VIDEO. Primele imagini cu italianul cu coronavirus în România. A fost surprins într-o primărie din Gorj

×
Codul embed a fost copiat

S-a instalat panica în câteva localități din Gorj, după ce s-a aflat că cetățeanul italian infectat cu temutul coronavirus s-a plimbat pe acolo timp de câteva zile.

Până acum, s-au recoltat probe de la 12 persoane din Gorj și Dolj cu care italianul a intrat în contact, rude, dar și parteneri de afaceri.Probele sunt acum în analize la Institutul Matei Balș.

După ce a sosit în România, italianul a mers în județul Gorj, de unde este originară soția sa. Acolo a fost surprins de camerele de supraveghere ale primăriei din comuna Drăguțești.  

Autorităţile nu au comunicat cu câte persoane a intrat italianul în contact şi nici dacă vor fi impuse măsuri de carantină în vreuna din localităţile prin care a trecut acesta.

Citește și
Romania ia masuri impotriva epidemiei de coronavirus
Prefect: Italianul confirmat cu coronavirus a intrat în contact cu 50 de persoane în România
„I-a pus genunchiul pe gât cum pui la porc”. Declarația șocantă făcută de un martor în procesul polițiștilor judecați după moartea unui bărbat într-o autogară din Pitești

Cetățeanul italian, în vârstă de 71 de ani, a fost diagnosticat la Rimini, în Italia, cu temutul coronavirus, după ce s-a întors din România. Bărbatul a vizitat rudele din Gorj ale soției sale, în comună Bâlteni, iar apoi a fost în alte două comune, dar și la Târgu Jiu, unde are un apartament în care a stat mai multe zile.

De teamă carantinei, nimeni nu mai recunoaște acum că l-a întâlnit sau văzut pe italian.

Aseară, medicii au mers la persoanele cu care a intrat italianul în contact pentru a ridică probe în vederea efectuării analizelor epidemiologice.

Vasile Vladuleanu, primarul comunei Bâlteni: „S-a învârtit în Târgu Jiu, în Pesteana nu a stat decât foarte puțin timp, la venire și plecare, probabil cât și-a revăzut neamurile și apoi a plecat la apartamentul din Târgu Jiu. Toată lumea își pune tot felul de întrebări, nu este de neluat în seamă”.

Cetățeanul italian a trecut și pe la sediul Primăriei Drăgușești pentru a plăti unele taxe. De azi localnicii, nu vor mai avea acces în instituție.

Ion Popescu, primarul comunei Drăguțești: „O să oprim accesul cetățenilor din comună în instituție, o să fie un om pe hol, care să ia legătură cu toți cetățenii. Noi continuăm activitatea la Drăguțești, dar încercăm să protejăm și cetățenii și angajații primăriei. Doamna care a intrat în contact cu acel domn am înțeles că va intra în carantină”.

Între timp, primarul unei alte localități s-a prezentat azi-noapte la spital pentru a anunța că a intrat în contact cu un cetățean italian, dar nu știa sigur dacă era chiar bărbatul diagnosticat cu coronavirus.

Sorin București, primarul comunei Slivilești: „Cred că este o coincidență, a fost persoană italiană, dar nu e acea persoană la care dumneavoastră faceți referire. De ce să mă caute acasă când vin eu”.

Cetățeanul italian a vizitat și rudele soției, de la Craiova, între 18 și 22 februarie, și a avut mai multe întâlniri de afaceri. El se află acum sub supravegherea medicilor din Rimini.

Măsurile luate de autorități

 

A fost aprobat planul de acțiuni pt prevenire și intervenție în caz de suspiciuni de coronavirus, măsuri suplimentare pentru gestionarea situațiilor apărute ca urmare a deplasării în Gorj a cetățeanului italian. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă, organizate la Instituția Prefectului - Județul Gorj:

-izolarea persoanelor care au intrat în contact cu el;

- continuarea recoltării de probe de la persoanele care au intrat în contact cu bărbatul;

- supravegherea persoanelor aflate în izolare la domiciliu pana la aflarea rezultatelor;

- grup de lucru care va comunica cu persoanele izolate pt asigurarea cu alimente, apa;

- monitorizarea persoanelor aflate în izolare la domiciliu de către DSP Gorj

- au fost prelevate probe de la 13 persoane. E în desfășurare procedura de prelevare. Sunt vizate încă 19 persoane și primele 13 probe au fost transportate la buc, au ajuns la Matei Bals.

Ce spune Wizz Air, compania cu care a zburat italianul

 

Wizz Air a confirmat faptul că a fost notificată de către autoritățile sanitare cu privire la pasagerul depistat cu Coronavirus. Acesta a fost pe zborul W63762, Bologna – Craiova, din 18 februarie, și pe zborul W63761, Craiova – Bologna, din 22 februarie.

Wizz Air a confirmat, totodată, că este în legătură cu autoritățile relevante cu privire la măsurile viitoare necesare pentru a menține echipajul și pasagerii care au călătorit împreună cu pasagerul infectat de Coronavirus în siguranță. Aeronava care a operat zborul afectat a fost scoasă din funcționare cu efect imediat și va fi dezinfectată în conformitate cu reglementările specifice înainte de a reveni la operațiuni. O altă aeronavă din flota Wizz Air a fost alocată pentru a opera zborul W6 3762 Bologna - Craiova, care este reprogramat pe 26 februarie.

Articol recomandat de sport.ro
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
Citește și...
Iohannis face un nou apel la calm, după ședința CSAT, ”întrucât nu există motive de panică”
Iohannis face un nou apel la calm, după ședința CSAT, ”întrucât nu există motive de panică”

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) s-a întrunit, miercuri, într-o şedinţă convocată de preşedintele Klaus Iohannis, pentru a discuta măsurile necesare în contextul evoluţiei cazurilor de coronavirus.

Prefect: Italianul confirmat cu coronavirus a intrat în contact cu 50 de persoane în România
Prefect: Italianul confirmat cu coronavirus a intrat în contact cu 50 de persoane în România

Italianul de 71 de ani, infectat cu coronavirus, care a vizitat România săptămâna trecută, a intrat în contact cu aproximativ 50 de persoane în țara noastră, potrivit prefectului județului Dolj, Dan Narci Purcărescu.

Recomandări
Acuzații incredibile la adresa NATO dinspre Budapesta: „Alianța a trecut peste Linia Roșie”
Acuzații incredibile la adresa NATO dinspre Budapesta: „Alianța a trecut peste Linia Roșie”

Ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria, Péter Szijjártó, a precizat că NATO a trecut peste Linia Roșie, relatează portfolio.hu.

De ce au scăzut rezervele valutare ale BNR cu nu mai puțin de 1,7 miliarde de euro în doar o lună
De ce au scăzut rezervele valutare ale BNR cu nu mai puțin de 1,7 miliarde de euro în doar o lună

Rezervele valutare la Banca Naţională a României totalizau 62,511 miliarde de euro la data de 30 aprilie 2024, în scădere cu 2,7% comparativ cu nivelul de 64,279 miliarde euro înregistrat la finele lunii martie 2024, conform unui comunicat al BNR.

Parlamentar bătut crunt din cauza unui proiect de lege. ”Rusia este ceea ce vedeți acum pe corpul meu” VIDEO
Parlamentar bătut crunt din cauza unui proiect de lege. ”Rusia este ceea ce vedeți acum pe corpul meu” VIDEO

Un parlamentar georgian, Levan Habeişvili, care a fost bătut în timp ce participa la o manifestaţie pro-UE, şi-a arătat rănile, ”urmele Rusiei”, în Parlament, relatează AFP.