Locuri de vizitat în Danemarca. Obiective turistice și activități de neratat în Copenhaga și împrejurimi
Împreună cu Norvegia și Suedia, Danemarca face parte din regiunea nordică a Europei cunoscută sub numele de Scandinavia. Capitala țării, Copenhaga este unul dintre cele mai turistice orașe din lume.
Deși mică din punct de vedere al teritoriului și al populației, Danemarca a jucat totuși un rol notabil în istoria europeană. În preistorie, danezii și alți scandinavi au reconfigurat societatea europeană atunci când vikingii au întreprins expediții de jaf, comerț și colonizare. În timpul Evului Mediu, coroana daneză a dominat nord-vestul Europei prin puterea Uniunii Kalmar.
Turismul în Danemarca – pentru ce este renumită această țară
Danemarca a înregistrat un total de 8 milioane de turiști în 2021, ocupând locul 17 în lume în termeni absoluți.
În 2021, Danemarca a generat aproximativ 4,51 miliarde de dolari americani numai în sectorul turismului. Acest lucru corespunde la 1,1 la sută din produsul său intern brut și la aproximativ 8 la sută din toate încasările din turismul internațional din Europa de Nord.
Cel mai popular oraș din Danemarca pentru călătorii internaționali este Copenhaga. În 2021, acesta a ajuns pe locul 47 în topul celor mai populare orașe din lume.
În medie, fiecare dintre turiștii sosiți în 2021 a cheltuit aproximativ 600 de euro. În schimb, locuitorii Danemarcei cheltuiesc până la 2.229 de euro pe an atunci când ei înșiși își petrec vacanțele în străinătate.
Poate că cea mai mică țară scandinavă nu are munții impunători, fiordurile spectaculoase sau pădurile nesfârșite de pini ale vecinilor săi, dar orașele de coastă, plajele de nisip și insulele idilice ale Danemarcei, legate între ele de poduri uriașe, sunt la fel de atractive.
Hygge și fericire
Hygge descrie o stare de spirit sau o situație confortabilă în care danezii se relaxează în companie plăcută – gândește-te la focuri de tabără, la mirosul de pădure de pin și la o chiflă caldă cu scorțișoară, direct din cuptor.
În ceea ce privește fericirea, Danemarca s-a clasat adesea pe primul loc în sondajele și concursurile succesive privind "cea mai fericită țară din lume". Deși este adevărat că, în ultimii ani, a fost depășită de mai multe ori de vecinii nordici.
Cum ajungi din România în Danemarca
Turiștii sosesc de obicei la Copenhaga, fie zburând pe aeroportul Kastrup, fie oprindu-se la Gara Centrală a orașului, conectată la rețeaua feroviară europeană prin Germania și, peste spectaculosul pod Øresund, în Suedia.
Majoritatea autobuzelor internaționale ajung, de asemenea, la Gara Centrală.
În plus, aeroporturile regionale din Aalborg, Århus și Billund au un număr tot mai mare de zboruri de buget, majoritatea operate de Ryanair.
Există servicii regulate de feribot către Suedia/Norvegia (prin Frederikshavn sau Hirtshals) și o legătură mai lungă către Insulele Feroe/Islanda (prin Hirtshals).
Cel mai simplu este să zbori și există multe zboruri direct în Copenhaga, dar și în alte orașe mari din Danemerca.
În Danemarca există patru aeroporturi internaționale, iar cel mai aglomerat este, bineînțeles, Aeroportul Copenhaga.
Dar dacă vrei să vizitezi Legoland, atunci cea mai bună opțiune ar fi Aeroportul Billund. Motivul este apropierea sa de faimosul parc, fiind la doar 2 km distanță unul de celălalt. Aeroporturile enumerate mai jos au în principal rute internaționale. Cu toate acestea, aeroporturile active, precum Bornholm și Midtjyllands, operează doar rute naționale.
