Cum să tai ceapa fără lacrimi. 7 metode super simple
Ceapa este unul dintre cele mai folosite ingrediente în prepararea rețetelor. Deși oferă o aromă deosebită mâncării, tăierea cepei este o corvoadă pentru mulți dintre noi.
În cazul în care te-ai întrebat de ce plângi atunci când tai ceapa, oamenii de știință au răspunsul.
În momentul în care tai ceapa se eliberează o enzimă numită alliinaza, împreună cu alți compuși cunoscuți sub numele de sulfoxizi de cisteină, spune Brian Chau, om de știință în industria alimentară și analist de sisteme alimentare.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Printr-o serie de reacții chimice ulterioare, se produce un gaz volatil numit propantiol S-oxid. Acest gaz creează o senzație de arsură la nivelul ochilor și determină activarea glandelor lacrimale, a continuat Brian pentru publicația Insider.
Pentru a te bucura de gustul preparatelor la care se folosește ceapă, îți prezentăm câteva metode prin care poți să tai ceapa fără să plângi.
7 metode simple prin care să tai ceapa fără să plângi
Protejează-ți ochii
Cea mai eficientă metodă pentru a nu izbucni în lacrimi atunci când tai ceapa este să-ți protejezi ochii. Pentru asta, specialiștii în industria alimentară recomandă folosirea ochelarilor speciali pentru gătit.
Dacă ți se pare incomod să folosești ochelari pentru gătit, există și alte metode prin care poți să tai ceapa fără să plângi.
Folosește un cuțit ascuțit
Pentru început, înainte de a tăia ceapa trebuie să te asiguri că folosești un cuțit ascuțit, pentru a putea să feliezi mai rapid.
Dacă folosești un cuțit care nu este ascuțit, vei zdrobi ceapa și astfel se va elibera acel gaz care irită ochii.
Pune ceapa la frigider
O altă metodă simplă și eficientă este să depozitezi ceapa în frigider cu 10 -15 de minute înainte de a o tăia, potrivit thepioneerwoman.com.
În acest fel, aerul rece va împiedica gazul să se elibereze în aer.
De asemenea, este important să tai ceapa imediat cum ai scos-o din frigider, pentru că dacă o vei lăsa mai mult timp, enzima se va activa și îți va irita ochii.
Pune ceapa într-un castron cu apă
Un alt truc este să pui ceapa într-un castron, imediat după ce ai tăiat-o. Acest lucru va împiedica eliberarea acelui gaz care îți irită ochii.
Taie codița după ce toci ceapa
Atunci când tai ceapa, ai grijă să îndepărtezi doar mustățile și cojile și să lași codița.
Mestecă gumă în timp ce tai ceapă
Efectul care se produce atunci când mesteci gumă ar trebui să contracareze senzația de arsură de la nivelul ochilor. Gustul și mirosul gumei de mestecat vor elimina mirosul de ceapă.
Ține o bucată de pâine în gură atunci când tai ceapa
Deși pare o metodă ciudată, s-a demonstrat că are rezultate. Tot ce trebuie să faci este să ții o bucată de pâine între dinții din față și să ai buzele ușor deschise. În acest fel, pâinea va absorbi acel gaz înainte să ia contact cu ochii, potrivit greatist.com.