Ginerele presedintelui din Cipru a transferat 21 mil. euro, chiar inainte ca bancile sa se inchida
Vestea taxarii depozitelor din Cipru a cazut ca un trasnet pentru oamenii simpli, insa unii se pare ca au fost avertizati si au avut timp sa-si puna banii la adapost.
Altii, printre care si sefii bisericii, incearca sa faca asta acum adresandu-se justitiei ca sa beneficieze de un tratament preferential.
Intre timp, cei cu depozite de peste 100.000 de euro inca n-au aflat cu cat vor fi taxati.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
In timp ce presedintele Nicos Anastasiades isi indemna compatriotii sa faca un sacrificiu pentru binele tarii, propria sa familie proceda exact pe dos.
Unul dintre ginerii sai si-a transferat cele aproape 21 de milioane de euro in Marea Britanie cu doar cateva zile inainte ca bancile sa se inchida.
Suspect este si faptul ca decretul privitor la taxarea depozitelor vorbeste despre sumele existente in conturi la data de 26 martie, desi bancile nu mai lucrau din 17 martie.
In tot acest timp s-au putut retrage doar sume mici de la bancomate. Cel putin teoretic.
''Daca s-au retras sume mari de bani in aceasta perioada, e grav si trebuie sa investigam'', a declarat ministru de Finante.
De altfel, un om de afaceri rus sustine ca, desi bancile nu lucrau, i s-a propus transferarea banilor sai de la Laiki, sortita lichidarii, la o institutie financiara mai sigura.
Serviciul l-ar fi costat 200.000 de euro, adica 20% din depozitul pe care il avea. Rusul n-a fost de acord si s-ar putea sa regrete, pentru risca sa piarda mult mai mult.
''Se estimeaza ca 37,5% din depozitele peste 100.000 de euro vor fi convertite in actiuni. Ca sa ne asiguram ca se strange suma necesara, inca 22,5% din depozite sunt blocate'', a mai spus ministrul de Finante.
Printre cei care incearca acum sa-si salveze bani se numara si Biserica Ortodoxa Cipriota, care ar pierde peste 100 de milioane de euro.
Initial, Biserica isi pusese averea la dispozitia statului ca sa ajute tara. Acum, incearca sa obtina in justitie salvarea banilor sai de la Bank of Cyprus.
Intre timp, presedintele tarii propune transformarea Ciprului dintr-un paradis fiscal intr-unul al jocurilor de noroc. El propune constructia de cazinouri pentru a-i atrage pe turistii bogati.