Aeroportul Copenhaga – CPH
Denumit și Aeroportul Kastrup, Aeroportul Copenhaga este cel mai mare aeroport internațional din Danemarca. Pe lângă faptul că deservește capitala Danemarcei, acesta deservește și Zealandia, regiunea Öresund și o parte din sudul Suediei.
Aeroportul Copenhaga este situat pe Amager, insula situată la 8 kilometri sud de Copenhaga și la 24 de kilometri vest de Malmö (Suedia).
Este un hub pentru Scandinavian Airlines, Thomas Cook Airlines Scandinavia și Norwegian Air Shuttle. Poți ajunge în centrul orașului Copenhaga în mai puțin de 15 minute cu autobuzul, trenul sau metroul.
Aeroportul Billund - BLL
Aeroportul Billund este al doilea cel mai aglomerat aeroport din Danemarca, situat la numai 2 kilometri de centrul orașului Billund. Aeroportul are peste 20 de zboruri internaționale regulate, printre care se numără și un zbor spre Sharm el-Sheikh din Egipt. Numărul de pasageri crește în fiecare an datorită apropierii aeroportului de parcul Legoland Billund, la care se poate ajunge cu autobuzul de la aeroport în doar 6 minute. Centrul orașului Billund este, de asemenea, ușor accesibil cu mai multe linii de autobuz.
Aeroportul Aalborg - AAL
Aeroportul Aalborg este situat în Nørresundby, la 6,5 kilometri nord-vest de centrul orașului Aalborg. Unele dintre zborurile internaționale regulate includ destinații precum Amsterdam, Malaga, Palma de Mallorca și Londra-Stansted. În plus, există zboruri sezoniere și chartere, în principal către destinații turistice populare din Spania și Grecia. În prezent, se poate ajunge în centrul orașului cu mașina, cu taxiul sau cu transportul public.
Aeroportul Aarhus - AAR
Aeroportul Aarhus, situat în Tirstrup, este cel mai mic aeroport internațional din Danemarca din punct de vedere al volumului de pasageri. Situat la 36 de kilometri nord-est de Aarhus, acesta oferă zboruri regulate către destinații precum Göteborg, Oslo, Praga, Gdansk și Stockholm.
În plus, există zboruri sezoniere către diverse țări, inclusiv Germania, Spania, Franța și Croația. Aceste destinații sezoniere au fost introduse după 2018. Pentru a ajunge în centrul orașului, călătorii pot utiliza serviciul de transfer de la aeroport (linia 925X), care operează între aeroport și Gara Aarhus. Călătoria durează aproximativ 55 de minute.
Top 10 obiective turistice în Danemarca
Cândva locul unde se aflau jefuitorii vikingi, Danemarca rămâne o națiune maritimă, fiind mărginită de Marea Baltică și Marea Nordului. Niciun loc din țară nu se află la mai mult de o oră de mers cu mașina de litoralul său, mare parte din acesta fiind mărginit de frumoase plaje de nisip. În zilele noastre, vikingii danezi și-au parcat navele în muzeu și, împreună cu celelalte națiuni scandinave, au forjat o societate modernă.
Palatul Frederiksborg
Situat în mijlocul unui lac, impresionantul Palat Frederiksborg găzduiește Muzeul de Istorie Națională.
Muzeul există în acest loc din 1878, dar castelul în sine a fost construit în prima parte a secolului al XVII-lea.
La acea vreme, a fost reședința regelui Christian al IV-lea, unul dintre cei mai cunoscuți monarhi ai Danemarcei.
Vizitatorii se pot plimba pe holurile castelului și pot vedea vasta colecție de opere de artă. Grădinile nu trebuie ratate. De remarcat în mod special grădinile care se află pe partea cealaltă a unui lac, care poate fi traversat cu barca
Podul Oresund
Această operă magnifică de inginerie traversează strâmtoarea Øresund, numită în mod obișnuit Strâmtoarea, între Copenhaga și Malmo, Suedia.
