Bancile cipriote,inchise pana joi.Liderii zonei euro cauta solutii pentru a nu impozita averile mici
Bancile din Cipru raman inchise azi si maine, pentru a preveni retrageri masive de depozite inainte ca Parlamentul de la Nicosia sa ratifice legea ceruta de Uniunea Europeana si FMI in schimbul unui imprumut de 10 miliarde de euro.
Conditiile s-ar putea modifica insa, scutindu-i de taxe pe cei care nu au in banca mai mult de 100 de mii de euro.
Liderii din zona euro au cautat pana tarziu in noapte o alta solutie si, potrivit unor surse, nu vor cere impozitarea averilor mici.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Planul care i-a indignat pe ciprioti si pe rezidentii straini deopotriva, a pornit de la doua dintre cele mai mari banci din Cipru, care au nevoie urgenta de o infuzie de capital ca sa nu intre in faliment.
Negocierile dure cu institutiile financiare internationale s-au soldat cu un plan deloc bine primit de populatie: statul ar urma sa taxeze suplimentar toti banii din bancile cipriote pentru a face rost de bani.
Dupa cateva zile de proteste, oficialii europeni au inceput sa dea inapoi aseara...
"Sa taxezi depozitele celor care economisc putin, incepand chiar de la primul euro, e o injustitie sociala. Cred ca vor lucra incontinuu ca sa repare iar acordul.", a declarat Jean-Claude Juncker, premierul Luxemburgului.
Potrivit unor surse, liderii din zona euro nu vor cere guvernului de la Nicosia sa taxeze depozitele mai mici de 100 de mii de euro.
Dar decizia finala va reveni autoritatilor cipriote care, daca aleg sa ii crute pe cei cu economii mici, vor fi nevoiti sa mareasca taxele pentru bogati. In planul initial taxa pentru cei cu depozite mari era de aproape 10 la suta.
"Asteptam decizia pe care o va lua Cipru. Apoi vom vedea si consecintele ei.", a declarat Wolfgang Schaeuble, ministrul german de Finante.
In acest moment, cine are sub 100 de mii de euro in banca va pierde 6,75 la suta. Doar cei care au fost prevazatori si si-au scos banii din vreme, sunt feriti de pericolul suprataxarii. Este si exemplul unui roman, ospatar pe statul insular.
"Am scos 20 de mii de euro, i-am investit in terenuri in Romania, seful meu este de la o banca...", a declarat Claudiu, un ospatar roman care locuieste in Cipru, pentru Stirile ProTV.
Nu la fel de inspirati au fost milionarii rusi, care numai in 2011 au depus in bancile din Cipru 21 de miliarde de euro, cam jumatate
"Un sfert sau o treime din banii depusi acolo sunt ai unor clienti rusi care, inainte de aderarea tarii la U.E. vedea Cipru drept un paradis fiscal ideal.", spune Nikolai Petrov, scoala superioara de economie.
De cu totul alta parere e insa Vladimir Putin, care a catalogat deja intentia guvernului de la Nicosia ca fiind nedreapta si periculoasa. Gazprom se oferise sa acorde un ajutor in schimbul dreptului de a explora gazele naturale din aceasta tara.
"Mi se pare ca vor sa confiste banii altora. Nu stiu cine a venit cu ideea, dar astfel de practici erau des intalnite in vremuri sovietice." - Dmitri Medvedev, premierul Rusiei.
Rusii cu bani in bancile din Cipru sunt la fel de furiosi ca localnicii.
"Aveau niste reguli pe care le-au schimbat din senin intr-o zi. Asta e jaf, e ilegal." - Anatoly Aksakov, parlamentar in Duma.
Taxarea depozitelor vine "la pachet" cu o crestere a impozitului pe profit de la 10 la 12,5 la suta.
Printre oamenii de afaceri romani care au firme inregistrate in Cipru se numara Ion Tiriac, Dan Adamescu sau Florin Pogonaru.
"Eu nu cred sa existe prea multi romani care isi tin bani in Cipru. Da, exista romani care au firme inregistrate in Cipru. Nu este nici foarte stimulativ pentru firmele romanesti pentru ca intre a plati 16 la suta in Romania si a plati 12,5 la suta in Cipru totusi cred ca prefer sa fii la tine acasa unde cunosti mediul economic." - spune Florin Pogonaru, presedintele al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.
Doua banci cipriote sunt prezente si in Romania.
"Depozitele din Romania constituite fie la banci romanesti fie la sucursale ale unor banci straine sunt in siguranta si nu sunt taxate de nici un fel, si nu cred ca se pune aceasta problema.", a declarat Cristian Hostiuc, redactor sef ZF.
Deocamdata reprezentantii BNR nu comenteaza situatia pana cand nu vor cunoaste decizia finala a statului cipriot. Parlamentul de la Nicosia ar urma sa se pronunte azi asupra masurii.
CUM A ESCALADAT CRIZA DIN CIPRU
Statul cipriot, aflat in negocieri cu institutiile financiare internationale, a anuntat ca va aplica o taxa de pana la 10%, pentru toate depozitele bancare.
Motivul invocat: nu mai sunt fonduri pentru recapitalizarea bancilor aflate in faliment.
In toate aceste negocieri, un rol important il joaca romanca Delia Velculescu, reprezentantul FMI in Cipru.
Doua dintre cele mai mari banci din Cipru au nevoie urgenta de o infuzie de capital, pentru a nu intra in faliment.
Dupa lungi negoceri cu institutiile financiare internationale, statul a anuntat ca va taxa suplimentar toti banii din bancile cipriote, pentru a face rost de banii necesari.
Cei care au sume mai mici de 100.000 de euro ar urma sa plateasca o taxa de 6,75%. Pentru cei care depasesc acest prag, taxa ar fi de aproape 10%.
Adica, pentru 50.000 de euro, un deponent ar plati 3.375 euro, iar pentru 500.000 de euro, ar plati 50.000 de euro.
Din taxa s-ar strange aproape 6 miliarde de euro. Cum era de asteptat, masura i-a nemultumit pe toti, cetateni ciprioti sau straini.
Doar cei care au fost prevazatori si si-au scos banii din banci din vreme sunt feriti de pericolul suprataxarii. Este si exemplul unui roman, ospatar pe statul insular.
Nu la fel de inspirati au fost milionarii rusi, care numai in 2011, au depus in bancile din Cipru 21 de miliarde de euro, adica jumatate din economiile tinute de romani in bancile din tara noastra.
Oficialii de Nicosia anunta ca toti clientii vor primi in compensatie actiuni la bancile cipriote.
Dupa o convorbire telefonica cu presedintele Ciprului, Vladimir Putin a catalogat deja intentia guvernului de la Nicosia ca fiind nedreapta si periculoasa.
Gazprom se oferise sa acorde un ajutor in schimbul dreptului de a explora gazele naturale din aceasta tara.
Analistii spun ca Germania a dat asigurari ca o astfel de taxa nu va fi aplicata si alte tari din UE.
In 1990, italienii au introdus o taxa mult mai mica pentru sustinerea lirei.
In Cipru locuiesc si muncesc in prezent in jur de 40 de mii de romani.
Situatia lor, dar si a tuturor celor care au bani in bancile cipriote, este in mainile unei romance.
Delia Velculescu este reprezentantul FMI la Nicosia si a negociat cu guvernul de acolo toate aceste masuri radicale.
O decizie finala despre taxa depozitelor bancare va fi luata abia maine, dupa ce sedinta Parlamentului a fost amanata.
Luni, bancile din Cipru au fost inchise cu ocazia unei sarbatori nationale.