Staţiunea din Ucraina care i-a făcut pe români să renunţe la Valea Prahovei. Mulți s-au mutat acolo

×
Codul embed a fost copiat

Ne-am obișnuit cu ideea că românii emigrează în Europa de Vest, ori în Statele Unite, în căutarea unui trai mai bun.

Iată însă că pe lista destinațiilor a apărut și un stat desprins din blocul sovietic, mai degrabă cunoscut pentru infrastructura precară, corupție și birocrație. Zeci de români au ales Ucraina și și-au făcut un rost în stațiunea de iarnă Bukovel.

25.000 de locuri de cazare, peste 100 de restaurante, 70 de kilometri de părţii, centre de relaxare şi agrement. Acesta este Bukovelul, care oferă mii de locuri de muncă nu doar ucrainenilor ci şi romanilor dispuşi să treacă graniţa de nord a ţării. Mai ales că 40% dintre turiştii ajunşi acolo sunt de aici.

Schior: "Preţurile merită faţă de Predealul nostru, Poaina Braşov, care sunt de trei - patru ori mai mari. Mâncarea bună, ieftină, multă, atmosferă plăcută, în stil mai slav, dar e ok."

Potenţialul zonei l-a atras şi pe Nuțu Marina. La doar 24 de ani administrează o afacere înfloritoare în Bukovel. A terminat facultatea de economie, dar recunoaşte că mare parte din ce ştie a învăţat de la părinţii lui, care au o firmă de mobilă.

Citește și
Atracțiile oferite turiștilor de cea mai amre stațiune de schi din Europa de est
De ce merg tot mai mulţi români la schi în Ucraina. "Bukovel este cel mai frumos"
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Nuţu Marina, administrato hotel: "Am venit cu părinţii prin staţiune şi ne-am decis să facem şi noi unul (n.r. hotel). Şi acum în spate mai facem unul, în total o să fie la 400 de persoane."

Hotelul este unul dintre locurile în care se vorbeşte româneşte, iar asta îi încântă pe ai noştri. Ucrainenii nu ştiu engleză şi se înţeleg cu turiştii străini mai mult prin semne.

Nuţu Marina: "Aducem bucătari din partea nostra ce vorbesc romană şi dintre angajaţi, avem vreo trei, patru ce vorbesc şi romană. Dacă avem mulţi romani…la români le place mai mult să vorbească cu cineva în romană."

Era dimineaţă, devreme, când - în bucătărie am întâlnit-o pe Maria Lupucu.

Maria Lupucu lucrează aici de când s-a deschis hotelul. Până atunci a fost casnică. Însă cum copiii i-au crescut şi s-au aşezat la casele lor, nu a putut să stea într-un loc. Aşa a ajuns la Bukovel, unde îi învaţă şi pe ceilalţi bucătari reţetele pe care le ştie de la bunici.

Maria Lupucu, bucătăreasă: "Ne place că vin românii şi suntem mulţumiţi cu ei. Şi ei cred că sunt sunt mulţumiţi cu noi. Lucram până la ora 10, dar dacă ei vin la 11, le pregătim ceva de mâncare, să fie mulţumiţi. Să nu meargă supăraţi, să zică că au venit şi nu le-am dat de mâncare."

Reporter: Reţetele de unde le-aţi învăţat?
Angajată: De la Maria.
Reporter: Doamna Maria e aici şefă, ea ştie tot. Noi suntem pomocii ei. O ajutăm. Noi de o săptămână facem cum spune ea.

În Bukovel, Maria locuieşte într-o casă împreună cu ceilalţi angajaţi şi poate mânca fără probleme în restaurantul hotelului.

În total, sunt 21 de angajaţi în hotelul lui Nuţu Marina. Nu a fost greu să îi găsească pentru că în satele din jurul staţiunii este sărăcie mare. Aici câştigurile lor pot să ajungă la 1.000 de euro pe lună, cu tot cu bacşiş.

Administratorii pun preţ pe mâna de lucru aşa că pe lângă salariu, toţi cei care lucrează în staţiune beneficiază de masă şi cazare, iar pentru diverse activităţi plătesc doar 20% din preţ.

Maria Lupucu: Soţul vine sâmbăta la mine şi stă până luni şi când e vacanţă vin şi copiii către mine. Vin şi nepoţii.
Reporter: Şi au cazare gratuită aici?
Maria Lupucu: Da, da.

Alexandru Huzău a ajuns în Bukovel în urmă cu 6 ani, de Revelion. S-a îndrăgostit de staţiune imediat.

Alexandru Huzău, director evenimente internaţionale: "Am ajuns cumva neinvitaţi la ziua managerului staţiunii. Acolo am cunoscut foarte mulţi oameni din partea de management a companiei. Mi-au propus dacă pot să îi ajut pe partea de promovare cu România. Şi-au dat seama că românii sunt un target bun pentru ei, pentru că ajung mult mai repede decât ajung cei de la Kiev. Din Suceava faci 3-4 ore, din Sighet faci două ore."

Alexandru a devenit un om de bază în echipa de marketing a staţiunii. Sarcina lui este să creeze evenimente care să îi aducă pe romani în Ucraina. Aşa a luat naştere ''Bukovel Romanian Days'' - un festival dedicat nouă. Timp de cinci zile, DJ-i renumiţi mixează ore în şir, iar pe părţii se organizează tot soiul de competiţii.

Dacă acum 4-5 ani, puţini români ştiau de Bukovel, astăzi ai noştri au ajuns să fie cei mai numeroşi turişti din stațiunea ucraineană.

Ilnitskiy German, directorul cultural al staţiunii Bukovel: "Aş putea să-l numesc pe Alex marele ambassador al Bukovelului în România. Alex le spune românilor despre Bukovel, face promovare, îi face pe oameni fericiţi în Bukovel. Când Alex vorbeşte cu poliţia, cu vameşii, românii vin aici mult mai uşor şi uneori sunt foarte amuzante situaţiile."

Anul acesta, Alex a lansat o campanie umanitară. 20 de euro din preţul fiecărui bilet la festivalul Bukovel Romanian Days, vor ajuta un copil din ţara noastră să înveţe să schieze.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
Citește și...
Trafic de coşmar pe DN1. Oamenii au făcut sudoku şi au discutat cu şoferii de pe contrasens
Trafic de coşmar pe DN1. Oamenii au făcut sudoku şi au discutat cu şoferii de pe contrasens

9 ore de la Otopeni la Braşov şi 43 de kilometri de coloană continua de maşini. Este recordul de aglomeraţie stabilit pe DN1, joi... însă ar putea fi doborât chiar vineri.

De ce merg tot mai mulţi români la schi în Ucraina.
De ce merg tot mai mulţi români la schi în Ucraina. "Bukovel este cel mai frumos"

Peste două milioane de oameni au petrecut - anul trecut - măcar o zi în Bukovel - cea mai mare staţiune de schi din Europa de Est.

Povestea investitorului care a creat cea mai mare staţiune de schi din Carpaţi
Povestea investitorului care a creat cea mai mare staţiune de schi din Carpaţi

Într-o lume plină de tentaţii iată că Ucraina a devenit noua destinaţie de vacanţă a românilor, pe timp de iarnă.

Stațiunea de schi din Ucraina, care rivalizează cu cele din Austria sau Italia. Tot mai mulți români o aleg
Stațiunea de schi din Ucraina, care rivalizează cu cele din Austria sau Italia. Tot mai mulți români o aleg

La 200 de kilometri de graniţa României, în Ucraina, românii pasionaţi de sporturi de iarnă au descoperit locul care îi face fericiţi.

Recomandări
Cine sunt cei 4 candidați independenți la alegerile europarlamentare din 2024: Gheorghe, Șoșoacă, Ștefănuță și Pîrvănescu
Cine sunt cei 4 candidați independenți la alegerile europarlamentare din 2024: Gheorghe, Șoșoacă, Ștefănuță și Pîrvănescu

Patru cetățeni români candidează la alegerile europarlamentare din 2024 pe cont propriu, fără să fie sprijiniți de vreun partid sau o alianță politică.

Iohannis se pensionează din funcția de profesor. Postul pe care l-a ținut blocat 27 de ani, scos la concurs
Iohannis se pensionează din funcția de profesor. Postul pe care l-a ținut blocat 27 de ani, scos la concurs

Catedra de profesor de Fizică a preşedintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal” a devenit vacantă şi poate fi ocupat de un titular.

Probleme pe front pentru Ucraina, cu armele americane. Rusia se laudă cu o distrugere de proporții
Probleme pe front pentru Ucraina, cu armele americane. Rusia se laudă cu o distrugere de proporții

Ucraina pare să aibă dificultăți în ceea ce privește armele americane. Două dintre ele au fost retrase de pe front, iar o altă armă livrată de Washington ar fi lovită de ruși.