Traian Basescu: "Intrebarea este daca Romania e pregatita sa intre in zona euro. Raspunsul e Cipru"
PROTV NEWS a transmis LIVE de la evenimentul organizat de Academia de Studii Economice, la care au fost invitati presedintele Traian Basescu, presedintele Senatului Crin Antonescu si premierul Victor Ponta.
Actiunea organizata de ASE a marcat implinirea a 100 de ani de existenta a Academiei de Studii Economice. Au mai fost invitati: guvernatorul BNR Mugur Isarescu, presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea, ministrul Economiei Varujan Vosganian si ministrul Educatiei Remus Pricopie.
Presedintele Traian Basescu a declarat ca are mai multe intrebari decat raspunsuri privind evolutiile economice din UE si Romania, adaugand ca tara noastra trebuie sa se pregateasca din punct de vedere al competitivitatii pentru a intra in zona Euro.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Am mult mai multe intrebari decat raspunsuri, din pacate, in ceea ce priveste evolutiile economice ale UE si, implicit, ale Romaniei. stiu insa un singur lucru, ca Romania are nevoie astazi de stat de drept, are nevoie sa isi pregateasca economia pentru intrare in zona Euro, are nevoie sa fie gata pentru intrare in zona Schengen, pentru simplul motiv ca nu are alternativa la solutia UE", a afirmat Basescu, intr-un discurs sustinut la conferinta aniversara a ASE Bucuresti.
El a amintit ca Romania s-a macrostabilizat economic in urma masurilor luate in 2010 si in 2011 a avut crestere economica de 2,2%, iar una dintre intrebari este de ce nu a putut fi repetat acest procent in 2012 si de ce in 2013 speranta este doar la un agricol bun.
"Intrebarea este de ce nu putem repeta acest 2,2%? De ce nu l-am putut repeta in 2012? De ce privim la 2013 doar cu speranta cresterii economice legate de un eventual boom al agriculturii pentru ca Dumnezeu este bun cu noi anul acesta? Sau pare a fi bun pana acum, dar nu stim cum va fi pana la sfarsit. De ce nu ne bazam pentru 2013 pe solutii certe, care sa ne asigure cresterea in conditiile in care Romania nu are o datorie excesiva, se poate imprumuta pe piete in momentul de fata si are banii europeni la dispozitie?", a afirmat seful statului.
De asemenea, el a aratat ca are intrebari privind si prioritizarea investitiilor straine.
"Acum stim sigur ca avem conditii sa invitam pe toti cei care vor sa produca energie electrica eoliana. Foarte bine, dar am vazut cat e de scumpa. Este o solutie energia regenerabila solara si eoliana? Pare ca da, e la moda. Problema este cand platesti la fiecare certificat 58 de euro si ii dai trei certificate, 58 de euro la fiecare MegaWatt ce se intampla in economia romaneasca? Care este efectul in costurile de productie? Sunt intrebari pe care eu mi le pun", a spus Basescu.
Presedintele a reafirmat ca pregatirea pentru zona Euro nu trebuie sa se limiteze strict la indeplinirea criteriilor de la Maastricht, fiind esential ca si nivelul de competitivitate al economiei sa poate fata confruntarii cu economiile performante ale statelor UE. seful statului s-a referit si la exemplele Ciprului si Sloveniei, care acum cativa ani indeplineau criteriile de la Maastricht si au adoptat moneda comuna, iar in prezent sunt "in criza economica profunda".
El a reluat si ideea sa prezentata saptamana trecuta ca obiectivele privind integrarea in zona euro si spatiul Schengen trebuie atinse inainte de revizuirea Tratatelor UE in vederea crearii "Europei cu doua viteze", pe care el a anticipat-o cu "certitudine" peste doi-trei ani.
