Cum se vopsesc ouăle de Paște. Secrete și greșeli care se fac în Joia Mare. Ouă roșii cu coji de ceapă sau sfeclă

oua vopsite

În Săptămâna Mare, gospodinele pregătesc bucatele pentru masa de Paște. Curățenia de primăvară ar trebui să fie terminată deja până în Marțea Sfântă. De regulă, zilele de joi și sâmbătă sunt cele în care se pregătesc bucatele, inclusiv ouăle roșii și pasc

De ce se vopsesc ouăle de Paște
Ouă roșii vopsite natural
    Ouă vopsite natural cu sfeclă roșie
    Ouă roșii în coji de ceapă
Alte metode de a vopsi ouă roșii de Paște
    Ouă vopsite marmorate
    Ouă vopsite în șervețel

Greșeli pe care să nu le faci când vopsești ouăle

Dar și îndeletnicirea de a vopsi ouă este una specială în această săptămână. Știi cum se vopsesc ouăle roșii în mod tradițional? Ei bine, pe vremuri, oamenii nu aveau vopseaua roșie pe care acum o găsim în orice magazin. Ei foloseau cu totul alte metode, care mai de care mai creative pentru a colora ouăle de Paște.

De ce se vopsesc ouăle de Paște

Este o tradiție fără de care nu putem vedea Paștele. Vopsitul ouălor roșii face parte din sărbătoarea Învierii. Dar de unde vine ea?

Citește și
icendiu casa galati
Trei oameni salvați dintr-un incendiu într-o comună din județul Galați. Primarul a filmat toată intervenția

Primii creștini din Mesopotamia au început obiceiul de a vopsi ouăle de Paște. Inițial, creștinii vopseau ouăle în roșu pentru a reprezenta sângele lui Iisus Hristos care a fost vărsat pe cruce.

Cu timpul, această tradiție s-a răspândit în bisericile ortodoxe orientale și, în cele din urmă, a ajuns în bisericile catolice și protestante din Europa.

Primii misionari creștini au vopsit ouăle în diferite culori pentru a reprezenta diferite aspecte ale poveștii de Paște. Ei au folosit galben pentru Înviere, albastru pentru a reprezenta dragostea și roșu pentru a reprezenta sângele lui Hristos.

Uneori, misionarii pictau scene biblice pe ouă și le ascundeau, de aici și tradiția în multe părți ale lumii de a „vâna ouă de Paște”.

Pe de altă parte, arheologii au informații despre existența în Africa a unor bucăți de cochilie de struț decorate și a unor ouă goale foarte vechi, găsite în morminte sau în săpături arheologice, dar nu știau cât de vechi era cu adevărat acest obicei.

În tradiția ortodoxă, vopsitul ouălor vine de la legenda care spune că Maria Magdalena a așezat la picioarele lui Iisus, în momentul în care era răstignit, un coș de ouă. Sângele care i s-a scurs de pe picioarele lui Iisus a colorat ouăle în roșu. Astăzi, ouăle sunt vopsite în roșu pentru a aminti creștinilor de patimile suferite de Mântuitor înainte să moară și apoi să învie.

Ouă roșii vopsite natural

Astăzi, există nenumărate vopseluri din care putem alege pentru a colora ouăle de Paște. Pe vremuri, opțiunile erau limitate și nu includeau produse chimicale, ci unele naturale.

Cum se vopsesc ouăle roșii fără a apela la pliculețele din comerț? Lucrurile sunt foarte simple și pot deveni chiar distractive.

oua vopsite

Ouă vopsite natural cu sfeclă roșie

Sfecla roșie este ideală pentru a vopsi ouăle. Această legumă este o sursă bună de pigmenți roșii și galbeni cunoscuți sub numele de betalaine. Betalainele sunt formate din betacianine (roșii) și betaxantine (galbene). Cea mai importantă betacianină din sfeclă este betanina și reprezintă 75-95 % din pigmentul roșu.