În parte pod, în parte tunel, Øresund a fost deschis în anul 2000 și găzduiește zilnic aproape 17.000 de vehicule. Vizitatorii din Danemarca folosesc podul ca o poartă de acces convenabilă către Suedia. Mulți vin pur și simplu pentru experiența traversării podului. Cei care ajung cu avionul la Copenhaga nu ar trebui să rateze ocazia de a vedea podul din aer.
Vikingeskibsmuseet
Muzeul navelor vikinge din Roskilde are multe puncte de atracție pe care fanii istoriei le găsesc fascinante. Destinația este și mai specială prin includerea multor exponate interactive, dintre care câteva sunt orientate către copii. Cei mai mulți vizitatori se bucură de mai multe nave vikinge originale care au fost descoperite în fiordul Roskilde, deși unii sunt la fel de încântați de șantierul naval în funcțiune, unde tehnicile de construcție navală vikingă sunt încă utilizate.
Plajele din Skagen
Într-o țară care se mândrește cu 8.000 de kilometri de coastă, este de la sine înțeles că unii oameni aleg să își petreacă vacanța în jurul orașului Skagen pentru a-și petrece zilele relaxându-se pe plajă. Țărmul de la Skagen este deosebit de frumos, bătut de vânt și pustiu. Bancul de nisip Grenen, situat deasupra Skagen, este cel mai nordic punct al Danemarcei.
Legoland Billund
Această atracție este în special pentru copii. Cu toate acestea, majoritatea adulților găsesc și ei ceva de care să se bucure în acest parc de distracții. Expoziția miniland este deosebit de interesantă, cu afișarea în miniatură a multor clădiri și locuri celebre din lume, construite din peste 50 de milioane de cărămizi LEGO.
Orașul LEGOREDO se adresează oaspeților cu un simț al aventurii din vestul sălbatic, în timp ce Regatul Cavalerilor pregătește scena pentru explorarea basmelor. Anumite secțiuni din Legoland sunt dedicate strict celor mici. Vizitatorii deosebit de entuziaști ar putea dori să facă o rezervare la hotelul din incintă sau la satul de vacanță, scrie touropia.
Mica Sirenă
Statuia Mica Sirenă este așezată pe o stâncă în portul Copenhaga, la Langelinie, în Danemarca. Turiștii care o vizitează pentru prima dată sunt adesea surprinși de dimensiunea relativ mică a statuii. Statuia Mica Sirenă are o înălțime de numai 1,25 metri și cântărește aproximativ 175 kg.
Proiectată de Edvard Eriksen, statuia a fost ridicată în 1913 pentru a comemora o piesă de teatru a Micii sirene de Hans Christian Andersen. Biata doamnă și-a pierdut capul de mai multe ori, dar de fiecare dată a fost restaurată. Oficialii din Copenhaga au anunțat că statuia ar putea fi mutată mai departe în port, pentru a evita noi acte de vandalism și pentru a împiedica turiștii să se urce pe ea.
Den Gamle By
Oricine este pasionat de istorie nu va dori să rateze acest muzeu în aer liber din orașul Aarhus. Înființat în 1909, muzeul prezintă aproape 100 de structuri istorice colectate din toate colțurile Danemarcei. O mare parte din muzeu este construit pentru a semăna cu ceea ce ar fi putut arăta un sat în timpul vieții lui Hans Christian Andersen.
Adulții și copiii sunt încântați de muzeul de jucării și puțini sunt cei care pot rezista farmecului reconstituirilor costumate care demonstrează stilul de viață al unei epoci trecute. Această atracție este deosebit de festivă în timpul sezonului de sărbători, având loc numeroase evenimente speciale.
Castelul Kronborg
Cei mai mulți oameni sunt mai familiarizați cu Castelul Kronborg ca fiind Elsinore, numele pe care William Shakespeare i l-a acordat în Hamlet. Kronborg a fost considerat mult timp un exemplu important de castel renascentist. Construcția a început în 1574 pe o porțiune de teren deosebit de strategică de pe strâmtoarea Sound, corpul de apă care formează o graniță între Danemarca și Suedia. Timp de secole a protejat poporul danez și a găzduit marile afaceri ale demnitarilor de stat.
