CRIZA DIN CIPRU. Planul B trebuie pus la punct in 4 zile. BCE opreste luni "conducta" cu lichiditati

×
Codul embed a fost copiat

Partidele din Cipru si banca centrala vor discuta un Plan B, dupa respingerea in Parlament a taxei pe depozitele bancare. Acesta ar putea implica rezervele financiare ale fondurilor de asigurari sociale, dar si un eventual sprijin din partea Bisericii.

Cipru pregateste un Plan B, care ar putea implica banii asigurarilor sociale si ajutorul Bisericii

Taxa pe depozite a fost ceruta de statele zonei euro pentru sprijinirea Ciprului cu imprumuturi externe de 10 miliarde de euro.

Guvernul de la Nicosia ar fi trebuit sa obtina din taxarea banilor din conturile bancare 5,8 miliarde de euro, intrucat imprumuturile externe acopera doar o parte a necesarului financiar al statului, iar tarile euro au refuzat sa acorde imprumuturi mai mari, pentru a nu ridica indatorarea tarii la un nivel considerat nesustenabil.

Presedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, s-a intalnit miercuri cu liderii partidelor pentru a analiza pasii urmatori dupa decizia Parlamentului, potivit cotidianului elen Kathimerini.

Citește și
Cipru
Ziarul Financiar: "Cine este vinovat pentru criza din Cipru?"
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Partidele vor forma echipe de experti care sa discute un Planul B cu banca centrala. Printre optiunile discutate se numara utilizarea unor rezerve de circa 5 miliarde de euro detinute de fondurile de asigurari sociale ale Ciprului, precum si o oferta catre deponenti pentru acceptarea voluntara a unui schimb cu obligatiuni legate de veniturile pe care statul ar urma sa le obtina din exploatarea resurselor de gaze naturale.

Biserica Ortodoxa din Cipru a anuntat, de asemenea, ca este dispusa sa-si puna activele, inclusiv terenuri, la dispozitia statului.

"Intreaga avere a Bisericii este la dispozitia tarii (...) astfel incat sa putem sta pe propriile picioare si nu sprijiniti de straini", a declarat arhiepiscopul Chrysostomos, dupa ce s-a intalnit miercuri dimineata cu presedintele tarii.

Biserica este un actionar important al celei de-a treia mari banci a tarii, Hellenic Bank.

Ministrul de Finante cipriot, Michalis Sarris, se afla la Moscova pentru a discuta surse alternative de finantare. O runda initiala de discutii nu a condus la rezultatul sperat miercuri, insa Sarris a afirmat ca va ramane in Rusia astfel incat discutiile sa poata continua.

Presedintele Ciprului a discutat cu omologul sau rus, Vladimir Putin, marti seara, dupa votul din Parlament.

Oficialii CE, FMI si BCE se afla in Cipru pentru discutii, dupa respingerea taxei pe depozite

O misiune a Comisiei Europene, FMI si BCE se afla in Cipru pentru discutii privind controlul capitalului si mentinerea bancilor inchise pana la sfarsitul acestei saptamani, dupa ce Parlamentul cipriot a respins acordul convenit in weekend.

Dezvaluirea a fost facuta pentru Bloomberg, de o sursa europeana.

Parlamentul cipriot a refuzat marti seara sa accepte taxarea depozitelor bancare pentru finantarea unui acord de bailout, convenit sambata cu scopul de a mentine statul mediteranean in zona euro.

Ministrul luxemburghez al Finantelor, Luc Frieden, a cerut colegilor sai din zona euro sa se intalneasca urgent in sedinta pentru a pune la punct un nou pachet.

Banca Centrala Europeana (BCE) trebuie sa decida daca va acorda mai mult timp Ciprului sau daca va taia liniile de finantare catre bancile cipriote, deschizand calea pentru intrarea tarii in default.

"Nu este un rezultat bun, nici pentru Cipru, nici pentru zona euro, si trebuie sa cautam impreuna alternative la pachetul negociat", a afirmat Frieden, citat de Bloomberg.

