Criza in Grecia. Alexis Tsipras si-a anuntat DEMISIA si a cerut alegeri anticipate: "Voi incerca sa obtin votul poporului"

Ultima actualizare: 23-08-2015 07:22
Alexis Tsipras - Agerpres

Premierul grec Alexis Tsipras si-a anuntat joi seara demisia. Tsipras a facut anuntul intr-o interventie la televiziunea nationala.

Premierul grec Alexis Tsipras a anuntat joi seara ca isi da demisia de la conducerea guvernului si a cerut organizarea de alegeri anticipate.“Mandatul pe care l-am primit la 25 ianuarie si-a atins limitele. Acum, poporul trebuie sa se pronunte. Voi, prin votul vostru, veti decide daca v-am reprezentat curajos in fata creditorilor, daca acest acord (cu creditorii) este de ajuns”, a spus Tsipras intr-un mesaj televizat.

"Suntem obligati sa respectam acordul, dar ne vom lupta sa atenuam consecintele adverse", a adaugat el, subliniind ca nu a obtinut acordul pe care si l-a dorit, dar ca acesta este cel mai bun in conditiile date."Voi incerca sa obtin votul poporului grec pentru a conduce tara si pentru a continua programul nostru de guvernare", a mai declarat Tsipras, precizand ca are "obligatia morala" de a pune ceea ce a facut la judecata poporului.

El si-a inaintat demisia presedintelui grec si a cerut ca alegerile anticipate sa fie organizate cat mai repede posibil. Anterior, surse guvernamentale au declarat ca Tsipras va propune organizarea de alegeri anticipate pana la 20 septembrie si ca a avut consultari prin telefon pe aceasta tema cu liderii partidelor de opozitie.

Alexis Tsipras, in varsta de 41 de ani, a fost nevoit sa demisioneze dupa ce saptamana trecuta a pierdut majoritatea parlamentara in cadrul unui vot in legislativ privind noul plan de salvare a tarii. Prin demisie si alegeri anticipare, el ar incerca astfel sa inabuse o rebeliune in cadrul partidului sau de stanga Syriza si sa obtina sprijin public pentru programul de salvare pe care l-a negociat, al treilea pentru Grecia dupa 2010, relateaza Agerpres.

Circa 40 de deputati nu au votat saptamana trecuta in favoarea noului imprumut european de 86 de miliarde de euro pe o perioada de trei ani, insotit de o noua serie de masuri de austeritate, ceea ce a redus majoritatea parlamentara la 119 deputati din totalul de 300.

El i-a criticat joi pe deputatii Syriza care s-au opus intelegerii cu creditorii. "Acum ca faza dificila (a negocierilor) s-a terminat, in timp ce unii si-au dorit sa-si pastreze functiile, vreau sa supun judecatii voastre" acest acord "care garanteaza finantarea tarii pe trei ani", a afirmat premierul.

"Cine si cum poate negocia pentru reducerea datoriei? Voi ne veti judeca prin vot", a spus el. "Va las sa judecati, avand constiinta linistita ca am rezistat presiunilor si santajelor. Europa nu mai este aceeasi dupa acest semestru dificil", a adaugat Tsipras.

Confruntat cu un iminent colaps al sistemului financiar al Greciei care ar fi pus in pericol viitorul tarii in zona euro, Tsipras a fost nevoit sa accepte cererile creditorilor internationali pentru noi masuri de austeritate si reforme economice - exact politicile impotriva carora a promis ca va lupta atunci cand a fost ales in ianuarie.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
Căsătoriți pe nevăzute
Sezonul 1, Ediția 7

01:32:35
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!