Datorită acestei substanțe, sfecla are o culoare roșie intensă și poate acoperi ușor coaja poroasă a unui ou.

De asemenea, în cazul în care vopseaua atinge albușul de ou, acesta poate fi consumat fără probleme.

Dacă lucrezi cu sfeclă, nu uita să îți pui mănuși și un tricou de care nu mai ai nevoie. Sfecla roșie pătează totul, inclusiv blatul de bucătărie, așa că ar fi bine să fii atent când o folosești.

Ouă roșii în coji de ceapă

Dacă te întrebi cum se vopsesc ouăle roșii în mod natural, atunci trebuie să te uiți în natură. Sunt multe legumele și fructe roșii care pot servi drept „vopsea” pentru ouăle de Paște.

Cojile de ceapă roșie sunt ideale pentru așa ceva. Acest proces poate fi început cu mult timp înainte de Paște sau poți curăța ceapă roșie pe care să o folosești la alte preparate pe care le faci de sărbătorile pascale.

Folosind această metodă va trebuie să fierbi întâi cojile de ceapă ca să obții acel lichid puternic colorat. Ai nevoie de cojile la câteva cepe, în jur de zece sau cincisprezece.

 

Oua vopsite

Se pun cojile de ceapă la fiert cu apă și se lasă cam o oră la foc mic. Lichidul se strecoară și în el se vor fierbe ouăle. Se lasă cam zece minute, iar la final poți adăuga puțin oțet, pentru a fixa culoarea.

Ar trebui să învârți puțin ouăle pe măsură ce se răcesc, pentru ca roșul intens să acopere suprafața completă a fiecărui ou.

Apoi se șterg cu un șervețel pe care ai pus puțin untdelemn, astfel încât ouăle să fie lucioase și frumoase.

Alte metode de a vopsi ouă roșii de Paște

Dacă nu ții neapărat la tradiția de a avea pe masa de Paște doar ouă roșii, atunci poți face o varietate de culori, folosind ingrediente din bucătărie.

Poți obține ouă albastre, galbene, portocalii, roz și verzi. Culorile nu vor fi atât de intense ca cele vopsite cu substanțe chimice pe care le găsești în comerț, ci vor avea nuanțe pastel, ideale pentru a înfrumuseța masa de Paște.

Cum se vopsesc ouăle roșii prin alte metode în afară de sfeclă roșie, coji de ceapă roșie sau vopsea din comerț? Răspunsul este cu ceai.

Ia ceai din fructe de pădure sau orice ceai din fructe roșii, fierbe-l bine, adaugă ouăle și lasă să fiarbă cam zece minute.

Îndepărtează ouăle și lasă-le la răcit. Procesul poate fi repetat în funcție de cât de intensă vrei să fie culoarea.

oua vopsite

Pentru ouă galbene, amestecă turmeric cu apă într-o cratiță și pune ouăle la fiert. Îndepărtează ouăle și repetă procesul până obții culoarea dorită.

Pentru ouă albastre, fierbe frunze de varză roșie într-o oală cu apă. Când apa s-a colorat intens într-un albastru purpuriu, adaugă ouăle și ține-le zece minute.

La fel ca în cazul altor ingrediente, poți repeta procesul până îți iese culoarea dorită.

Pentru ouă verzi, pune la fiert spanac și lasă apa să se coloreze profund. Poți adăuga și alte legume verzi, precum broccoli sau leurdă.

Când apa ajunge la verdele dorit, fierbe ouăle în ea, îndepărtează-le, lasă-le la răcit și unge-le cu puțin ulei ca să capete un luciu frumos.

Dacă vrei ouă portocalii, ia coji de ceapă galbenă și fierbe-le bine. Când lichidul s-a colorat într-un portocaliu frumos, îndepărtează cojile și adaugă ouăle la fiert pentru zece minute.

Alte ingrediente pe care le poți folosi ca să colorezi ouă sunt: afine, rodie sau apa de la afine combinată cu apa de la turmeric pentru a obține culoarea verde.

Nu uita să pui și două-trei linguri de oțet în apa în care fierb ouăle, ca să prindă bine culoarea.

De asemenea, poți folosi și puțină untură pentru a da ouălor un luciu frumos după ce au fost vopsite.

Ouă vopsite marmorate

Oua vopsite

Dacă vrei să ai pe masa de Paște ouă vopsite marmorate, tehnica este foarte simplă. Vei obține ouă cu un decor special, fără prea mult efort.

Poți folosi frunze sau flori proaspete și colorate pentru a crea modele pe suprafața ouălor. Trebuie să speli bine ouăle, apoi să iei floricele mici sau frunze de pătrunjel ori leuștean. Le speli și într-un vas amesteci apă cu două linguri de oțet.

Așezi frunzele sau florile umede pe suprafața ouălor și le înfășori strâns cu o bucată de tifon, un șervețel de hârtie sau o șosetă tip dres.

Apoi pui ouăle în vasul cu apă și oțet și le lași să fiarbă puțin. Scoți ouăle, le lași la răcit și îndepărtezi frunzele sau florile de pe ouă.

Poți face acest lucru pe ouă deja vopsite sau pe ouă albe. În cazul ouălor deja vopsite, nu mai e nevoie să le fierbi, ci poți doar să le pui în apă foarte fierbinte.

Ouă vopsite în șervețel

O altă metodă de a picta ouăle este de a le vopsi în șervețel. Pentru asta vei avea nevoie de șervețele colorate sau cu modele. Alege cele mai frumoase șervețele pentru ca modelele să se imprime pe ouăle deja vopsite sau pe ouă albe.

Pentru a vopsi ouăle cu tehnica șervețelului, cel mai bine este să folosești ouă albe. Ele se spală bine și apoi se usucă. Se fierb în apă cu puțină sare și oțet.

Apoi trebuie să separi straturile șervețelului ales, se decupează modelul și se pune deoparte. Ai nevoie de albuș de ou crud pentru a acționa ca un lipici.

Oua vopsite

Se unge coaja oului fiert cu puțin albuș crud și deasupra se pun modelele tăiate din șervețel. Apoi se unge cu și mai mult albuș. Aștepți ca totul să se usuce și ouăle sunt gata.

Poți folosi mai multe modele pe un singur ou. Ai grijă să decupezi din șervețel bucăți suficient de mici încât să nu îți rămână exces de șervețel pe ou.

Ca tot procesul să fie unul ușor, asigură-te că folosești ouă proaspete și că le speli bine înainte de a le vopsi. Acest lucru va ajuta culoarea să adere mai bine pe suprafața ouălor.

De asemenea, nu uita să protejezi suprafața de lucru pe care vopsești ouăle, fie că o faci cu vopsele din comerț sau cu ingrediente naturale.

Un alt sfat este să lași ouăle să se usuce bine după ce au fost vopsite. Nu le atinge imediat, ci lasă-le o oră sau două înainte de a le da luciul final.

Greșeli pe care să nu le faci când vopsești ouăle de Paște

Există câteva greșeli frecvente pe care le poți face în acest proces, ducând la rezultate dezamăgitoare. Iată câteva sfaturi pentru a evita aceste capcane și a obține ouă vopsite frumos, cu culori intense și strălucitoare.

Nu fierbe prea multe ouă odată. Dacă îngrămădești prea multe ouă în oală, riscul de a le sparge sau crăpa este foarte mare. Utilizează o oală mare și așază ouăle într-un singur strat. După ce apa a început să clocotească, închide focul și lasă ouăle să stea acoperite timp de 10-15 minute.

Nu folosi ouă prea proaspete. Ouăle foarte proaspete sunt mai greu de decorat, deoarece coaja se lipește strâns de gălbenuș, făcând procesul de decorare complicat. Cumpără ouăle cu aproximativ o săptămână înainte de a le vopsi și păstrează-le la temperatura camerei. După fierbere, pune-le în apă rece sau gheață pentru a opri procesul de gătire și a facilita decorarea ulterioară.

