecta ultimul sau acord de asistenta convenit cu creditorii internationali, transmite Reuters.

'Decizia premierului Alexis Tsipras de a demisiona si a cere organizarea de alegeri anticipate pe data de 20 septembrie ar putea creste ingrijorarile legate de implementarea programului si, potential, ar putea pune in pericol noi eliberari de fonduri', a apreciat agentia de evaluare intr-un comunicat publicat la scurt timp dupa anuntarea demisiei premierului elen.

Liderul Eurogrup: Mentinerea angajamentelor e cruciala
Presedintele Eurogrup Jeroen Dijsselbloem si-a exprimat joi speranta ca demisia premierului elen Alexis Tsipras si alegerile anticipate ce vor urma in Grecia nu vor intarzia sau submina acordul pe care Atena l-a negociat cu creditorii sai.

"Este crucial ca Grecia sa-si mentina angajamentele fata de zona euro", a precizat Dijsselbloem intr-o declaratie transmisa agentiei Reuters prin e-mail, potrivit Agerpres.

"Reamintesc de sprijinul larg din Parlamentul grec pentru noul program si pentru pachetul de reforme si sper ca alegerile vor duce la un sprijin si mai mare in noul Parlament grec", a adaugat liderul Eurogrup.

Premierul grec Alexis Tsipras a anuntat joi seara ca isi da demisia de la conducerea guvernului si a cerut organizarea de alegeri anticipate.

"Mandatul pe care l-am primit la 25 ianuarie si-a atins limitele. Acum, poporul trebuie sa se pronunte. Voi, prin votul vostru, veti decide daca v-am reprezentat curajos in fata creditorilor, daca acest acord (cu creditorii) este de ajuns", a spus Tsipras intr-un mesaj televizat.

"Suntem obligati sa respectam acordul, dar ne vom lupta sa atenuam consecintele adverse", a adaugat el, subliniind ca nu a obtinut acordul pe care si l-a dorit, dar ca acesta este cel mai bun in conditiile date.

Alexis Tsipras, in varsta de 41 de ani, a fost nevoit sa demisioneze dupa ce saptamana trecuta a pierdut majoritatea parlamentara in cadrul unui vot in legislativ privind noul plan de salvare a tarii. Prin demisie si alegeri anticipate, el ar incerca astfel sa inabuse o rebeliune in cadrul partidului sau de stanga Syriza si sa obtina sprijin public pentru programul de salvare pe care l-a negociat, al treilea pentru Grecia dupa 2010,

Circa 40 de deputati nu au votat saptamana trecuta in favoarea noului imprumut european de 86 de miliarde de euro pe o perioada de trei ani, insotit de o noua serie de masuri de austeritate, ceea ce a redus majoritatea parlamentara la 119 deputati din totalul de 300.

El i-a criticat joi pe deputatii Syriza care s-au opus intelegerii cu creditorii. "Acum ca faza dificila (a negocierilor) s-a terminat, in timp ce unii si-au dorit sa-si pastreze functiile, vreau sa supun judecatii voastre" acest acord "care garanteaza finantarea tarii pe trei ani", a afirmat premierul.

"Cine si cum poate negocia pentru reducerea datoriei? Voi ne veti judeca prin vot", a spus el. "Va las sa judecati, avand constiinta linistita ca am rezistat presiunilor si santajelor. Europa nu mai este aceeasi dupa acest semestru dificil", a adaugat Tsipras.

Confruntat cu un iminent colaps al sistemului financiar al Greciei care ar fi pus in pericol viitorul tarii in zona euro, Tsipras a fost nevoit sa accepte cererile creditorilor internationali pentru noi masuri de austeritate si reforme economice - exact politicile impotriva carora a promis ca va lupta atunci cand a fost ales in ianuarie.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Criza in Grecia. Alexis Tsipras si-a anuntat DEMISIA si a cerut alegeri anticipate:
Criza in Grecia. Alexis Tsipras si-a anuntat DEMISIA si a cerut alegeri anticipate: "Voi incerca sa obtin votul poporului"

Premierul grec Alexis Tsipras si-a anuntat joi seara demisia. Tsipras a facut anuntul intr-o interventie la televiziunea nationala.

Tsipras a negat existenta unui
Tsipras a negat existenta unui "plan secret" de a scoate Grecia din zona euro si i-a luat apararea lui Varoufakis

Premierul grec Alexis Tsipras a aparat vineri integritatea fostului sau ministru de finante Yanis Varoufakis, acuzat ca ar fi dorit iesirea tarii din zona euro, relateaza AFP.

Premierul Greciei ar fi cerut un sprijin de 10 miliarde de dolari de la Rusia, pentru iesirea din zona euro. Raspunsul primit
Premierul Greciei ar fi cerut un sprijin de 10 miliarde de dolari de la Rusia, pentru iesirea din zona euro. Raspunsul primit

Premierul Alexis Tsipras ar fi cerut un sprijin de 10 miliarde de dolari de la Rusia, pentru iesirea Greciei din Zona euro si revenirea la drahma.
 

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.