El considera ca rezultatul votului din parlamentul cipriot reprezinta "o veste foarte trista", insa decizia trebuie respectata.

"Tot ce conteaza acum este sa luam toate masurile necesare pentru a asigura stabilitatea zonei euro", a adaugat oficialul.

Parlamentul cipriot respinge taxa pe depozite bancare, conditie a planului UE de asistenta

Parlamentul cipriot a respins taxa pe depozite bancare, conditie pentru primirea unui pachet de imprumuturi externe de la zona euro, relateaza AFP. Proiectul a fost respins cu 36 de voturi impotriva, 19 abtineri si niciun vot favorabil.

"Proiectul a fost respins", a declarat presedintele Parlamentului de la Nicosia, Yiannakis Omiru.

Miile de manifestanti adunati in fata sediului Parlamentului si-au exprimat satisfactia pentru acest vot.

Principalul partid de guvernamant, Miscarea Democrata, anuntase ca se va abtine de la vot.

Miscarea Democrata controleaza 20 din cele 56 de locuri din Parlament si guverneaza impreuna cu Partidul Democrat, care are opt locuri. Celelalte partide mari, Partidul Comunist si Partidul Verde, se opun opun taxei.

Presedintele cipriot, Nicos Anastasiades, a declarat, marti, ca exista un plan de rezerva pentru situatia respingerii taxei.

"Avem un plan B", a spus el.

Ministrul de Finante al Republicii Cipru si-a prezentat demisia in contextul problemelor legate de adoptarea legislatiei privind taxa bancara, dar aceasta nu a fost inca acceptata.

Statele din zona euro au decis sambata sa ajute Cipru cu imprumuturi de zece miliarde de euro, insa acestea sunt conditionate de colectarea de catre guvern a unor fonduri de 5,8 miliarde de euro prin taxarea depozitelor din bancile locale.

Varianta initiala a taxei prevedea un nivel de 6,75% pentru depozitele mai mici de 100.000 de euro si 9,9% pentru cele peste acest prag.

Ulterior, planul a fost modificat pentru a fi scutite de taxe depozitele sub 20.000 de euro.

BCE a luat act de hotararea Parlamentului cipriot si va furniza necesarul de lichiditati

Banca Centrala Europeana a luat act, marti seara, de votul negativ al Parlamentului cipriot privind planul UE de asistenta financiara, reiterand ca va furniza necesarul de lichiditati sistemului bancar cipriot, informeaza AFP.

"BCE a luat act de hotararea Parlamentului cipriot (n.red. - privind respingerea planului UE de asistenta financiara) si este in contact cu partenerii din cadrul Troicii. BCE reafirma angajamentul de a furniza necesarul de lichiditati conform reglementarilor existente", scrie institutia.

Criza din Cipru blocheaza tranzactii de miliarde de dolari ale investitorilor din Rusia 

Blocarea sistemului financiar din Cipru a condus la suspendarea a numeroase tranzactii ale companiilor si investitorilor din Rusia, in valoare de cateva miliarde de dolari, bancherii si avocatii implicati incercand sa salveze deal-urile prin alte jurisdictii, potrivit Financial Times.

Moody's estimeaza ca firme si investitori din Rusia detin depozite de 31 miliarde de dolari (24 miliarde euro) in sistemul bancar cipriot, insa insula mediteraneana este totodata cel mai important hub offshore pentru economia rusa.

Astfel, prin sistemul financiar din Cipru au trecut tranzactii rusesti de 120 miliarde de dolari (aproximativ 90 miliarde euro), potrivit datelor bancii centrale de la Moscova, datorita regimului fiscal mai favorabil, cu taxe mai mici pe castigurile de capital si dividende.

Firma de avocatura Squire Sanders a fost nevoita sa suspende cinci tranzactii in care sunt implicati investitori din Rusia si care trec prin Cipru, in valoare totala de miliarde de dolari, pe care incearca acum sa le restructureze prin alte jurisdictii, precum Luxemburgul, potrivit unui avocat specializat in fuziuni si achizitii.

