CRIZA IN CIPRU. Situatie disperata pentru oameni: nu mai au cu ce sa isi cumpere nici paine
Este greu de imaginat ce se intampla acum in Cipru, o tara unde multi europeni bogati isi tin banii. Locuitorii nu mai au cu ce sa-si cumpere paine, iar printre ei sunt si zeci de mii de romani, care au cerut bani de acasa ca sa nu moara de foame.
In tot haosul a aparut si o raza de speranta: statul va primi 10 miliarde de euro de la creditorii internationali, iar depozitele sub 100.000 euro nu se impoziteaza.
Dupa o saptamana in care cipriotii au putut retrage din bancomate cel mult 170 de euro pe zi, situatia a devenit tensionata. Dupa ce au epuizat banii de pe carduri, oamenii nu au mai avut acces si la depozite.
Veronica Lungu, angajat al unui supermarket: "Nu am avut bani pentru cumparaturi, a trebuit sa ma imprumut de la prieteni. Zilnic vad oameni care vin si nu mai fac cumparaturi cum faceau altadata. Se limiteaza la o paine si o sticla de lapte".
Cum nu se pot face transferuri bancare, nici plati cu cardul, iar banii lichizi au devenit o raritate, economia Ciprului este blocata. Din magazine au disparut alimentele de baza.
Veronica Lungu, angajat al unui supermarket: "Au disparut foarte mult produsele de carne. Laptele, chiar laptele, se aduce in cantitati mici. Era o situatie foarte frumoasa aici. Dar in ultimul an a inceput sa vina criza".
Mihaela Roxana, angajatul unei companii de audit: "Sunt persoane, familii care apeleaza la parinti, la familia din tara, sa le trimita si sa poata supravietui aici. Eu am supravietuit in ultima saptamana cu 100 de euro. Am pe cineva in Romania care sa ma ajute".
In aceasta situatie paradoxala, orice ajutor este binevenit, chiar si unul divin.
Chrystostomos II, arhiepiscopul Ciprului: "Credem in oamenii nostri. Cipriotii vor munci din greu si ne vom pune pe picioare din nou".
Deblocarea economiei cipriote a venit insa de la inaltii functionari ai institutiilor financiare internationale. La 4 dimineata, dupa 12 ore de negocieri, oficialii europeni au parasit sala de discutii cu zambetul pe buze.
Michael Sarris, ministrul de finante cipriot: "A fost o noapte buna pentru Cipru si zona euro. Cred ca am evitat pericolul falimentului".
Statul nu va taxa depozitele de pana la 100.000 de euro. Cele care trec de aceasta suma vor fi impozitate cu pana la 30 la suta. Atentie, aceste masuri nu se vor aplica reprezentantelor bancilor cipriote din Europa, inclusiv Romania.
Intelegerea dintre Guvernul de la Nicosia si creditorii internationali prevede restructurarea sistemului bancar supradimensionat al Ciprului. Laiki Bank, a doua unitate ca marime, va fi lichidata, iar depozitele garantate de stat vor fi absorbite de Bank of Cyprus.
Olli Rehn, comisar european pentru Afaceri Economice: "Gravitatea crizei financiare din Cipru inseamna ca viitorul apropiat va fi dificil pentru aceasta tara si pentru poporul ei".
Uniunea Europeana, FMI si Banca Mondiala vor ajuta Cipru cu un imprumut de 10 miliarde de euro.