Anunț oficial: Laura Kovesi, urmărită penal într-un nou dosar. Neregulile reclamate de fosta șefă DNA

×
Codul embed a fost copiat

Secția specială de investigare a magistraților a anunțat vineri, în mod oficial, începererea urmăririi penale împotriva fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi.

”Procurorii din cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un fost procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat în modalitatea coordonării, prev. de art. 367 alin. 1 si 3 Cod penal și complicitate la represiune nedreaptă sub forma participației improprii, prev. de art. 52 alin. 3 Cod penal, în ref. la art. 48 alin. 1 Cod penal, rap. la art. 283 alin. 1 Cod penal (cinci infracțiuni — 5 persoane vătămate).

La data de 7 martie 2019 a fost adusă la cunoștința suspectului efectuarea în continuare a urmăririi penale.

Faptele cercetate constau în aceea că, pe durata exercitării mandatului de procuror șef la Direcția Națională Anticorupție, în perioada 2015-2016, ar fi coordonat, prin activitatea efectiv desfășurată, prin ordine si dispoziții date, grupul infracțional inițiat de doi procurori și un ofițer de poliție judiciară, la care au aderat alți trei procurori și un alt ofițer de poliție judiciară, iar aceștia ar fi acționat, în mod coordonat, în scopul comiterii infracțiunilor de cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, influențarea declarațiilor, inducerea în eroare a organelor judiciare, fals intelectual și uz de fals.

Ordinele și dispozițiile avute în vedere constau într-o circulară prin care a admis posibilitatea audierii pe parcursul urmăririi penale a aceleiași persoane, atât în calitate de martor cu identitate protejată, cât si în aceea de martor cu identitate reală, precum si într-un ordin, privind adoptarea unor practici unitare în administrarea probelor audio/video la nivelul Direcției Naționale Anticorupție, ordin prin care ar fi fost încălcate dispozițiile art. 143 alin. 2 si 4 Cod procedură penală, întrucât s-a dispus transmiterea către instanțele de judecată numai a suporturilor care conțin convorbirile relevante în cauză;

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Totodată, prin conduita sa de procuror ierarhic, prin dispozițiile pe care le-a luat cu privire la un act de sesizare al instanței prin ignorarea referatelor procurorilor cu funcții de conducere din cadrul Direcției Naționale Anticorupție — Structura Centrală, l-ar fi determinat pe un procuror șef secție să confirme, fără vinovăție, un rechizitoriu nelegal și netemeinic și să dispună, astfel, trimiterea în judecată a cinci persoane, despre care un număr de patru procurori au precizat în scris că nu se impune trimiterea în judecată.

Precizăm că efectuarea în continuare a urmăririi penale reprezintă o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, potrivit comunicatului transmis de Secția specială de investigare a magistraților.

Punerea sub învinuire a Laurei Codruța Kovesi în al doilea dosar de corupţie naşte deja controverse. Fosta şefă a DNA susţine că anchetatorii care o suspectează de abuzuri ar fi încălcat la rândul lor procedura.

Însă, chiar şi aşa, Kovesi va încerca să îşi dovedească nevinovăţia. Întregul scandal, spune ea, nu ar avea altă menire decât să îi compromită şansele de a deveni primul procuror şef al Parchetului Ruropean. 

În cel de-al doilea dosar, sunt două capete de acuzare: gestionarea unui grup infracțional organizat și complicitate la opresiune nedreaptă.

Aceste acuzații - spune Kovesi - ar fi în neregulă în ceea ce privește procedura aducerii la cunoștință, pentru că nu i s-au prezentat documentele care stau la baza acestei puneri sub învinuire, iar documentul oficial ar fi trebuit să aibă și semnăturaprocurorului Adina Florea și nu o avea, iar de aici ar rezulta o serie de reacții juridice.

"Am întrebat dacă pot să plec şi să aştept citaţia. Mi-a zis că nu. Au intrat nouă sau zece avocaţi în birou şi mi-au spus că sunt învinuită în alt dosar. Moment în care am spus că nu am fost citată în mod legal. Nu am avut posibilitatea să îmi angajez un avocat. Categoric nu au ce probe să existe, pentru că nu am comis aceste fapte. Şi sunt convinsă că totul este o înscenare pentru a fi împiedicată să ocup această poziţie", spune Laura Codruța Kovesi.

Codruța Kovesi este suspectată de aderare la un grup infracţional organizat şi complicitate la represiune nedreaptă în dosarul fostului şef al DNA Ploieşti Lucian Onea şi al fostului său subordonat, procurorul Mircea Negulescu, poreclit ''Portocală''.

În tot acest timp, parlamentarii de la Bruxelles au anunţat că o vor susţine pe Laura Codruta Kovesi pentru şefia viitorului Parchet European în discuţiile cu reprezentanţii Consiliului Uniunii Europene.

"Sigur, citarea a fost fixată pe data de 7 martie, când se ştia că astăzi este un vot şi se derulează anumite activităţi pentru procedura de ocupare a funcţiei. Nu cred că este o coincidenţă. Cred că intenţionat am fost citată în această zi, cred că intenţionat astăzi am fost împiedicată să dau declaraţii şi să lămuresc lucrurile. Intenţionat am fost chemată într-un dosar şi m-am trezit fără a fi citată în mod procedural şi corect că sunt audiată în alt dosar", a mai spus Kovesi.

Guvernul de la Bucureşti insistă însă să o blocheze pe Kovesi în această procedură. Chiar ministrul Justiţiei Tudorel Toader le-a scris jurnaliştilor britanici de la Financial Times că Laura Codruța Kovesi nu ar trebui să ocupe funcţia de procuror şef european şi că sub conducerea ei DNA a comis abuzuri. În replică, procurorii anticorupţie îl acuză pe ministrul Justiţiei de asemenea într-o scrisoare trimisă publicaţiei londoneze că a prezentat date false despre activitatea DNA. 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Cioloş: Scrisoarea lui Toader despre Kovesi este a unui om disperat
Cioloş: Scrisoarea lui Toader despre Kovesi este a unui om disperat

Liderul PLUS, Dacian Cioloş, a declarat, vineri, la Arad, că scrisoarea trimisă de Tudorel Toader către presa internaţională este "scrisoarea unui om disperat", iar Guvernul ar trebui să demisioneze dacă şi-a asumat acest text.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.