Consiliul Europei, alarmat de acuzaţiile la adresa lui Kovesi. "Pot fi motivate politic"


Ultimul update: Miercuri 10 Aprilie 2019 11:48
Data publicarii: Miercuri 10 Aprilie 2019 11:37
Categorie: Stiri actuale
Kovesi la iesirea de la audieri

Mesaj de susţinere de la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei pentru fosta şefă DNA, în contextul anchetării ei de către SIIJ. 

Comisia pentru Afaceri Juridice şi Drepturile Omului a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (PACE) a transmis o declaraţie privind acuzaţiile formulate la adresa Laurei Codruţa Kovesi.

În mesaj, care a fost adoptat pe 8 aprilie, este menţionată „activitatea remarcabilă a DNA” dar şi faptul că Secţia de Investigare a Magistraţilor a fost criticată de GRECO, Comisia de la Veneţia şi Comisia Europeană.

 

Declaraţia Comisiei Juridice a PACE despre Kovesi

 

Comisia PACE „este îngrijorată de faptul că SIIJ a transformat-o pe doamna Kovesi în prima sa ţintă şi nu a oferit niciun fel de detalii privind acuzaţiile la adresa ei. Ancheta a început în timpul negocierilor privind conducerea Parchetului European, o poziţie pentru care candida. Acuzaţiile la adresa doamnei Kovesi ar putea fi motivate politic şi ar putea viza discreditarea ei în cursa pentru acest post.”

În document se mai arată că această Comisie „îşi reiterează aprecierea pentru eforturile doamnei Kovesi în lupta împotriva corupţiei” şi cere autorităţilor române să rezolve rapid cazul ei, „în acord cu standardele Consiliului Europei privind un proces corect” şi „să renunţe la orice acuzaţii care ar putea fi motivate politic”.

De asemenea, Comisia le transmite autorităţilor de la Bucureşti „să reconsidere decizia de înfiinţare a SIIJ, în baza criticilor primite.

 

Cele două dosare ale Laurei Codruţa Kovesi

 

Fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, a fost pusă de SIIJ sub control judiciar, dar a scăpat de măsură acum o săptămână, astfel că poate pleca la Bruxelles, unde continuă procedurile pentru numirea procurolului șef european. 

Kovesi este urmărită penal de secţia condusă de Adina Florea în 2 dosare. Kovesi este suspectată de aderare la un grup infracţional organizat şi complicitate la represiune nedreaptă în dosarul fostului şef al DNA Ploieşti Lucian Onea şi al fostului său subordonat, procurorul Mircea Negulescu, poreclit ″Portocală″⁣, dar şi într-un dosar de luare de mită. Acesta a fost deschis după ce fugarul Sebastian Ghiţă a spus ca Laura Codruta Kovesi i-ar fi cerut 200.000 de euro pentru a achita o parte din costurile de aducere în ţară a fostului director FNI, Nicolae Popa, pe numele căruia la acea vreme era emis un mandat internaţional de arestare.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO