Vrei, nu vrei, salvezi tara. Taxa uriasa pentru depozitele de peste 100.000 de la Bank of Cyprus
Dupa o saptamana de negocieri si planuri, pare tot mai clar ca cine are peste 100.000 de euro intr-un cont cipriot va contribui, vrand-nevrand, la salvarea tarii de la faliment.
Negocierile pareau sa se concentreze aseara asupra celei mai mari banci din Cipru - Bank of Cyprus - care are si cele mai mari probleme. Mai multe televiziuni cipriote aflasera ca se discuta varianta unei taxe de 20% pentru depozitele de peste 100.000 de euro, de la aceasta banca. In ceea ce priveste depozitele ce depasesc acest prag, dar facute la alte banci, taxa ar urma sa fie de 4%. Aceasta solutie ii protejeaza pe micii deponenti, dar risca sa provoace din nou nemultumiri, pentru ca trateaza diferit economiile oamenilor, in functie de banca.
"Nu mai exista solutii optime. Astazi n-au mai ramas decat alegeri dificile", spune Olli Rehn, comisar pentru economie si finante.
In ceea ce priveste a doua banca a tarii, Laiki, la Bruxelles e data ca sigura lichidarea acesteia. Problema urmeaza sa fie transata de ministrii de finante din Zona Euro intr-o reuniune ce va avea loc diseara.
"Ciprul trebuie sa indeplineasca niste conditii ca sa capete imprumutul, e foarte simplu" crede Alex Stubb, ministrul finlandez pentru afaceri europene.
Intre timp, societatea cipriota functioneaza ca inainte de aparitia bancilor. Se poate plati numai cu bani gheata, care pot fi extrasi de la bancomate in limite reduse. De aceea, Ministerul nostru de Externe le recomanda romanilor care calatoresc in Cipru sa se asigure ca au numerar suficient.
"Oamenii cumpara mai putin, pentru ca le e frica, viitorul e nesigur. Cumpara numai strictul necesar"
Potrivit unor surse europene, daca nu se ajunge la o solutie pana luni, europenii sunt gata sa scoata Ciprul din Zona Euro, ca sa evite extinderea crizei in Grecia, Spania si Italia.