"Daca nu vom putea restructura aceste tranzactii, vor fi inregistrate pierderi", a afirmat el.

Despre bancile rusesti se crede ca au expuneri ridicate pe Cipru. Expertii estimeaza ca cea mai vulnerabila este banca de stat VTB, a doua din Rusia dupa active si singura care detine o banca subsidiara inregistrata in Cipru, Russian Commercial Bank.

Aceasta banca avea la sfarsitul anului 2011 active de 13 miliarde de dolari (10 miliarde euro), potrivit Moody's, reprezentand 5% din activele VTB.

Intr-o serie de comentarii pentru presa, VTB a cautat sa minimalizeze riscurile pentru operatiunile sale, estimand ca pierderile generate de taxa asupra depozitelor bancare din Cipru vor fi limitate la "cateva zeci de milioane de euro".

O sursa apropiata VTB a afirmat ca subsidiara cipriota are depozite de sub 2 miliarde euro, reprezentand mai putin de 2% din depozitele la nivel de grup, contribuind cu aproximativ 3% la profitul net.

Reputatia Ciprului ca paradis financiar ar putea fi afectata permanent de propunerea taxarii depozitelor bancare cu pana la 9,9%, considera avocatul de la Squire Sanders.

Parlamentul cipriot a respins marti seara taxa speciala asupra depozitelor bancare.

"Exista multe tranzactii in care Ciprul este utilizat intermediar, iar acum exista riscuri. Nu voi mai face afaceri cu brokerii rusi, de fapt cu oricare alti brokeri care utilizeaza huburile de trading din Cipru, cel putin pana se calmeaza spiritele", spune un fund manager de la Valartis, Geneva.

El considera insa ca estimarile privind potentialele pierderi inregistrate de investitori rusi in Cipru sunt exagerate.

"Circula numere uriase, nimeni nu are vreo cifra serioasa pentru ca bancile cipriote nu s-au deschis inca", noteaza expertul.

Alexei Simanosky, vicepresedinte al bancii centrale a Rusiei, a declarat marti ca sistemul bancar rusesc nu risca vreun efect de contagiune iminent in contextul situatiei din Cipru, insa "individual, diferiti jucatori ar putea suferi consecinte negative".

Londra a trimis un milion de euro, cu un avion, militarilor britanici din Republica Cipru

Marea Britanie a trimis un milion de euro, la bordul unui avion militar, in Republica Cipru, pentru a le veni in ajutor militarilor britanici stationati pe aceasta insula aflata in pragul falimentului, anunta Ministerul britanic al Apararii, citat de AFP.

"Un avion al companiei Royal Air Force a decolat spre Cipru marti dupa-amiaza si transporta un milion de euro; este vorba de o masura exceptionala pentru acordarea de imprumuturi de urgenta personalului militar si familiilor", explicat purtatorul de cuvant al Ministerului britanic al Apararii.

Banii sunt pentru cei peste 3.000 de soldati si angajati guvernamentali britanici care locuiesc impreuna cu familiile lor pe insula mediteraneana si ar putea avea probleme financiare din cauza crizei bancare, potrivit CNN Money.

Ministerul Apararii din Marea Britanie noteaza intr-un comunicat ca banii vor fi utilizati pentru a acorda imprumuturi de urgenta soldatilor si angajatilor guvernamentali britanici din Cipru care nu vor reusi sa isi acceseze conturile.

Ministrul britanic al Finantelor, George Osborne, a declarat ca guvernul va compensa toti soldatii si angajatii guvernamentali britanici din Cipru afectati de taxa speciala asupra depozitelor.

Ministerul Apararii va redirectiona incepand din martie remuneratia soldatilor si angajatilor din Cipru catre conturi bancare din Marea Britanie.

Marea Britanie are doua baze militare in Cipru, locatie strategica in estul Marii Mediterane.

Bancile din Cipru inchise marti si miercuri, pentru a preveni retragerea depozitelor

Bancile din Cipru nu isi vor relua activitatea pana joi, guvernul prelungind cu doua zile perioada de nefunctionare a institutiilor de credit.

Masura a fost luata pentru a preveni retrageri masive de depozite inainte de votul din Parlamentul cipriot pe legea privind preluarea de catre stat a pana la 10% din economii.

Bancile cipriote au fost inchise luni pentru o sarbatoare nationala, dupa ce ministrii Finantelor din zona euro si administratia de la Nicosia au anuntat, sambata, ca statul va prelua 6,75% din depozitele bancare de sub 100.000 euro si 9,9% din cele care depasesc aceasta valoare pentru a finanta un acord de "bailout" de 10 miliarde euro.

Parlamentul a amanat in doua randuri, duminica si luni, dezbaterile privind proiectul de lege care ar fi putut implementa decizia.

Politicienii ciprioti au vrut sa propuna partenerilor externi modificarea treptelor de confiscare a depozitelor, pentru a proteja in mai mare masura micile economii.

Dupa anuntarea acordului, sambata dimineata, bancomatele au fost luate cu asalt de clienti si au ramas repede fara bani, din cauza numarului mare de persoane care au incercat sa isi retraga depozitele.

Pe langa prelungirea perioadei de nefunctionare a sucursalelor bancare, guvernul din Cipru a blocat inca de sambata transferurile electronice de bani.

Criza in Cipru, criza si la burse. Reactia Wall Stret si a burselor europene. Pretul aurului a crescut cu 1%. Leul s-a depreciat in fata euro

Leul s-a depreciat luni cu aproximativ 0,5% in raport cu euro - Acest lucru s-a intamplat pe fondul aversiunii la risc a jucatorilor determinata de anuntul privind introducerea unei taxe pe depozitele bancare din Cipru. Totodata, euro a coborat luni la minimul ultimelor 14 luni fata de dolar, cea mai mare temere a jucatorilor fiind efectul de domino.

In sesiunea de luni, cursul a fost de 4,4170 lei/euro, maximul ultimelor zece saptamani. Un curs superior celui de luni, de 4,4223 lei/euro, a fost anuntat de banca centrala la 7 ianuarie.

In raport cu dolarul american, cursul a coborat cu 0,1 bani, la 3,4078 lei/dolar, iar rata de referinta pentru francul elvetian a scazut la 3,6045 lei/franc.

Cotatia aurului a crescut cu aproape 1% si a trecut de 1.600 dolari pe uncie, din cauza Ciprului - Cotatia aurului a crescut luni cu 0,9% si a depasit 1.600 dolari uncia pentru prima oara de la sfarsitul lunii februarie, dupa ce programul destinat salvarii Ciprului, care include o taxa aplicabila depozitelor bancare, a agitat pietele financiare, transmite MarketWatch.

"Criza datoriilor din zona euro este departe de a se fi incheiat, traim vremuri extreme", a declarat Julian Phillips, fondator al GoldForecaster.com.

Pretul aurului cu livrare in aprilie a urcat la bursa de marfuri din New York cu 0,9%, respectiv 13,5 dolari, la 1.606,1 dolari uncia.

Argintul cu livrare in luna mai a fost cotat in crestere cu 0,2%, la 28.9 dolari uncia.

Fluctuatiile actiunilor europene din cauza Ciprului - Actiunile companiilor europene au incheiat tranzactiile de luni in scadere, dupa ce liderii din zona euro au obligat Cipru sa aplice o taxa depozitelor bancare, provocand temeri ca criza datoriilor s-ar putea reaprinde, dar au recuperat o parte din pierderile de pe parcursul sedintei.

Indicele Stoxx 600 s-a retras cu 0,2%, dupa un declin de pana la 1,2% in timpul sedintei, relateaza Bloomberg.

Bursele din Cipru si Grecia au fost inchise luni pentru o sarbatoare publica.

"Se creeaza un precedent si este un pic inspaimantator. Pe termen scurt, afecteaza piata. Dar este un caz specific Ciprului. Nu vad ca Germania sa impuna un astfel de lucru Spaniei sau Italiei. Ar crea panica in sistemul bancar", a declarat Matthieu Giuliani, manager de fonduri la Palatine Asset Management in Paris.

Volumul tranzactiilor a fost cu 5% mai mare decat media ultimelor 30 de zile. Indicii nationali au scazut pe toate pietele Europei Occidentale, cu exceptia Irlandei si Islandei.

FTSE 100 al bursei londoneze si indicele CAC 40 al bursei din Paris au scazut cu 0,5%, in timp ce DAX a coborat la Frankfurt cu 0,4%.

Componenta actiunilor bancare a inregistrat cel mai amplu declin in cadrul indicelui Stoxx 600.

Titlurile UniCredit s-au retras cu 3,6%, Societe Generale cu 3,3%, iar Banco Santander cu 2,3%.

Cipru reprezinta numai 0,5% din economia zonei euro, dar taxa pe depozitele bancare, in schimbul unui program de sprijin de 10 miliarde de euro, risca sa reaprinda criza financiara izbucnita in 2009 in Grecia, se tem investitorii.

Principalele actiuni europene au inchis in scadere si sedinta de marti, in contextul situatiei incerte din Cipru, unde parlamentul urmeaza sa decida asupra taxarii depozitelor bancare, conditie impusa de statele zonei euro pentru acordarea unui pachet de imprumuturi externe.

Indicele Stoxx Europe 600 a scazut cu 0,4%, potrivit MarketWatch.

Investitorii din Europa au fost speriati de acordul statelor zonei euro in cazul Ciprului, insa nu exista un motiv pentru vanzare masiva pe pietele europene, afirma Richard Hunter, seful diviziei pentru piata de capital al firmei Hargreaves Lansdown din Londra.

"Evident este doar o mica parte a unei imagini mai mari, pentru ca avem de asemenea China, recuperarea din SUA, rezultate in general bune ale companiilor si unele progrese in zona euro. Elementele pozitive raman, dar va exista zgomot precum stirile legate de Cipru", a spus el.

Miercuri, bursele europene au deschis in urcare, in asteptarea unor noi informatii privind soarta acordului de bailout al Ciprului, dupa ce parlamentarii de la Nicosia au respins taxa speciala asupra depozitelor bancare, transmite Bloomberg.

Si piata locala a scazut luni cu 1,02%, urmand linia impregnata burselor internationale de introducerea unei taxe pe depozitele bancare din Cipru, intr-o piata ceva mai animata doar in prima parte a zilei.

Wall Street a deschis in scadere, luni, din cauza Ciprului - Actiunile de pe Wall Street au inceput tranzactiile de luni in scadere, dupa ce liderii zonei euro au cerut autoritatilor din Cipru sa aplice o taxa depozitelor bancare, in schimbul programului de sustinere financiara, provocand temeri ca solutia ar putea fi folosita si in Italia si Spania.

Indicele Dow Jones este in declin cu 0,27%, provocat in mare parte de scaderea cu 1,35% a actiunilor J.P. Morgan Chase, transmite MarketWatch.

Standard&Poor’s 500 este in coborare cu 0,52%, iar Nasdaq cu 0,5%.

Victime colaterale: Rusia ar fi putut taia Germaniei gazele, daca oligarhii ar fi pierdut bani in Cipru

Rusia ar fi putut opri aprovizionarea cu gaze naturale a Germaniei, pentru a razbuna pierderile de miliarde de dolari pe care oligarhii rusi le-ar fi inregistrat prin taxarea depozitelor din bancile cipriote, a declarat profesorul de economie de la Universitatea de Vest din Sydney, Steve Keen.

Germania a fost unul dintre statele europene reticente la acordarea unui ajutor financiar Ciprului, intrucat insula este perceputa ca un paradis fiscal folosit pentru spalarea banilor si evitarea taxelor, mai ales de companii din Rusia.

