Țările din Europa unde este cel mai scump traiul în 2024. Cât costă un bilet de autobuz în Norvegia

Cele mai scumpe tari din europa
Shutterstock

Lumea a devenit un loc în care cei mai mulți se luptă să supraviețuiască. Costul vieții în Europa crește rapid — de la prețurile la alimente la costurile de energie.

Generațiile tinere nici nu își permit să se gândească că vor cumpăra cândva o casă, facturile devin tot mai copleșitoare, iar oamenii din clasa mijlocie nu își permit să mănânce în restaurante care erau odată considerate moderat de accesibile.

Realitatea este că clasa de mijloc dispare, cei bogați devin și mai bogați, iar cei săraci devin tot mai săraci. Cu toate că este nedrept, așa arată lumea în care trăim astăzi.

În mare parte, acest lucru este cauzat de războiul din Ucraina și consecințele COVID-19. Majoritatea europenilor sunt îngrijorați de creșterea costului vieții care are loc pe tot continentul. Guvernele diferitelor țări europene știu și se ocupă activ de această problemă, căutând soluții pentru a o combate.

Țările din Europa unde este cel mai scump traiul în 2024

Iată cele mai scumpe țări din Europa, potrivit indexului privind costul vieții realizat de Numbeo.

Citește și
Bukovel
Staţiunea din Ucraina care i-a făcut pe români să renunţe la Valea Prahovei. Mulți s-au mutat acolo

Elveția

Faptul că Elveția se află în fruntea listei nu este o surpriză pentru nimeni. Elveția este cunoscută pentru costurile sale ridicate. Un hamburger cu o băutură poate costa incredibil de mult, 20 de franci elvețieni, adică peste 100 de lei.

Când vorbim despre costul vieții, prețurile sunt exorbitante. Costul vieții pentru o persoană singură în lei este, fără chirie, 8.000 de lei, iar chiria unui apartament cu o cameră obișnuită costă 8.626 de lei. Asta înseamnă un total de peste 16.000 de lei în fiecare lună! Pentru o familie de patru persoane, suma crește considerabil. Salariul minim pe economie în 2023 era de 128 de lei pe oră.

Islanda

Islanda este o națiune insulară și, deoarece se află în mijlocul oceanului, importul de bunuri în țară este mai scump. Costul vieții pentru o singură persoană este de 5.870 de lei, fără chirie, iar apartamentul cu o cameră obișnuită costă 7.520 lei.

Pentru o familie de patru persoane, suma crește la 21.643 lei plus încă peste 10.000 de lei pentru un apartament cu trei camere.

Însă, viața în Islanda are și avantajele ei. Este una dintre cele mai sigure țări și are una dintre cele mai ridicate speranțe de viață din lume. De menționat este că salariul este în medie de 23.000 de lei pe lună (5.000 de dolari aproximativ).

Norvegia

Norvegia este pur și simplu scumpă. Mâncarea este scumpă. Transportul este scump. Prețurile la case sunt extrem de scumpe! Costul vieții pentru o singură persoană este de peste 5.000 de lei fără chirie, iar apartamentul cu o cameră obișnuită costă 4.900 de lei, adică total de 10.300 de lei.

Pentru o familie de patru persoane, suma crește la 19.600 de lei.

Norvegia tinde să fie una dintre cele mai fericite țări din lume și beneficiază de un stat de bunăstare de tip nordic, de la care publicul poate beneficia. Salariul mediu este de 18.060 de lei sau 4.130 de coroane norvegiene. Un bilet de autobuz, tramvai sau metrou costă echivalentul a 17,50 lei, sau 40 de coroane.

Danemarca

Danemarca este o altă țară nordică din această listă. Întotdeauna în topul țărilor cele mai fericite, Danemarca se află și constant pe lista țărilor cele mai scumpe.

Și cu motiv întemeiat, au o calitate a vieții bine dezvoltată. Salariile mari, totuși, vin la pachet cu impozite mari. În termeni de numere, costul vieții pentru o singură persoană în Danemarca este de 5.200 de lei fără chirie, iar apartamentul cu o cameră obișnuită costă 5.200 de lei. Pentru o familie de patru persoane, suma crește la 18.400 de lei pentru un apartament cu trei camere.

Luxemburg

Luxemburg este una dintre cele mai mici țări din Europa și este și una dintre capitalele financiare ale continentului.

Oameni din toată lumea trăiesc în Luxemburg pentru a lucra în sectorul financiar.

Din cauza acestui fapt, și-a dezvoltat o reputație de a fi foarte scumpă. În termeni numerici, costul vieții pentru o singură persoană este de 4.860 de lei fără chirie, iar apartamentul cu o cameră obișnuită costă 8.000 de lei. Pentru o familie de patru persoane, suma crește la 16.790 de lei.

Irlanda

Irlanda este o țară frumoasă, dar faptul că este extrem de scumpă nu este o întâmplare norocoasă pentru irlandezi.

Costul vieții în națiune este ridicat din cauza populației reduse și a faptului că trebuie să importe majoritatea bunurilor sale.

Numerele spun totul. Costul vieții în Irlanda pentru o singură persoană este de 4.700 de lei fără chirie, iar apartamentul cu o cameră obișnuită costă 7.230 de lei, adică un total de 11.930 de lei.

Franța

Franța este una dintre cele mai populare țări din lume. Oamenii vin din toată lumea să viziteze marile orașe ale Franței, în special Parisul.

Doar acest motiv face ca prețurile să crească, în special în timpul verii. În termeni numerici, costul vieții în Franța pentru o singură persoană este de 4.400 de lei fără chirie, iar apartamentul cu o cameră obișnuită costă 3.480 de lei, cu un total de 7.880.

