Cat costa prima incercare de salvare a Ciprului: 10 miliarde de euro din banii tarilor UE
Fondul Monetar International va contribui cu 1 miliard de euro la pachetul de imprumuturi externe de 10 miliarde de euro negociat de Cipru cu tarile din zona euro si reprezentanti ai institutiei internationale, a anuntat, miercuri, FMI.
"O echipa a FMi a ajuns la un acord la nivel de experti cu autoritatile cipriote pentru un program economic care va fi sustinut in comun de FMI, Uniunea Europeana si Banca Centrala Europeana. O finantare combinata de 10 miliarde de euro ar trebui sa ajute Cipru sa-si acopere necesarul financiar, inclusiv serviciul datoriei, in timp ce implementeaza politicile necesare insanatosirii economiei si revenirii pe pietele financiare. Contributia FMI va consta intr-un imprumut pe trei ani de circa 1 miliard de euro", a afirmat, intr-un comunicat, directrorul FMI, Christine Lagarde.
Intelegerea dintre expertii FMI si Cipru va fi transmisa board-ului institutiei pentru aprobare cel mai probabil la inceputul lunii mai.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Guvernul cipriot a finalizat marti negocierile cu Comisia Europeana si FMI, stabilind prevederile finale ale acordului de finantare de 10 miliarde de euro. Prima transa urmeaza sa intre in luna mai, potrivit purtatorului de cuvant al guvernului cipriot, Christos Sylianides.
"Am convenit asupra unui memorandum. Este o evolutie semnificativa", a afirmat oficialul.
Ciprul trebuie sa aduca bugetul structural (care nu include platile in contul dobanzilor datoriei de stat) pe surplus pana in 2018. Imprumuturile de la creditorii internationali vor avea o dobanda de 2,5%, iar rambursarea va incepe peste 10 ani.
Ministrul Finantelor Michalis Sarris a afirmat, la incheierea discutiilor, ca spera sa renunte cat mai curand posibil la restrictiile asupra circulatiei capitalului, dar nu a putut preciza un termen clar.
Afla mai multe informatii despre criza din Cipru pe www.incont.ro
Cipru restructureaza, conform intelegerii, cele mai mari doua banci ale tarii. Guvernul inchide Cyprus Popular Bank (Laiki), a doua mare banca, si transfera activele solide ale acesteia la cea mai mare institutie de credit, Bank of Cyprus, care va fi recapitalizata. Deponentii de la cele doua banci urmeaza sa inregistreze pierderi mari din sumele pe care le au in conturi peste nivelul garantat de 100.000 de euro.
Bugetul pentru acest an al guvernului cipriot include deja masuri substantiale de consolidare fiscala pentru perioada 2013-2015, sugerand o nevoie redusa pentru noi programe de ajustari pe termen scurt, a afirmat Lagarde. De asemenea, autoritatile au adoptat si o reforma a procesului de majorare a salariilor angajatilor statului, precum si masuri care sa imbunatateasca viabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii.
Prima componenta a acordului, prin care se vizeaza restabilirea sistemului bancar cu impact cat mai redus pentru stat, se afla in derulare, iar eforturile viitoare vor viza finalizarea recapitalizarii, reluarea circulatiei normale a capitalului si facilitatea restructurarii creditelor neperformante.
A doua parte a acordului prevede ca, pe langa masurile adoptate, evaluate ca impact la 5% din PIB, sa fie implementate masuri suplimentare echivalente cu 2% din PIB, inclusiv prin majorarea taxei pe profit de la 10% la 12,5% si a celei pe venituri din dobanzi de la 15% la 30%.
Cipru va avea nevoie pe termen mediu de masuri suplimentare cu impact de 4,5% din PIB pentru a ajunge in 2018 la un surplus bugetar primar (fara costurile cu plata datoriei) de 4% din PIB, necesar a pune datoria pe o traiectorie sustenabila.
Sistemul de beneficii sociale va fi revizuit, pentru diminuarea costurilor administrative, eliminarea unor suprapuneri si imbunatatirea procesului de identificare a persoanelor care au nevoie de ajutor.
De asemenea, statul cipriot va implementa reforme pentru cresterea eficientei sectorului public, inclusiv a colectarii de taxe. Companiile de stat viabile urmeaza sa fie privatizate, pentru reducerea datoriilor.
Ministrul cipriot al Finantelor a demisionat
Ministrul cipriot al Finantelor, Michalis Sarris, a demisionat dupa incheierea discutiilor cu institutiile financiare internationale, guvernul incheind un memorandum de intelegere cu UE si FMI pentru acordul de finantare de 10 miliarde euro. Sarris a demisionat marti dupa finalizarea negocierilor, potrivit agentiilor Bloomberg si Reuters.
Guvernul a dezmintit informatii aparute anterior pe surse privind posibila demisie a lui Sarris. Presedintele Nicos Anastasiades a acceptat deja demisia ministrului, noteaza Reuters. Motivul demisiei ar fi "investigatii in derulare". Potrivit televiziunii de stat RIK TV, ministrul muncii Haris Georgiades urmeaza sa preia portofoliul Finantelor.
CRIZA DIN CIPRU:
Guvernele din zona euro promit ca accesarea depozitelor bancare intr-un bailout nu se va repeta
Marea Britanie a trimis inca 13 milioane euro in Cipru, pentru militarii britanici detasati acolo
Revenirea Ciprului la normalitate se amana. Cipriotii se tem de o recesiune severa
CRIZA IN CIPRU. Situatie disperata pentru oameni: nu mai au cu ce sa isi cumpere nici paine
CRIZA IN CIPRU. Depozitele de peste 100.000 de euro de la Bank of Cyprus vor fi impozitate cu 30%
Biserica Ortodoxa din Cipru vrea sa-i convinga pe antreprenorii rusi sa nu plece din cauza crizei
Inchise de o saptamana, bancile din Cipru risca sa nu se mai deschida, fara finantare de urgenta
Vrei, nu vrei, salvezi tara. Taxa uriasa pentru depozitele de peste 100.000 de la Bank of Cyprus
Referinta BNR a urcat la 4,4179 lei/euro, un nou maxim al ultimelor zece saptamani
Biserica Ortodoxa din Cipru isi pune averea la dispozitia statului, pentru iesirea din criza
Ziarul Financiar: "Cine este vinovat pentru criza din Cipru?"
Conditiile salvarii Ciprului,lectia pe care Germania a dat-o Europei ca sa arate cine detine puterea
Gazprom a propus Ciprului ajutor financiar, in schimbul dreptului de explorare a gazelor
Efectul scandalului din Cipru, in Romania: Cursul a urcat aproape de maximul anului,la 4,42 lei/euro
Cipriotii dau navala la banci. Prima tara care ia din banii depunatorilor, ca sa nu dea faliment
Moody’s: Situatia din Cipru poate avea implicatii negative pentru ratingurile bancilor europene
Cipru va propune zonei euro o noua varianta a taxei bancare, pentru protejarea depozitelor mai mici
Sursa: Mediafax
Etichete: fmi, banci, criza, banca, cipru, Bank of Cyprus,
Dată publicare:
03-04-2013 13:36