CRIZA IN CIPRU. Depozitele de peste 100.000 de euro de la Bank of Cyprus vor fi impozitate cu 30%
Guvernul de la Nicosia si troica creditorilor au ajuns la un acord de principiu pentru salvarea Ciprului.
13:30 Bank of Cyprus, cea mai mare banca din Cipru, va aplica o taxa de 30% sumelor mai mari de 100.000 de euro din depozitele bancare, in cadrul acordului de ajutor financiar aprobat de Eurogrouop, a anuntat, luni un purtator de cuvant al guvernului cipriot, citat de AFP.
Depozitele bancare sunt garantate in limita a 100.000 de euro.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Euro a crescut pe pietele asiatice odata cu acordarea imprumutului cipriot
Linistea adusa de acordul la care Guvernul de la Nicosia a ajuns cu creditorii sai a dus si la o crestere a euro pe pietele asiatice. Situatia nu i-a luat prin surprindere pe japonezi, Yuji Saito, directorul Bancii Agricole din Tokyo declarand pentru BBC News ca se asteptau la un astfel de schimb economic. In acelasi timp, Ben le Brun, analist la OptionsXpress in Sydney afirma pentru aceeasi sursa ca in urmatoarele ore se va vedea si o crestere cu pana la 0.3% a barilului de petrol, pe continetul asiatic.
Consecinte financiare pe termen lung
Desi salvata in ultimul moment de catre Uniunea Europeana, Cipru va fi mult timp de-acum incolo in pericol de a intra in default si de parasi zona euro considera analistul Moody's Sarah Carlson, scrie Business Insider.
Trendul economic negativ va fi resimtit in continuare, masurile luate in ultima perioada afectand sectorul financiar si sistemul de offshore, despre care analisti spun ca nu va supravietui. In momentul de fata, Cipru are optiuni limitate cu privire la consolidare si reducerea datoriilor.
Detinatorii depozitelor la Banca Laiki vor observa pierderi de pana la 40% . Desi ideea unei taxe asupra depozitelor a fost respinsa la sfarsitul saptamanii trecute, oficialii ciprioti au ajuns la un acord cu Troika prin care doar cei a caror depozite trec de 100.000 euro li se vor aplica sistem de impozitare. Aceasta decizie alimenteaza tensiunile cu Moscova, investitile rusilor trecand de 30 miliarde euro in bancile cipriote.
9:20 Eurogroup aproba un acord pentru sustinerea Ciprului, in schimbul restructurarii sectorului bancar
Ministrii de Finante din zona euro au aprobat un acord incheiat intre Cipru si Troica creditorilor internationali, punand capat unei saptamani de incertitudini si pericolului ca Cipru sa devina primul stat fortat sa paraseasca uniunea monetara.
Acordul prevede inchiderea celei de-a doua mari banci a tarii, Cyprus Popular Bank (Laiki), la care statul detine 84% din actiuni, si pierderi mari pentru deponenti la cea mai mare institutie de credit, potrivit Financial Times.
Noul program incheie negocierile intense din ultimele zile, dupa ce Parlamentul cipriot a respins marti taxarea tuturor depozitelor bancare, o conditie din acordul initial pentru un pachet de imprumuturi de 10 miliarde de euro.
Intelegerea a fost parafata spre dimineata, dupa ce negocierile au inceput cu 4 ore intarziere, timp in care presedintele cipriot a discutat cu reprezentantii FMI si ai Bancii Centrale Europene.
Deciziile nu sunt deloc usoare. Mica insula cu un milion de locuitori mai are la dispozitie doar "masuri dificile" daca nu vrea falimentul. "Cele optime nu mai exista", a spus un oficial european.
Duminica, in timp ce la Bruxelles liderii ciprioti negociau cu reprezentantii Uniunii, in Nicosia protestele au continuat pana tarziu in noapte. "Daca noi cadem, atunci urmeaza Grecia, Spania, Portugalia si Italia, practic tot sudul Mediteranei."
Yiannakis Omirou, purtator de cuvant al Parlamentului: "Sa ne pastram calmul si sa asteptam o potentiala decizie finala in aceste ore cruciaIe pentru tara."
Iar decizia a venit abia pe la ora 4 dimineata, cand ministrii de Finante din Zona Euro au reusit sa ajunga la un acord cu oficialii ciprioti. Deocamdata e doar o ciorna a planului menit sa salveze Ciprul, insa presedintele s-a declarat a fi extrem de "satisfacut" de conditiile impuse.
Ca sa poata debloca ajutorul vital de 10 miliarde de euro, ce ar impiedica falimentul mai multor banci ramase fara lichiditati, Cipru trebuia sa gaseasca pana luni 7 miliarde de euro, mai mult de o treime din PIB-ul sau.
Potrivit unor surse participante la negocieri, acorduI prevede disparitia bancii Laiki, a doua ca marime din tara. In plus, cei care au acolo depozite de peste 100 de mii de euro vor fi taxati "semnificativ", unele voci vorbind chiar de un impozit care ar ajunge si la 40 la suta din valoarea economiilor. Oficialii ciprioti nu au confirmat, dar nici n-au infirmat aceasta varianta, care le da fiori deponentilor.
"Totul depinde de cat de realist vad cipriotii situatia. Decizia este a lor" crede Wolfgang Schaeuble, ministrul german de Finante. La anuntul ca s-a ajuns la un acord de principiu, bursele asiatice au deschis in crestere, iar euro s-a apreciat fata de dolar.