În prezent, este una dintre cele mai renumite atracții turistice din Danemarca. Oamenii pot alege dintr-o varietate de activități la fața locului. Una dintre cele mai populare este un tur ghidat numit "Pe urmele lui Halmlet".
Bornholm
O insulă daneză pitorească, cunoscută pentru pescuit și pentru industria de artizanat, Bornholm este situată în Marea Baltică. Ea se află mai aproape de țărmurile Germaniei, Poloniei și Suediei decât de Danemarca, ceea ce îi conferă un farmec unic.
Bornholm reprezintă o evadare minunată din agitația marilor orașe, iar plajele din sud sunt deosebit de populare.
Turiștii vin în Bornholm pentru a explora Almindingen, care este a treia pădure ca mărime din Danemarca. O altă atracție de top este satul Svaneke, cu clădirile sale antice frumos conservate și cu numeroasele sale galerii de artă. Copiii se dau în vânt după parcul de distracții din apropiere, numit Joboland.
Grădinile Tivoli
Una dintre cele mai cunoscute atracții turistice din Europa, Grădinile Tivoli a fost înființată în 1843. Grădinile de agrement făceau furori la acea vreme, iar versiunea din Copenhaga era deosebit de frumoasă. Pe lângă faptul că ofereau un loc unde se puteau admira flori superbe, grădinile au devenit, de asemenea, un important centru social și un prilej de creație pentru multe trupe de show.
Oamenii o vizitează astăzi pentru multe dintre aceleași motive, precum și pentru numeroasele atracții, jocuri, magazine și restaurante. De asemenea, locul găzduiește numeroase festivaluri sezoniere care, de obicei, atrag mulțimi uriașe, mai ales Târgul de Crăciun.
Copenhaga obiective turistice
Nyhavn
Situată în cartierul central Indre By, această zonă plină de viață a fost cândva portul comercial al orașului Copenhaga. Astăzi, regiunea oferă o varietate de restaurante în interiorul caselor sale mici și colorate, unele dintre ele construite la sfârșitul anilor 1600.
De fapt, câțiva artiști și scriitori celebri au locuit în trecut în Nyhavn, inclusiv Heinrich Gustav Ferdinand Holm (un pictor și gravor cunoscut mai ales pentru reprezentările sale din Copenhaga) și Hans Christian Andersen (care a scris basme precum "Mica sirenă" și "Rățușca cea urâtă".
Aici are loc în luna iulie Festivalul de Jazz din Copenhaga.
Strada comercială Strøget
Unul dintre locurile de top din Copenhaga care trebuie vizitate este strada Stroget. Cea mai mare stradă comercială în aer liber din Copenhaga, situată în cartierul central, se numește Stroget, un loc de cumpărături popular, cu alei pietonale exclusiv pietonale pline de magazine populare.
Piața principală din jurul Stroget se numește Amagertorv, cu o fântână ornată cu barză realizată în stil renascentist olandez. Situată în centrul pieței, fântâna a fost construită pentru a sărbători aniversarea nunții de argint a regelui Frederik al VIII-lea și a reginei Louise - fântâna le-a fost dăruită de către consiliul orașului și a fost comemorată în 1894. În Stroget se află multe dintre mărcile internaționale de modă și produse din lume, printre care se numără: Prada, Prada, Gucci, Louis Vuitton și mulți alți designeri cunoscuți.
Cartierul central istoric al orașului Copenhaga
Districtul central istoric din Copenhaga, cunoscut și sub numele de Indre By, este inima orașului și o destinație obligatorie pentru oricine explorează capitala Danemarcei.
Această zonă fermecătoare este plină de străzi pietruite, clădiri colorate și repere istorice care prezintă bogata moștenire culturală a orașului. De la mari palate regale la cafenele confortabile, există ceva pentru toată lumea în acest cartier vibrant.
