Revenirea Ciprului la normalitate se amana. Cipriotii se tem de o recesiune severa
Revenirea Ciprului la normalitate se amana. Marti ar fi trebuit sa se redeschida sucursalele bancare, insa Banca Centrala de la Nicosia a anuntat dupa miezul noptii ca acest lucru se va intampla doar joi.
Sunt zece zile deja de cand bancile din aceasta tara distribuie bani cu taraita, numai la bancomate.
Oricum, dupa deschidere, tranzactiile vor fi limitate pentru inceput, ca sa se previna scurgerile de capital spre strainatate.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
In plus, desi au evitat falimentul, cipriotii se tem acum de o recesiune severa.
Seful statului s-a adresat, luni seara, populatiei ca sa explice conditiile acordului de salvare incheiat cu UE, FMI si Banca Centrala Europeana.
''Acordul la care am ajuns este dureros, dar e cel mai bun pe care il puteam obtine in aceste circumstante'', a declarat Nicoas Anastasiades, presedintele Ciprului.
Ciprul va taxa cu 30% depozitele de peste 100.000 de euro de la Bank of Cyprus, iar Laiki Bank va intra in faliment ordonat.
In aceste conditii, vocile care cer retragerea Ciprului din Zona Euro se fac auzite tot mai tare.
''Vrem sa ramanem in Zona Euro, dar dupa deciziile Uniunii Europene, ar trebui sa analizam varianta iesirii din Zona Euro'', a spus Nikolas Papadopoulos, presedintele Comisie de Finante din Parlament.
Analistii spun ca, daca termenii acordului vor fi respectati, din modelul economic cipriot de pana acum nu va mai ramane aproape nimic.
Sistemul bancar va fi redus semnificativ si Ciprul va fi nevoit sa se bazeze mai mult pe turism. Impozitele vor creste de la 10 la 12,5%, dar chiar si asa vor fi mai mici decat in multe tari.
Rusii care traiesc in Cipru nu sunt la fel de siguri ca vor ramane in patria de adoptie.
Noul plan de salvare a Ciprului are sustinerea lui Vladimir Putin, dar presa rusa il priveste in continuare drept un atac direct al Bruxelles-ului impotriva rusilor bogati.