"Ce este riscant pentru Romania este sa uite aceste prioritati, politicul sa le neglijeze de dragul unor interese locale, sa spunem, si sa ne trezim peste doi-trei ani, cand am certitudinea ca se va relua discutia legata de revizuirea Tratatelor ca nu suntem suficient de integrati pentru a putea fi acceptati in clubul care cu siguranta va avea doua compartimente. Riscul acesta exista si cred ca un efort al tuturor structurilor, fie ca sunt structuri politice, economice, sociale, ca momentul revizuirii Tratatului de la Lisabona sa ne gaseasca integrati in zona euro, este esential", a mai spus Basescu.
Sinteza declaratiilor presedintelui Romaniei, Traian Basescu:
- O Europa care si-a asigurat prosperitatea in datorii nu putea sa evite ceea ce se intampla din 2008 si pana in prezent, o stagnare si o scadere a nivelului de trai, pentru ca obligatia de a plati datoriile a devenit scadenta.
- Ma uitam si la obiectivele noastre, intrarea in zona euro. Am vazut ce se intampla cand pregatirea de aderare tine cont de tratatul de la Maastricht. Romania aproape indeplineste aceste criterii. Si tosui, intrebarea pe care mi-o pun ca om politic este daca Romania este pregatita sa intre in zona euro. Iar raspunsul mi l-au dat tari ca Cipru.
- Raspunsul la aceasta intrebare nu poate fi legat decat de economie si nu doar de criteriile de la Maastricht. Daca economia nu e comptetitiva o tara nu poate rezista in zona euro. As spune ca avem un sector privat competitiv, insa sectorul de stat este neperformant. Efortul major este cresterea competitivitatii in sectorul de stat.
- Romania a reusit sa se stabilizeze din punct de vedere macroeconomic foarte rapid. 2011 a venit cu ocrestere de 2,2 %. intrebarea este de ce nu putem repeta acest 2,2%? De ce nu l-am repetat in 2012? De ce nu ne bazam pe 2013 pe solutii certe ca sa ne asigure cresterea, in conditiile in care Romania are banii europeni la dispozitie. Marea noastra problema este incapacitatea de a absorbi banii europeni, si nu pentru ca nu sunt proiecte.
- De regula, totul a fost aruncat pe ministri, pe politicieni, dar lucrul de care Romania nu beneficiaza acum este legat de functionarii pregatiti, capabili sa raspunda misiunilor de functionari publici. Nu o sa uit niciodata inceputul anului 2009. Imi aduc aminte prognoza la sfarsitul anului 2008 pentru 2009, a fost de crestere de 5,4% si noi am avut o prabusire de 6,4% si vin si ma intreb unde e capacitatea noastra de prognoza, pe ce lucreaza politicienii, pe ce baza iau decizii?
- Aici in fata dvs as ridica aceste probleme extrem de reale ale noastre. Sunt probleme la care politicienii nu pot da raspuns si care tin de pregatirea functionarilor, la absorbtia fondurilor, buna pregatire a oamenilor care pot previziona ce se va intampla, iar ASE este speranta Romaniei din acest punct de vedere.
Sinteza declaratiilor presedintelui Senatului, Crin Antonescu:
- Foarte multi din decidentii politici din ultimii 20 de ani sunt si ai dvs.
- Din punctul meu de vedere si al politicienilor pe care-i cunosc, acesta este un motv de recunostinta si de mandrie, poate si de meditatie pentru dumneavoastra. Si mai important imi pare ca aceasta intrepatrundere intre corpul politic si elita stiintelor economice trebuie sa fie in viitor cu mult mai mare. Deja vorbim de mult despre criza. Marile noastre spaime si, paradoxal, se indreapta catre criza cu majuscule, criza economica. E nevoie de diagnostice corecte, sincere, si e nevoie mai mult ca oricand de solutii.
- Dvs ati dat mereu varfuri. Varfuri de cunoastere, de competenta, de decizii, nu doar in Romania.
Sursa: Pro TV
Etichete: mugur isarescu, traian basescu, Crin Antonescu, victor ponta, ASE,
Dată publicare:
03-04-2013 08:18