Semnale de alarmă. Au fost găsite pesticide peste limita admisă, în special la roșii, ceapă verde, spanac și căpșuni
Apar primele semnale de alarmă după verificări la fructele și legumele din magazine și piețe.
Probele analizate până acum arată depășiri ale nivelului de pesticide în special la roșii, ceapă verde, spanac și căpșuni.
Comercianții și agricultorii vizați au rămas fără marfă și au fost amendați. În plus se pot aștepta la controale periodice la tarabe și direct în solar până la finalul anului.
25 de fermieri și comercianți au fost sancționați de la începutul acestui an pentru că și-au stropit excesiv culturile.
În cazul lor, analizele de laborator au arătat că fructele și legumele pe care le aveau spre vânzare depășeau nivelul maxim admis de pesticide și erau, astfel, dăunătoare pentru consumul uman.
Imediat după rezultatul pozitiv, comercianții și producătorii depistați cu loturile problemă au fost verificați. Inspectorii au prelevat noi probe, atât din marfa expusă la vânzare, cât și din fructele și legumele din grădinile agricultorilor, pentru a se asigura că nu există și altă marfă contaminată.
În plus, acești fermieri vor rămâne sub monitorizare atentă tot restul anului.
Sunt procedurile pe care le prevede legea, însă dacă pe parcursul verificărilor ulterioare rezultatele probelor de laborator ies negative, cei vizați se pot întoarce în piațe și magazine.
Romeo Șoldea, directorul Autorității Naționale Fitosanitare: ”Inspectorul firosanitar din județul pe raza căruia activează producătorul este înștiințat, merge la locul producției, verifică producătorul, îi verifică registrul de tratamente, verifică dacă produsele aplicate sunt omologate, dacă au fost respectate dozele, dacă au fost respectați timpii de pauză”.
Cei care vând produse stropite cu pesticide rămân fără marfă și sunt amendați cu sume cuprinse între 500 și 2 mii de lei. Iar fermierii depistați cu legume și fructe stropite excesiv în solarii și grădini riscă amenzi de până la 7 mii de lei.
Vlad Gheorghe, președintele Organizației Producătorilor Agricoli de Legume și Fructe: ”Cantitățile care se administrează...poate nu sunt dozele respectate sau substanța pe care o atribuie este pentru altă cultură. Depinde acum de cine aplică. Problema este la informarea producătorilor în a utiliza pesticidele. Au buget, au personal acreditat„.
Pentru că numărul probelor găsite cu urme de pesticide a fost în creștere anul trecut, inspectorii fitosanitari au intensificat controalele în piețe, magazine, depozite și direct la producători.
Ultimul raport arată că cele mai multe probe neconforme, cu depășiri peste limita admisă de lege, au fost la roșii, ceapă verde, spanac și căpșuni. În peste 60% dintre cazuri, fermierii nu au folosit corespunzător substanțele. Restul au utilizat chimicale interzise în Uniunea Europeană.