Cipriotii dau navala la banci. Prima tara care ia din banii depunatorilor, ca sa nu dea faliment
In stare de soc si furiosi ca ar putea ramane fara banii din conturi, cipriotii au format cozi lungi in fata sucursalelor bancare.
Asta dupa ce guvernul de la Nicosia a acceptat conditiile impuse de Uniunea Europeana si va impozita absolut toate depozitele bancare cu pana la 9,9%, in functie de valoarea contului. In schimb, Cipru primeste un imprumut de 10 miliarde de euro, bani fara care ar fi intrat in faliment.
Imediat ce-au auzit conditiile impuse de Uniunea Europeana pentru salvarea tarii de la faliment, cipriotii au dat navala sa-si retraga banii din banci. Degeaba insa, pentru ca sumele taxabile sunt deja blocate, au anuntat politicienii.
Un barbat a venit cu buldozerul in fata bancii unde-si tine economiile, decis sa demoleze cu totul cladirea.
Atat cipriotii, cat si rezidentii straini vor plati o taxa exceptionala si fara precedent pentru depozitele bancare: 6,75 % pentru cele de pana la 100.000 de euro si 9,9 % pentru cele care depasesc pragul. Masura va aduce 5,8 miliarde de euro la buget
Sistemul bancar mamut din Cipru este de multa vreme in atentia europenilor. Un audit independent asupra bancilor cipriote a descoperit depozite de miliarde de euro ale unor nerezidenti rusi.
Financial Times scria in luna februarie, conform Ziarului Financiar, ca ministrii de finante din zona euro au in vedere optiuni mai radicale pentru salvarea financiara a Ciprului, care presupun restructurarea radicala a sistemului bancar. Se urmarea reducerea drastica a marimii pachetului de bailout la 5,5 miliarde euro si pe cea a datoriei statului de la 140% din PIB - cat ar prevedea planul de bailout total - la 77% din PIB.
Aici erau implicati deponentii neasigurati, astfel actionandu-se asupra unor investitori straini, in special din Rusia, care au folosit Ciprul ca paradis fiscal. Astfel, s-ar raspunde criticilor Berlinului, unde politicienii cer actiuni mai drastice pentru stoparea evaziunii fiscale si a spalarii de bani in Cipru. Optiunea ar diminua cu o treime pana in 2015 sistemul bancar, acum de aproape opt ori mai mare decat economia.
Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Sistemul bancar din Cipru e urias. Suspectam ca in unele cazuri banii depusi in conturi au fost adunati in moduri nu tocmai transparente. De aceea am decis ca si depunatorii sa contribuie la salvarea Ciprului."
Guvernul cipriot a fost nevoit sa accepte si privatizarea companiilor de stat sau cresterea impozitelor asupra intreprinderilor.
Dimitris Sarris, ministrul cipriot de Finante: "Am fost nevoiti sa luam niste decizii dureroase, dar care cred ca sunt in beneficiul cipriotilor. Cei cu depozitele reduse vor primi actiuni, iar asta le va crea noi perspective."
Presedintele Nicos Anastasiades se va adresa duminica natiunii, urmand ca Parlamentul sa incerce, intr-o cursa contra-cronometru, sa ratifice acordul decis vineri la Bruxelles. Fara imprumutul european, sistemul bancar din Cipru ar fi intrat in colaps marti, urmatoarea zi lucratoare din tara.In cadrul negocierilor sale cu UE si FMI, Guvernul cipriot a fost nevoit sa cedeze, de asemenea, si in privinta altei linii rosii si sa accepte cresterea impozitelor asupra intreprinderilor. Insula a obtinut un ajutor in valoare de zece miliarde de euro, cu o contributie din partea FMI in valoare de un miliard, potrivit unei surse diplomatice europene. La final, datoria cipriota va fi de 100% din PIB, in 2020.
Imediat dupa anuntarea acordului, zeci de ciprioti si straini au incercat sa isi retraga banii de la bancomate.
"Dezastru" pentru sistemul bancar, apreciaza un deputat de centru-dreapta. "Este o catastrofa", este de parere un cipriot, in varsta de 45 de ani, venit sa retraga bani. "Acest lucru ne face sa dorim o iesire din zona euro", spune altul, un pensionar.
Insa aceste retrageri nu vor impiedica prelevarea taxelor aferente conturilor, afirma Marios Skandalis, vicepresedintele Institutului Expertilor Contabili Publici din Cipru, deoarece, potrivit acestuia, sumele corespunzatoare taxelor "sunt deja blocate si nu pot fi transferate".
Directorul unei intreprinderi belgiene se declara foarte ingrijorat. "Nu stiu inca daca acest lucru afecteaza si societatea mea, dar daca masura se aplica societatilor, acest lucru inseamna faliment pentru noi", spune el.
"Situatia este grava, dar nu tragica. Nu exista motive de panica", a incercat sa ofere asigurari un purtator de cuvant al Guvernului, Christos Stylianides.
Insa deputatul Nicolas Papadopoulos, din cadrul partidului Diko (centru-dreapta), a carui conducere a sustinut alegerea lui Anastasiades, a criticat acordul, pe care l-a calificat drept un "dezastru" pentru sistemul bancar, considerat un pilon al economiei tarii. "Este un cosmar", a declarat el pentru postul de radio de stat.
Bank of Cyprus, cea mai importanta banca din tara, deosebit de afectata de criza greaca, a calificat hotararile adoptate la Bruxelles ca "dureroase si surprinzatoare", apreciind ca "perfect de inteles ca opinia publica sa fie ingrijorata".
Apeluri la manifestatii au fost lansate, in special de catre candidatul infrant in alegerile prezidentiale din februarie, George Lillikas, care a facut campanie electorala impotriva acestui plan de salvare. El a indemnat la o mobilizare marti.
Ciprul a solicitat un ajutor european in iunie 2012, dupa ce primele doua cele mai importante banci din tara, afectate de criza, au cerut Guvernului sa le salveze, in urma unor pierderi evaluate la 4,5 miliarde de dolari.
Ciprul devine a cincea tara din zona euro care beneficiaza de un program de ajutor international.
Olli Rehn, despre Cipru: Taxarea depozitelor bancare nu se va repeta in UE
Comisarul european pentru afaceri economice si financiare, Olli Rehn, a declarat ca taxa speciala asupra depozitelor bancare instituita in Cipru in cadrul programului de finantare externa agreat de zona euro nu se va repeta, transmite Bloomberg.
Oficialul a adaugat ca nu se asteapta la o reactie adversa a pietei dupa anuntarea taxei fara precedent in UE asupra depozitelor bancare din Cipru.
"Fortele din piata inteleg ca marimea problemei sectorului bancar cipriot si riscurile de acolo erau atat de mari incat am fost nevoiti sa luam masuri foarte substantiale. O astfel de taxa de stabilitate este in mod clar o varianta mult mai buna din punctul de vedere al stabilitatii financiare si al cetatenilor ciprioti decat un bail-in (sprijinirea unei banci ajunsa in pragul falimentului prin impunerea de pierderi detinatorilor de obligatiuni - n.r.) la scara larga, care ar fi condus la consecinte foarte haotice in economia cipriota", a explicat Rehn.
Ciprul amana o dezbatere parlamentara asupra unui plan european de ajutorare controversat
Guvernul cipriot a amanat o sesiune de urgenta a Parlamentului, care urma sa inceapa duminica un proces de ratificare a unui plan de salvare european controversat, a anuntat televiziunea publica, precizand ca dezbaterea va avea loc luni, relateaza AFP.
Presedintele Nicos Anastasiades a amanat tot pentru luni un discurs in Parlament si un mesaj adresat natiunii, prevazut duminica, in apararea planului de ajutorare, pe care l-a calificat drept "dureros" si care prevede ca toate depozitele bancare sa fie taxate in schimbul acordarii unui imprumut in valoare de zece miliarde de euro.
Parlamentul s-a angajat intr-o cursa contra-cronometru sa valideze acest acord, inainte ca bancile sa deschida, marti dimineata, luni fiind zi libera.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: taxe, taxa, ue, banci, cipru, Nicos Anastasiades,
Dată publicare:
17-03-2013 07:24