Vești bune despre coronavirus în România: ”Toate cele 13 persoane din Gorj, negativ”

Ultima actualizare: 26-02-2020 15:34

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Nelu Tătaru a declarat miercuri că toate testele făcute persoanelor din Gorj, care au avut contact direct cu cetăţeanul italian depistat pozitiv cu noul coronavirus de autorităţile din Italia, sunt negative.

Declarațiile au fost transmise LIVE pe PRO TV NEWS și pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV.

De asemenea, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că au fost primite primele 10 oferte pentru termoscanere şi a afirmat că speră ca negocierile să fie finalizate până la sfârşitul zilei de miercuri.

Arafat a adăugat că sunt în continuare testate mai multe probe recoltate de la persoane care ar fi fost expuse la o posibilă contaminare şi a adresat rugămintea ca aceste cazuri "să nu devină o poveste de panică, până la finalizarea efectuării testelor".

El a rugat jurnaliştii să nu se apropie de persoanele care se află în carantină sau în izolare la domiciliu.

Arafat a atras atenţia asupra dezinformărilor pe această temă. El a adus în discuţie un ordin de ministru fals, care a fost trimis pe mai multe mijloace media.

"Se pare că sunt oameni care elaborează aceste documente pentru a dezinforma şi pentru a induce panică. Îndemn oamenii să nu creadă aceste informaţii venite pe SMS, pe reţelele de socializare, până când nu se confirmă oficial de către grupul de lucru de la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă", a mai spus Arafat.

El a mai precizat că o epidemie nu se poate declanşa în câteva ore, iar stocurile de materiale necesare activităţii medicilor pentru aceste cazuri sunt suficiente.

"Chiar dacă la un moment dat cineva se prezintă pozitiv, nu înseamnă că avem o epidemie în România. Aceasta nu se declanşează într-o oră", a afirmat Arafat.

Sinteza declarațiilor celor doi oficiali români despre situația privind coronavirusul

 

Secretarul de stat Nelu Tătaru:

- Toate cele 13 persoane de la Gorj au test negativ coronavirus. Mai sunt în lucru 19 persoane. Când vom avea rezultatul vom reveni.

- Azi s-a emis ordinul de carantină. Exact procedurile pe care le-am aplicat. Toate persoanele care vin din zone închise Wuhan, vasul de croazieră, cele 15 comune din Italia sunt puse în carantină. Aceste 14 zile vor fi zilele în care vor fi testați iar la ieșirea din carantină li se vor face 2 teste.

Șeful DSU Raed Arafat:

- Nu avem în acest moment nicio persoană pozitivă pentru coronavirus. Mai sut câteva persoane în testare. Rugămintea noastră este ca să nu devină o poveste de panică.

- Multe din cele semnalate extrem de agresiv s-a demonstrat că sunt negative.

- Al doilea aspect, despre achiziții. Astăzi sunt primele 10 oferte pentru scannere, la sfârșitul zilei sper să avem rezultatul negocierii. Mâine vor fi deschideri pentru echipamente de protecție. 

- Alt aspect, implicarea jurnaliștilor la fața locului unde se fac anchetele epidemiologice. După ce am văzut ieri, vă adresăm rugămintea să păstrați o distanță important față de echipe.

- Nu este motiv să se inducă panică. A fost un cetățean bolnav care a avut coronavirus, iar persoanele care au intrat în contact cu el sunt negative.

- Lipsa măștilor din farmacii este aproape în toată Europa și știm că unii au ascuns măștile, iar acest lucru clar va duce la o panică. Sunt convins că vor apărea măștile cu prețuri mari și vom lua măsuri. La acest moment din fericire nu avem niciun caz. Iar de la un caz la o epidemie există un răspuns de pregătire a populației.

- A fost emis azi ordinul ministrului Sănătății pe cantinp și izolarea voluntară.

Secretarul de stat Nelu Tătaru:

- Pentru situațiile asimptomatice: carantină după testare. După carantină li se fac iar testări, după care li se dau adeverință de ieșire din carantină.

- Supravegherea acestor se face prin medicul de familie. Pentru persoanele care vin din aceste zone și prezintă simptomatologie sunt dirijate către acele centre.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a postat, miercuri, un mesaj pe pagina oficială de Facebook prin care informează că nu există, în prezent, niciun cetățean român infectat cu coronavirus.

„Până în acest moment nu există nici un cetățean român pentru care să fi fost confirmată infectarea cu virusul COVID – 19”, transmite MAI.

„În acest moment, 26 de persoane se află în carantină, iar 2.077 de persoane sunt monitorizate la domiciliu. Totodată, sunt în analiză la Institutul Matei Balș 32 de probe prelevate de la persoane care provin din zonele vizitate de cetățeanul italian depistat pozitiv de autoritățile italiene”, se mai arată în comunicat.

Panică în Gorj

 

S-a instalat panica în câteva localități din Gorj, după ce s-a aflat că un cetățean italian infectat cu temutul coronavirus s-a plimbat pe acolo timp de câteva zile.

Până acum, s-au recoltat probe de la 12 persoane din Gorj și Dolj cu care italianul a intrat în contact, rude, dar și parteneri de afaceri. Probele sunt acum în analize la Institutul Matei Balș.

Spitalul Militar din Capitală a intrat în carantină

 

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” intră în carantină de miercuri, accesul vizitatorilor în secţiile unităţii medicale urmând a fi interzis, informează un comunicat de presă al instituţiei.

„Din dorinţa de a acorda servicii de sănătate în condiţii de maximă siguranţă pentru pacienţi şi pentru personalul propriu, dispune următoarele măsuri de prevenire a contaminării, care vor fi adaptate la evoluţiile ulterioare ale acestei ameninţări la adresa sănătăţii publice: începând cu data de 26 februarie - SUUMC intră în carantină, sens în care vizitatorii nu vor mai avea acces în secţiile spitalului”, se arată în comunicat.

Românii au luat cu asalt magazinele. Oficial: “Nu anticipăm să avem rafturile goale”

 

Românii au luat cu asalt magazinele, la începutul acestei săptămâni, temându-se de efectele epidemiei cu noul coronavirus.

Pe lângă materialele sanitare, în magazine sunt foarte cerute şi alimentele neperisabile.

Mulţi s-au apucat să îşi facă provizii. Însă autorităţile şi reprezentanţii marilor magazine vor să liniştească populaţia şi dau asigurări că nu sunt probleme cu stocurile.

George Bădescu, preşedinte executiv Asociaţia marilor reţele comerciale din România: “Nu sunt motive de îngrijorare. Este adevărat că traficul de consumatori este puţin mai crescut şi volumul de marfă, în principal cel care se referă la mărfurile neperisabile. Dar am putea compara cu perioada unei sărbători, avem această convingere că stocurile vor fi refăcute în cel mai scurt timp posibil. Nu anticipăm să avem rafturile goale”.

Marți, pe rețelele sociale au apărut numeroase imagini și mesaje privind numărul mare de persoane care au luat cu asalt magazinele, de teamă că ar putea rămâne fără provizii.

Primele cazuri în trei state europene

 

Pe de altă parte, în Europa, Austria, Croația și Elveția au anunțat primele lor cazuri de coronavirus, depistate la persoane care au călătorit în nordul Italiei. Pe de altă parte, numărul deceselor și al cazurilor noi a scăzut în China.

În Franța, în total, 17 persoane au fost infectate cu Covid-19, de la începutul epidemiei. Și un prim pacient francez, un bărbat de 60 de ani, a murit la Paris.

Spania a raportat încă un caz de coronavirus, chiar în Madrid. Până acum s-au înregistrat cazuri pe toate continentele lumii, în afară de Antarctica. Bilanţul a ajuns la peste 2.700 de morţi şi peste 80.000 de persoane infectate.

Cu toate acestea, în China, ţara cea mai afectată de noul coronavirus, numărul cazurilor noi este în scădere, la fel şi cel al deceselor, semn că vârful epidemiei a trecut.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO