Rusii n-au cumparat de 10 ani carne de vita din Romania, dar opresc importurile. Pozitia oficiala despre "boala vacii nebune"

×
Codul embed a fost copiat

Romania este atrasa intr-un nou scandal alimentar. Rusia a anuntat ca restrictioneaza importurile de carne de vita de la noi, sub pretextul ca animalele ar avea "boala vacii nebune".

19:00 Autoritatile de la Bucuresti ne linistesc si precizeaza ca nu suntem in pericol. A existat un caz izolat, neinfectios, la un exemplar sacrificat in urma cu doua luni. Gestul rusilor este cu atat mai greu de inteles cu cat ei oricum n-au mai cumparat vaca de la noi in ultimii 10 ani. Rusii au facut urmatorul anunt pe 1 iulie:

"Pe teritoriul Romaniei, in judetul Cluj, a fost inregistrat un focar de encefalopatie spongiforma la bovine. În acest sens, autoritatea sanitar veterinara din Rusia a decis să impună restricții temporare la importurile în Federația Rusă din România a bovinelor si a produselor din carne".

Cei de la ANSVSA au precizat imediat ca NU exista boala vacii nebune in Romania.

Am avut, ce-i drept, un singur animal bolnav, care a facut o forma atipica a encefalopatiei spongiforme. Dupa sacrificare, s-a descoperit ca avea o mutatie genetica ce nu ar fi putut duce la imbolnavirea celorlalte animale si implicit a consumatorilor.

Citește și
Mici expirati
Atentie la micii cumparati din hipermarketuri. Ce a gasit un barbat din Ploiesti, dupa ce a desfacut o caserola
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

"Am luat toate masurile pentru distrugerea carcasei de carne care provenea de la bovina descoperita cu acest caz atipic. Am limitat si miscarea animalelor din abatorul de unde suspicionam ca provine aceasta carne. Nu s-a pus in niciun moment in pericol sanatatea oamenilor", au spus cei de la ANSVSA.

Encefalopatia spongiforma bovina apare de obicei in urma hranirii bovinelor cu furaje care contin proteine de origine animala. Romania exporta anual 480 de tone de carne, dar niciun kilogram in Rusia.

Premierul considera deja ca altul este motivul alertei.

"NU intamplator atacul vine dinspre Rusia in ziua in care Romania ratifica tratatul cu Moldova", a spus Ponta.

Ca o masura de siguranta, la finalizarea tuturor investigatiilor ar putea fi ucise toate animalele care au coabitat cu cel bolnav.

Rusia nu mai vrea carne de vita din Romania

Decizie controversata luata de Rusia impotriva Romaniei. Moscova a anuntat marti ca interzice importurile de carne de vita si produse derivate din Romania, sub pretextul ca la noi ar exista o epidemie cunoscuta sub numele de boala vacii nebune.

Potrivit unui comunicat oficial al Roselhoznadzor difuzat marti, interdictia vizeaza de asemenea proteinele procesate de origine animala, alimentele destinate animalelor si care contin astfel de proteine, dar si produsele facute din resturi provenind din procesarea carnii de vita, potrivit Mediafax, care citeaza Itar-Tass.

O epidemie de encefalopatie spongiforma bovina in Romania, cunoscuta si sub denumirea de "boala vacii nebune", ar fi fost consemnata de Biroul International pentru Epizootii.

Ultima interdictie a Rusiei care viza importurile de vite din cauza encefalopatiei spongiforme bovine a fost impusa acum 30 de ani Marii Britanii. Roselhoznadzor a anulat interdictia abia in septembrie 2013.

ANSVSA confirma suspiciunile la o singura carcasa de carne

Presedintele ANSVSA Vladimir Manastireanu a declarat marti seara, dupa ce Rusia a anuntat interzicerea importurilor de carne de vita din Romania invocand boala vacii nebune, ca exista o suspiciune de "caz atipic" depistat la o carcasa, nefiind insa cunoscuta provenienta animalului.

"Suntem in ancheta de aproximativ o luna si jumatate legat de acest caz, insa nu putem vorbi de o evolutie a acestei boli pe teritoriul Romaniei. Daca la finalul anchetei, ce presupune si teste in laboratorul de specialitate din Marea Britanie, se confirma ca este vorba despre un caz atipic, acesta nu se ia in considerare si nu se poate vorbi despre un pericol cu privire la siguranta alimentara a populatiei", a spus Manastireanu.

El a tinut sa sublinieze ca in momentul de fata, din informatiile pe care le detine, situatia "nu e foarte grava", precizand o data in plus ca este vorba despre un "caz atipic", care nu este luat in considerare la nivel european si, implicit, nici in Romania.

Presedintele ANSVSA a adaugat ca la finalul anchetei vor fi facute publice informatii referitoare la acest caz, in prezent nefiind cunoscuta proveninenta animalului la a carui carcasa exista suspiciuni. Romania a primit recent din partea Organizatiei Internaionale pentru Epizootii (OIE) certificatul prin care i se recunoaste statutul de tara cu risc neglijabil pentru "boala vacii nebune". Pe site-ul destinat alertelor europene in domeniul sigurantei alimentare nu figureaza o alerta referitoare la Romania.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Specialistii britanici avertizeaza: NU spalati carnea de pui inainte de preparare. La ce riscuri ne expunem
Specialistii britanici avertizeaza: NU spalati carnea de pui inainte de preparare. La ce riscuri ne expunem

Consumatorii sunt avertizati sa nu spele carnea de pui nepraparata pentru a evita riscul de toxiinfectie alimentara relateaza BBC.

Atentie la micii cumparati din hipermarketuri. Ce a gasit un barbat din Ploiesti, dupa ce a desfacut o caserola
Atentie la micii cumparati din hipermarketuri. Ce a gasit un barbat din Ploiesti, dupa ce a desfacut o caserola

Atentie la micii pe care ii cumparati din hipermarketuri! Un barbat din Ploiesti si-a luat o caserola de mici, iar cand a ajuns acasa si a desfacut-o, l-a lovit un miros dezgustator.

Alimentele
Alimentele "ca la mama acasa" vor fi marcate corespunzator in comert. Ce inseamna de fapt "retete consacrate"

O noua categorie de alimente isi va face loc pe piata din Romania: produsele din categoria: "retetelor consacrate". Adica mezeluri care contin numai carne, branzeturi facute doar din lapte si paine fara coloranti.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.