Taxarea depozitelor din bancile cipriote a fost descrisa ca o actiune acoperita a Germaniei si statelor din zona euro impotriva spalarii de bani in Cipru de catre organizatii rusesti.

Statele din zona euro au aprobat sambata un pachet de imprumuturi externe de 10 miliarde de euro pentru Cipru, insa a pus conditia ca guvernul cipriot sa stranga, de asemenea, fonduri de 5,8 miliarde de euro din taxarea bancilor locale.

"Daca incerci sa-i iei la tinta pe rusi, iar presedintele Vladmir Putin trebuie sa-si apere imaginea de om puternic in Rusia, de ce nu ar decide sa opreasca livrarile de gaze naturale catre Germania pana la remedierea lucrurilor? Daca vrei sa ataci spalarea de bani, atunci ar trebui sa o faci direct, fara sa iei ostatici taranii ciprioti si companiile mici in lupta impotriva oligarhilor rusi", a declarat Keen, pentru CNBC.

O astfel de masura din partea Rusiei nu ar fi fost lipsita de precedent, afirma profesorul universitar.

"Rusia a mai fost dispusa sa joace aceasta carte", a spus el, cu aluzie la reducerea livrarilor de gaze naturale catre Europa in 2009, in contextul disputei cu Ucraina.

Liderii rusi au condamnat taxa. Putin a calificat, luni, masura ca fiind "incorecta, neprofesionista si periculoasa".

Premierul Dimitri Medvedev a afirmat ca decizia "este asemanatoare confiscarii banilor unor straini".

Intrucat multe state din Europa depind de Rusia pentru aprovizionarea cu gaze naturale, amenintarea sau chiar reducerea livrarilor asigura Kremlinului o carte puternica de jucat in cazul in care vrea sa marcheze o victorie politica interna impotirva Germaniei.

"Este o situatie politica exploziva. Este un rubicon care nu ar fi trebuit trecut niciodata. Acest acord de imprumut pentru Cipru este plin de amprentele politice ale Germaniei. Daca tinta Germaniei era ca cei cu depozite mari, rusii, sa suporte costurile, atunci nu a avut efectul scontat", a declarat, pentru CNBC, Nick Spiro, seful firmei de cercetare Spiro Sovereign Strategy.

Taxarea depozitelor banacare ar fi fost echivalenta cu "zburatul creierilor capitalismului", iar aplicarea masurii ar distruge euro si ideea unui sistem monetar comun, a afirmat profesorul universitar din Australia.

"Este de neinteles cum birocratii si politicienii germani pot gandi ca este o modalitate inteleapta pentru o distributie corecta a costurilor. Daca distrugi increderea deponentilor, pur si simplu distrugi combustibilul capitalismului. Este o decizie absurda, care trebuie blocata cumva", a spus el.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Doua mari puteri pot lua urma Ciprului. Ce se va intampla in lume, in cazul unei asemenea prabusiri
Doua mari puteri pot lua urma Ciprului. Ce se va intampla in lume, in cazul unei asemenea prabusiri

Dupa ce noile reglementari impuse de Uniunea Europeana in Cipru au pus pe fuga clientii bancilor din tara, tot mai multi se intreaba daca acest trend nu se va raspandi si in alte tari din Europa.

Ziarul Financiar:
Ziarul Financiar: "Cine este vinovat pentru criza din Cipru?"

Ziarul Financiar scrie despre problema supradimensionarii sistemului bancar in raport cu economia reala, care a fost adusa din nou la lumina din cauza solutiei radicale gasita de UE si FMI pentru salvarea bancilor cipriote.

Bancile cipriote,inchise pana joi.Liderii zonei euro cauta solutii pentru a nu impozita averile mici
Bancile cipriote,inchise pana joi.Liderii zonei euro cauta solutii pentru a nu impozita averile mici

Bancile din Cipru raman inchise azi si maine, pentru a preveni retrageri masive de depozite inainte ca Parlamentul de la Nicosia sa ratifice legea ceruta de Uniunea Europeana si FMI in schimbul unui imprumut de 10 miliarde de euro.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.