Ziarul Financiar: "Cine este vinovat pentru criza din Cipru?"
Ziarul Financiar scrie despre problema supradimensionarii sistemului bancar in raport cu economia reala, care a fost adusa din nou la lumina din cauza solutiei radicale gasita de UE si FMI pentru salvarea bancilor cipriote.
ZF.ro scrie ca s-a ajuns la scoaterea imediata de bani din depozite, indiferent de cui apartin acestea, deoarece, in Cipru, discordanta dintre economia financiara si cea reala a fost lasata sa ajunga la extrem. Sistemul bancar cipriot este de opt ori mai mare decat PIB-ul tarii.
In celelalte tari europene care au avut probleme cu bancile, precum Marea Britanie si Olanda, dar si in SUA, solutiile extreme au putut fi evitate deoarece au un buget destul de mare in raport cu volumul activitatii bancare. Statul a avut suficient de multi bani pentru a interveni si sustine sectorul privat.
Alegeri 2024
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
11:43
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
Chiar daca Ciprul este o tara saraca dupa standardele occidentale (cu un PIB per capita de 19.700 dolari, comparativ cu media de 31.700 la nivelul UE), puternic militarizata si divizata etnic, cu traditie in pastrarea secretului bancar, i s-a permis sa devina membru al UE in 2004 si a miezului „sfant“ – zona euro – in 2008, scrie Bloomberg, conform Ziarul Financiar.
Sub nasul UE, Ciprul a dezvoltat un sector bancar prea mare pentru a putea fi sustinut de guvern. In prezent, sectorul serviciilor, inclusiv turismul, contribuie cu aproape 80% la PIB-ul tarii si asigura aproximativ 70% din locurile de munca.
Sectorul bancar a atras miliarde de euro in depozite, inclusiv de la oligarhii rusi care si-au stabilit afaceri in statul insular profitand de cele mai mici taxe din UE. Bancile au investit acesti bani masiv in credite si datorii grecesti si au inregistrat pierderi masive cand Grecia a intrat in criza.
Bancile cipriote au investit masiv, de asemenea, in chiar datoria suverana a Ciprului, o situatie fatala in care orice pierderi la care ar fi fortati detinatorii de datorii, asa cum a fost cazul Greciei, ar fi devastat bancile.
Toate acestea s-au inventat sub supravegherea UE, BCE si FMI, creditorii de acum ai tarii.
Afla mai multe despre criza din Cipru pe www.zf.ro.
CITESTE SI:
Gazprom a propus Ciprului ajutor financiar, in schimbul dreptului de explorare a gazelor
Efectul scandalului din Cipru, in Romania: Cursul a urcat aproape de maximul anului,la 4,42 lei/euro
Cipriotii dau navala la banci. Prima tara care ia din banii depunatorilor, ca sa nu dea faliment
Moody’s: Situatia din Cipru poate avea implicatii negative pentru ratingurile bancilor europene
Cipru va propune zonei euro o noua varianta a taxei bancare, pentru protejarea depozitelor mai mici
Sursa: zf.ro
Etichete: euro, fmi, ue, banci, criza, cipru, sistem bancar,
Dată publicare:
19-03-2013 13:31