Pregătește un "blat de lucru" adecvat. Vopseaua poate păta suprafețele, așa că protejează-ți masa sau blatul de lucru cu o fată de masă veche sau ziare. Evită însă ziarele prea subțiri, prin care vopseaua ar putea trece.

Nu uita de oțet. Oțetul ajută vopseaua să adereze mai bine la coaja ouălor, rezultând culori intense și rezistente. Adaugă cel puțin o linguriță de oțet în fiecare recipient cu vopsea.

Nu amesteca culori diferite. Deși poate părea tentant să combini culorile pentru a obține nuanțe unice, de cele mai multe ori rezultatul este dezamăgitor, cu nuanțe ciudate și neprevăzute. În schimb, poți încerca tehnici creative, cum ar fi utilizarea spumei de ras și a coloranților alimentari.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cea mai sexy jurnalistă din Italia a făcut senzație în direct la televizor. Ținuta care i-a cucerit pe fani: "Te iubim!"
FOTO Cea mai sexy jurnalistă din Italia a făcut senzație în direct la televizor. Ținuta care i-a cucerit pe fani: "Te iubim!"
Citește și...
Trei oameni salvați dintr-un incendiu într-o comună din județul Galați. Primarul a filmat toată intervenția
Trei oameni salvați dintr-un incendiu într-o comună din județul Galați. Primarul a filmat toată intervenția

A fost panică, noaptea trecută, în comuna Slobozia Conachi, din județul Galați. O casă a ars și numeroși vecini au sărit în ajutorul celor trei persoane aflate înăuntru.

Câinii considerați periculoși, greu de adoptat în România. Patrupezii agresivi sunt reabilitați în adăposturi
Câinii considerați periculoși, greu de adoptat în România. Patrupezii agresivi sunt reabilitați în adăposturi

Tot mai mulți câini din categoria celor cu potențial agresiv ajung în adăposturile publice ori în grija unor asociații. Oamenii se tem să îi adopte, dar ca să aibă mai multe șanse, patrupedele intră în programe de reabilitare.

Leurdă - beneficii și contraindicații. De ce este recomandat să consumăm planta minune a primăverii
Leurdă - beneficii și contraindicații. De ce este recomandat să consumăm planta minune a primăverii

Leurda (Allium ursinum), cunoscută și sub denumirile de usturoi sălbatic, sau usturoi cu frunze late, este o rudă sălbatică a arpagicului.

Recomandări
„Europa a primit un șut în fund de la SUA, de care avea nevoie pentru a avansa. Să-i fim recunoscători lui Trump”
„Europa a primit un șut în fund de la SUA, de care avea nevoie pentru a avansa. Să-i fim recunoscători lui Trump”

Uniunea Europeană a primit de la Statele Unite “un șut în fund de care avea însă nevoie pentru a avansa, în primul rând din punct de vedere militar”, a declarat, într-un interviu pentru Știrile PRO TV, istoricul Theodor Paleologu.

Ministrul Apărării a vorbit despre riscul ca România să devină ținta Rusiei. Pe cine se bazează: „Militarii așa procedează”
Ministrul Apărării a vorbit despre riscul ca România să devină ținta Rusiei. Pe cine se bazează: „Militarii așa procedează”

România va continua extinderea bazei de la Mihail Kogălniceanu, va rămâne parte a programului de achiziție a avioanelor F-35 și își va consolida armata, cu obiectivul de a ajunge la 100.000 de militari, anunță ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.

„Perle” la simularea de la Evaluarea Națională 2025. De la „emoția căsătoririi” cu un copac la renumita rimă „încrucită”
„Perle” la simularea de la Evaluarea Națională 2025. De la „emoția căsătoririi” cu un copac la renumita rimă „încrucită”

Mai mult de jumătate dintre elevii de clasa a opta nu știu cu câți "i", se scrie cuvântul "copii" în funcție de context și pun la nimereală cratimele și restul semnelor de punctuație.