Piața Primăriei, Rådhuspladsen
Unul dintre cele mai frecventate și de top obiective turistice din Copenhaga este Primăria sau Radhuspladsen. Piața principală din Copenhaga se numește simplu Piața Primăriei din Copenhaga sau Rådhuspladsen. Este modelată în stil renascentist italian, cu influențe daneze, care era popular în perioada în care a fost construită.
Carlsberg
Una dintre atracțiile cool din Copenhaga este o vizită la Carlsberg. Pentru iubitorii de bere, o vizită la fabricile de bere Carlsberg este o necesitate în Valby, care se află aproape de centrul orașului.
Valby este locul unde a fost construită prima fabrică de bere Carlsberg din Danemarca. În afara fabricii principale de bere, există multe depozite și clădiri frumoase din cărămidă care sunt reconvertite în locuri cu utilizare mixtă pentru ca localnicii și, eventual, turiștii să le viziteze.
Turnul Palatului Christiansborg
Vederea orașului Copenhaga de sus oferă un punct de vedere fantastic asupra orașului și a tuturor atracțiilor din Copenhaga. Una dintre atracțiile turistice distractive din Copenhaga cu cele mai bune priveliști poate fi găsită din vârful turnului Palatului Christiansborg.
Grădina Zoologică din Copenhaga
O vizită la grădina zoologică din Copenhaga este o experiență fascinantă pentru întreaga familie.
Atât adulții, cât și copiii se vor bucura de o vizită la Grădina Zoologică și de lumea minunată a animalelor. Aici poți vedea pe tot parcursul anului animale din întreaga lume.
Poți vedea elefanți, girafe, poți descoperi pădurea tropicală în Grădina Zoologică Tropicală, noile facilități pentru urșii polari, poți vedea păsări și foci din Atlanticul de Nord
În grădina mare, întreaga familie poate explora și se poate apropia de girafe și elefanți, se poate plimba prin pădurea tropicală sau se poate juca cu animalele.
Grădina Zoologică din Copenhaga are peste 3.000 de animale din întreaga lume și un total de 264 de specii diferite.
Acvariu Danemarca
Acvariul Național din Danemarca (Den Blå Planet) este unul dintre cele mai mari acvarii din Europa de Nord, cu peste 20.000 de mamifere marine și pești. Concepută pentru a semăna cu un vârtej atunci când este privită de sus, structura este amplasată pe malul strâmtorii Øresund.
Pentru iubitorii de natură de toate vârstele, acvariul are o mulțime de lucruri de oferit și animale precum rechini ciocan, anghilele moray care zboară pe recifele de corali și crocodili care stau la pândă în expoziția de pădure tropicală tropicală a acvariului. Printre punctele de atracție se numără expoziția Planet Shark, care prezintă tuneluri de sticlă care duc în acvariul rechinilor, precum și spectacole zilnice de hrănire și sesiuni de dresaj ale vidrelor de mare.
Cardul Copenhagen Card include intrarea la acvariu, împreună cu intrarea la faimoasele Grădini Tivoli din Danemarca și acces nelimitat la mijloacele de transport în comun.
Cum sunt prețurile în Danemarca
În Danemarca vei cheltui în jur de 1.352 kr (900 de lei) pe zi, care este prețul mediu zilnic bazat pe cheltuielile altor vizitatori.
Turiștii cheltuie, în medie cam kr386 (255 de lei) pe mese pentru o zi și kr248 (160 de lei) pe transportul local. De asemenea, prețul mediu al unui hotel din Danemarca pentru un cuplu este de 1.243 kr (823 lei).
Așadar, o excursie de o săptămână în Danemarca pentru două persoane costă în medie 18.927 kr (1.255 lei).
Danemarca nu este deloc ieftină, așa că ar trebui să îți planifici o vacanță aici cât mai bine. Ia-ți cazarea din timp, la fel și biletele de avion și încearcă să cumperi mâncare pentru micul dejun de la supermarket, pentru a economisi câțiva bani pe care să îi cheltui pe divertisment sau muzee.