Începe postul Crăciunului. Ce sărbători pică în postul Crăciunului

postul pastelui 2021

Postul Crăciunului, cunoscut ca Postul Nașterii Domnului Iisus Hristos sau Postul Sfântului Martin ori Postul Ignatului, durează 40 de zile, începând de pe 15 noiembrie și până la 24 decembrie.

Înainte cu o zi până să înceapă Postul Crăciunului a avut loc Lăsata Secului.  În 2022, Lăsata Secului a picat luni, 14 noiembrie, iar postul începe marți, 15 noiembrie.

În primele secole de creștinism, postul nu avea același număr de zile. Unii oamenii posteau șapte zile, pe când alții posteau șase săptămâni. De asemenea, creștinii nu țineau postul la fel. Unii țineau un post mai aspru, iar alții un post mai ușor.

Oficializarea datei de 15 noiembrie pentru începutul postului Crăciunului s-a făcut în 1166 la sinodul local din Constantinopol.

Sărbători în timpul Postului Crăciunului

Potrivit tradiției Bisericii Ortodoxe, postului Crăciunului este mult mai ușor de ținut, comparativ cu postul Paștelui, asta pentru că  sunt foarte multe zile cu dezlegare la pește, ulei și vin.

Citește și
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

În cele 40 de zile de post au loc trei mari sărbători.

21 noiembrie - Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

30 noiembrie - Sfântul Apostol Andrei

6 decembrie - Sfântul Ierarh Nicolae

Intrarea Maicii Domnului în Biserică

Intrarea Maicii Domnului în Biserică este prăznuită în fiecare an, pe 21 noiembrie. Această sărbătoare este cunoscută în popor sub denumirea de Vovidenia sau Ovedenia.

Potrivit scrierilor bisericești, Sfinții Ioachim și Ana sunt părinții Sfintei Fecioare Maria. Se spune că cei doi nu puteau să aibă copii și au început să se roage la Dumnezeu, cerându-i să le dăruiască unul. Ei au promis că își vor duce copilul la templu, când va crește, dacă vor avea unul.

Dumnezeu i-a asculat și Ana a născut-o pe Fecioara Maria. Binecuvântați cu un copil, Ioachim și Ana s-au ținut de promisiune și, când Maria a împlinit 3 ani, aceștia au dus-o la templu, unde a rămas până la vârsta de 15 ani.

Pe 21 noiembrie este sărbătorit momentul în care Fecioara Maria, copil fiind, a ajuns în templu.

Sfântul Apostol Andrei

Sfântul Andrei este protectorul românilor. El a răspândit Evanghelia în Asia Mică, iar de acolo a înaintat până pe teritoriile dintre Dunăre și Marea Neagră. Potrivit tradiției creștine, ei i-a creștinat pe strămoșii noștri geto-daci. 

În Noul Testament se scrie că Andrei este cel care l-a propovăduit prima dată pe Iisus Hristos, spunându-i fratelui său Simon (Petru), că l-a aflat pe Mesia: „Acesta a găsit întâi pe Simon, fratele său, şi i-a zis: Noi am găsit pe Mesia”, (Ioan 1: 41).

Sfântul Apostol Andrei este sărbătorit în calendarul creștin ortodox, în fiecare an pe 30 noiembrie.

Sfântul Ierarh Nicolae

Sfântul Nicolae, supranumit şi „Făcătorul de minuni”, patron al Greciei şi al altor oraşe din Apusul Europei, este unul dintre cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii.

Sfântul Nicolae este protectorul copiilor, al marinarilor şi al victimelor judecaţilor nedrepte, fiind venerat în întreaga lume.

Sfântul Nicolae este sărbătorit în fiecare an, pe 6 decembrie.

Sărbători cu cruce neagră din Postul Crăciunului

Pe lângă cele trei sărbători mari, cu cruce roșie, în cele 40 de zile din Postul Crăciunului mai sunt sărbătoriți și o serie de sfinți secundari, trecuți cu cruce neagră în calendar. 

► Sfântul Cuvios Grigore Decapolitul

► Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Valce

► Sfânta Muceniță Ecaterina

► Sfântul Cuvios Gherorghe de la Cernica

► Sfânta Muceniță Varvara

► Sfântul Sava cel Sfințit

► Sfântul Mucenic Anastasie

► Sfântul Cuvios Nectarie

► Sfânta Mucenița Filofteia

► Sfântul Spiridon al Trimitundei

► Sfântul Ierarh Dosoftei

► Sfântul Cuvios Daniil Sihastru

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Tradiții și obiceiuri în această zi
Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Tradiții și obiceiuri în această zi

Lasata Secului este ultima zi în care credincioșii mai pot mânca de dulce, adică lactate, ouă și carne, înainte de Postul Crăciunului, unul dintre cele mai mari posturi din tradiția ortodoxă.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.