Austria

Austria este una dintre cele mai scumpe țări din Europa datorită salariilor mari și a rețelei sale sociale de siguranță. Viena, în special, este mai scumpă să trăiești și să vizitezi. În ceea ce privește numerele, costul vieții în Austria pentru o singură persoană este de 4.800 de lei fără chirie, iar apartamentul cu o cameră obișnuită costă 4.000 de lei, adică un total de 8.800 de lei.

Finlanda

Finlanda se află în partea de nord și populația sa redusă înseamnă că multe bunuri trebuie să fie importate. Acesta este unul dintre motivele pentru care Finlanda poate fi atât de scumpă.

Celălalt motiv este că Finlanda are o rețea de siguranță socială excelentă, unde populația beneficiază de servicii medicale gratuite, educație gratuită și alte servicii uimitoare.

În termeni numerici, costul vieții în Finlanda pentru o singură persoană este în jur de 4.300 de lei fără chirie, iar apartamentul cu o cameră obișnuită costă 3.850 de lei, ajungând la un total de 8.1500 de lei.

Olanda

Olanda este una dintre cele mai populare țări în care să trăiești și pe care să o vizitezi. Calitatea vieții are un impact mare asupra dorinței oamenilor de a locui acolo.

Și este, de asemenea, o țară pe care mulți oameni doresc să o viziteze. Acest lucru creează o cerere, care face să crească prețurile.

În ceea ce privește numerele, costul vieții în Olanda pentru o singură persoană este de 4.000 de lei fără chirie, iar apartamentul cu o cameră obișnuită costă 5.900 de lei, cu un total de 9.900 de lei.

Germania

Calitatea vieții în Germania este fantastică și este una dintre cele mai puternice țări din Uniunea Europeană. Există și o problemă de inflație în țară care a creat o creștere a prețurilor în general.

Numerele spun totul. Costul vieții în Germania pentru o singură persoană este de 4.400 de lei fără chirie, iar apartamentul cu o cameră obișnuită costă 4.000 de lei, cu un total de 8.800 de lei.

Pe măsură ce lumea devine mai scumpă, majoritatea oamenilor se găsesc scoși din cartierele în care au locuit ani de zile.

Mulți oameni se mută din marile orașe scumpe din Europa în altele din continent. Pe măsură ce războiul din Ucraina continuă și problema inflației persistă, guvernele europene se confruntă cu o adevărată catastrofă pe care trebuie să o abordeze cu toată forța.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Care sunt cele mai ieftine țări din Europa pe care poți să le vizitezi. Cu banii din Vest, aici poți trăi și o lună
Care sunt cele mai ieftine țări din Europa pe care poți să le vizitezi. Cu banii din Vest, aici poți trăi și o lună

Despre România încă se spune că e ieftină, cel puțin pentru turiștii occidentali. Recent, țara noastră a fost cuprinsă într-un clasament al celor mai ieftine țări de vizitat în Europa.  

Staţiunea din Ucraina care i-a făcut pe români să renunţe la Valea Prahovei. Mulți s-au mutat acolo
Staţiunea din Ucraina care i-a făcut pe români să renunţe la Valea Prahovei. Mulți s-au mutat acolo

Ne-am obișnuit cu ideea că românii emigrează în Europa de Vest, ori în Statele Unite, în căutarea unui trai mai bun.

A
A "ajutat" Romania sa devina prima tara din Europa cu un parc natural urban. Aventura pe care o puteti trai langa Bucuresti

Redescopera impreuna cu echipa "Romania Moderna" locurile care ne dau energie si ne inspira in fiecare zi.

Tarile in care se traieste cel mai bine. Topul statelor cu cel mai ridicat nivel de trai, dominat de Europa
Tarile in care se traieste cel mai bine. Topul statelor cu cel mai ridicat nivel de trai, dominat de Europa

Indexul Progresului Social (IPS), in care intra 132 de tari, ia in calcul 50 de indicatori sociali, intre care se regasesc sistemul sanitar, siguranta personala, accesul la informatie, toleranta, incluziunea sociala sau accesul la educatie.

Orasul in care se traieste cel mai bine. Conditiile de munca si de trai sunt cele mai bune. Topul e dominat de Europa
Orasul in care se traieste cel mai bine. Conditiile de munca si de trai sunt cele mai bune. Topul e dominat de Europa

Orasele din Europa au, in general, o calitate a vietii mai ridicata decat in alte regiuni ale lumii.

Recomandări
Ciolacu n-ar mai vrea o dată premier, iar partidele fug de responsabilitatea Finanțelor. Ce s-a negociat: ”Am mâncat cozonac”
Ciolacu n-ar mai vrea o dată premier, iar partidele fug de responsabilitatea Finanțelor. Ce s-a negociat: ”Am mâncat cozonac”

După nenumărate tensiuni, PSD, PNL și UDMR ar putea ajunge curând la un acord în coaliție. Sâmbătă au purtat noi negocieri la Parlament, pentru a definitiva lista cu ministere.  

Noul Parlament a fost învestit oficial. Motivul ciudat pentru care toți senatorii UDMR au depus de două ori jurământul
Noul Parlament a fost învestit oficial. Motivul ciudat pentru care toți senatorii UDMR au depus de două ori jurământul

Aleșii din actuala legislatură au depus sâmbătă jurământul. Lucrurile s-au complicat puțin în Senat, unde parlamentarii UDMR au fost nevoiți să se întoarcă la pupitru pentru că le-a lipsit un pasaj important din text.

INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”
INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”

Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. După săptămâni în care vocea ei a răsunat în toate etapele show-ului, telespectatorii au decis ca trofeul și premiul în valoare de 100.000 de euro să ajungă la concurenta din echipa lui Tudor Chirilă..