"Am evitat sinuciderea colectiva a tarii". Cum justifica fostul premier elen Tsipras acceptarea masurilor de austeritate

29-08-2015 15:19


Alexis Tsipras - GETTY

Liderul Syriza, Alexis Tsipras, a declarat ca acceptarea programului de asistenta financiara a reprezentat o solutie necesara pentru a evita "sinuciderea colectiva" a tarii si pentru a garanta nivelul de trai al poporului grec, informeaza Agerpres.

La conferinta nationala la care, in acest sfarsit de saptamana, este dezbatuta strategia partidului in perspectiva alegerilor anticipate din 20 septembrie, Tsipras a cerut sprijinul membrilor Syriza pentru a continua munca inceputa.

"Am fi putut alege sa ne manjim mainile sau sa ignoram realitatea sau sa pretindem ca nivelul de trai poate fi garantat si in afara zonei euro", a spus Tsipras in discursul inaugural.

Fara a lansa atacuri directe, Tsipras i-a criticat pe disidentii grupati in jurul fostului ministru al energiei, Panayotis Lafazanis, care au decis sa se desprinda de Syriza si sa creeze un nou partid, care se opune programului de asistenta financiara. Tsipras a spus ca cei care au decis "sa scape de responsabilitatea" guvernarii au actionat "in mod ipocrit".

Alexis Tsipras si-a anuntat saptamana trecuta demisia de la conducerea guvernului si a cerut organizarea de alegeri anticipate. El a luat aceasta decizie dupa sciziunea partidului sau Syriza (stanga radicala), pe fondul acordului convenit intre Grecia si Uniunea Europeana privind un nou imprumut pentru Atena, in schimbul continuarii masurilor de austeritate.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO