Furtunile au făcut prăpăd în țară. Copaci rupți și zone inundate: „Ăsta-i uragan. Până acum n-am mai văzut așa ceva”. VIDEO

Ultima actualizare: 12-06-2020 20:29

Avertismentele de vreme rea sunt prelungite și în weekend, în toată țara, așa că ne așteptăm la noi furtuni, cu ploi torențiale și chiar grindină.

În ultimele 24 de ore, vijeliile au făcut prăpăd în mai multe regiuni și au lăsat în urmă peisaje dezolante: copaci rupţi, maşini avariate şi acoperişuri luate de vânt.

Furtuna care s-a abătut asupra orașului Zalău a măturat tot ce a găsit în cale. Zona centrală a fost inundată, iar vântul puternic și bucățile de grindină de câțiva centimetri au dărâmat terase și au avariat mașini.

Inițial a fost emis cod portocaliu de vijelii, apoi, cod roșu, iar furtuna s-a dezlănțuit. În fața acestui episod de vreme severă, oamenii au căutat soluții rapide, ca să se adăpostească.

Bărbat: „O venit întâi un viscol puternic, după aia ploaie, ploaie mare, după aia gheață la greu."

Bărbat: „A venit gheață. Mașina era în fața garajului. Mi-a făcut praf. Mașina e în garaj."

Lucian Jacodi, ISU Sălaj: „Pompierii au intervenit pentru a înlătura efectele negative produse de furtună. Au scos apa din câteva imobile. De asemenea, au fost avariate mai multe autovehicule de copacii căzuți sau de alte elemente de construcție desprinse de pe imobile."

Și în Galați oamenii au fost uimiți de intensitatea vijeliei.

Bărbat: „Ăsta-i uragan. Eu am 44 de ani, dar până acum așa ceva n-am văzut."

Au căzut bucăți de gheață că de piatră. Vântul a dărâmat copacii de pe marginea drumurilor peste mașini și a rupt cablurile de electricitate.

Bărbat: „Au căzut copacii, s-au dărâmat copacii, peste două mașini.”

Reporter: „Sunt ale dumneavoastră mașinile?”

Bărbat: „Da, amândouă sunt ale mele."

Bărbat: „Uitați, s-a smuls din rădăcină, e ruptă rădăcina acolo."

Gabriel-Ioan Avrămescu, prefect Galați: „Foarte important în momentul de față este să deblocăm calea principală care facilitează ieșirea din țară către Republica Moldova și Ucraina. După cum vedeți, sunt doi plopi foarte mari care blochează și tot ce înseamnă în momentul de față tranzit către Ucraina este blocat."

În județul Vaslui zeci de localități au fost răvășite de vijelii și ploi violente, iar în altele a bătut grindina. Un echipaj medical de la Ambulanța Bârlad, chemat să salveze o femeie de 73 de ani, a rămas blocat în trafic.

Fiica femeii: „De dimineață, fratele meu m-a sunat și m-a anunțat că mama este pe ducă, chiar așa s-a exprimat."

Dan Ungureanu, Ambulanță Vaslui: „La locul solicitării a fost trimis un echipaj de la stația Bârlad, însă acesta nu a putut ajunge în localitate, întrucât drumul era distrus de o viitură. De aceea, a fost trimis un alt echipaj, de la o distanță mai mare, care a ajuns după o oră. Pacienta a fost găsită inconștientă, fără semne vitale."

Locuitorii din zonele unde au fost anunțate fenomene meteo extreme au primit mesaje RO-ALERT, pentru a se pune la adăpost.

Timp de o oră, ploi torențiale au căzut și peste județul Neamț. S-a circulat cu greutate de la Roman spre Bacău, pentru că vântul a bătut în rafale și vizibilitatea a fost foarte redusă.

În Piatra Neamț a căzut grindină și preț de câteva minute străzile au fost acoperite de un strat de gheață.

Codul galben se menține și în weekend în toată țara. Meteorologii anunță vijelii, căderi de grindină și inundații.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO